Предложения за странни, необичайни и интересни имена - 51

• 18 817
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Едно сладко бебче родено тези дни го записаха Софиа. Доводът - за да се изписва на латиница Sofia, а не Sofiya; а и защото то така си се произнасяли имената - с А накрая, Я-то било измислица някаква Close

# 721
Изключително глупав довод да запишеш името на детето си с грешка! София може да е и Sofia, и Sofiya, както решат родителите. На моето дете името завършва на ия и аз реших дали на латиница да завършва на ia или iya.

# 722
  • София
Имаме си Закон за транслитерацията ( https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135623667 ). Принципно буквата "я" се транслитерира като "ya", но в чл. 5, ал. 2 от Закона изрично е посочено следното:
(2) Буквеното съчетание "ия", когато е в края на думата, се изписва и предава чрез "ia".
Т.е. по правилата София следва да се транслитерира Sofia

Отделно от това при първо подаване на документи за задграничен паспорт родителите имат правото сами да посочат как желаят да се транслитерира името и не е проблем желаният от родителите вариант да не съвпада с правилата за транслитерация.

Побиват ми тръпки от СофиА, МариА, ВикториА и подобните.

# 723
И аз това щях да пиша. Както го напишете в първия документ - така ще е.
Още повече, че точно пък при София, се чува, че е Я накрая.

# 724
  • София
Керасия

# 725
# 726
Моето име съм си дала в документите да се изписва на латиница, както е на френски, и няма нищо общо с транслитерацията по закон. Никой никога не ми е казал копче, нито ме е питал защо и как. Тези хора ме разбиват с тази Софиа. Sad

# 727
  • Пловдив
Добро утро от мен с Даяндра и Пашанко 😃

# 728
  • В твоето съзнание...
Включвам се е един новороден Елеазар.

# 729
Елеазар е еврейско библейско име. Присъства и в православния календар. От Елеазар произлиза и името Лазар. Означава „Бог е помощник".

# 730
  • Пловдив
В духа на умишлено сбърканите имена - Костантин, мисля, че съм го писала и преди.
Костантина познавам аз, на дядо си Коста е кръстена.

# 731
Мерлина
Генадия
Христел (момиче)

# 732
  • Телиш/Плевен
Савин

# 733
Павилия Петрова - дентален лекар

# 734
Емма-Лорен
Мирен (момиче)