Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 13

• 9 458
  • 171
  •   1
Отговори
Ако вече сте получили резултатите от изследванията си, но срещата с лекаря е след няколко дни и нямате търпение да разберете значението им, заповядайте тук!

Важно!!!
Не забравяйте! В темата споделяме непрофесионалното си мнение, на база личен опит, за диагноза и лечение разчитайте само на вашия лекар!

Значение на показателите на ПКК, както и някои други основни изследвания

За да е по-удобно четенето и по-полезна темата:

- моля, слагайте снимките на изследванията в скрит текст с кратък и ясен текст - какво ви притеснява, дали са профилактични и т.н.
- не пускайте два или повече поста един след друг, събирайте всичко в един
- избягвайте "празни" постове като "Запис", "Благодаря"... Може да натиснете най-отгоре бутона с камбанката "Следи"

Моля пишете пол и възраст на пациента. Нормите са различни за различните хора!

# 1
Здравейте!
Моля по-запознатите да споделят дали имам диабет/ ИР, часът при лекаря е във вторник и ми е неспокойно. Знам , че имам Хашимото.Жена , 44г. Благодаря!
Скрит текст:

# 2
Здравейте!
Моля по-запознатите да споделят дали имам диабет/ ИР, часът при лекаря е във вторник и ми е неспокойно. Знам , че имам Хашимото.Жена , 44г. Благодаря!
Скрит текст:

Няма ИР.

# 3
  • Хасково
Може ли разчитане на тези изследвания момиче на 18 години. Ниско кръвно, сърцебиене. 43 кг. Щитовидните са в норма. Тези изледвания са назначени от кардиолог следващият час е след 10 дни.
Скрит текст:

# 4
Щитовидни в норма, не значи добри. Но по повод тези изследвания - желязото е много ниско, вероятно от това са част от симптомите. Но ми правят впечатление другите показатели в кръвната картина, които не са особено типични при ниско желязо (хемоглобинът би трябвало да е нисък също, както и MCV и MCH) и затова си мисля, че вероятно има дефицит на В12 и/или фолиева, хубаво е според мен да ги проверите. Ниските лимфоцити може да се и от инфекциозни или бактериални инфекции, автоимунни заболявания и др, но и от дефицити на B12 и фолиева киселина.

# 5
  • София
Моля за мнение по изследванията. Наясно съм за анемията, но не се повлиява от нищо (вливки, медикаменти, храна и т.н.). Автоимунно имам - Хашимото (хормон не приемам). Опитвам се и да открия причина за анемията, ако някой има идея или вижда нещо по изследванията (което лекарите не видяха) нека сподели (дори и предположение да е).
Скрит текст:

# 6
Моля за мнение по изследванията. Наясно съм за анемията, но не се повлиява от нищо (вливки, медикаменти, храна и т.н.). Автоимунно имам - Хашимото (хормон не приемам). Опитвам се и да открия причина за анемията, ако някой има идея или вижда нещо по изследванията (което лекарите не видяха) нека сподели (дори и предположение да е).
Скрит текст:

Гастроскопия и колоноскопия? Дали не губите кръв от някъде?

# 7
  • София
Това е единственото, което все още не съм правила, защото не съм ходила на гастроентеролог.
Но пък се замисля ако губя кръв от някъде като стомах или черва няма ли да има някакви изявени симптоми?

# 8
От никакви препарати не се повлиява, или се повлиява малко? Също така, другите резултати на В12 и фолиева просто са проверявани или са били в дефицит и са след прием?
Питам защото ако има множество дефицити на витамини насоката е стомашно-чревен тракт. Синът ми беше с тройна анемия като малък - желязо, В12 и фолиева. Наливах добавки малко качи и като ги спрем и пак дефицит. Оказа се с множество хр.непоносимости което ясно сочи пропускливи черва и неусвояване на нищо от храната. Понякога бактерии  "ядът" желязото - хеликобактер например.

