Ваксина варицела?

• 1 521
  • 33
  •   1
Отговори
Здравейте, синът ми вече наближава 18г и не е карал варицела, правихме и тест за антитела. Искам да му сложа ваксина, но личната ни лекарка не ни обясни нищо, каза само ние да си купим ваксината и да идем да я сложи. Питах я за рецепта-каза, че трябвало свободно да ни я продадат. Но питах в една аптека и ми отказаха без рецепта.
Още повече, че тя май не е само една доза тази ваксина, как да знам колко дози са, през колко време трябва да се поставят, как се съхранява въпросната ваксина, трябва ли да я купя непосредствено преди поставянето ѝ или може да се съхранява....въобще не съм наясно и мислех, че личния ни лекар ще задвижи нещата.
Всяка информация ще ми е полезна.

# 1
Здравейте,
аз също се интересувам от темата- за дете на 4 години.
В аптека, в която съм питала, казаха,че е с поръчка и не са търсили рецепта.
Обаче ЛЛ не желае да се ангажира с поставяне.

# 2
Здравейте,
аз също се интересувам от темата- за дете на 4 години.
В аптека, в която съм питала, казаха,че е с поръчка и не са търсили рецепта.
Обаче ЛЛ не желае да се ангажира с поставяне.
Защо? С какъв мотив? Тя и нашата ЛЛ каза, че до сега не е поставяла и съвсем не знам какво да правя.

# 3
Поръчвах я в аптеката на самата клиника, не са ми искали рецепта. Има режим на съхранение, затова и го записвах за деня на слагане, минавах през аптеката и право в кабинета. Струваха 80 лв. дозата, 2 бр.

# 4
Аз искам да поздравя родителите, които са решили да си ваксинират децата срещу варицела! Моля ви, имайте предвид, че тъй като ваксината срещу варицела е жива, тя трябва да се съхранява в хладилник (на среден рафт с поне два пръста от всяка страна, за да може въздухът да циркулира свободно около нея) и да се пренася само в хладилна чанта с охладители. За София може да се запази час при д-р Александър Атанасов, който да закупи ваксината и да я сложи. Държа да подчертая, че докторът ми е никакъв, просто знам какви усилия полага за ваксинирането на всеки желаещ, аз самата съм му използвала услугите за МПР ваксината.
Извинявам се ако сте били наясно с изискванията за съхранение и транспорт на ваксината и думите ми са прозвучали като желание да покажа колко съм умна!

# 5
Важно е да се знае, че ваксината трябва да се държи в хладна среда, т.е. когато я закупите от аптеката е хубаво да си носите хладина чантичка с хладилен пълнител и максимално бързо да я пренесете и да се постави. Ние решихме да си спестим цялата хамалогия с разправиите с ЛЛ, закупуването и пренасянето на ваксината. Затова отидохме на частно, като от медицинския център ни осигуриха ваксината.  В случая заплатихме ваксината /тогава беше 80 лв/ и поставянето  20 лв. Дозите са две, така че след поне 2-3 месеца /не си спомням с точност/ се поставя втората доза.

# 6
Важно е да се знае, че ваксината трябва да се държи в хладна среда, т.е. когато я закупите от аптеката е хубаво да си носите хладина чантичка с хладилен пълнител и максимално бързо да я пренесете и да се постави. Ние решихме да си спестим цялата хамалогия с разправиите с ЛЛ, закупуването и пренасянето на ваксината. Затова отидохме на частно, като от медицинския център ни осигуриха ваксината.  В случая заплатихме ваксината /тогава беше 80 лв/ и поставянето  20 лв. Дозите са две, така че след поне 2-3 месеца /не си спомням с точност/ се поставя втората доза.
Официалните препоръки вече са втората доза да се постави една година след първата.

# 7
Официалните препоръки вече са втората доза да се постави една година след първата.

Това е нещо ново и е по-добрия вариант, може би. Е, значи при нас е било правилото за по-кратък срок Simple Smile

# 8
Това звучи много удобно. И аз бих предпочела такъв вариант, но за Варна не знам къде има такава опция. Дали в РЗИ правят такава ваксина?
При личната лекарка е такава галимация, че дори със записан час ще чакам минимум 30-40 мин да ми дойде реда и какво ще се случи с тази ваксина в това време докато чакам да ни я бият?

# 9
  • София
Няма такова нещо не би трябвало да Ви искат никаква рецепта. Вариантът е да поръчате от аптека Промахон (гръцка е). Поръчвате 2 дози, слагате ги в хладилника и в деня на поставянето ги взимате.
И двете ми дъщери съм ваксинирала и съм си купувала аз от аптеката. Аз лично ги поръчах от аптека Добрев в град София. Не зная от кой град сте, но ако случайно сте от София Ви е опция.

# 10
  • Melmak
Извинявам се ако включването е неадекватно, но за родени 2026 г. ваксината е задължителна и ЛЛ не би трябвяло да откаже, нали?

# 11
Важно е да се знае, че ваксината трябва да се държи в хладна среда, т.е. когато я закупите от аптеката е хубаво да си носите хладина чантичка с хладилен пълнител и максимално бързо да я пренесете и да се постави. Ние решихме да си спестим цялата хамалогия с разправиите с ЛЛ, закупуването и пренасянето на ваксината. Затова отидохме на частно, като от медицинския център ни осигуриха ваксината.  В случая заплатихме ваксината /тогава беше 80 лв/ и поставянето  20 лв. Дозите са две, така че след поне 2-3 месеца /не си спомням с точност/ се поставя втората доза.
Това звучи много удобно. И аз бих предпочела такъв вариант, но за Варна не знам къде има такава опция. Дали в РЗИ правят такава ваксина?
При личната лекарка е такава галимация, че дори със записан час ще чакам минимум 30-40 мин да ми дойде реда и какво ще се случи с тази ваксина в това време докато чакам да ни я бият?
Във Варна може да видите д-р Николай Христов дали може да я постави. Само че не знам къде точно работи.

Извинявам се ако включването е неадекватно, но за родени 2026 г. ваксината е задължителна и ЛЛ не би трябвяло да откаже, нали?
Да, за родените през 2026 г. ваксината е задължителна и се поставя от ЛЛ.

# 12
  • София
Тя влиза вече в имунизационният им календар. Няма как да откажат.

П.С: Иначе ваксините на децата не са поставяни при педиатърката, защото и тя ми отказа на времето с презумцията, че видиш ли не съм поставяла противогрипна ваксина ама тая съм искала. Платих си в частна клиника и им ги поставиха.

# 13
Сега звънях в имунизационния кабинет на РЗИ Варна и ми казаха, че няма проблем сама да си купя ваксина и да ида да я сложат там. До 20 мин можело да се съхранява не на студено (уж). Да съм прочетяла листовката за това колко дози били и през колко време се слагат.....Малко несериозно ми звучи всичко.

# 14
Сега звънях в имунизационния кабинет на РЗИ Варна и ми казаха, че няма проблем сама да си купя ваксина и да ида да я сложат там. До 20 мин можело да се съхранява не на студено (уж). Да съм прочетяла листовката за това колко дози били и през колко време се слагат.....Малко несериозно ми звучи всичко.
Несериозно е, да. Кой може да Ви каже колко време ще чакате в РЗИ, за да поставят ваксината? А това с прочитането на листовката е простоооооо... Като онзи виц, че ако Гугъл беше българска компания, на страницата щеше да пише "тук не е информация".

Общи условия

Активация на акаунт