Частни училища - информативно-дискусионна тема 70

• 25 297
  • 424
  •   1
Отговори
# 195
Пипи, детето ти в БШ ли е? Принципно изглежда хубаво училище - с басейн, кортове....

# 196
Агресия има и в някои от спряганите за добри ЧУ. Въпросът е как реагират от ръководството. Има и агресия от учители върху несправящи се деца. Изобщо не е толкова розово положението, че да плащаш с кеф. Също така някои от тях ползват кетъринг от същите фирми, които зареждат и ДУ. БШ определено е доста гърди напред специално с базата и изхранването. За мен ОТ е твърде бутиково с кофти база. Ако става дума за гимназия, повече деца са предимство, за да си намери среда.

# 197
Запис в темата, тъй като след 4-ти клас обмисляме преместване на сина ни в частно училище. За момента съм се спряла на ЧСУ "Пенчо Славейков". Бих се радвала да чуя мнения, ако има тук родители, чиито деца са там.

# 198
  • в страната на чудесата
Не беше ли на някаква протестантска организация това училище или бъркам?

# 199
  • София
Не беше ли на някаква протестантска организация това училище или бъркам?
Да, но можели да се записват и деца, които не са протестанти и не се проповядвала религия в училището. Така беше писал потребител преди в темата. Аз преди години като ги проверявах, помня, че имаха много ниски такси, сравнено с другите частни училища.

# 200
  • София
Здравейте, има ли тук потребител с впечатления от гимназиалния етап на Образователни технологии? Аз може би за втори път питам тази година, но за началния курс има информация, за гимназията намирам сама много стари неща.

# 201
Здравейте! Извинявам се, но темата е огромна и не мога да я изчета от началото. Моля ви, споделете ми мнения за ЧСУ Свети Георги, но нека да са от родители, чийто деца учат там.
Отделно имам два въпроса, които ме вълнуват приоритетно:
Наистина ли всички зелени/бели училища са задължителни? Какво става ако не желая детето ми да ги посещава?
Какво представлява изпитът за подготвителна група?

# 202
  • sofia
Здравейте , моля Ви за мнение за 8ми клас в ЧУ Артис - деца , учители  , лагери - доволни ли сте ?
Благодаря Ви

# 203
  • София
Напоследък все повече и повече се разочаровам от неадекватната МОН-ска система и макар моето дете сега да е в четвърти (предстоящ) клас и е “рано” според повечето приятели, с които коментирам - аз все повече се насочвам за след 7-ми клас към АК. До скоро обмислях Испанската гимназия, разбира се не я изключвам, но такова неадекватно на настъпващите промени е това образование след 7-ми клас (а честно казано и преди това), че направо е плашещо.
Като човек, който много се интересува от история и литература намирам че програмите по тези два предмета са изключително неадекватни в класовете над 6-ти. За другите предмети не смея да се изказвам, защото нямам толкова отношение, но е потресаващ начинът, по който се опитват да преподават история на децата ни. Като се замисля - така е било и по мое време и вероятно силният ми интерес по този предмет ме е предпазил от потресаващо незнание и липса на основни познания по българска и световна история.
Но всъщност основният проблем е не просто текстовете, които са поместени в учебниците, но и систематизирането им. История на БЪРГАРИЯ се учи отделно от история на останалата част от света и за децата е трудно да импрегнират нашата история на фона на световната.
Но с оглед на промените в работния сектор, заради новите технологии и IA реално не е ясно още кои ще са професиите, които ще се практикуват и ще бъдат така наречените професии на бъдещето. Затова е изключително важно да се възпитава и обучава в едно дете логика, аналитичност, бърза преценка, лесно съпоставяне на факти и извличане на информация. Емоционалната интелигентност и възможността да се адаптираш е в пъти по-важна от това да знаеш коя година е битката при Онгъла, защото информацията за това е на един клик разстояние. Но това не е част от нашето образование. Потресаващо закостеняло и неадаптивно.
И последно по темата - смятам, че “Под Игото” следва да се учи само от гимназисти в литературни паралелки. И го казвам като човек, който го е чел вид 6-7 пъти и смятам, че Вазов е вложил и не малка доза хумор в него, но хумор, който е неразбираем за съвременните деца, колкото и умни да са. Затова, ако интересът на детето не е в литературата този текст е загуба на време.

И понеже избягах от темата за частните училища да я върна малко там. Да попитам родителите на деца в СС относно резултатите от CAMBRIDGE CERTIFICATE В2, който полагат края на 3-ти клас. Стандартно ли е резултатите на целия клас да са максимални - по 5 знаменца по всеки сегмент?   Аз лично съм изключително доволна от учителката по английски, наистина се справя страхотно с преподаването и с усвояването на материала от децата. Просто ми е любопитно дали това е винаги така от вашия опит.

# 204
Някой помни ли преди време като коментирахме Иззи и изгонените деца, колко деца бяха напуснали, от колко класа и колко са останали? Видях, че са обявили резултат от НВО на 26 деца и се замислих дали сметката излиза.

# 205
  • София
4 деца общо за годината. Другото не знам, може да излиза. Ако са били по 15 деца в клас преди това.

# 206
  • София
Само да кажа, че АК, като училище, регистрирано в България и издаващо българска диплома, също е по МОН-ската система. МОН-ските учебни планове, учебни програми, НВО-та, ДЗИ-та са заължителни и за тях. Издават и американска диплома, да, но от МОН няма да избягате там.

В края на трети клас в СС не се полага изпит по английски за В2, а за А2. И да, децата обикновено са с максимален резултат.

# 207
  • София
Само да кажа, че АК, като училище, регистрирано в България и издаващо българска диплома, също е по МОН-ската система. МОН-ските учебни планове, учебни програми, НВО-та, ДЗИ-та са заължителни и за тях. Издават и американска диплома, да, но от МОН няма да избягате там.

В края на трети клас в СС не се полага изпит по английски за В2, а за А2. И да, децата обикновено са с максимален резултат.

Да, моя грешка - А2 е Simple Smile Чудесно е, че масово резултатите са високи.
 И да, напълно съм наясно, че са регистрирани задължително от МОН, но обучението е по различен начин. Има все още доста време, но някои разговори с приятели с деца в гимназиален етап ме провокират да мисля в такава насока.
Обучението по различните предмети за децата в средно образование е толкова остаряло като подход и система, че е напълно или хайде да не е напълно, но много неефективно.

# 208
  • София
Не е задължително да издава някое училище дипломи от МОН. Например Англо-американското в Панчарево. Има и други. Да се насочвате към колежа, само защото ви дразни МОН не е най-добрата идея Joy

# 209
Мисля, че оплакванията от системата, която кара децата да зубрят, да не мислят и прочее са малко пресилени. Система има дотолкова, доколкото е дефинирано какво, кога и в какъв обем да се учи. Учебниците също са лоши, така е. Но оттам нататък нещата силно зависят от училището, учителя и децата, които са в него. Тези три неща могат неузнаваемо да променят системата и да обучат  добре деца, конкурентни на връстниците си по света. Нали точно затова се пита за по-различни училища, макар всички да са в системата?

Общи условия

Активация на акаунт