Августовски бебета 2024 г. - Тема 7

• 9 539
  • 375
  •   1
Отговори
# 360
Ние бяхме в болница няколко дни…
Явор получи оток на ларингса, в следствие на вирусен ларингит…. Беше ужас в болницата, докато му сложат абокат.
Вече сме си вкъщи, аз май се заразих от нещо там… ще се лекуваме дружно. Ще отложим старта на детската градина, но няма как. Рискът да се случи отново е много голям.

# 361
Момичета, как сте? Вижте моят Зайо как се прибра от разходка. Дорева ми се, нищо не може да се направи с толкоз малък човек. Засега мисля, че е добре. Само естетически е проблемът сякаш и не мога да преценя колко е остро самото зъбче.

# 362
Макси си счупи зъбче може би миналата година, така че е бил по-голям от нашите дребосъци. Ходихме при зъболекарката ни, тя беше много внимателна с него, обясняваше му всичко, каза, че не е нищо тежко в неговия случай и ме пита дали да пробва да го направи с пломба. Съгласих се, всичко мина повече от перфектно, Макси беше кротък през цялото време, не е казал да го е заболяло изобщо. Пломбата падна много скоро след това. Звънях пак, говорихме, водих го после и на профилактичния и тя ми обясни, че на тази възраст няма много смисъл да го правим пак този зъб. Понеже той расте, а и вероятно стърже със зъби нощем ще продължава да пада, а не го дразни, тя го изглади там още малко, за да не му е остро и го чакаме да падне. При него е на втори зъб, така че ще си почакаме още малко. Мисълта ми е, ако вече е ходил на зъболекар, заведи го да проверят за твое спокойствие, че не е някакъв проблем и евентуално да не е остро, но за козметичното не се притеснявай особено, ще падне след няколко години, а те ей сега ще се изтърколят

# 363
Благодаля, Вики. Надявам се той самият да не му обръща внимание. Още е малък сякаш, ама знам ли. Но да, евентуално и аз си мислех, че на по-осъзната възраст може да се поизгради. В сряда ще го водим, да го видят, че нали е празник утре...

И да се посмеете. Аз толкова се шокирах, като го видях, че се юрнах по стълбите да търся парченцето зъб. По принцип така се прави, може да се залепи. И с фенерчето на телефона и посредством опипване на стъпалата нъв входа, за щастие, намерих нещо. За щастие, защото се прибрах сравнително скоро. Иначе сега съхранявам нещо, което нито може да се залепи на 2 годишно, нито дори знам дали е парче от зъб.....

# 364
  • София
Ами случва се, ако ще те успокоя - на моят син ( сега е на осем) му се случи още преди да стане на годинка. Едно малко парченце зъб се отчупи и после продължи така да се рони зъбчето. Пазен от захар до към 2г, изцяло кърмен и т.н. Няма значение това, след многократно ходене и години наред по зъболекари, поне 4-5 сменихме, това е, което разбрах - здравето на зъбите е генетично заложено, млечни зъбки се лекуват само, ако е много необходимо, важно е постоянните да са здрави.

# 365
  • Sofia
Да се оплача и аз моето Дани също е счупил малка от един от предните зъби. Днес го видях нямам идея къде и как се и случило, дали в яслата или някъде когато сме били навън. Не зная дали да правя нещо.

# 366
  • Пловдив
На приятелско семейство дъщерята счупи преден ляв зъб някъде след годинката. Вече е на 6. Само естетически е проблемът, тогава зъболекар им каза, че няма смисъл от изграждане и т.н.

# 367
Как сте, много е тихо тук?

Ние открихме сезона на боледуването. Момчил е на тежка артилерия, Пулмикорт и Вентолин, след неизлекувана седмици наред кашлица, към която явно се добави и нов вирус.
Моля, споделете съвети как им правите инхалации. При нас единственият вариант е баща му го държи с всичка сила, той реве и се съпротивлява, направо изпада в истерия. Трябва да го правим по 3 пъти на ден, призлява ми само като си помисля. Не знам кога ще се върне на ясла, той вече 1 седмица си е вкъщи, явно ще бъде още поне толкова.

Иначе бяхме на море, пътят беше горе долу ОК, там беше всичко друго, но не и "почивка". Все пак има и позитиви - на Момчил доста му хареса (горе долу само на него), а и махнахме памперса (освен за спането), има инциденти, но като цяло съм доволна.

