Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 647
  • 471
  •   1
Отговори
# 375
Там и да плащат 50 % данъци с остатъка могат и да живеят нормално и да си позволят някоя и друга почивка, а ти от кога знаеш кой колко мрънка?
Нима с наште данъци не се плащат безумните прищевки на депутати и политици?

Зина гледаш само от твоя гледна точка - мойто образование, фирмата в която живея, фирмата на мъжа ми, мойта майка бизнесменка ... Еми сори ама не всички са като теб...

Сигурно има и много чужденци тука ама много добре се крият... и око можеш сравни какъв процент българи излизат и колко на брой чужденци идват...
и така от тема на тема изтъквате по някой и друг абсурд в България...

# 376
Пак ще кажа - всеки може да избере сам дали да живее добре или зле.
Аз съм оптимист, защото разчитам на себе си, а не чакам някой друг да ми дава каквото и да било.

...Да учат повече, да работят повече, да трупат опит и знания, непрестанно да повишават квалификацията си, за да могат да работят на все по-добри места и да изкарват все повече пари. Въпреки, че изобщо не съм съгласна, че САМО парите имат тежест. Парите са важни, но много често не помагат.

Това е истината.
И не парите не са важното - те просто са средство за по-добър живот (но само, когато са плод на собствени сили, а не на помощи и подаяния). И не мога да разбера защо все въртите темата покрай парите... (ако смятате, че трябва всички да сме равни, дайте да върнем комунизма).

# 377
...Сигурно има и много чужденци тука ама много добре се крият... и око можеш сравни какъв процент българи излизат и колко на брой чужденци идват...
и така от тема на тема изтъквате по някой и друг абсурд в България...

Защо?
Аз не се крия.
Даже ви обяснявам колко ви е хубава и уредена държавата, ама нейсе. ooooh!

В нормалния свят всеки може да пътува и да живее където си иска.
В ЕС има нещо наречено "свобода на придвижване" - всеки си избира къде да живее (не е задължително в родната си страна).
Просто най-накрая и българите се възползват от това си право. Лошото е, че го правят с очакването, че ТАМ е вечно лято, парите растат по дърветата и по цял ден лежиш на пухени юргани.

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 11:00 от azaf

# 378
И още веднъж Зинка - СТАНИ ПОЛИТИК моля ти се. Ще гласувам за теб. Така на всички ще можеш да обясниш как сами са си виновни за несгодите и че си живеем по добре от колкото хората в чужбина. Ама идеална си  Mr. Green

# 379
Зинка, аз имах период, в който съм била доказано безработна и регистрирана в Бюрото по труда без право на обезщетение. В периода на регистрация работа не ми беше предложена въпреки квалификацията, която имам. За сметка на това имах да плащам на Здравната каса здравни осигуровки от този период, въпреки че бях с непрекъснати здравноосигурителни права. Тези т.нар. задължения не ми ги търсеха на всяка цена, но пък надлежно се олихвяваха според Ефекта на снежната топка. Мой познат не е ползвал никакви здравни услуги от Касата, но му търсят задължения, разбира се, с лихвата. Е, това наистина никъде го няма - хем не получаваш здравна помощ, защото нямаш съответните права, хем се оказва, че си длъжник на Касата, при това сумата, която дължиш, носи добри дивиденти за непредоставена услуга.
Относно трудовото законодателство - разбира се, че имаш права, никой не го отрича. Но как на практика се спазват тези права? Как да задължиш работодател да те вземе на работа, докато съдиш предишния си? И ако не живееш в София, където можеш, да речем, "да се изгубиш сред тълпата", а работиш в по-малък град, където всички се познават?

# 380
Относно здравните осигуровки - напълно съм съгласна, че трябва да имаме право на избор дали да ги внасяме и да ползваме услугите на Касата или да не ги внасяме и сами да си плащаме лечението.
Както и това, че независимо колко трудови договора имаш, по всеки от тях ти удържат такива осигуровки, а после не ти отчитат внесената по-голяма сума.

Относно връзката с безработицата - ще погледна в нормативната уредба как точно е формулирано.

# 381
Ами давам примар с това, което познавам. Не искам да давам себе си за пример или нещо подобно. Защото и аз си имам проблеми. В това число и финансови. Но просто аз давам конкретни примери. Историите тип една позната на приятелката на леля ми....или пък обощавания от рода на всички са такива, всички са онакива, не ми харесват.

