Аденомиоза и инвитро

• 345
  • 5
  •   1
Отговори
Аденомиозата е доброкачествено, често срещано състояние, при което ендометриална тъкан (вътрешната обвивка на матката) прораства в мускулната стена (миометриума). Това причинява болезнена, обилна менструация, хронична тазова болка и уголемяване на матката.

Основни симптоми:
- Обилно менструално кървене (менорагия): Често придружено с кръвни съсиреци.
- Силна менструална болка (дисменорея): Спазми, които могат да станат хронични.
- Хронична болка в таза: Дискомфорт преди и по време на менструация.
- Уголемена матка: Чувство за тежест или натиск в долната част на корема.
- Болка при полов акт.

Аденомиозата може да намали успеваемостта на ин витро процедурите (IVF), като пречи на имплантацията на ембриона. Въпреки това, асистираните репродуктивни технологии са подходящи и дават шанс за забременяване. Често се прилага предварително потискане на заболяването с медикаменти преди трансфер.

Тъй като не намерих актуална тема, ще се радвам тук да споделим опит.

# 1
Привет! Само да споделя, че доста полезни материали по темата има на сайта на болница Щерев, там имат отделна секция Ендометриоза и вътре, няма как, влиза и аденомиозата. На страницата на фондация Ендометриоза също се намира инфо по темата.

# 2
Благодаря за споделената информация, ще прочета Simple Smile

Междувременно мога да споделя моята история. Имам 5 неуспешни трансфера в България. Последният ми опит е в Турция, там ми откриха аденомиоза. Правихме подтискане на цикъла 2 месеца (1 месец с Visane и 1 месец Золадекс) и трансфер на ембрион 4АА, минал пид. За съжаление е 6-ти неуспешен опит и без никаква имплантация никога.

В момента много се колебая дали да не запиша час и при Калчев за консултация, но не зная дали мнението му няма да противоречи на турския лекар и да попадна в неловка ситуация.
Наистина положението става отчайващо и не зная какво повече мога да направя. А времето напредва, вече станах на 41 години. Не лесно се стига до здраво ембрионче и явно нещо пропускаме след това. Със стимулация, пид, подтискане - 1 опит отнема 4 месеца в най-добрия случай.

Изследвали сме всичко възможно - хистероскопия 2 пъти, микробиом 3 пъти, Ера тест, правени са вливки интралипид и кортикостероиди (за всеки случай, защото няма имунен фактор), лепила, тромбофилии (при последния опит съм и на разреждащи кръвта инжекции за всеки случай), кариотипи, мъжки фактор няма.

Ще се радвам ако някой сподели кое е помогнало при него, къде е бил успеха и изобщо информация по темата Simple Smile

# 3
Здравей, vanesa_georg,
Срещала съм името ти в другите теми за борещи се за детенце.
Аз имам аденомиоза, тежка, имам и четвърта степен ендометриоза. За жалост, двете заболявания често вървят заедно. Имам две операции, едната в чужбина, в България все още не правят такива.
Аденомиозата ми е толкова тежка, че самата аз я виждам на прегледите с ехограф. Много ясно се открояват тъмните и светли области в стената но матката.
Заради ендометриозата маточните ми тръби са отстранени, както и единият яйчник. Имам и тромбофилия - задължително на кръворазреждащи още по време на стимулацията.
Аз имам вече 5 стимулации, при нас много трудно се стига до ембрионче. Така че имам само 2 трансфера, неуспешни.
За жалост, не мога да те посъветвам нищо. Освен може би да проверите отново имунологията, но от друга страна в Турция не я зачитат. Аз също съм в задънена улица, целият ми свят се руши с всеки неуспех, с всяко загинало ембрионче. За следващата стимулация се опитвам отново да изградя живота си и влагам много сили и надежди, които в повечето случаи се разбиват много бързо.
Знам какво е да си отчаяна. Единственото, което ме крепи е, че продължаваме. При нас е изцяло в мен причината до сме по пътя на инвитрото, тъй като нямам тръби. Много често се обвинявам, че заради мен страда и партньорът ми.
Имате ли зомразени ембриончета? Какво казват лекарите?
Знам, че не звучи успокояващо, но много често е просто късмет. Съчетание на различни условия, които довеждат до имплантация и успешна бременност. Според мен, потискането е добра идея. Аз съм била на потискане също, най-дълго 4 поредни месеца, добре ми се отрази.
Била съм при Калчев, не мога да кажа, че ми е помогнал с нещо особено. Каза да ходим в Турция при конкретен лекар, тъй като в България няма да успеем.

Последна редакция: чт, 16 апр 2026, 06:13 от Leda*

# 4
Здравей, Leda,

Благодаря ти, че се включи. Зная историята ти и зная колко борбен и силен човек си. Твоят път също е доста дълъг и труден, и искрено ти желая съвсем скоро да се увенчае с щастлив финал! ❤️

За Калчев подозорим,че ще ми каже същото, по-скоро  бих записала час, за да зная, че съм отметнала и това.
Четох доста по чужди форуми и препоръчваха иглотерапия за ситуации като нашата. Замислям се и над това.

Не се обвинявай, че в теб е причината. При нас също е в мен, но минахме през доста хипотези, докато открием този проблем и никога нямаше и намек за обвинение помежду ни. Все пак двама човека са заедно не само в щастливите моменти, а рамо до рамо и в подобни ситуации.

Права си, че понякога нещата са и въпрос на късмет. Затова мисля да опитам отново. Още не съм говорила с доктора, очаквам да даде стратегия занапред. Но в крайна сметка не изключвам възможността всичко да е било прецизно и изпипано, просто да е лош късмет. В крайна сметка, дори с пид, никой не гарантира 100% успеваемост.

Стискам палци, момичета, и ще се радвам да споделяте как вървят нещата при вас ❤️

# 5
И аз съм с АМ доказано с биопсия. Забременях на 38г с АB2 , и тогава съм я имала в лека форма явно. След раждане секциао и години е по-зле. От 6 г не успявам и мисля да опитам с ДЯ, с мои явно няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт