Злокачествен нарцисизъм

• 14 893
  • 560
  •   2
Отговори
# 285
Да разбирам ли, че нарцистичното разстройство е само за мъже, които издевателстват над жените, така ли е, правилно ли схващам?

Откъде знаете кой кого е отхвърлил и кога и как преценявате колко разбирам един списък с признаци?

Т.е. иска се аз да дам отчет и пълни подробности - ако искате и за секса, за мръсните чаршафи, за позите, за вкусовете и предпочитанията в секса и... тогава какво да очаквам - сигурно, че не съм я задоволявал или не съм бил подходящ и във всеки случай съм бил отхвърлен, нали?

И защо да не я анализирам? Да се държа като хамал на Сточна гара ли? Или като докер на порт Бургас? Светват ли ви очичките от такива фантазии? Simple Smile

# 286
Много некадърно ИИ.

Последна редакция: пн, 20 апр 2026, 20:54 от .Hazel.

# 287
А защо да смятам твоя уж естествен интелект за меродавен? Откъде накъде? Защото ти си го харесваш? Ми харесвай си го Simple Smile

Горното даже е написао с грешки и неясно смислово на български. Изразяването куца...

Нищо де, тук се опитваме да обсъждаме една тема, зададена от друг човек. На който колкото му е полезно.

# 288
Кое ти е неясно, Петко? Не разбра ли въпроса
Каза, че жената има илюзорна представа за себе си.
Ма кога, как разбра

# 289
Какво значи "се е изнасяла фантазно"? По български колко имаш в дипломата?

Но няма смисъл от тези глупости.

Темата отдавна се проясни: към нарцисите no contact or grey wall.

# 290
(няма нужда от уроци, петко всичко си знае)

Последна редакция: пн, 20 апр 2026, 20:55 от .Hazel.

# 291
В случая е важен твоя естествен интелект. Аз пиша на български, не на "психологически" език.

# 292
  • София
Петко, доста е полезно за темата това, което ни показваш от себе си.

# 293
Да, радвам се, особено когато не очаквам да ми обясняват как аз съм сгрешил в преценката си, а жената винаги е права.

Апропо, ако малко задълбаем в темата за нарцисизма, наистина е парадоксално как към анализ, дискусия и може би към психо-терапия се обръщат хората, сблъскали се с нарциси. И индустрията наистина е такава, че за да имат работа психотерапевтите, изгодно е да се подклажда, че именно пострадалите от нарциси имат в себе си слабости и дефицити, защото те са на практика клиентите и източника на доходите за психотерапевтите. Един истински нарцис, без значение от пола, няма да иде на психолог, за да се лекуа, най-много да следи популярна психология а) за да се учи как повече да манипулира, б) за да получава потвърждение, че е прав и велик.

За това, за да има хляб за масата психотерапевти, разбира се, че тези, които са се сблъскали с нарциси са "виновни" и трябва да се лекуват с години. То един такъв клиент да има, току виж голяма част от ипотеката е платена или парички за някое парцалче или аксесоарче... Simple Smile

Дано не съм прав...

# 294
  • София
- преувеличено чувство за собствена важност;
    - обсебеност от фантазии за безграничен успех, власт, блясък, красота или идеална любов;
-  вяра, че е „специален“ и „уникален“ и може да бъде разбран само от други специални или високопоставени хора /или институции/;
   -  нужда от прекомерно възхищение;
    - чувство, че му се полагат специални права /безпочвени очаквания за специално благосклонно третиране или автоматично съобразяване с него/;
    - междуличностна експлоатация;
    - липса на емпатия
;
    - честа завист към другите или вяра, че другите хора му завиждат;
    - арогантно, надменно поведение или нагласа.

Не отричам, но описа голям процент от безмозъчните кифли, които са се нароили през последните години... Звучи ужасно.

# 295
  • София
Петко, нарцисът не се учи как да манипулира, на него му идва отвътре, такава му е природата на личността. Трудно е, но опитай да си представиш, че не разбираш за какво става въпрос, защото е видно, че не разбираш. Ти ако искаш да манипулираш сигурно ще трябва да се учиш и пак няма да стъпиш и на малкия пръст на нарциса, защото нормалния човек има много ограничения. Нарцисът няма. Единствено, за разлика от психопата, е твърде обсебен от самия себе си, психопата със същото его ще те успи жестоко, защото ще се извинява и ще те кара да говориш за себе си. Например.
И да, без значение от пола. Отделно и Клъстър Б се преливат, не са чист нарцис, или чист нещо си. Всичките са и социопати, защото нямат съвест.

