Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 737
  • 471
  •   1
Отговори
# 165
Ми то всичко в живота ни е абсурд, защото държавата ни е абсурдна. Като бременна и здравно осигурена, смятах че както първия път няма да ми се налага да плащам за прегледи и изследвания. Да, ама не. Преместихме се от Русе в София и започна голямото плащане - за преглед, всеки път, нищо че имах направление от джипито за гинеколог, той така и не пожела да си го вземе, по-лесно беше да му плащам, после минимум по 50 лева за изследвания щото болница Лозенец няма договор със здравната каса за това, после плащах всеки път за запис на тоновете на бебето, пращаха ме на всякакъв вид прегледи - интернист, алерголог, вътрешни болести, кардиограма и прочие, разбира се за всичко плащах аз. Когато ми писна и си направих изследване на кръвна картина с направление и им занесох резултатите ме накараха отново да го правя в Лозенец, щото изследванията не били такиви, ами трябвало други неща да изследват. Изобщо ме направиха на луда калинка. В София просто нивото на услугите и лекарската помощ е под всякаква критика. Това беше една от причините да се върнем в родния град. Не че тук не се налага да плащаш понякога, но ги няма опашките и отвратителното отношение: "Айде, следващия!".

# 166
Не съм ампутирала нищо ( ампутация не се ли пише с "у"?).
А ти наясно ли си що е пълен член? Или подлог? Абсурда е подлог и трябва да бъде с пълен член, т.е. абсурдът. В това изречение има два подлога - ние също е подлог!

Ето затова писах и малко по-горе, че абсурда семи си ние. Не е държавата.

А между другото имаш доста правописни грешки в постовете си, няма да ти ги търся всичките сега, че нямам време. Моята ще си я коригирам, защото държа на изрядния правопис и граматика за разлика от теб. Приятен ден!

# 167
Мили мами,сигурно не ви е лесно и напълно ви разбирам.Но аз след една прекарана бременност и раждане, тук в Италия съм решила че следващитя път по "случая" ще си отида до България.Не можете да си представите за какво става въпрос в уж по напредналите държави,към които така яростно сме се засилили, да настигаме.Тук е кошмар-ако не вярвате-пуснете една тема при родители в чужбина.
Прочетох пост-а само на авторката затова ще говоря само за нещата които тя е описала.
Значи,първо,да започнем в самото начало,още преди да почваш работа ти правят един разпит на кръст за това дали имаш деца или възнамеряваш да имаш.Ако отговориш да ,след като затвориш врата CV-TO ти лети към кофата.Започваш работа,естествено с временен договор.,който ти подписват за всяка една следваща година.Ако си късметлия,защото обикновено са за по 6 месеца.Ако имаш неблагоразумието да забременeeш,твой проблем,оставаш без работа.
Забременяваш и се почват изследванията.Аз имам една огромна камара със всевъзможни изследвания,които здравната каса уж покрива ,ама според мен нищо не покрива.Просто ме съсипаха,източиха ми кръвта.Всеки месец -кръв,урина,че понякога и по два пъти,ако нещо евентуално леко се е отклонило от нормата.Всеки път съм оставяла по 70-80 евро за изследванията.Обаче!За да ги направиш:пъъърво отиваш на гинеколог,след това чакаш с часове при личният лекар в зала пълна с разни други кихащи и кашлящи пациенти,като нерядко чакаш на крак,защото никой не се сеща нито да ти преодстъпи място,нито да те пусне да минеш преди него,та да не дишаш всеобщите бацили.След това лекарката ти подпечатва за 5 секунди един документ и на другия ден трябва да си в поликлиника.Там пак има една огроооомна зала с болни,които са си взели номер един час преди да отвори гишето.Чакаш 3 часа,след това се качваш в лабораторията и пак започваш да чакаш на опашка.
След това обратно на опашката с болните за да си получиш резултатите.
В девети месец поне 20 дена преди термин си бях със непрекъснати контракции на всеки 5 мин.Всеки ден се разхождах точно като луда до болницата с намерението да ме приемат.Такова нещо не стана.В 41 седмица вече бебето започна да се ражда,хеле,приеха ме.Родих си съвсем сама,защото нито лекарката,нито акушерката ВОДЕХА раждане.Само присъстваха.Раскъсвания,шевове,болки...
Ваксини на бебето-задължителни.Платила съм 70 евро за задължителни ваксини,които в цяла Италия не се плащат,само видиш ли в моята област не са безплатни.Ако не бях обърнала внимание на това което прави сестрата,тя щеше да му постави два пъти една и съща ваксина,една след друга,защото объркала ампулите.
Детски ясли не съществуват.т.е. има,само частни 400 евро на месец.Заплата на продавачка в магазин е 800-900.
Разходи за транспорт до работното място,поне 300,АМ за една седмица 37 евро.
Давали детски 1000 евро Whistling.Отивам да занеса документите за да получа сумата,ама тя се давала на майки които са или с италиански паспорт ,или такива които са от държави в евро сыуза,или на такива които не CA.А аз не съм нито едно от трите,защото България се присъединила януари а синът ми е роден декември,и то било голяма каша-не,не мога да ги взема #Cussing out.Не че няма да си отгледам детето без тяхните суми,не му липсва нищо.Но това ще е единствено заради помощта от страна на съпруга ми.Не ми се мисли как се оправя една самотна майка или семейството на двама работници с нормална заплата #Crazy.Е как да се раждат деца newsm78?!Като никой не те бръсне за 5 с'тинки.Как няма майките тук да раждат на 35-40...