И сега пак ще ти дам за пример нещо от личното ми битие, понеже за втори път вместваш майка ми и бизнеса и. За твое сведение, майка ми започна този бизнес преди години от нищото. Като всички, когато настъпиха промените и майка ми не я отмина съкращаването. остана без работа с едно образование, с което само в условията на комунизма и раздутите щатове можеша да си намери работа. След промените - нямаше шанс. Търси си работа, не намери. Обаче не се отказа. Не седна вкъщи да плюе държавата. Записа задочно второ висше. Изкара го и стана счетоводител. Така вече успя да си намери работа. Работи дълго време за ниска заплата, но трупа опит. И след години си направи счетоводна къща. Започна от нищото. Трудно си намираше клиенти, защото нямаше връзки в данъчното, за да и ги пращат от там. Но не се отказа.
Ако мислиш, че ни е било лесно - лъжеш се. С месеци сме карали на боб и картофи. Обаче пак ни е било хубаво.

Тези хора, моите родители, никога през живота си не съм ги чула да кажат, че държавата за нещо им е длъжна, нещо не им е дала. Никога не съм ги чула да кажат, че друг им е виновен, че не са имали шанс, че някой друг е имал повече възможности от тях. А не е като да са нямали основание да го кажат.

Аз също няма да изрека такива думи пред детето си.

Колкото до образованието, то е такова, каквото ти е отношението към него. И в нашите университети можеш да научиш много, стига да искаш и да се отнасяш отговорно към учебния процес. Мой много добър приятел завърши публична администрация в СУ. Но понеже беше много деен и отдаден на обучението си, беше един от малкото, които получиха шанс, чрез свои преподаватели, да влязат още преди години в европейските структури. не е имал връзки, не е плащал на никого. Просто човека имаше желание, не се вясваше в университета само по сесии, не учеше по 2 дни преди изпит и толкова. Участваше в де що имаше проект. Стажуваше без да му плащат за това....и това му се отплати. А има колеги от неговия курс, които и до ден днешен не са успели да си намерят работа.

# 382
Така, задължаването на безработните да заплащат здравни осигуровки (или по-точно това, че им се начисляват такива за периода, когато са неплатежоспособни) противоречи на Международния пакт за икономически и социални права, публикуван у нас още през 1976 г.
В момента има редица (основно ромски) организации, които работят в тази област и се борят за това безработните да не бъдат изключвани от списъците на здравноосигурените...
Въпросът е защо само ромски организации се обединяват в това начинание, а безработните българи не правят нещо (най-елементарното са подписки петиции до парламента).
Трудно ми е да изкажа лично мнение по въпроса, защото не съм се сблъсквала с този проблем. newsm78

# 383
Зинка, аз имах период, в който съм била доказано безработна и регистрирана в Бюрото по труда без право на обезщетение. В периода на регистрация работа не ми беше предложена въпреки квалификацията, която имам. За сметка на това имах да плащам на Здравната каса здравни осигуровки от този период, въпреки че бях с непрекъснати здравноосигурителни права. Тези т.нар. задължения не ми ги търсеха на всяка цена, но пък надлежно се олихвяваха според Ефекта на снежната топка. Мой познат не е ползвал никакви здравни услуги от Касата, но му търсят задължения, разбира се, с лихвата. Е, това наистина никъде го няма - хем не получаваш здравна помощ, защото нямаш съответните права, хем се оказва, че си длъжник на Касата, при това сумата, която дължиш, носи добри дивиденти за непредоставена услуга.
Относно трудовото законодателство - разбира се, че имаш права, никой не го отрича. Но как на практика се спазват тези права? Как да задължиш работодател да те вземе на работа, докато съдиш предишния си? И ако не живееш в София, където можеш, да речем, "да се изгубиш сред тълпата", а работиш в по-малък град, където всички се познават?

А, то само това оставаше! Работодателите да са длъжни да те взимат на работа! Естествено, че никой не е длъжен да те взема на работа. Това е свободен пазар. Те работодателите и КТ им стига.
само ще ти кажа, че това понятие, което го има тук " безсрочен трудов договор " не съществува никъде другаде в Европа. Няма такова нещо като безсрочен договор! Какво значи безсрочен. Тя фирмата ти е по-обвързана с тебе от съпруга ти даже. Защото дори и за браковете не се казва, че са безсрочни съюзи. На всякъде по света договорите си имат срокове и като изтекът - се преподписват или не се преподписват.
Да не говорим за защита от уволнение на бременна или на майка с малко дете - това си е наша измислица. Моя приятелка живее в САЩ. След един спонтанен аборт успя дя забременее отново. Имаше пролеми и две седмици лежа в болница. Като се върнала на работа, шефа и и казал, че е по-добре да се разделят, докато тя си изкара бременността, а пък като си отгледа детето и реши, че може да се посвети на работата си отново - да му се обади. Ето така е на запад!

# 384
  • постоянно
Ами давам примар с това, което познавам. Не искам да давам себе си за пример или нещо подобно. Защото и аз си имам проблеми. В това число и финансови. Но просто аз давам конкретни примери. Историите тип една позната на приятелката на леля ми....или пък обощавания от рода на всички са такива, всички са онакива, не ми харесват.

И сега пак ще ти дам за пример нещо от личното ми битие, понеже за втори път вместваш майка ми и бизнеса и. За твое сведение, майка ми започна този бизнес преди години от нищото. Като всички, когато настъпиха промените и майка ми не я отмина съкращаването. остана без работа с едно образование, с което само в условията на комунизма и раздутите щатове можеша да си намери работа. След промените - нямаше шанс. Търси си работа, не намери. Обаче не се отказа. Не седна вкъщи да плюе държавата. Записа задочно второ висше. Изкара го и стана счетоводител. Така вече успя да си намери работа. Работи дълго време за ниска заплата, но трупа опит. И след години си направи счетоводна къща. Започна от нищото. Трудно си намираше клиенти, защото нямаше връзки в данъчното, за да и ги пращат от там. Но не се отказа.
Ако мислиш, че ни е било лесно - лъжеш се. С месеци сме карали на боб и картофи. Обаче пак ни е било хубаво.

Тези хора, моите родители, никога през живота си не съм ги чула да кажат, че държавата за нещо им е длъжна, нещо не им е дала. Никога не съм ги чула да кажат, че друг им е виновен, че не са имали шанс, че някой друг е имал повече възможности от тях. А не е като да са нямали основание да го кажат.

Аз също няма да изрека такива думи пред детето си.

Колкото до образованието, то е такова, каквото ти е отношението към него. И в нашите университети можеш да научиш много, стига да искаш и да се отнасяш отговорно към учебния процес. Мой много добър приятел завърши публична администрация в СУ. Но понеже беше много деен и отдаден на обучението си, беше един от малкото, които получиха шанс, чрез свои преподаватели, да влязат още преди години в европейските структури. не е имал връзки, не е плащал на никого. Просто човека имаше желание, не се вясваше в университета само по сесии, не учеше по 2 дни преди изпит и толкова. Участваше в де що имаше проект. Стажуваше без да му плащат за това....и това му се отплати. А има колеги от неговия курс, които и до ден днешен не са успели да си намерят работа.
A ти своята работа по обява ли я намери?И с какво работно време си( питам от любопитство защото каза че  е международен холдинг)Дали работят по международните работни времена или по БГ
Вили

# 385
Зинка,   bouquet
Има хляб в теб  Wink.

# 386
A ти своята работа по обява ли я намери?И с какво работно време си( питам от любопитство защото каза че  е международен холдинг)Дали работят по международните работни времена или по БГ
Вили

Да, моята работа си я намерих без връзки. Не по обява, а чрез агенция за подбор на пресонал. Осатвихи си там CV и ми се обадиха. 3 месеца ходих на интервюта в тази фирма, докато ми предложат работата.
Работим, както се работи нормално. По принцип работното ни време е плаващо. Не е фиксирано. Трябва да си в офиса до 10 ( ако закъснееш просто трябва да предупредиш или да се обадиш ) и от там нататък имаш 8 часов работен ден, като присъствието се отчита с карти. Ако искаш ползвай и 2 часа обедна почивка - твоя си работа. 8 часа ти е работния ден. Ако искаш отиди на работа в 8 сутринта, не ползвай обедна почивка и си тръгни в 16 часа. Ако искаш отиди в 10, ползвай 2 часа обедна почивка и си тръгни в 20 часа. Това си товя работа. Имаш си директен ръководител, с който обсъждаш тези неща.
Разбира се, налагало се е и по повече от 8 часа да се работи. Когато има работа, тя трябва да се свърши. Характера на работата е такъв, че понякога на колегите им се налага 48 часа да са в офиса, за да следят тестовете, които правят. Спят по бюрата, дежурят на смени. после обаче ползват компенсации.
В последните месеци от бременността си съм работила по 10 часа минимум. И не съм ползавла компенсации за това, но така се работи - като имаш работа, трябва да си я свършиш. Не сме държавно учреждение, където в 5 часа гасят компютрите и дим да ги няма. Ние сме частна фирма и това всеки да си върши работата е важно. Не се оплаквам от отва, че често се налага да работя по повече от 8 часа. Налага се да работя и в събота и неделя. Налага се да работя и от вкъщи. Но аз намирам това за нормално, защото знам, че и познатите ми в чужбина така работят.