# 9
  • София
Аз пропускливите черва ги имам (както и горе долу всеки с Хашимото), но това гастроентеролози и като цяло лекари не го смятат за нещо важно(поне моят опит до тук е такъв). Иначе работя по въпроса и с тях, но за момента нямам успех.
За дефицитите имало е дефицит на Б12 и на фолиева киселина (приемани са добавки). Като съм и с мутация на Б9.
Скрит текст:
За желязото не се повлиява от нищо. Като дете бях с желязодефицитна анемия и тогава да кажем стойностите се качваха. Сега обаче имам веднъж вливано желязо. След проверка след месец нямаше промяна и все едно се беше изпарило. Пила съм и всякакви желязосъдържащи препарати и просто не се подобряват нещата... Стойностите седят така и това е.
Ходила съм и на гинеколог за полипи, миоми и кисти - няма нищо. Нямам обилен цикъл и не съм вегетарианка.
Казват в цикъла е проблема, но не виждам как да е в него...
Ако случайно познавате гастроентеролог (където и да е в тая страна), който би обърнал внимание на пропускливи черва и изследванията за тях, моля споделете.

# 10
Аз пропускливите черва ги имам (както и горе долу всеки с Хашимото), но това гастроентеролози и като цяло лекари не го смятат за нещо важно(поне моят опит до тук е такъв). Иначе работя по въпроса и с тях, но за момента нямам успех.
За дефицитите имало е дефицит на Б12 и на фолиева киселина (приемани са добавки). Като съм и с мутация на Б9.
Скрит текст:
За желязото не се повлиява от нищо. Като дете бях с желязодефицитна анемия и тогава да кажем стойностите се качваха. Сега обаче имам веднъж вливано желязо. След проверка след месец нямаше промяна и все едно се беше изпарило. Пила съм и всякакви желязосъдържащи препарати и просто не се подобряват нещата... Стойностите седят така и това е.
Ходила съм и на гинеколог за полипи, миоми и кисти - няма нищо. Нямам обилен цикъл и не съм вегетарианка.
Казват в цикъла е проблема, но не виждам как да е в него...
Ако случайно познавате гастроентеролог (където и да е в тая страна), който би обърнал внимание на пропускливи черва и изследванията за тях, моля споделете.

Аз бих препоръчала за София д-р Камбуров, който работи в частния си кабинет заедно със съпругата си - Михаела Петрова за подобни проблеми. Те двамата успяха да установят "какво ми е", SIBO + пропускливи черва. Всички останали гастроентеролози от "белите списъци" търсят онко-свързани заболявания и няма фокус върху тези, които обичайно нямат сериозни физически поражения, но пък понижават качеството на живот..
Основният път към възстановяване и избягване на рецидив е начина на хранене (аз следвах FODMAP - австралийския протокол).. Отне ми около година да започна да вкарвам в "диетата" си храни, които няма да предизвикват симптоми. Също ме посъветваха да изследвам В12 и фолиева, особено при мен с мутация на фактор V, MTHFR и PAI - комбинацията е кофти със стомашните проблеми, заради липсата на конкретни нутриенти при диетата, което води до спада им, а мутациитe допълнително пречат на усвояването им.
Рядко се намират лекари, които имат холистичен подход. В моят случай получих нужното внимание, но иска и много четене и "интуиция".. Бих посъветвала да се търсят дори и чуждестранни съпорт групи за такива състояния.

# 11
  • София
Благодаря много , че се включихте и споделихте! До тук въпросните изследвания ми се казва, че не ги интересуват и с някой лекари даже сме спорели има ли такова понякое като пропускливи черва или не.
Хубаво е да знам, че все пак има такива лекари. По-интересното при мен е, че аз с правилните добавки успявам да си наваксам витамини и минерали (дори и чрез храна да не става), но желязото не мърда, а би трябвало и то да се повлияе все пак.

Последна редакция: пт, 20 мар 2026, 15:08 от I.R.

# 12
С хематолог консултирахте ли се?
Ендскопските изследвания са много неприятни, но минават бързо, с упойка.
Поне тест за окултно кървене имате ли?

# 13
  • София
С няколко хематолога. Както съм писала имам вливане на желязо Simple Smile
Не, нямам окултно кървене. Какво показва то?

# 14
Скрито кървене от храносмилателна система. Поне 3 теста трябва да се направят. Но най-добре се консултирайте с гастроентеролог.

Общи условия

Активация на акаунт