Нашите орхидеи – тема 47

• 2 074
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, получих Дендробиум бери ода за 8-ми март. За първи път гледам такъв тип орхидея. В момента пуска в основата няколко нови булби (ако правилно съм разбрала, че така се казват новите израстъци). Има една нова, която излиза между листата на стара булба, пуска си и корени. Мога ли след време да я отделя и да я засадя в нова саксия и ако да - колко голяма трябва да е, за да я отделя?

# 31
  • Мадрид / София
Да, тази горната я отдели когато корените станат поне 5 см и сложи в субстрат. Този дендробиум не е много висок, затова за височина на кейкито е малко трудно да се каже. Като го видиш позаякнало, тогава. Сега е още ни-ни.

# 32
Кажете ми има ли надежда.

Ще съм благодарна на всякакви съвети, ако мислите, че може да се спаси.

# 33
  • Мадрид / София
Според моя опит, орхидеята си заминава полека.

# 34
Така ги виждам и аз нещата, но да попитам за всеки случай. Някаква спасителна операция да направя? Може пък...

# 35
Нищо не пречи да опиташ, тя ще си покаже.

Тези не ми изглеждат заминали.. натопи я във вода и имай търпение. Според мен тия листа няма шанс напълно да се рехидратират, но може пък да се посъвземе.
Отрежи цветоносите веднага, поне с тях да не се мъчи.

# 36
  • София
Цялото растение за 30-40 минути във вода бих натопила /може с фунгицид, а може и чиста/. После бих съкратила пънчето с корените до към средата. Няма особена полза от долната част. После бих засадила в кори, подпряла за стабилност и бих чакала да се активизират корените или да избият нови. Ако има светло, по-влажно помещение, бих я инсталирала там /баня с прозорче, килер, нещо такова/.
При толкова листа, не е проблемно да остане със съвсем малко или дори без корени.

Последна редакция: вт, 19 май 2026, 13:54 от Raya

# 37
И ей тези не са заминали... Ако не могат да се топнат и те, то периодично овлажняване с мокра салфетка

И пънчето да се резне-счупи. И над кори или вода (да не я зариеш до гърлото!) - цветоносите режа до 7-10см, за да мога да ги ползвам за защипване на две пръчки, които да се ползват за укрепване.

# 38
Сърдечно благодаря за съветите. Ще се възползвам от тях. Дано успея да я съживя.

# 39
Малко ароматни цъфтежи от Exotic Orchids BG 🤗 Пусна намаление -15% днес и отново се изкуших с една новичка.

Lime Mandarin удължава и цъфти за пореден път. Тепърва има още 5-6 нови пъпчици. Много ме радва 🤗

И още една ароматна, която взех наскоро. Беше само с покарал цветонос. Доразви 3 пъпки и вече ги отвори. Отново силно ароматна и много красива Phal. Chang Jhih Lady Wilson.

Чакам и Mainshow Impression-a съвсем скоро.

Споделяла съм, че съм поръчвала и от Румъния, за съжаление повечето растения от там не оцеляха. Да не кажа, че сигурно само 1-2 имам налични, от десетина поръчани😔

# 40
  • Мадрид / София
В момента румънския сайт предлага много интересни орхидеи. Но ако не оцеляват тогава не си заслужава да се поръчва от там.

# 41
За съжаление това е резултатът при мен.
Мисля, че тази, която оцеля, мина през реанимиране на водно.

Сега поръчвам основно кактуси и сукуленти от там. Другата/Първата ми страст.

В момента румънския сайт предлага много интересни орхидеи. Но ако не оцеляват тогава не си заслужава да се поръчва от там.

# 42
И аз имам една наскоро купена от екзотик орхидс, но чакам хубаво да цъфне и тогава ще я покажа, засега е само едно цветче, ще има още двечки. 😍

# 43
Оооо ще се радвам да видя каква е Relaxed

Забавих да споделя и още един експеримент, който продължава при мен.

Това бебе орхидея, сигуно съм го показвала, се появи от натопен във вода счупен цветонос. Първите ми два съзнателни опита бяха неуспешни. Този счупен неволно, от колега в офиса, просто натопих в мини шишенце.
След около 2 години чакане и грижа, дойде време да бъде преместено в кори.
Появиха се така чаканите три коренчета. Отрязах като оставих по 2см. от двете страни.
Избрах мъничка саксийка, според листата и корените.
Използвах ръчно нарязани на средна големина кори + малко сфагнум, който да пази повече влажност. Все пак е била "водна лилия" до сега Smiley
Нямам никаква идея коя беше. Само се надявам да се адаптира успешно People Eyes

И аз имам една наскоро купена от екзотик орхидс, но чакам хубаво да цъфне и тогава ще я покажа, засега е само едно цветче, ще има още двечки. 😍

# 44
Благодаря, greis! Обичам да чета такива орхидеени истории. Стискам палци на малчо, макар че твоят "зелен палец" е напълно достатъчен Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт