Измама - прочетете това!

• 4 181
  • 76
  •   1
Отговори
Здравейте, прекрасни хора! Пиша това с цел да предупредя и предпазя и други, защото аз днес останах без нерви. От известно време получавам странни съобщения на имейла си, уж от куриерска фирма Еконт. Пределно ясно ми беше, че не са от Еконт и е някаква измама. Не отварях линковете в тях и директно ги триех. Няма опция за блокиране обаче в абв и писмата продължаваха, всеки ден. Не им обръщах особено внимание, до днес. От картата ми беше изтеглена не малка сума, от въпросните Еконт експрес, които нямат нищо общо обаче с тях. Уточнявам, че нищо не съм поръчвала и плащала онлайн, именно защото съм страхлива и затова и всичко ми е с наложен платеж. Как и от къде са ми взели данните и номера на картата, загадка ми е.... Отидох веднага до ОББ, блокирах си картата и там пък разбрах, че дефакто тя е нямала защита. За такава трябвало лично да предявя искане, от което пък останах изумена, баш в ОББ такива липси и грешки. Направих си застраховка и защита на картата, но вече след дъжд качулка. От икономическа полиция ми казаха, че напоследък това се случва точно с клиенти на тази банка. Днес на няколко пъти ми звъня и ирландски номер, естествено не вдигнах. Внимавайте много! Не знам как да спра тези писма.

# 1
Въвела си данни и са ти източили парите.

# 2
Въвела си данни и са ти източили парите.
Ами не, никъде не съм въвеждала данни. Нищо не съм отваряла, никъде не съм влизала, не съм пазарила онлайн с картата си. Точно защото съм страхлива и всичко, което си поръчвам си го плащам с наложен платеж.

# 3
Ами няма как иначе да стане.

# 4
  • 2860 км северно от Екватора
Здравейте, прекрасни хора! Пиша това с цел да предупредя и предпазя и други, защото аз днес останах без нерви. От известно време получавам странни съобщения на имейла си, уж от куриерска фирма Еконт. Пределно ясно ми беше, че не са от Еконт и е някаква измама. Не отварях линковете в тях и директно ги триех. Няма опция за блокиране обаче в абв и писмата продължаваха, всеки ден. Не им обръщах особено внимание, до днес. От картата ми беше изтеглена не малка сума, от въпросните Еконт експрес, които нямат нищо общо обаче с тях. Уточнявам, че нищо не съм поръчвала и плащала онлайн, именно защото съм страхлива и затова и всичко ми е с наложен платеж. Как и от къде са ми взели данните и номера на картата, загадка ми е.... Отидох веднага до ОББ, блокирах си картата и там пък разбрах, че дефакто тя е нямала защита. За такава трябвало лично да предявя искане, от което пък останах изумена, баш в ОББ такива липси и грешки. Направих си застраховка и защита на картата, но вече след дъжд качулка. От икономическа полиция ми казаха, че напоследък това се случва точно с клиенти на тази банка. Днес на няколко пъти ми звъня и ирландски номер, естествено не вдигнах. Внимавайте много! Не знам как да спра тези писма.
На съмнителен банкомат ако си теглила, от там са ти копирали картата.

# 5
В абв има "Маркирай като фишинг/спам", до някаква степен ограничава такива писма поне да не стигат до главната поща.
Вариант е да потърсите приложение за плащане с еднократни виртуални карти като Револют. Или да питате в ОББ имат ли такава опция, но ме съмнява.

# 6
  • София
Пуснете си заявление за възстановяване на сумата в банката.  Два пъти са ми възстановявали сума. Последния път бяхме на море в Гърция и имах много странна транзакция в САЩ. Тогава имаше пробив в самата банка, защото много хора бяха потърпевши.

# 7
Бих посъветвала също да си смените имейла на Gmail. В АБВ то ден днешен получавам ежедневно такива съобщения, в Gmail - нищо.
Така, ако получавате лична информация по имейл (банкови данни, ЕГН-та, адреси и т.н.), ще са в по-защитена платформа.

# 8
Плащам около 5 години застраховка на картата ми по 10 лв. месечно. Беше ми обяснено, че ще ме предпазят точно в такива случаи. Ами, не! Случи ми се преди седмица и ми казаха, че нищо не могат да направят от тяхна страна освен да блокират картата. Да, но тази опция я има и без застраховка. Казаха, че веднъж излязла сумата са безсилни. Питам се, за какво плащам тогава? Нямаха логичен отговор. Става въпрос за ОББ.

# 9
Всеки ден почти получавам мейл от "еконт" (в абв-то). Трия директно, не просто не цъкам на линкове, но и не отварям мейла. Като отиде в кошчето, изпразвам и кошчето.

Не знам как само ще разгадае банковите данни. Просто няма такъв механизъм.

По принцип знам, че като се плаща онлайн с карта, е по-добре да е през Google Pay, защото има криптиране и реално търговецът не вижда данните на картата. Отделно плащам само с кредитната карта онлайн (а и изобщо), при която имам пуш известия за всяко плащане, така че ако случайно има нещо нерегламентирано, веднага ще лъсне и отделно - в кредитната ми карта сумата не е кой знае колко голяма.

Иначе и аз съм в ОББ. Имам застраховка на картите.

# 10
Какви са тия съмнителни банкомати? За пръв път чувам.

Тия имейли и аз ги има и то ежедневно.
В началото помислих, че наистина е от еконт, ама аз първо знам какво чакам и знам, че е платено вече. Другия ми вариант е с наложен, та няма как да ми искат пари.
Иначе съм ги отваряла, но не съм кликала.
Съветвам ви да си заключвате картата.
И да използвата виртуална карта за пазаруване.

# 11
  • Варна
АБВ? Сериозно?! Тия за нищо не стават.

П.п. Ако имате приложение на телефона, би трябвало да има опция заключване на картата. Аз имам такова, но съм на УниКредит.

# 12
АБВ? Сериозно?! Тия за нищо не стават.

П.п. Ако имате приложение на телефона, би трябвало да има опция заключване на картата. Аз имам такова, но съм на УниКредит.

HighSpeed , как си заключваш картата през приложението (аз като искам да я заключа ме пита дали са ми откраднали картата или съм я загубила и затова не смея да я заключвам от там)? И я отключваш само когато ти се налага да плащаш с нея и после пак я заключваш ли?

# 13
Стъпки за заключване:

Влезте в приложението Булбанк Мобайл.
    Изберете меню „Карти“.
    Изберете картата, която искате да заключите.
    Изберете опцията „Заключване/Отключване“ (временно блокиране).

Не може да правиш нищо с картата след това. Дори и да си теглиш от банкомат.
Трябва да отключиш преди това.
Лесно е.

# 14
  • Варна
На снимката на Елора. Катинарчето под картата, вдясно.

По принцип не държа големи суми в картата, така че не я заключвам. Май само веднъж, когато бях вкарала повече пари, с цел конкретно плащане, бях я заключила за ден-два, докато уточня детайлите по плащането.

Общи условия

Активация на акаунт