Медицински университет - Тема 6

• 44 296
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
  • София
5.64 по химия. Не мога да повярвам-това му е най-високата оценка досега. Категоричен е, че няма да ходи на редовен изпит във Варна да покачва биологията /там има 5.16/, защото според него влизал. Я кажете, може ли на редовен балът да се промени съществено и да не му стигне?
На редовните изпити обикновено си вдигат оценките - повечето с малко, някои и значително. С публикуваните подробни резултати по входящи номера, МУ Варна Ви дава чудесна възможност да си поиграете малко и да видите точно колко момчета има с по-висок бал от неговия. По входящите номера може да видите високите оценки по биология /над и малко под неговата - примерно от 4,80 нагоре/ колко имат на химията и да сметнете баловете, като им сложите, да речем, 5,50 по бел. Но дори и да излезе в първите 30, за мен е глупаво да не се яви на редовните изпити и по двата предмета. Все пак две години е учил, какво са още два месеца? Ще наблегне на биологията, а накрая ще преговори и теорията по химия - тя е малко. Задачите няма да ги забрави.

# 16
Sanaka, блаходаря ти! Играя си аз, смятам тука, в първите 10 момчета ми се види, че е. И аз съм на мнение, че нищо не му коства да се яви на редовни, ама мога ли да изляза с него на глава. Ще пробвам поне за биологията да го убедя. Сега да мине ДЗИ, че нещо не си дава зор, пък то време не остана, после ще го мислим.

# 17
  • София
Е, ако е в първите 10, няма да го изместят.

# 18
  • Варненска клюкарка
5.64 по химия. Не мога да повярвам-това му е най-високата оценка досега. Категоричен е, че няма да ходи на редовен изпит във Варна да покачва биологията /там има 5.16/, защото според него влизал. Я кажете, може ли на редовен балът да се промени съществено и да не му стигне?
Преди 4 г.синът ми беше с 5,64 на предварителния във Варна. и 5,25 по биология. Едва го навих да отиде на редовен по  биологи, но все пак го направи и изкара  5,38, - по-високата оценка от редовния, автоматично замени оценката от предваритилния... Правех същите сметки като вас, броях по високите мъжки оценки. Но след неговата оценка имаше пълни шестеци по химия и примерно малко под петици по биология    и ако им се "монтираше"  шестица по БЕЛ някои от баловете  даваха по висок бал от резултата на сина ми. Та включих и няколко от тези след него.Точната статистика е невъзможна заради неизвестната компонента БЕЛ. В крайна сметка го приеха с 26-ти резултат сред момчетата, при тогавашния максимален бал 40, той беше с 38,10. Но тогава във Варна баловете бяха доста по високи от сегашните. От около 1450 кандидати, около 430 бяха момчета. Сега май кандидатстват по малко, а приемът е по-голям, така че със сигурност детето ви ще влезе.

# 19
Пускат единен портал за специализациите. Крайно време беше. Досега ги обявяваха на хиляда места - РЗИ, университети, разни болнични сайтчета, а някои специализации никой не разбираше как и къде ги обявяват. Разбира се, трябват още доста промени, но е първа стъпка в правилната посока - да се сложи край на специалните специализации за специални хора.
https://clinica.bg/37679-puskat-edinen-portal-za-lekarski-specializacii

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 07:52 от GG*

# 20
  • София
по-високата оценка автоматично ли влиза в балообразуването?
тоест евентуално объркване на редовен няма да премаже хубавата оценка от предварителен.

# 21
  • София
Да, взима се по-високата оценка, независимо дали е на предварителен или на редовен изпит.

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 08:50 от sanaka

# 22
Кога да очакваме оценките от СУ?

# 23
  • Пловдив
Ако това е той, може и да не ходи Relaxed Сложила съм 5,50 на БЕЛ
Скрит текст:

# 24
Според мен бала му е висок,  дори е достатъчен за прием и на девойка. Естествено с висока оценка от ДЗИ Бел.

# 25
  • София
Оценката от БЕЛ "прати" близко дете в МУ-Пл, не че там не му хареса и се отказа от идеята за местене в София.

Последна редакция: чт, 30 апр 2026, 18:40 от Desem

# 26
Излезна химията в СУ. Оценката на дъщеря ми е хубава 70 имат повече от нея от същия пол, но има "Не" на темите по химия. Има ли някой представа от къде се учат теми по химия за СУ?

# 27
Моята има 4.25 в СУ и също "НЕ" по химия.

# 28
  • София
И моят син е с 5.00 и НЕ. Направо ужас! Дайте идеи от къде да четем наистина.

# 29
  • София
Написали са, че за самоподготовка се препоръчват всички одобрени учебници от МОН. Simple Smile Както писах, дъщеря ми се готви само за МУ София и имаше Да на изпитите в СУ. Просто не трябва да подценяват теорията по химия, а те имат склонност малко да я пренебрегват, за сметка на задачите. Пък тя и за МУ София е много важна - тестовата част има много голяма тежест в общата оценка.

Общи условия

Активация на акаунт