Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 735
  • 471
  •   1
Отговори
# 225
Mama_na_Ema, не те разбирам, наистина.

По твоите думи не те влече, нямаш желание и намерение да направиш нищо.
Значи избираш примиренческата позиция на зрител на собствения си живот.

.... Темата не съм я открила за да решавам проблеми ...
А за какво тогава? Да слушаш себе си? Да убиваш времето?

Ако се обърнеш към историята, ще видиш, че всички промени започват отдолу-нагоре,
а не по обратния път.

Запази енергията си за позитивни неща. Така ще бъдеш по-полезна и на себе си.

# 226
Гледам спор се е завихрил,страна няма да взимам,само кратко мнение ще изкажа-абсурд е,да и то не само да си майка.

# 227

най-лесно е да кажеш - ох, какъв абсурд е да си майка в България. Ама като гледам, всички се справят. Значи не е чак такъв абсурд.

# 228
Не ставаше въпрос за мен, а съм гледала предаване в което майка разказваше как я мотаят от една инстанция на друга, а решение нямаше. На мен още не ми се е налагало такова нещо да правя и се надявам да не ми се налага че нямам нерви да се разправям с "лелки".
А относно дискотеките които си пропуснала е малко жалко за теб. И на дискотеки съм ходила и съм и учила и съм и работила едновременно и сама съм се издържала, ама въпроса изобщо не беше за това за хиляден път го казвам. А, че има безброй абсурди в Бългания няма спор. Аз казам много неща но никой не обърна внимание на важните неща, аз се заядохте с осигуровки и това колко сте компетентни а видиш ли ние неуките нищо не разбираме и ревем, вместо да си търсим правата. Е добре утре вземам кирка и лопата и отивам да си правя тротоар по който да разхождам малката Grinning

Странно, аз пиша нещо, а ти на Judy се караш за него....
А за дискотеките - не ме жали. Аз сега си ходя. И ми е много гот.
А колкото до тротоара, ако това да го направиш сама ти се струва по-лесния вариант ... еми давай. То по принцип и с писмо до общината може да стане, ама ако не ти се пише, а ти се копае...ми копай си пък сега, няма да те спираме.

P.S. Аз пък съм гледала предаване, в което един обясняваше, че убил брат си защото извънземните така му казали....Ама не му повярвах. И съдията не му повярвал, както по-късно се разбра.

Ами извинявай ама малко ви бъркам с Judy. А за дискотеките се притеснявам наистина. Това че като малка не си си поживяла и зи била "зубар" сигурно те е направило така злобно настроена.
И ако мислиш че всичко става с писмо в общината си доста наивна. То ако беша така всички щяхме да пишем писма нон стоп и всичко щеше да ни е наред.

Когато се запознаеш с мен, тогава можеш да ми казваш каква съм. Не съм злобна. Напротив. Ако не си разбрала, всичко, което пиша е с цел да ви вдъхна оптимизъм и да ви кажа, че нещата не са толкова черни, колкото ги описвате. Всичко може и да е чудесно, ако си го направиш такова. Ако това е злоба....така да е. Аз съм доста слънчев и щастлив човек.
Далеч не съм била зубър в училище, но това не е твоя работа. Просто не съм си пропиляла безвъзвратно годините, а съм правила полезни за себе си неща. Затова сега съм оптимист и животът ми си ми харесва. И не се успокоявам като посветя един-два часа да плюя другите, държавата и т.н.всички, които смятам, че са ми виновни с нещо.Защото няма нужда от това. Нямам нужда да пускам тема, в която да приканвам други майки да споделят и те проблемите си, за да видя, че има и по-зле от мене и да се успокоя. Мисленето в стил - не е вяжно аз да съм добре, важно е някой друг да е по-зле, не е моя начин на мислене.
Остани си със здраве. Тази тема стана прекалено елементарна и негативна. Спирам да я следя.

# 229
ZinaSt бъркаш се, но както и да е. Не съм го направила ни най малко с такава цел, нито пък като "плюя" държавата става по добре. Мисля че ако искаш да вдъхнеш оптимизъм има и по приятелски начин, а не с нападки, че нищо не правим и затова сме изтърпели разни неприятни неща. Не всичко зависи от нас. Но както и да е. Исках да споделя защото като споделяш олеква. Ако си искала да ни помогнеш с оптимизъм мерси, явно не съм те разбрала. Знам че много неща зависят от нас и като се борим ще си ги извоюваме, но има и разни други които не зависят само от нас. Както и да е, стана много кофти настроението в темата и няма смисал да продължава. Който съм обидила да ме извини, който ми симпатизира - Благодаря  Hug
Важното е да сме живи и здрави, пък другото все някакси ще се нареди.

# 230
здравейте. не съм писала никога в този подфорум, но темата ме заинтересува със заглавието си.
прочетох последните постове и за жалост никак не се изненадах Sad

прави ми впечатление, че някак си очакваме нещата да се оправят сами. или друг да ги орави.
от една година живея в българия и е учудващо как хората се примиряват с всичко. говорят, недоволстват, но дотам.

наскоро имаше инициатива на сдружение настоящи и бъдещи майки.
посещаемоста беше меко казано доста малка.
на протестни митинги се събират една шепа хора. шепа, в сравнение с истинския брой на майките.
всеки иска промени, малко се борят за тях.
кой не може да отиде, на кой бебето не е съвсем здраво, на друга мъжът, бабата или шуранайката има имен ден.
все основателни причини.
ами няма да се промени нищо.
е, ще се промени, но кой  знае кога.
гражданската позиция на хората е неопределена, нямя хъс, няма желание за борба, макар, че е в името на най-скъпото ни - децата.
един народ заслужава съдбата си, той сам си я прави.
всеки си е уплел някяк си кошницата, справя се криво-ляво и освен за малко мрънкане, за повече ни желание, ни мотивация има.
интересно ми е ако всички недоволни български майки излязат в един ден на протестни митинги пред кметствата си по местоживеене, дали няма никой да ги чуе.
не живеем само днес, и само ние.
тази държава ще я оставим на децата си.
ние ще сме отговорни за техните бъдещи неволи. защото не сме се борили да променим нещата.
мислите ли, че в германия например всичко е по-уредено, само защото е германия. и там естествено има проблеми, и там не е розово, но като цяло положението е цветущо, в сравнение с българия.
само че там хората някак си са по-задружни в борбата с общото зло.
ние гледаме да се наддумваме, да доказваме кой злобен, кой зубър.....
майчината обич не е само сито и сухо бебе, бъдещето на децата ни би трябвало да е нашият приоритет. и бъдещето на децата на нашите деца.
така че, мили момичета, организирайте се, информирайте се и давайте да протестираме. за да се оправят поне малко нещата.

# 231
.....................всеки си е уплел някяк си кошницата, справя се криво-ляво и освен за малко мрънкане, за повече ни желание, ни мотивация има.
интересно ми е ако всички недоволни български майки излязат в един ден на протестни митинги пред кметствата си по местоживеене, дали няма никой да ги чуе.не живеем само днес, и само ние.
...........................................
Съгласна съм с твоето мнение.

Знаеш ли ...една особа от тези дето трябавше да чуе майките ...се обърна и каза в едно предаване...
Нещо от рода ......"Ама какво искат те....вижте ги само какви количики имат ...."
Така ,че пей си Пенкеле ,кой ли те чува"

# 232
.....................всеки си е уплел някяк си кошницата, справя се криво-ляво и освен за малко мрънкане, за повече ни желание, ни мотивация има.
интересно ми е ако всички недоволни български майки излязат в един ден на протестни митинги пред кметствата си по местоживеене, дали няма никой да ги чуе.не живеем само днес, и само ние.
...........................................
Съгласна съм с твоето мнение.

Знаеш ли ...една особа от тези дето трябавше да чуе майките ...се обърна и каза в едно предаване...
Нещо от рода ......"Ама какво искат те....вижте ги само какви количики имат ...."
Така ,че пей си Пенкеле ,кой ли те чува"

ами казал е, или е казала. само че не е важно кой какво е казал. важното е ние какво правим. а ние правим малко. или нищо............
все другите са ни криви, управници, съседи, абе всеки друг но не и ние самите.
ние винаги имаме ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ.

# 233
matakosmata, дими, добре че има и хора като вас   bouquet

и малко офф в неделната утрин - в името на истината, тази реплика
...
я изстреля г-н Мирославов, шеф на дирекция в МТСП и естествено се превърна в любимец на СНБМ  Mr. Green

# 234
  • София
Е чак пък абсурди.
Да два видеозонаса, но при застрашена бременост са повече - и какво, ако не си от рискова група са напълно достатъчни, да не говорим, че все още не е доказано точно колко са безвредни за детето...
За другите изследвания - също при нормална бременост са си достатъчни - за параноични майки, които искат всяка седмица изследвания и да си гледат децата - ами да ще си плащат...

За раждане не съм плащала, не се оплаквам от липса на внимание и добро отношение - напротив - всички бяха страхотни, мили и отзивчиви...

За документацията - сори , но това че ви е скапана счетката и не си си оправила документите не е проблем на държавата все пак.
Аз пък заради тъпи и незнещи счетоводители не съл взела 1 лев за това че си гледам детето нито детски - нищо освен 200лв при  раждането и да това вече е абсурд - да ти каат че щом си работил и си плащал данъци и не си соц слаб няма да взимаш детски, майчински и т.н....а това че съм напснала и не работя за да родя и гледам дете - кучета ни яли...ама така е като работиш на граждански не на трудов договор....и тук считам обаче за главни виновни счетоводителите които твърдо ми казаха че няма как да взимам никакви помощи за това  дете, а не познават закона че да ми кажат че ако си бях довнассала само еди квиси осигоровки щях да си ползвам майчинските...и т.н....ама не съм тръгнала да обвинявам държавата за това.
Всеки си преценява дали има възможност да роди и отгледа едно дете - и не би трябвало да разчита на държавата а ана себе си, даржавата е за да помогне малко, не да ви издържа...и да сложно е не е домислено, но.....дали само държавата е виновна за всичко???

И съвсем не разбрах къде ти е виновна държавата за това

И понеже аз съм в по особенно положение работя в един град, живея в друг, а по паспорт съм от трети и галимацията беше пълна

ами какво си правила 9 месеца та не си си оправила тези документи...??? Да си чувала че си длъжна където работиш да си извадиш например временно местожителство...??? Например само....

Последна редакция: нд, 06 май 2007, 12:27 от bubu_to

# 235
  • София

П.С. Винаги съм се чудела на "раждането на дете на държавата"- като го родите нали вие го гледате, не го давате на държавата?
[/quote]

Изчетох темата и има мнения, с които съм съгласна и не съгласна- като това, което цитирам. Няма държава в Европа с толкова слабо развита социална дейност като България. Колкото до цитираното мнение искам да погледна на нещата и от друг аспект. Ражда ли се дете се ражда още един ДАНЪКОПЛАТЕЦ. Не мисля, че държавата прави нещо сериозно за да подпомогне майчинството. Добре, че са момичетата с техните инициативи. Това, че се осигури 90% от заплата за перипода от 9м. е чудесно, но недостатъчно има много хора, които са осигурявани на по-ниски заплати, следователно проблема е друг, а именно да се създадат такива условия за работодателите, че те осигуряват работещите на реални заплати. А това е проблем на държавата. Друг проблем отново в страни, но все пак коствено свързан с темата е и високата престъпност, липса на всякакво законост и още ред други.

# 236
  • София
еее извинявай, ами да се осигуряват на пълна заплата, като крият доходи, за да не плащат данъци, ще получават ест 90% от това на което се осигуряват...тя държавата е зле и е кофти устроена, ама и някои хора са нагли...

Всъщност проблема не е в тези неща, проблема е че цените са високи тук и ще стават все по-високи, а заплатите спрямо тях - масово, са ниски и няма перспективи да стават много по-високи. Проблем е че наемите и жилищата са безбожно скъпи и ще става все по-зле, проблем е и че БТК, Водата и енергото са монополисти и нямат конкуренция и услугите им също са безобразно скъпи заради това...
И това са по-важните проблеми, от тези, че се полагали 2 видеозона и обърканата и трудно достъпна с-ма....а докато ги има тези проблеми и 90% от реалната заплата да ви плаща държавата, пак ще е трудно и пак ще сте недоволни...просто на грешно място търсите проблема.

Последна редакция: нд, 06 май 2007, 13:35 от bubu_to

# 237
  • София

П.С. Винаги съм се чудела на "раждането на дете на държавата"- като го родите нали вие го гледате, не го давате на държавата?

Изчетох темата и има мнения, с които съм съгласна и не съгласна- като това, което цитирам. Няма държава в Европа с толкова слабо развита социална дейност като България. Колкото до цитираното мнение искам да погледна на нещата и от друг аспект. Ражда ли се дете се ражда още един ДАНЪКОПЛАТЕЦ. Не мисля, че държавата прави нещо сериозно за да подпомогне майчинството. Добре, че са момичетата с техните инициативи. Това, че се осигури 90% от заплата за перипода от 9м. е чудесно, но недостатъчно има много хора, които са осигурявани на по-ниски заплати, следователно проблема е друг, а именно да се създадат такива условия за работодателите, че те осигуряват работещите на реални заплати. А това е проблем на държавата. Друг проблем отново в страни, но все пак коствено свързан с темата е и високата престъпност, липса на всякакво законост и още ред други.
[/quote]

Абсолютно съгласна!
Именно това е изгодата за държавата - бъдещите данъкоплатци. И е по-добре те да бъдат здрави, уравновесени, доволни, добре образовани и щастливи (задължително условие, за да се живее някъде все пак).

Зина, подкрепям те по отношение на нуждата сами да си оправяме живота, но и не съм съгласна с това, че поставяш всички под общ знаменател. На мен ми е лесно да кажа, че всичко си зависи от мен - имала съм късмет, живеем в наш апартамент, изучила съм се, имам кариера от 25 годишна и всичко съм постигнала сама, но и не сама, защото преди промените обществото беше друго. Спокойствието, липсата на тези заплахи и вреди, пред които са изправени нашите деца, позволяваше едно по-нормално и уравновесено съществуване. Нямаше неуважение към родители, учители, полиция ако щеш. Нямаше крясъци, дори помня, че не си заключвахме къщите, а съм едва на 30. Повечето хора нямат добри условия за старт и аз не бих стояла отстрани и говорила, че са си виновни сами. Това е невярно и жестоко.

Хората обедняха и се борят за най-насъщното, без време за култура и почивка. Ти работиш на три места, аз понякога работя и по 7 проекта, но стоя на ниска даскалска заплата, защото това ми дава най-голямото ми богатство - времето. Времето да съм с близките ми, да си мисля, да пиша и да съм креативна.
Смятам, че в социален план сме изостанали спрямо себе си, другите държави не ме интересуват - живяла съм общо 8 години навън, искам да живея тук. Тук, в България, е хубаво, тук са ми приятелите, говоря на български, мога да говоря на ти на практика на всеки, дори мога да се скарам и да пийнем по бирка след това.

Може да се направи нещо дори с публикуването на такава тема. Важното е да се съберем, да видим какви са настроенията, за да излезем всичките майки с единна позиция, а не с разнлични желания.
Продължавам да поддържам тезата, че държавата съществува за доброто на всички, т.е. длъжна е на гражданите си, а не те - на нея. Ние се съгласяваме да плащаме данъци, осигуровки, отказваме се от свободите си, за да имаме пътища, образование, медицинско обслужване и др., все неща, които не може сам човек да направи, а разчита на общата подкрепа. Не мрънкаме, а критикуваме, не просим, а изискваме и сме достатъчно възпитани да си вършим работата и да се занимаваме с проблемите в свободното си време. Ако смятате, че това е леност и липса на позиция, май не живеете в България Wink
Не може да си пребит от умора и изстискан от емоциите през цялото време и да ти остават сили за общите неща. Затова в прословутия Запад уж хората са по-активни - просто имат повече време.

# 238
Пак се включвам, за да споделя един абсурд, за който днес научих. А пък вие после си правете сметката дали проблема е в държавата или в нас самите.

НОИ няма пари за изплащане на обезщетенията за болнични. Преразхода идва от парите за бременност и раждане и от факта, че броят на осигурените на висок доход майки е нарастнал с пъти от гласуването на бюджета насам. Всичко това би било чудесно, ако не ставаше дума за фиктивни договори и фалшиво осигуряване. Осигуряване само за 6-те месеца, от които ще имаме далавера. ЗА останалите - няма нужда са се осигуряваме. Изведнъж, 6 месеца преди да родят, майки, които през живота си и през ум не им е минавало да работят, усетиха далаверата, че ако 6 месеца правиш вноски, после ще си върнеш парите в троен размер ( супер инвестиция ). Също така 6 месеца преди да родят, майки, които от години работят на МРЗ изведнъж получават " признание" и заплатата им скача на 1400 лева. Разбира се, щом изтече далаверата, първите повече и не помислят да работят и да се осигуряват. Заплатат на вторите пък учудващо отново пада до размера на МРЗ. Защо не продължите да се осигурявате на висок доход, а? Защото няма далавера вече.... Нека баламите да се осигуряват. Вие ще започнете да се осигурявате на реалния си доход за вторто дете....

Ето затова казвам, че ние сме абсурда в тази държава. Защото в момента, в който държавата направи нещо хубаво - моментално с него започва да се злоупотребява. На секундата просто. Увеличи се срокът на изплащане на обезщетението  и 6 месеца по-късно, от злоупотреби, няма пари за изплащане на обезщетенията.

И какво се получава, че тези, които от години си внасят всичко дължимо като осигуровки и данъци, сега не могат да си получат обезщетенията, заради тези, които и лев не са платили ( освен през 6-те месеца преди раждането си, разбира се). И вие имате претенции към държавата и смеете да говорите какво ви дължала тя! Докато със всичко хубаво се злоупотребява, ще ни се случват все по-малко хубави неща...Не е виновна държавата. Ние сме си виновни. И преди да се опитвате да промените държавата, променете себе си. Защото да лъжеш и да се осигуряваш фиктивно си е заобикаляне на закона. А всяко заобикаляне на закона е престъпление. Престъпление и към държавата, но най-вече престъпна подигравка с останалите, изрядни балами, които си плащат като попове и на които всеки месец 35% от заплатата отива в държавата. ВСЕКИ МЕСЕЦ!!! Не само месеците, от които ще имаме далавера.

# 239

Продължавам да поддържам тезата, че държавата съществува за доброто на всички, т.е. длъжна е на гражданите си, а не те - на нея.

Ето точно това е проблема. Че повечето мислят по този начин. Държавата ми е длъжна на мен. аз на нея не съм и длъжна. И точно това мислене ни дръпа назад.

Задълженията са взаимни. И първо всеки трябва да изпълни своите задължения, за да има изобщо правото да се нарече гражданин. Едва след това има право да изисква. Първо си внасяш осигуровките, тогава искаш обезщетения, когато се налага. Първо си плащаш здравното осигуряване, тогава имаш претенции за безплатно лекарско обслужване. А не обратното.

Общи условия

Активация на акаунт