# 168
Най-големият абсурд за мен беше,че ако искаш да си направиш тест за СПИН по желание е безплатен,но тъй като за бременните е задължителен аз трябваше да си го платя. Sick
Фантичка, преметнал те е доФтора. Безплатен е и за бременни.
И мен се пробваха да ме разкарат- дадоха ми направление за всички изследвания, а за СПИН ме пратиха в ХЕИ понеже там е безплатно за всички. Е аз казах че не ща   да ходя два пъти да ме дупчат. Сестрата ме изгледа зло и каза че тогава СПИН-а ще го направим другата седмица / месец, в крайна сметка не съм ходила повече при този лекар, намерих си друга гинеколожка.
На сайта на министерство на здравеопазването има списък с нещата, които ти се полагат.  

# 169
Не съм ампутирала нищо ( ампутация не се ли пише с "у"?).
А ти наясно ли си що е пълен член? Или подлог? Абсурда е подлог и трябва да бъде с пълен член, т.е. абсурдът. В това изречение има два подлога - ние също е подлог!

Ето затова писах и малко по-горе, че абсурда семи си ние. Не е държавата.

А между другото имаш доста правописни грешки в постовете си, няма да ти ги търся всичките сега, че нямам време. Моята ще си я коригирам, защото държа на изрядния правопис и граматика за разлика от теб. Приятен ден!

Не, да ти кажа, този пълен член ми е проблем от гимназията още. Все не знам къде да го сложа. Обаче затова и не съм станала журналист. Станах счетоводител. Защото бях слаба по литература и силна по математика. Когато пиша официални писма, полагам старание. Но когато пиша тук, мисля че съдържанието е по-важно.
Коригирах те, защото ми стана смешно да използваш такива думи ( ампутирала емпатията...) а пък да ги пишеш с правописни грешки.
Сигурно имам правописни грешки и голяма част от тях се дължат на бързането при писане, а не на незнание.

# 170
Също така от добри чувства към пострадалите /не влагам ирония/- на сайта на Здравната каса също е пълно с необходима информация, стига да имате желание да се запознаете с нея, включително и информация относно клиничните пътеки, напр. за проследяване на бременността, има имунизационен календар и т.н. Не мога да кажа, че не сме информирани.

# 171
Понеже, разбира се, умееш да съдиш най-добре, си сигурна аз защо съм допуснала тази грешка. На мен пък в училище ми вървеше и математиката, и литературата. Кандидатствала съм с математика в ИУ-Варна / и съм ходила по дискотеки  Grinning /. А емпатия означава слушане със съчувствие и симпатия към разказващия. Термин от психологията е.

# 172
... щото болница Лозенец няма договор със здравната каса за това, ...

Тук е и отговорът. Защо не отиде в болница, където имат договор със здравната каса и нямаше да се наложи да плащаш. Надали някой насила те е накарал. Имала си избор и си го направила. Пък после - ужас...

# 173
А сега нека всеки каже по кой предмет е бил най-силен в училище и да започне мерене на ... дипломи и образование  ooooh!.

Съжалявам. Не можах да се сдържа.
Самата тема стана абсурдна още някъде около 2-та страница.
 Stop

# 174
Ако питам моята майка и тя ще ми каже абсурд е ...да .
На времето когато съм се родила са ми дали ЕГН на мъж.
И  когато станах на около двадесет години ми пуснаха даже призовка от военните.
Оправиха ми ЕГН-то (смениха ми го с женско).
Уж всичко си дойде на мястото ...дойде време да си подавам документите за новите лични карти.
На гишето в полицията ме гледат като полезно изкопаемо.Излиза им в компа "НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ЛИЧНОСТ" Shocked
От там пак на ново всичко .....в общината ме провериха в компа -Излиза име Димчо #Crazy
От там пак ходене,бягане,накрая даже си плащах тук 1лев...там 1лев...
Това от къде е????Майка ми се беше хванала за главата.
Това е от незнанието на компетентните органи...А какво трябваше да правя аз...ДА ИМ ОПРАВЯМ ГРЕШКИТЕ.
За собствените грешки си плащаме ...а кой плаща за грешките на "компетенциите" Thinking

