Синдромът „празно гнездо “ и самотата

• 11 784
  • 276
  •   1
Отговори
Имам нужда да споделя тук….
Не знам откъде да започна,в мен е пълен хаос… Имах профил тук ,но дълго не го бях използвала и е блокиран вероятно,затова направих нов. Тук започна вълшебството с моя син ,тук искам да споделям отново след 24 години…
Първата ми тема тук беше че съм бременна с четвърто дете ( тогава това беше рядкост) и съм толкова щастлива че ще бъда толкова многодетна майка 😊Та бремена,раждах и отглеждах “ тук” ❤
Големите деца поеха едно по едно своя път , синът ми остана “ единствено “ дете…
Мъжът ми почина когато той беше на  11 и цялата грижа остана върху мен. Родителите ми са починали отдавна,свекърът също, свекърва ми си отиде година след мъжа ми
Никаква подкрепа не съм имала отникъде
Не съм допуснала и секунда отчаянието и мъката да ме превземат ,борех се ежедневно и гордо мога да заявя че отгледах страхотни деца  ! Когато синът ми стана на 14 взех тежкото решение да замина с него за Германия . Беше отличен спортист и исках да има шанс за развитие
Оставих семейните вече деца ,оставих приятели,оставих живота си …
Последваха  10 пъстри години ,с падане и ставане ,с борба и успехи , със смях и сълзи,с гордост в какъв успешен младеж се превърна …През цярато време той е бил причината ,заради която съм ставала сутрин,заради която съм се справяла ,всичко ,което ме е държало !
От година си има приятелка , и преди месец намериха квартира и заживяха заедно
Най-естественото развитие на живота !
Но … моят свят с срина,изчезна , потъна !
Не съм очаквала че ще пропадна така ! Винаги съм го насърчавала да поеме свой път ,насърчих го да се отделят , радвах се …но не бях подготвена че това така ще ме срине ! Цял месец плача всяка нощ,не смея да вляза в празната стая ,не спя,не виждам смисъл в живота ,за какво да работя,за какво да живея…. Цял живот съм имала голямо семейство ,винаги е било шумно ,а сега съм съвсем ,съвсем сама -самичка

# 1
Не знам какъв съвет да ти дам (нямам опит, в момента съм бременна с първото си дете и този момент който описваш е далеч), но много ме трогна написаното от теб! Можеш ли да се фокусираш върху нещо, което ти е приятно да правиш, да се върнеш към старо хоби? Имаш ли приятелки в сходно положение там, където си? В някаква социална дейност да се включиш, нещо свързано с помагане на деца, може би дори почасова работа като детегледачка или възпитател, в по-шумна среда, сред повече хора и деца, ако точно това ти липсва?

# 2
Съчувствам, че сте в това положение! Мога да дам като съвети, излизайте, намерете си приятели, ако нямате, също така намерете си хоби, а за да не е празно вкъщи, си вземете котка или куче. Друг съвет е да се върнете в България, защото все пак чужбина е чуждо място.

# 3
Може би е редно да си намерите най- после партньор.
Или поне вземете куче.

# 4
Подкрепям горните мнения - вземате си домашен любимец, а след време си потърсете и нов партньор.
В никакъв случай не седете сама.

# 5
  • 2860 км северно от Екватора
Със 4 деца скоро сигурно ще ставате баба, ако вече не е факт.

Аз не бих съветвала за куче, не всеки е кучкар да става сутрин в дъжд и сняг да извежда куче. Хора и трябват на авторката, добри и близки хора.

Горе главата, и ако трябва се прибери в България да си близо до децата си. И се гордей, че си отгледала и най малкия.

Кураж и топли слънчеви дни напред. Всичко ще се нареди.

# 6
Контрастът е шоков, но времето ще го притъпи. Постепенно ще си изплачеш сълзите, ще улегнеш в новата реалност, ще фокусираш мисълта си върху факта, че момчето е добре, че си гради живота и се развива самостоятелно и пълноценно. Опората ти ще бъде неговото щастие, а не твоята самота.

А представи си само, алтернативно, че беше някоя майка-орлица, която цял живот диша във врата на детето, която му подхвърля ненатрапчиво, но токсично до смърт - къде ще ходиш сега бе маме, самичка ли ме оставяш, а той, понеже е съвестен и чувствителен се беше съобразил с това? И още един млад живот бе оттекъл у ряката като функция на майка си? Децата ти са късметлии с родител, осъзнат и всеотдаен като теб.

# 7
Какво значи "скоро ще ставате баба"?
Много "модерни" родители вече умишлено не си дават децата на бабите, така че въобще не я успокоявай, че едва ли не ще е на първа линия да помага с внуците.
Да си гледа себе си - и не е задължително да си взема куче, може да си вземе котка.

# 8
С това, че има внуци исках да акцентирам, че не е сама самичка отшелничка ненужна никому.
Няма внуче, което да не се нуждае от баба от време на време. Така и тя ще осъзнае, че живота и не е безсмислен а в него има хора, които я обичат, ценят и се нуждаят от нея.

Котките и кучетата са ОК, ако човека има нужда от тях, ако не си пада по косми и животни, няма да я успокои нито котка, нито пес.

# 9
  • По света и у нас
Мисля, че времето за гадже е дошло. Simple Smile

# 10
С гаджетата идват и проблемите.
Аз бих си дала малко време за почивка, презареждане, хобита, разходки, почивки, уелнес терапиии.

Каквото е писано, няма да избяга.

# 11
  • Далечният изток
Леле... Така завършва поста ти, все едно всички са умрели и си останала единствената жива на света...
Може би си в някаква депресия и е добре да посетиш лекар или поне психолог. Цял месец плач и безсъние, а и тези мисли за липсата на смисъл и страхът да влезеш в стаята му, ми говорят, че не можеш да се справиш сама. Оплакваш децата си все едно не са между живите... Да пази бог!
Вместо да се радваш, че всички сте живи, че сте здрави, че работите. Че вече можеш да помислиш за себе си, да правиш неща, които досега не си, защото е трябвало да се грижиш за децата. Можеш да правиш и да намериш смисъл в толкова много неща, но пак казвам щом за месец не си успяла да осъзнаеш положителното в това, че детето ти е самостоятелен човек и е добре, и е щастлив, а си забила само на това колко си зле и си нещастна, може би ще трябва да потърсиш професионална помощ.

# 12
Разбирам те и те прегръщам! Аз съм с едно дете и когато се отдели самостоятелно с приятеля си, макар и в съседен блок, се почувствах като теб. Преминава всичко. Имаме своите контакти, появиха се внуците.
Не знам какъв съвет да ти дам, но си богата с четирите си деца, радвай им се! Heart

# 13
Това, което описваш в последния абзац е притеснително, моят съвет е да потърсиш лекарска помощ.

# 14
  • София
Имала съм периоди, в които съм оставала сама, без децата. Честно казано, ходенето по срещи ме забавлява достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт