Медицински университет - Тема 6

• 21 392
  • 332
  •   9
Отговори
# 315
Аз искам да направя информиран избор на база статистика от предишни кампании - според оценките си да преценя къде е по-вероятно да ме приемат и така да подредя желанията си. Отделно, оценката по даден предмет може да ми даде просветление, че съм особено добра по него и да се насоча в направление, което да използва това ми качество т.е. висока химия - фармацефт. За първи път чувам да кандидатстваш "на сляпо".

# 316
Ами прочетете съобщението на МУ Пд. От 28.06. Колко са кандидатствали медицина с първо желание , колко дентална с първо и фармация първо! Беше някаква смешна бройка, 30 момчета са искали първо желание при общо над 2200 кандидата

Мъжете традиционно се насочват към други специалности. В МУ-София вече повече от 20 години незаетите места за мъже се трансформират за жени.
 Да твърдите, че фармация се записвало само защото не им стигнал бала за медицина, не отговаря на истината. Просто при мъжкия пол тенденцията е другаде насочена.

По-нагоре четох за химически заводи. В България такива вече почти няма, а реализацията там за фармацевти е почти нулева. Работят предимно лица със средно образование. Водила съм студенти на практика в голямо предприятие недалеч от София. В цялото дружество работи точно един фармацевт.

# 317
Да, така е, но логиката им е да избереш предпочитаната специалност, защото според тях били коренно различни. При нас също колебанието до последно беше дентална или обща медицина, и ако си знаехме предварително оценките щяхме да ги подредим по начин, който максимално се доближава до желаната специалност.

# 318
  • Пловдив
За първи път чувам да кандидатстваш "на сляпо".

В МУ винаги кандидатстването в било така, изключвам момента с оценките от предварителните изпити.

ivana31 Аз се чудя как за човек който мечтае и желае да учи Медицина ( защото за голяма част това е едно единствено желание)  има значение каква е оценката за реда на желанията. Оказва се, че за теб е все тая какво ще учиш. А може и аз да не разбирам ...Thinking

# 319
Да, така е, но логиката им е да избереш предпочитаната специалност, защото според тях били коренно различни. При нас също колебанието до последно беше дентална или обща медицина, и ако си знаехме предварително оценките щяхме да ги подредим по начин, който максимално се доближава до желаната специалност.
точно това искам да кажа и аз и до сега не бях преживявала кандидатстване (а съм преживяла доста), в което нямаш право да избираш специалности след като си видял оценките си. Даже от кандидат-студентския щаб на СУ ни казаха да изчакаме с подаването на документите ДОКАТО не се появят оценките в системата им.

mrancho "все тая" е неточен епитет, правилното е "оптимизирам според това, къде е по-вероятно да ме приемат". 

# 320
Не те разбрах. Кое не е било така? Допускали са записани/приети на редовен прием да кандидатстват на допълнителния ли?

Да.

# 321
Дори да имате информация за оценките, не знаете какви са те на другите кандидати, съответно не знаете какъв ще е бала.

# 322
Дори да имате информация за оценките, не знаете какви са те на другите кандидати, съответно не знаете какъв ще е бала.
Знам моите и знам моя си бал и това не е малко. А в допълнение, в СУ цитират колко хора са с равен и по-голям бал - още едно доказателство, че са стъпили на логиката: нека кандидат-студентите да вземат информирано решение спрямо това, какво искат и какво може да получат. Не заставам зад СУ, а зад логиката.

# 323
Преди няколко страници обсъждахме точно за подредбата на желанията и тогава споменах, че идеята е, че се търсят хора, които искат да следват съответната специалност, а не просто да са влезли в МУ

Идеята е не е просто да си влязъл в Медицински университет, а да учиш това, което искаш. И трите специалности може да изглеждат сходни, но са коренно различни. Единственото общо е общомедицинската подготовка до 2-3 курс. Всичко друго обаче е различно. Специалните предмети са абсолютно различни. Ще си говоря от собствената камбанария - кога на един медик ще му е нужно да знае стадии на развитие на зъбния зародиш при деца;  патогенеза, лечение и усложнения на зъбния кариес; компресия и експанзия на горна/долна челюст и т.н. Това е една милимунда от цялото следване на дентална медицина.

Съжалявам, но е много грешно това схващане, че ако не е медицина ще е дентална медицина. Човек трябва да знае какво иска и да се бори за него. Затова не разбирам какъв е проблемът да се сложат кандидатури без да знаеш оценката - все пак кандидатстваш за най-желаното…

А пък още по-абсурдното нещо е твърдението, че се приемат дентална и фармация хора, които не им стигнало да са приети медицина. Само за протокола да вметна, че миналата година максимален бал 42 в МУ-София беше на момиче дентална медицина - ако това е бал, който не стига за медицина, аз съм трамвай.

# 324
Още преди 30+ години, когато аз кандидатствах, а и преди  три години когато кандидатства сина ми с подаването на документите за изпит се попълваха желаните специалности. Не се отнася за медицински университети. Пиша това за да се знае, че и други университети така процедират.

Успех на децата ви!

Последна редакция: вт, 30 юни 2026, 12:17 от Димис

# 325
Не се сърдете на условията за кандидатстване в университетите. Това са критериите и сроковете и сте длъжни да се съобразите с тях. Като са казали, че още с подаването на документите за явяване на изпити се посочват специалности, значи го правите и точка. Като ще вървите на контра, изобщо не се занимавайте.
точно, че никъде не са казали, оказа се, че е така. Аз никъде не си спомням да е указано - точно и ясно с изричен надпис, предупреждение и т.н. че като цъкам неглиже разни менюта, за да стигна до "плати" за изпитите, защото за тях реално иде реч,  всъщност минавам през процес, който е краен и необратим и за самото кандидатстване. Едно изречение и на страницата за кандидатсване щеше да е достатъчно да го поясни, но къде ти...

# 326
  • Пловдив
точно, че никъде не са казали, оказа се, че е така. Аз никъде не си спомням да е указано - точно и ясно с изричен надпис, предупреждение и т.н. че като цъкам неглиже разни менюта, за да стигна до "плати" за изпитите, защото за тях реално иде реч,  всъщност минавам през процес, който е краен и необратим и за самото кандидатстване. Едно изречение и на страницата за кандидатсване щеше да е достатъчно да го поясни, но къде ти...

Ами пише си го в МУ Пловдив
Скрит текст:

# 327
Още нещо, а как се разбира какъв е минималният бал за прием за първо класиране? Обявявят ли го? Как ще разберш дали имаш шанс за второ, респективно трето класиране?

# 328
  • София
Още нещо, а как се разбира какъв е минималният бал за прием за първо класиране? Обявявят ли го? Как ще разберш дали имаш шанс за второ, респективно трето класиране?
Да, публикуват класирането с вх. номера.
https://etr0.mu-sofia.bg/home ето за миналата година

# 329
А платеното обучение не е разделено на квоти мъже/жени нали?

Общи условия

Активация на акаунт