# 368
Гери, не ми се е налагало все още да пробваме инхалатора, ние те първа тръгнахме на ясла и все още нямам представа Тея как ще реагира на него, но сигурно скоро ще се запознаем с него. Мисля, че първо бих пробвала нещо, на което може да залепне, анимации, реклами, играчка и т.н. Видях, че се препоръчват за по-малки деца спейсър за инхалации, само с няколко впръсквания действа. Друго, за което се сещам е солна стая, но не се препоръчва за тежки възпаления и температура, а по-скоро за превенция или подпомагане след боледуване. Мисля, че няма смисъл и ефект да се държи насила детето. Или да пробва някой друг човек от семейството да постави инхалатора, баба или дядо, може там да е по-кротък, понякога и това помага.

Последна редакция: сб, 26 сеп 2026, 22:45 от Lenka_09

# 369
Как сте, много е тихо тук?

Ние открихме сезона на боледуването. Момчил е на тежка артилерия, Пулмикорт и Вентолин, след неизлекувана седмици наред кашлица, към която явно се добави и нов вирус.
Моля, споделете съвети как им правите инхалации. При нас единственият вариант е баща му го държи с всичка сила, той реве и се съпротивлява, направо изпада в истерия. Трябва да го правим по 3 пъти на ден, призлява ми само като си помисля. Не знам кога ще се върне на ясла, той вече 1 седмица си е вкъщи, явно ще бъде още поне толкова.

Иначе бяхме на море, пътят беше горе долу ОК, там беше всичко друго, но не и "почивка". Все пак има и позитиви - на Момчил доста му хареса (горе долу само на него), а и махнахме памперса (освен за спането), има инциденти, но като цяло съм доволна.
На нас когато трябваше да ни изпишат Вентолин аз казах, че той не може са седи толкова и ни дадоха Салбутамол сироп. Същото активно вещество, но е на сироп. Иначе ние с тази приставка правим инхалации, защото не иска да слага маска и ни върши работа

# 370
Аз инхалации правя само с физиологичен разтвор засега. Ползвам маската, защото този накрайник е много удобен, ама не ме напуска натрапчивата асоциация с наргиле Flushed

# 371
Lenka, положението е зле, има опасност от пневмония. Първата инхалация я направихме още в поликлиниката и веднага след това го преслушаха пак. Педиатърката каза, че веднага има ефект. Няма как да не му ги правим. Тя каза, че няма как да не свикне в някакъв момент. Даже като ревяли, бил по добър ефектът защото отива по-голямо количество в дроба..
Пробвахме дори да дадем телефон с клипчета (за първи път!), не действа 😣

Честно казано предпочитам да го изтърпим това мъчение пред АБ. Или влизане в болница, което ми е най-големия кошмар.

# 372
Инхалации с лекарства и аз не съм правила, още по-миналата зима дадоха салбутамол на Лео само че му изписаха и ей такова нещо за него
https://amzn.eu/d/0dW1hSTf
Лео също ми се дърпаше тогава в началото, а няма и кой да го държи с мен, трябва отвсякъде аз. И аз говорих тогава със нашата докторка, тя също каза, че по-добре да го държа и да реве, но да си вдиша от него (май 10 вдишвания искаше да правим от всяко пръскане с това). И има логика, когато детето реве, то вдишва много дълбоко, така и салбутамола стига хубаво навътре. Лео действително свикна в един момент тогава,  даже после си искаше маската известно време преди да заспи задължително. Преди инхалатора му бяха дали в капкова форма, но поне тукашният е с много гаден вкус и това е единственото лекарство, което ми е плюл и то така че да се съмнявам дали изобщо нещо е отишло в гърлото му.
Така че, Герка, стискам палци да минава по-бързо, но съвети и идеи нямам за съжаление.

# 373
  • Пловдив
На малкия не съм правила инхалации, на големия /беше на три/ стоеше мирно, в болницата /беше на 1/ го поставя да седне с гръб в мен, с лявата ръка притисках неговите ръце към тялото, с дясната държах маската. През цялото време му говорих защо трябва да стои мирно /не е разбирал, но обикновено гласът на майката успокоява/.

# 374
Вече е голям и разбира. Взимаш книжки "Ягодка Петрова има сополи" (там тя си прави инхалации). Защо? Какво? Как? Защо се разболяваме и т.н. и си чете и обяснявате последствията от нелекуването. Не че ще даде от раз, но за в бъдеще. Моят още не обича, въпреки че септември до май се бяхме срастнали с инхалатора. Може да опитате и вие да си правите инхалации с физ. р-р пред него. При нас не подейства, но при вас може да има ефект.

Общи условия

Активация на акаунт