Виена - 17

• 4 580
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
  • Свищов
На връщане тази пролет от Виена с австрийците, питаха дали има доброволци да си чекират куфарите. Ние решихме да го направим, за да не ги мотаем. Не видях друг да го прави. Изрично ни питаха има ли електроника и батерии в тях. При нас нямаше - само дрехи и обувки.

# 76
Здравейте!

Планирам първото си посещение във Виена през коледния период и бих искал да помоля за съвет от хора, които познават града.

Кой коледен базар според вас си заслужава най-много? Колебая се между този пред двореца Шьонбрун, базара пред кметството (Rathausplatz) и останалите. Ако имате любим, ще се радвам да споделите защо – атмосфера, храна, украса, по-малко тълпи и т.н.
Къде е най-добре да отседна? Основната ми цел е да посетя двореца Шьонбрун, но също така искам да разгледам центъра и коледните базари. По-добре ли е да резервирам хотел близо до Шьонбрун или е по-удобно да отседна в централната част на града и да използвам метрото?
Искам да посетя представление във Виенската държавна опера. Тъй като бюджетът ми е ограничен, бихте ли препоръчали кои места предлагат най-добро съотношение между цена и видимост? Струва ли си да се вземат по-евтини седящи места или е по-добре да се купят правостоящи билети?

Ще съм благодарена за всякакви съвети и личен опит. Благодаря предварително!

# 77
  • Пловдив
Няма как да избегнеш тълпите през този период.
Коледни базари има на много места. Основно се предлага греяно вино, мезета и сувенири.
Атмосферата е празнична навсякъде.
Билети за концерти се предлагат и по главните улици.
За операта може би е по-добре да се купят предварително.
Дори да не успееш да посетиш всичко набелязано, ще ти останат незабравими спомени.

# 78
Здравейте! Другата седмица сме във Виена, един ден отделяме на Шьонбрун като групата ще се раздели - възрастните без деца отиват в основния дворец, аз и щерката (на 7) взимаме билети за детския музей, лабиринта и зоологическата градина. Имам чуденка в кой ред да ги караме. Температурите ги дават приятни, но ако оставим зоологическата за накарая дали няма все пак да напече по обед и да стане некомфортно и за нас, а и за животните и да се изпокрият?.. За детския музей виждам, че няма часови слотове, налага ли се да се чака? И още един въпрос - ако наистина се мотаме цял ден в периметъра на двореца и парковете  има ли прилични заведения за хапване, но не от типа на туристическите капани като тези вътре в самия дворцов комплекс?

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 15:29 от Stella Gemella

# 79
  • София
Stella Gemella, за мен си заслужават и двете и за малките, и за големите, бих препоръчала да не се разделяте. Посещава ли сме мястото (двореца+Зоото) точно около обедно време през този сезон, горещо бе, но нямам спомен нещо да се е било скрило в Зоопарка.
Препоръчвам и Haus des Meeres, щом има и дете, но и там е около 2 ч. разглеждането.
Отсядали сме в близост до Св. Стефан (район 1) както и район 3 в близост до гара Виена Мите-Ландщрасе/метро - директен транспорт до летището, пешеходно или с транспорт  до Пратера, метро до Шьонбрун.
За хапване не мога да препоръчам, само в бившите конюшните сме сядали - за почивка между двореца и Зоото, цените са като на Слънчака.

# 80
Благодаря за препоръките за Haus des Meeres- мисля, че ще я включим!
Опасявам се, че на детето ще му дойдат много дворците и ще се измори, а и лабиринта влиза в комбинирания билет, който ще взема и програмата става доста пълна за деня посветен на Шьонбрун.
За нея не трябва да купувам карта за транспорта сега понеже е официалната лятна ваканция, нали?

# 81
  • София
SianaNN, дворецът е на 4-5 спирки на метрото от центъра, така че според мен няма голямо значение дали ще отседнете в центъра или около Шьонбрун.
За операта при ограничен бюджет бих взела билети по средата най-горе в галерията, има добра видимост. Правостоящите са опция, но за хора, които могат да стоят прави 3 часа.
Погледнах, че продажбата на билети за декември започва на 01.10. Моят съвет е да си купиш билет възможно най-рано, за да имаш избор.

# 82
Транспортът във Виена е да не кажа перфектен, но много добре организиран. При избора на място за спане, гледай да сте  в близост до метро.
За зоологическата градина ви трябва доста време, голяма е. Ние хем бяхме без деца, доста време и отделихме. За Haus des Meeres съм чувала различни мнения, аз не съм ходила там и не мога да препоръчам.
Не знам колко е голямо детето. Това лято водихме внука в Пратера, беше повече от възхитен.
За хапване - навсякъде е вкусно.

Относно другото питане - за Коледните базари. Била съм на доста, но сякаш този пред Кметството най-много ми хареса. Единствения недостатък беше адския студ, даже глювайна не ни помогна да се стоплим. Laughing
Този на Шьонбрун също е хубав. Можете да комбинирате - малко тук, малко там.

# 83
  • София
Дете по-скоро пътуваше безплатно към родителя, а не заради ваканцията (това май нашите, българчетата, май не ги ловеше), но съм позабравила, децата ми вече са "възрастни".
Иначе през приложение е по-евтино да се купуват билетите/картите (WienMobil).
Аз не съм фен на забавления тип Пратера, но  старото виенско колело и музея ми допаднаха.

# 84
  • СОФИЯ
Утре летя с австрийците. На отиване взех само с чанта. Обратният полет с куфар, имам намерение да купя от там за да подменя един стар. Такова съобщение получавам по ел поща, предполагам е стандартно. И за мен е новост, но в случая не приложимо, защото взех седалка до среден авариен изход, а там е ясно че багаж по пода няма. Само за информация

# 85
Здравейте,

Планираме пътуване до Виена и в момента организираме логистиката. Ще съм благодарен за съвети от първа ръка по следните въпроси:

С кой превозвач е най-удобно и изгодно да се лети от София (Ryanair, Austrian Airlines, Bulgaria Air)?

Кои квартали са най-удобни за отсядане – търсим място, което е безопасно, комуникативно и с бърз достъп до центъра, без да е в прекалено скъпата първа зона?

Има ли конкретни райони, които е по-добре да избягваме?

Предварително благодаря за помощта!

# 86
  • София
Здравейте,

Планираме пътуване до Виена и в момента организираме логистиката. Ще съм благодарен за съвети от първа ръка по следните въпроси:

С кой превозвач е най-удобно и изгодно да се лети от София (Ryanair, Austrian Airlines, Bulgaria Air)? Ryanair и Austrian Airlines, лоукост и редовна линия с всичките познати предимства и недостатъци.
Кои квартали са най-удобни за отсядане – търсим място, което е безопасно, комуникативно и с бърз достъп до центъра, без да е в прекалено скъпата първа зона? Виена е спокоен град с добре уреден транспорт. Всички бецирки с номера до 14 някъде отговарят на условието с уговорката, че зависи и микролокацията. Отзивите за местата за настаняване дават представа за конкретна локация.

Има ли конкретни райони, които е по-добре да избягваме? Обичайно около гарите заради контигента там, някои спирки по метролиния U6 заради славата им на наркосборища.

Предварително благодаря за помощта!
Бърз преглед на последните две теми ще ви ориентира добре, тъй като това са често обсъждани въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт