Търся ендокринолог, който да ми изпише лечение

• 653
  • 19
  •   1
Отговори
Здравейте!
Моля, препоръчайте ми ендокринолог, който ще обърне внимание на килограмите ми и който изписва Рибелсус или Оземпик. Имам Хашимото, пия хапчета..Но имам и ИР..Пия Глйкофаж, бях отслабнала до нормални килограми за моята височина, но от година нещата пак се объркаха..Вече съм почти 90 кг. и това ми тежи. Обиколих толкова много ендокринолози и всички ми казват "е не си 150 кг., нищо ти няма.." А аз съм млад човек и ми е зле и ми тежи това. Ходя на фитнес по 3 пъти в седмицата, не ям сладко, но имам проблем и килограмите са на лице. Има ли нормални лекари в България, които ще ми изпишат лечение и ще успея да се справя с тези килограми? Ако познавате, пишете. Не искам да стана от онези, които вземат нелегално лекарства, защото никой не им обръща внимание..

# 1
Дори да намериш кой да ти го изпише, дори да успееш да отслабнеш с него, ако продължиш да се храниш като сега, пак ще надебелееш.
По-скоро ти трябва човек, който да ти направи подходящ режим за хранене. С ИР трябва да забравиш не само за сладкото, но и за много други храни – картофи, ориз, зърнени, сладки плодове и т.н. Или да ги ядеш в хомеопатични дози.
Знам, че е трудно цял живот да се ограничаваш или лишаваш от любими храни, аз също се боря с този проблем, но друг работещ начин няма.

# 2
  • Melmak
Години наред съм на метформин. Имам ир. Ако мислиш, че с глюкофажа ще отслабнеш- не. Трябва спорт и режим. Според мен търсиш как лесно да се отървеш от проблема си. Ключът е в теб и твоята воля. И ти го казвам от опит.

# 3
С Глюкофажа отслабнах 30 кг.
Ще съм благодарна да ми пишат хора, които да ми помогнат по въпроса ми.

Последна редакция: чт, 19 мар 2026, 18:23 от Moderator3

# 4
  • Melmak
Аз отслабвам със спорт, не разчитам на хапчета. Хубаво животът си е ваш, ама лекар на сила да ви изпише нещо, не знам как ще го накарате.

Последна редакция: чт, 19 мар 2026, 18:23 от Moderator3

# 5
С Глюкофажа отслабнах 30 кг.
Ще съм благодарна да ми пишат хора, които да ми помогнат по въпроса ми.

Тогава какъв ти е проблемът? Продължавай да го пиеш и да отслабваш. Laughing
Ама не става, нали?

# 6
За София мога да препоръчам д-р Габриела Найденова/Русанова. Приема във 22 ДКЦ.
Аз съм със сходен проблем, предложи ми инжекции, но отказах, защото съм страхлива и не ми се боде. Също и моя приятелка беше на такива и страничните ефекти са тежки.

От лекарката съм доволна, защото има цялостен подход. Тя единствена ми предложи схема, която включва всички хранителни групи (т.нар. харвардска чиния). С това хранене + Глюкофаж вече съм 40 кг надолу и въобще не усещам, че съм на режим. И картофи си ям, и хляб, и плодове, по празници не се ограничавам и не качвам.
Не обичам спорта, но ходя пеша и правя упражнения за разтягане и тоннус. Подобриха се резултатите на изследванията ми и физически се чувствам превъзходно. При предишните режими с ограничение на въглехидратите бях много зле - енергия 0, апатия.

# 7
За добро или лошо, все още сравнително лесно ще намерите лекар, който да Ви изпише желаното. Само да си имате 1 (че и 2) наум - резултатите на такива като Вас към момента показват, че Оземпик и подобните му водят до влошаване на ИР сами по себе си. И второто - оземпиково лице? Чувала ли сте? Като за млад човек, както казвате.. Струва ли си страничните ефекти (които вярвам, сте проучила и сама) срещу това да ди купите едно колело, примерно?

# 8
Здравейте!
Моля, препоръчайте ми ендокринолог, който ще обърне внимание на килограмите ми и който изписва Рибелсус или Оземпик. Имам Хашимото, пия хапчета..Но имам и ИР..Пия Глйкофаж, бях отслабнала до нормални килограми за моята височина, но от година нещата пак се объркаха..Вече съм почти 90 кг. и това ми тежи. Обиколих толкова много ендокринолози и всички ми казват "е не си 150 кг., нищо ти няма.." А аз съм млад човек и ми е зле и ми тежи това. Ходя на фитнес по 3 пъти в седмицата, не ям сладко, но имам проблем и килограмите са на лице. Има ли нормални лекари в България, които ще ми изпишат лечение и ще успея да се справя с тези килограми? Ако познавате, пишете. Не искам да стана от онези, които вземат нелегално лекарства, защото никой не им обръща внимание..