# 387
...
Вили

Не съм Зина, но ще ти кажа:
работя на 3 места (по мой избор - не по финансови или други причини - просто не ми харесва да стоя без работа и да съм "домакиня").
Едното е международна организация - не съм обвързана с работно време - може да се наложи да свърша нещо, независимо от часа. Да, намерих я по обява (по международна програма - обявяват се на сайта на МВнР и на Министерство на държавната администрация най-често, но и на всички сайтове на министерства, държавни агенции и т.н.). Кандидатствах. Одобриха ме. Работя за тях от 2002 г.
Второто е консултантска фирма - пак няма работно време. Поканиха ме за работата - човек, с който работех заедно в 1 министерство преди това (в министерството попаднах по Програмата за постъпване на млади висшисти в държавната администрация). Работя там вече 3 г.
И двете неща върша от вкъщи - в "свободното" си време - т.е. нощно време, събота, неделя, по празниците.
Третата ми работа е за най-голямата БГ НПО - работно време от 9 до 17:30. По обява от job-tiger. С конкурс. Там съм съвсем отскоро - едва от януари тази година.
Гордея се с това, което правя. И, между другото, продължавам да уча, а трудовият ми стаж навъртя 10 г.... Sunglasses
 Peace

И нямам връзки, защото имам чувство, че това е скритият смисъл във въпроса.
Още повече, че толкова мнения видях как в БГ едва ли не можеш да си намериш каквато и да е работа, ако не си човек на някой.
Ама важно е да търсиш и да имаш съответните знания и умения. Защото ако си нечий внук, зет, племеник и т.н., ама не си кадърен - и собственият ти баща няма да те търпи да работиш за него дълго време.

# 388
Зинка,   bouquet
Има хляб в теб  Wink.

И ти ли ще гласуваш за мен. Ако намеря още 9 998 ще се кандидатирам за нещо. Я за народен представител, я някъде из министерствата ще се целя.... Laughing   bouquet

# 389
  • постоянно

А, то само това оставаше! Работодателите да са длъжни да те взимат на работа! Естествено, че никой не е длъжен да те взема на работа. Това е свободен пазар. Те работодателите и КТ им стига.
само ще ти кажа, че това понятие, което го има тук " безсрочен трудов договор " не съществува никъде другаде в Европа. Няма такова нещо като безсрочен договор! Какво значи безсрочен. Тя фирмата ти е по-обвързана с тебе от съпруга ти даже. Защото дори и за браковете не се казва, че са безсрочни съюзи. На всякъде по света договорите си имат срокове и като изтекът - се преподписват или не се преподписват.
Да не говорим за защита от уволнение на бременна или на майка с малко дете - това си е наша измислица. Моя приятелка живее в САЩ. След един спонтанен аборт успя дя забременее отново. Имаше пролеми и две седмици лежа в болница. Като се върнала на работа, шефа и и казал, че е по-добре да се разделят, докато тя си изкара бременността, а пък като си отгледа детето и реши, че може да се посвети на работата си отново - да му се обади. Ето така е на запад!
Не съм съгласна с това - тук в Англия работодателя няма право да те пита дали имаш деца по време на интервюто за работа-веднага ще го обвинят в дискриминация.На бременната жена и се заплаща пълен работен ден ако има час за ЖК дори и да е в кабинета само 10 мин и се плащат 7.45мин.Същото и се плаща ако ходи на гимнастика/плуване за бременни.Има право на екстра почивки с разходка(при работа с комп даже още повече.След раждането ако позицията която е заемала не е вече авеилабъл и се предлага друга/равностойна такава.Компанията е длъжна да и предостави работно време такова каквото на майката би било удобно.(детски градини и прочие)
За другите държави не съм сигурна , но тук е така.
Вили

Общи условия

Активация на акаунт