# 175
Ако питам моята майка и тя ще ми каже абсурд е ...да .
На времето когато съм се родила са ми дали ЕГН на мъж.
И  когато станах на около двадесет години ми пуснаха даже призовка от военните.
Оправиха ми ЕГН-то (смениха ми го с женско).
Уж всичко си дойде на мястото ...дойде време да си подавам документите за новите лични карти.
На гишето в полицията ме гледат като полезно изкопаемо.Излиза им в компа "НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ЛИЧНОСТ" Shocked
От там пак на ново всичко .....в общината ме провериха в компа -Излиза име Димчо #Crazy
От там пак ходене,бягане,накрая даже си плащах тук 1лев...там 1лев...
Това от къде е????Майка ми се беше хванала за главата.
Това е от незнанието на компетентните органи...А какво трябваше да правя аз...ДА ИМ ОПРАВЯМ ГРЕШКИТЕ.
За собствените грешки си плащаме ...а кой плаща за грешките на "компетенциите" Thinking

Да, това наистина е абсурдно!
И не е виновна държавата, а някой смотаняк, дето го е мързяло да си свърши качествено работата. Минало е много време, иначе е имало начин да понесе отговорност - наказание, уволнение, иск за морални щети и т.н., но не знам каква е давността в тоззи случай и дали изобщо човекът е между живите - иначе, има начин да се разбере кой е ... работата.

# 176
А сега нека всеки каже по кой предмет е бил най-силен в училище и да започне мерене на ... дипломи и образование  ooooh!.

Съжалявам. Не можах да се сдържа.
Самата тема стана абсурдна още някъде около 2-та страница.
 Stop

Подкрепям предложението! Най- силна бях по физическо, затуй бия наред де- що видя служител и длъжностно лице... Та затуй ми вървят нещата! Айде сега дипломи, мола ви са, че кой ще ми издаде такава за уличен бияч?

# 177
Дими, и аз бях "НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ЛИЧНОСТ" и ми смениха ЕГНто когато бях на 25г. Grinning

За съжаление навсякъде си има проблеми в държавата,в която живеем.
Аз си мислех,че тук системата е по-добра от Българската, но след като забременях и родих се оказа че съвсем не е така.
Гледали са ме само веднъж на видеозон. Само при рискова бременност е по-често. На консултациите съм чакала по един час,за да ме погледне доктора за 5 мин.
По време на самото раждане си бяхме аз и мъжът ми сами в стаята. Отвреме на време се мяркаше една сестра. Наблюдаваха ме "дистанционно" чрез монитори. Накрая влезе докторката в последния половин час...Напъвай,дишай...Родих и си излезна.
В болницата, в която родих може да се стои 2 дена след нормално раждане и 3 след секцио.
Можеше и да избираш да си тръгнеш по рано. Престоя на ден беше 1000 долара. Аз си тръгнах 24 часа след раждането, защото у дома ми беше по-добре. Наистина отношението на персонала беше много добро, но с бебето се чувствахме добре и нямаше смисъл да стоим повече. Да кажа за пояснение,че не са ме гримирали на излизане Mr. Green
Сметките след това ми бяха за 20 000 долара, но застраховката покри голяма част и платих само 2 000 Wink.
От гледна точка на документации и формалности, наистина е доста по-уредено тук,защото става бързо,чрез интернет, не се разправяш със служители, не чакаш на опашки.
Майчинството тук е максимум 6 седмици. Държавата няма да ти помогне,освен ако не си в определени "нива на бедност". 
Знам,че в България все още нещата са хаотични,но въпреки всичко е много "по-социална" от тук,където цари як капитализъм Peace.

# 178
Дими, и аз бях "НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ЛИЧНОСТ" и ми смениха ЕГНто когато бях на 25г. Grinning

За съжаление навсякъде си има проблеми в държавата,в която живеем.
Аз си мислех,че тук системата е по-добра от Българската, но след като забременях и родих се оказа че съвсем не е така.
Гледали са ме само веднъж на видеозон . Само при рискова бременност е по-често. На консултациите съм чакала по един час,за да

Ааа ,мен ме гледаха всеки път ама си плащах.
Дори в поликлиниката където ми водиха ЖК ми казаха ,че няма никакви безплатни 2 видеозона

# 179
Само за сравнение с част от написаното от WinnieThePooh- по клиничната пътека за обикновено /нерисково/ раждане у нас имаме 4 дневен престой при вагинално раждане и 8 дневен престой при секцио, при това абсолютно безплатно, освен ако не искаш екстри, като упойка и самостоятелна стая. Бременните по закон у нас не заплащат нито прегледите по контрола на бремеността, нито раждането и престоя в болница. Ако се иска нещо то е или "под масата" и то ако им го позволите или е поради факта, че не ползвате пътеките по Здравна каса. Изборът пак си е ваш.

Общи условия

Активация на акаунт