Въпросното лекарство може да бъде изписано и от личен лекар на електронна рецепта.
Не е необходимо вече да е изписано от ендокринолог.
Личните лекари имат тези права.
Въпросът е, че трябва да знаете, че дори да се боцкате, ако не намалите драстично калориите няма да мръднете на тегло. Споделено от наблюдение на доста диабетици - не променят диетата, хранят се както са свикнали и не мърдат нито грам - въпреки боцкането.
А страничните ефекти са ужасни-болки в корема, непрестанно гадене, неразположение, треперене, безсъние и т.н. Не пречи да пробвате, но ако се прояви страничен ефект незабавно прекратете.

# 9
Благодаря, Relax now!
Чувала съм за ужасните странични ефекти и т.н., но не ме плашат. Всеки организъм е различен. Ако започна и видя, че не ми понася, ще потърся други варианти.

Иначе по въпроса с Глюкофажа - от 2022 г. съм на 1000 мг. В началото свалих 20 кг., наистина. На тази доза вече не свалям, факт. Може би на по-висока отново ще има ефект. Ще видим как ще е, все още не зная. Но не смятам, че просто ако спазвам режим, купя си колело, както ми написаха Grinning (имам колело) или продължа със спорта..ще стана 50 кг., с тези заболянания килограми се свалят с хапчета/инжекции, другото е допълнение. Като ортанизмът ми е нон стоп гладен, няма как. Който не го е разбрал, значи няма такъв проблем и дано не стига дотам..

# 10
Ъъъъм... Извинете... Ама тука все пишем хора от опит. Личен. Собствен. Някои - и с повече от 5г. Със същите проблеми, но очевидно някак, "чудодейно" ли, как? овладели нещата и без инжекции. Ако някога Ви заинтересува как - има даже теми, тук, във форума. Десетки и стотици хора. Дсно не Ви се наложи де, след "магическото" хапче..

# 11
Нужен ти е диетолог и то добър. Моя приятелка посети такъв и то точно с идеята за бързо отслабване, защото беше чула, че изписва Мунджаро. Да ама не! Поиска пълни изследвания и наложи режим. Когато видя, че прояви воля и свали 15 кг. спазвайки точно режима преминаха към ниска доза Мунджаро. Следеше й всеки месец кръвните показатели. Свали много и стигна желаното тегло. Напоследък забелязвам, че е започнала да качва и се боря със себе си дали да й припомня през какво премина. Мисълта ми е, че ако не промениш навици и начин на хранене, не очаквай промяна. Виждаш, че досегашното хранене е довело до наднормено тегло и инсулинова резистентност. Няма как да продължиш с тези навици и да чакаш промяна. Не търси вълшебство в разни препарати, защото са временно решение. Промени себе си - навици, хранене, спорт.

# 12
  • самодивско дърво
От скоро съм на Неоформин ХР. Лекарката ми каза, че ще ми тушира апетита, но при мен се получи съвсем леко. Дала ми го е за 3 или 4 месеца, докато приключа с две опаковки. Ако не се справя с него, ще ми даде инжекции. Килограмите ми не са много, 10-15 над теглото, което желая да постигна. Вече ми е трудно да спазвам ограничения, просто съм стигнала до етап, в който изпитвам отвръщение към режимите. За съжаление виждам, че без тях не може.
Лекарката ми е млада и много адекватна, препоръчвала съм я и друг път: д-р Силвия Стоева в п-ка Младост.

# 13
За София мога да препоръчам д-р Габриела Найденова/Русанова. Приема във 22 ДКЦ.
Аз съм със сходен проблем, предложи ми инжекции, но отказах, защото съм страхлива и не ми се боде. Също и моя приятелка беше на такива и страничните ефекти са тежки.

От лекарката съм доволна, защото има цялостен подход. Тя единствена ми предложи схема, която включва всички хранителни групи (т.нар. харвардска чиния). С това хранене + Глюкофаж вече съм 40 кг надолу и въобще не усещам, че съм на режим. И картофи си ям, и хляб, и плодове, по празници не се ограничавам и не качвам.
Не обичам спорта, но ходя пеша и правя упражнения за разтягане и тоннус. Подобриха се резултатите на изследванията ми и физически се чувствам превъзходно. При предишните режими с ограничение на въглехидратите бях много зле - енергия 0, апатия.

Подкрепям за лекарката. При нея също бях. Аз инато си исках да ми остави глюкофажа и отказах инжекции (или Рибелсус и подобни), макар тя да искаше да ми ги предпише - хем по ЗК, имам основание. И на мен ми даде книжката с храненето, пусна ми изследвания, доволна съм.

# 14
"Тези заболявания" са ти основно от неправилно хранене.
И само с хапчета няма да се оправят.

Общи условия

Активация на акаунт