# 296
Горното в червено е характерно за широка гама хора.
Въобще не само за нарциси.
Като цяло за хора без особена дълбочина и осъзнатост.
Един сравнително интелигентен, осъзнат човек е наясно със себе си и че никой, повтарям никой няма как да е велик, незаменим или супер специален (освен, ако разбира се, не е открил безсмъртния живот). Всички сме тленни и суетата е преходна. Приземяване му се вика.
А тези гевгезения и придаване на важности са характерни за хора без вътрешна увереност в себе си и стойността си. Когато си беден като човек/личност обикновено компенсираш с разни номера за придаване на важност или другата крайност – отричане на стойността на всичко и всички.
Не е лесно за никого, но обикновени кифленски номера и от жени, и от мъже, не са нещо толкова сложно и тежко, колкото последните години им се придава важност.
Човек, който не е изграден като личност със стабилни вътрешни ценности до 18-годишна възраст, няма шанс тепърва да стане по-смислен и читав. Може само да надгражда добрата си база – възпитание, знания, умения.

# 297
Петко, нарцисът не се учи как да манипулира, на него му идва отвътре, такава му е природата на личността. Трудно е, но опитай да си представиш, че не разбираш за какво става въпрос, защото е видно, че не разбираш. Ти ако искаш да манипулираш сигурно ще трябва да се учиш и пак няма да стъпиш и на малкия пръст на нарциса, защото нормалния човек има много ограничения. Нарцисът няма. Единствено, за разлика от психопата, е твърде обсебен от самия себе си, психопата със същото его ще те успи жестоко, защото ще се извинява и ще те кара да говориш за себе си. Например.
И да, без значение от пола. Отделно и Клъстър Б се преливат, не са чист нарцис, или чист нещо си. Всичките са и социопати, защото нямат съвест.

Благодаря! Аз няма какво толкоз да разбирам, щото го преживях на практика.

Стъпах на малкия пръст на манипулациите, защото ги прекъснах, не влязох в голямата яма, така да се каже. Но е достатъчно силно преживяване.

Да, съгласен съм с теб, че рядко е чисто разстройство, напр. може да е съчетано с гранични черти/ елементи. Като те чета, започвам да си мисля дали не става дума и за психопатка, но тя не губеше напълно представа за реалността, нямаше изявени халюцинации. Напротив - когнитивно осъзнаваше какво върши и какво причинява, но нямаше - както казваш - съвест, емпатия, просто нямаше този капацитет, за да се спре или да прояви тази емпатия.

Жалко за сина и - тотално обсебен младеж, вече мъж, не може да кихне без майка си. Той ще бъде със сигурност обект на... въздействие от други нарциси и манипулатори, мошеници, измамници и т.н.

# 298
  • София
Един нормален психолог никога няма да каже нещо против другия, какъвто и да е той. Психологът работи с човека срещу себе си. Впрочем, жертвите на психическо или физическо насилие, също могат да се държат изключително агресивно.
За мен лично /не знам дали съм права/ баш нарцисите се познават по схемите, които въртят.

# 299
Горното в червено е характерно за широка гама хора.
Въобще не само за нарциси.
Като цяло за хора без особена дълбочина и осъзнатост.
Един сравнително интелигентен, осъзнат човек е наясно със себе си и че никой, повтарям никой няма как да е велик, незаменим или супер специален (освен, ако разбира се, не е открил безсмъртния живот). Всички сме тленни и суетата е преходна. Приземяване му се вика.
А тези гевгезения и придаване на важности са характерни за хора без вътрешна увереност в себе си и стойността си. Когато си беден като човек/личност обикновено компенсираш с разни номера за придаване на важност или другата крайност – отричане на стойността на всичко и всички.
Не е лесно за никого, но обикновени кифленски номера и от жени, и от мъже, не са нещо толкова сложно и тежко, колкото последните години им се придава важност.
Човек, който не е изграден като личност със стабилни вътрешни ценности до 18-годишна възраст, няма шанс тепърва да стане по-смислен и читав. Може само да надгражда добрата си база – възпитание, знания, умения.

Права си, само едно уточнение - говорим за съвкупност от поне 5 или повече признака, по едно и също време.

Аз не знам защо не са упоменати още няколко валидни признака: напр. поддържането на паралелни линии (за валидация), лъжите без повод и задръжки, липсата на стабилни/ устойчиви връзки (неудовлетвореността в личния живот) и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт