Гестационен диабет - тема 7

• 1 610
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
Roya ако не греша тези стойности които даваш са точно за след хранене,а при обременяване е друго.Когато мен ме диагностицираха с ГД моя ендо беше казал,че при обременяване на първия час трябва да е под 10,а на втория под 7...но минаха 3 г от тогава и може и да греша.

# 31
  • The point of no return
Благодаря за забележката, сега погледнах пак, грабнала съм тези за след хранене, грешката е моя.
Коварно нещо е ГД. Както си имаш хубави стойности и всичко ти се струва наред, като напреднат седмиците се влошават нещата. Иска си следене изкъсо глюкозата при бременност.

# 32
Да,при мен дори на инсулин неможех да контролирам сутрешната КЗ...лягах със стойност 4.5 и ставах със стоности 6...и след ,като родих отново ми остана този проблем...много трябва да внимавам какво ям след 18 часа иначе сутринта КЗ е над 5.5

# 33
Здравейте дами.
Имам въпрос.
Кръвната ми захар на гладно беше 6.15, направих обременяване след 2 седмици режим.
4.7 стана на гладно
На 1 и 2ри час с по 1 единица отгоре (значи ГД).
Имам и завишени води и по голямо бебе (25гс съм сега).
Бях на ендокринолог (наскоро смених на нова лекарка) която не иска да даде шанс на режима.
Изписа ми директно инсулин, като иска да се меря преди и след всяко хранене (правя го и само с режим свалих на гладно до 4, а след хранене 5.5).
Препоръчайте ми ендокринолог за второ мнение (София), защото още не съм започнала да слагам инсулина и не смятам, че се налага ако спазвам режима (и аг смята така, качила съм само 4кг, но искам ендокринолог да ми даде мнението си все пак).
Благодаря предварително.

# 34
  • София
Ядете ли между основни хранения? Плодове позволявате ли си? Като десерт или като междинно?

# 35
Храня се ако ми прегладнее (кайсии, праскови си позволявам, днес малко череши), основно гръцко кисело мляко/Авокадо със сирене, салата, такива неща.

Цитат на: kashmirlink=topic=1874517.msg51292426#msg51292426 date=1782642159
Ядете ли между основни хранения? Плодове позволявате ли си? Като десерт или като междинно?

# 36
Според мен АГ не са компетентни за ГД...и на мен ми казваха,че 5.2 КЗ си била нормална,но ако някой ми беше казал за ГД щях да се огранича преди да стигне 6 на гладно...аз също бях много против инсулина,но дойде момент в който дори на режим плюс  инсулин не можех да сваля сутрешната КЗ под 6.С напредването на бременноста и КЗ ще се контролира по трудно.Иначе и според мен щом за сега си овладяла стойностите с режим няма нужда от инсулин...а и преди инсулин изписват таблетки да се пробва с тях първо..мисля метформин беше

# 37
Водете си дневник на храненията поне една седмица, с който да отидете на ендокринолог. Втора бременност с ГД се следя при д-р Йонкова в медицинския център към Майчин Дом.
Сутрин на гладно, след закуска, преди обяд, след обяд, преди вечеря и след вечеря.

Сутрешната захар се повлиява най-трудно и не зависи на 100% от диетата, разбира се по-ниско въглехидратна ранна вечеря и разходка след нея помагат много за по-добрите стойности.

Не ви съветвам да ядете плодове като самостоятелно междинно ядене без някакъв протеин с тях. Например малко плод + кисело мляко или резени ябълка с тахан. Погледнете също гликемичния индекс на плодовете - има онлайн таблици.

# 38
Благодаря за отговорите.

Ендокриноложката каза, че тя хапчета не изписва и не желае да пробваме, нито с режим, а направо с инсулин. Чувала съм добри мнения за др Йонкова, ще се насоча към нея. По какъв начин се записва час някой знае ли (супердок, нзок, телефон). Преди ходех при Начев, но чакането ми идва в повече, а имам и други придружаващи и още доста чакане по други кабинети всяка седмица.

# 39
През супердок си записвам часовете. Не съм сигурна обаче дали проследява по каса, аз си плащам прегледите и си възстановявам сумата през допълнителното здравно от работодателя.

# 40
  • Sofia
Мен ме следи д-р Яначкова в клиника Щерев, а като бях в МД преди и до раждането беше д-р Йонкова, като нейното мнение съвпадаше с това на Яначкова. Аз имам хиперфункция на ЩЖ и имах ГД, който контролирах само с режим

# 41
Благодаря за отговорите.

Ендокриноложката каза, че тя хапчета не изписва и не желае да пробваме, нито с режим, а направо с инсулин. Чувала съм добри мнения за др Йонкова, ще се насоча към нея. По какъв начин се записва час някой знае ли (супердок, нзок, телефон). Преди ходех при Начев, но чакането ми идва в повече, а имам и други придружаващи и още доста чакане по други кабинети всяка седмица.

Мен на 12.06 ме диагностицираха с ГД, след 1-я и 2-я час стойностите ми бяха много високи ( над 2 от допустимото) , на гладно си беше ок  и имам час чак за еднгокринолог чак  на 3-ти. Бях много се уплашила защото изведнъж и бебето излезна с 1 седмица напред,и докато чакам си взех глюкомер постояннен, захарта в жегите ми беше постоянно ниска , а ендокриноложката иска да ми дава Глюкофаж. Ще обсъдя с нея дали просто не може режим, тъй като ако нямам висока КЗ не виждам смисъл да се тъпча с лекарства.Но като цяло аз от 1г съм на ниско въглехисратна диета, ориз, картофи , плодове ( освен берита) не ям.Идеята е да ядете салата преди хранене, винаги протеин с въглехидрати , пробвайте hacks на Glucose Goddes ->https://www.glucosegoddess.com/pages/free-glp-1-hacks

# 42
Здравейте!
Аз не знам кажи-речи нищо за гестационния диабет, тъй като преди да забременея подобни проблеми и рискове не съм имала.

По-скоро слаба към норма съм, на 31 години, преди 3-4 години ми правиха ОГТТ и беше в норма, даже стойността на втория час беше под нормата…обикновено имам ниска кръвна захар.

Сега съм в 27г.с. седмица, не е имало проблеми досега, но на лекарката ми бебето й се видя много голямо - на 25с+5дни отговаряло на размерите за 28-29 седмици (1220гр). Не са видели да имам повече или по-малко околоплодни води от нормалното, а бебето си върви голямо от самото начало - аз съм висока. Качила съм 12кг засега, предвид че задържам и доста вода.

Днес направих ОГТТ (с кръв от пръста), ето стойностите:
На гладно: 4.16mmol/l
На 60мин: 9.46
На 120мин: 5.34

Лекарката ми каза да го пишем за ГД вместо да го игнорираме, да се консултирам с ендокринолог и да си взема глюкомер.

Не знам дали някой е имал подобен случай и има ли някакви неблагоприятни последици за детето? Също, имате ли риск от Диабет тип 2 след раждане?

Последна редакция: ср, 08 юли 2026, 08:24 от loreana66

# 43
  • София
Здравейте и от моят weird ass case.
С уговорката, че мен ме объркаха и ми казаха да не ям поне 12 часа и предните дни да огранича въглехидратите, което сега чета е адски грешно. Въпреки това, няма как да обясня резултатите, които буквално хвърлих в небесата.
Аз съм без фамилна обремененост, без много килограми отгоре 6 за 25 седмици, с нормални води, без предишни високи резултати на гладно.
Буквално на 1.7 резултатът на гладно от венозна кръв беше 4.2
На 3 когато правих ОГТТ ( след 3 дни намалени въглехидрати)
5,6 на гладно
16 на час 1
10 на час 2
И 6 на 3 ( това го измерих у дома с домашния глюкомер, който мъжа ми предостави своевременно)
Вчера бях на ендокринолог с целия наръч документи и изследвания дотук, като допреди ОГТТ резултатите ми на гладно все са били в оптимални граници, никога над 5,2.
Гликирания ми хемоглобин е 4,9.

Докторът беше доста шашнат от тези резултати.
Аз веднага след теста, започнах религиозно да следя кръвна захар на гладно ) около 8-10 часа фаст)
Както и час след хранене.

И резултатите ми сутрин на гладно са между 4,7 и 5,2.
След хранене също не надвишават 7,8, често са между 5,9-6,3 на първи час.

Посъветва ме да се следя така 2 седмици и да повторя изследването, защото според нея може да е настъпила някаква техническа или лабораторна грешка.

Аз съм си все така притеснена, но пък резултатите са в норма според домашния измервателен уред, старая се да разпределям въглехидратите равномерно и да ск докарвам до определените грамове за ден, защото все пак са нужни на бебето.

# 44
Моят резултат на гладно се оказа грешка в лабораторията (понеже беше само този на гладно, можех да го пусна пак без да правя цялото обременяване). Изкараха ме с близо 6 като стойност и веднага ми лепнаха ГС. Пуснах пак след няколко дни - 4.1, а преди 2 седмици беше 3,8. Мерих с глюкомер близо месец (без да спазвам диета!) - между 3,8 и 4,7.
Мерете с глюкомер известно време да видите има ли реално проблем или и при вас е станала грешка..

Общи условия

Активация на акаунт