Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 29

• 11 913
  • 394
  •   2
Отговори
# 375
Aх, мерси. Вече минаха 2 седмици, мислих че са ме забравили Bowtie

Здравейте, пуснах тромбофилии в Надежда но още нямам резултати. Колко дни се чакат?
Доста, аз май чаках 3 седмици

# 376
Здравейте! Бременна съм в 8 гс и от 5гс имам кафеникаво зацапване. Имам един мисед през декември и АГ ми пусна Натаспин по 1 за всеки случай. На Утрогестан съм вечер вагинално 300 мг. Пуснах и изследвания за тромбофилия, като се установиха такива. Вчера АГ след консулт по телефон с хематолог ми каза вечерта да сложа фраксипарин 0,4 и в 21 часа вече зацапването си беше кървене- леко изтичане, но в цвят червен. Фолиевата съм ми е ниска 8,6 при долна граница 10,4. Може ли това кървене да се е засилило след фраксипарина, виждам, че го има в нежелани реакции? 

# 377
Да, разбира се, че може, най-вероятно това е станало.

Здравейте! Бременна съм в 8 гс и от 5гс имам кафеникаво зацапване. Имам един мисед през декември и АГ ми пусна Натаспин по 1 за всеки случай. На Утрогестан съм вечер вагинално 300 мг. Пуснах и изследвания за тромбофилия, като се установиха такива. Вчера АГ след консулт по телефон с хематолог ми каза вечерта да сложа фраксипарин 0,4 и в 21 часа вече зацапването си беше кървене- леко изтичане, но в цвят червен. Фолиевата съм ми е ниска 8,6 при долна граница 10,4. Може ли това кървене да се е засилило след фраксипарина, виждам, че го има в нежелани реакции? 

# 378
Благодаря! В крайна сметка се свързах с друг хематолог и тя каза, че нямам високорискови тромбофилии и да остана само на Натаспин, когато няма кървене и на всеки 3 седмици да пускам изследвания с които да следи дали има нужда от промяна на терапията.

# 379
Аз имам същите мутации хетерозигот ПАИ и хомозигот АСЕ. Също не съм слагала фракси/клексан и на 1 месец следене на показатели. Преди месец(в 6-ти месец) ми излезе много висок д-димер, след който ми предписаха 10 дози инжекции, от които той спадна, но пък другите показатели се разредиха и ми ги спряха. Сега пак чакам контролни изследвания и преглед при съдов хирург. Та имай го предвид, че е възможно с напредването на бременността да се влошат кръвните и да трябва да се бият инжекции. Следи си се редовно с хематолог и карай гинеколозите да ти преглеждат кръвния поток към бебето всеки път.

# 380
Благодаря много! Днес има и при АГ час да се види вече и това зацапване защо продължава трета седмица.

# 381
Да и аз потвърждавам, че съм със същите мутации и ми казаха, че нямам нужда от терапия.
Благодаря! В крайна сметка се свързах с друг хематолог и тя каза, че нямам високорискови тромбофилии и да остана само на Натаспин, когато няма кървене и на всеки 3 седмици да пускам изследвания с които да следи дали има нужда от промяна на терапията.

# 382
Момичета,

Това са моите резултати, днес ще ги обсъдя с лекарката : 

Може ли някой да ми обясни има ли нещо, на което трябва да се обърне внимание?

# 383
  • The point of no return
Благодаря много! Днес има и при АГ час да се види вече и това зацапване защо продължава трета седмица.
Прогестеронът добре ли ви е? Обикновено зацапванията са от нисък прогестерон.

Иначе аз имам същите като вашите мутации и бях на Клексан и Аспирин всеки ден.

# 384
  • София
При прокървяване се спира терапията, а след това се продължава. Аз лично прицапвах от аспирина и при всяко намаляване на прогестерона, до към 13-14гс.

При хомозигот по MTHFR задължително следете б9 и Б12 да не са в дефицит и приемайте метилирани форми на витамините. Те са изключително важни за органогенезата, особено в 1 триместър. Дефицитът на витамините б9 и Б12 може също да повиши хомоцистеина, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти.

# 385
Хомоцистеина е 5,5 при граница до 15, пусках и д-Димер, фибриноген, АРТТ - всичко в норма  в средата. Фолата е с дефицит 8,6 при долна 10,4. Б12 е в норма. За зацапването още от 5 гс слагам Утрогестан, няма хематоми и отлепване, според АГ е от матката. След първата доза на фраксипарин имах вагинално прокървяване, венците ми също се разкървавиха и явно някакъв хемороид също имам който също кървеше. Според хематоложката, след онлайн консулт каза да не слагам фраксипарин, само натаспин Н и то когато няма кървене и на всеки 3 седмици да пускам изследвания д-Димер, АРТТ и фибриноген и така ще определи дали има нужда от промяна на терапията.
Витамин Д също ми е на границата.
Чета, че не трябва с тези мутации да приемам синтетична фолиева киселина, а АГ ми изписа огестан в които е точно тази форма. Отделно ми каза 2х400 абофолик мета, сега се чудя да спра ли този огестан или да го пия.
Отделно но-шпа заради зацапването, но и в това не виждам логика при все, че нямам болки.

# 386
  • Замък сред облаците
Включвам се за ношпа - то е не само за болки, а да държи матката спокойна. През цялата бременност си има контракции, които не се усещат и са в рамката на нормата (все пак матката е мускул), но при предразположение за кървене контрахирането може да причини отлепяне на сакчето. Затова изписват превантивно ношпа.

# 387
Надявам се но-шпа да помогне, че всяка цветна капка ме плаши и бягам да ме гледат. Особено сега с тези мутации, всичко ми се вижда много страшно.

# 388
  • София
Витамините трябва да са само метилирани форми, особено при хомозиготна мутация в MTHFR. Вижте в iherb има комбинирани с мета форми. Може би е подходящо докато наваксате дефицита да приемате по-висока доза Фолат, напр. Неофолик мета. Синтетичните форми при мутации запушват клетъчните рецептори и пречат на усвояването и на мета формите. Двата витамина - б9 и Б12 - трябва да са в равновесие, за да работи процеса на метилация.

За прокървяването - щом кървят и венците, вероятно е от нмх, Аптт вероятно е отишло на горната граница.

# 389
Момичета,

Може ли някой да съдейства за моите мутации?

Първоначално не ги взех насериозно, защото не са от тежките, но все повече виждам, че момичета със същите са на терапия. В 8 г.с съм и АГ ми каза да следя ПКК, време на кървене и съсирване, фибриноген, D-димер и CPP,  но каза, че нямало смисъл от терапия превантивно.

Объркана съм, не знам какво да правя. Да се свържа ли с хематолог и да потърся второ мнение?

Общи условия

Активация на акаунт