Нашите орхидеи – тема 47

• 2 075
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
Тамън отворили 😊 много им се радвам.

Една година по-късно, първи домашен цъфтеж Lucky Leopard май беше пелорик. Има някакви къдрици 😁

А тази съм я спасявала на водно. Не знам коя е и кога съм я взимала.

И "водната лилия", която за пореден път цъфти Aromio Carola.

Допълвам, че забравих Мустака, който цъфти от поредно удължение на стария цветонос.

Последна редакция: сб, 25 апр 2026, 11:42 от greis

# 16
Здравейте!

Как ви се виждат листата на тази красавица?
Мъха е само отгоре върху коренчетата, а надолу е с кори.
Имам я от 8-ми Март.
Ако отрежа цветоносна, колко вода трябва да има във всичката, в която ще го сложа.
И дали след това листата ще се оправят.
Корените ѝ са здрави.

# 17
  • Мадрид / София
Красавицата е заболяла, не е от липса на вода. Третирай за бактерии ако ти се занимава.

Да ви кажа, последната орхидея фалче, която купих, имаше мрежичка (като от дамски чорапогащи, но зелена на цвят) върху субстрата. Имаше няколко корена минали през нея, което ме наведе на мисълта, че е отдавна сложена. Отделно "гъбата" вътре и кори за допълване.
Случвало ли ви се е такова нещо? Аз за първи път го виждам. Не че е лошо, само ми е странно.

# 18
  • Русе
За запис, за да не ви изгубя, последното закупено мини в същия тъмен субстрат.

# 19
Взимала съм такива, последно май от Борсата на Обелско.
Не знам как са го постигали, но според мен тоя "чорапогащник" е за да не се губят корите при транспортирането.

Красавицата е заболяла, не е от липса на вода. Третирай за бактерии ако ти се занимава.

Да ви кажа, последната орхидея фалче, която купих, имаше мрежичка (като от дамски чорапогащи, но зелена на цвят) върху субстрата. Имаше няколко корена минали през нея, което ме наведе на мисълта, че е отдавна сложена. Отделно "гъбата" вътре и кори за допълване.
Случвало ли ви се е такова нещо? Аз за първи път го виждам. Не че е лошо, само ми е странно.

# 20
Аз пък си мислех че е за да растат корените навътре,да няма въздушни корени Laughing
При нас такива орхидеи с чорапогащник съм виждала само в строителните магазини,тип Баухаус. Даже,ако не се лъжа са на една определена холандска фирма,но не се сещам за името.

Maggie тая орхидея си заминава.Корените и със сигурност не са здрави.Някакъв вид гниене?!

# 21
В момента съм сложила мъх само отгоре. Знам какво са здрави корени, имам над 10 орхидеи и казвам, че нейните са здрави.
Благодаря ви все пак!

# 22
  • Мадрид / София
В момента съм сложила мъх само отгоре. Знам какво са здрави корени, имам над 10 орхидеи и казвам, че нейните са здрави.
Благодаря ви все пак!
Когато листата почнат да жълтеят от стъблото към върха е признак за заболяване вътре в стъблото (там от където са захванати листата). Вероятно заболяването е от където започват корените и захващането на листата.  Не знам дали може да се спаси. За мен орхидеята си отива.

# 23
  • София
Махнете мъха и огледайте основата на растението. Изглежда там имате гниене. Може да не засяга корените, но това жълто оцветяване е признак точно за гниене на розетката. Може да е предизвикано от мъха, който се допира до стеблото и поддържа там влажно. Следете как се разпростира жълтото. Може да се наложи да жертвате листото, за да видите дали няма под него черно петно.

# 24
Записвам се с още две цъфтежчета, доста след основния бум. Но така е по сладко:-)
Чакам още..

И една кокона която упорито не ще да цъфне, но пък листа ми пуска от никъде..

Последна редакция: пн, 04 май 2026, 17:30 от second

# 25
  • ВАРНА
Дендробиум-а ми вади много нови кейки.Да ги отсраня ли или не пречат на растението?
Бихте ли ми препоръчали смес за дендробиум!
Другият благодарение на съветите на re-geима пъпки и ще цъфти.Даже не дишам край него да не го секна.

# 26
  • Мадрид / София
Кейкитата на дендробиума можеш да ги оставиш тези в основата. Отдели само тези, които са нагоре по стъблото.
Субстрата да е по-ситен от на фалчетата или като на тях.

# 27
Какво ще ме посъветвате да я правя? Беше на водно, но долните корени не са добре... Д рвжа ли нещо и ще ощелее ли в кори или отново над вода?

Капчиците са вода, исках да я освежа.

# 28
  • Бургас
Какво ще ме посъветвате да я правя? Беше на водно, но долните корени не са добре... Д рвжа ли нещо и ще ощелее ли в кори или отново над вода?

Капчиците са вода, исках да я освежа.
Според мен я посадете в кори е малка транспортна саксия 9Ф и не я поливайте 4-5 дни. Поставете на светло място близо до прозорец не на директно слънце. Не знам какъв е въздуха при вас, аз съм на морето и е влажно. Такива в малки саксии поливам на 14-21 дни.

# 29
  • Мадрид / София
Изрежи черните корени до край. Тези, които надолу са зелени, но на средата са черни ги резни над черното. Махни и корените без веламен (тези като конци) и сложи малко канела на отрязаните места. Остави я 2 дни на сухо без субстрат и тогава я сложи в саксийка и сух субстрат и както са ти казали в предния пост. Има надежда да оцелее. Можеш преди канелата да я обработиш с препарат за гъбички/бактерии. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт