Медицински университет - Тема 6

• 34 612
  • 569
  •   14
Отговори
# 540
  • София
Единен  изпит за  всички мед.  факултети, отмяна  може  би и на квотите  по  пол, отделен  прием  за тези с условието  и  централно класиране  като в  7 клас  може  би ще  спрат  този ужас, особено за момичетата. Но едва ли  това   ще стане  в близко бъдеще...
По повод  приема  под  условие -
Скрит текст:
не  си бях  давала зор  досега  да разбера  как е  уреден  в  детайли  този  въпрос в  Германия, където има  подобно нещо. И сега  попрочетох. Ми  добре е  измислено. 
Интересуваш се от  прием   на  този  принцип,  понеже  си с  ниска  диплома и нямаш шансове  с нея. Явяваш се  на    съответния изпит и  той  ти дава вече шанса  за  прием  по тази квота. В  никой момент тези места не са  част  от  общите, за които  се кандидатства  по  стандартния  ред.   Преди  това  внимателно на сайта на  съответната  бундеспровинция   си  прочел   примерния  рамков  договор, качене  като пдф.  Разглеждаш  го  сам,  с  родители, с  адвокат и  преценяваш  дали  ще се хванеш на  хорото.  Качен е  и ориентировъчен списък с  области в съответната  провинция, не  с конкретни   градчета и  села,  в които към момента  поне има недостиг на  кадри.  Навиеш  ли се,  подписваш  договр  с   държавата  (по-точно с провинцията),  според  който се  задължаваш след  завършване  на СПЕЦИАЛИЗАЦИЯТА  10 години да упражняваш  професията  в  някоя  от  болниците с  липса на  кадри вече  към настоящия  момент,  понеже  все пак  за  6,5  години учене   + 4-5  специализация  картината  демографски се  е променила.  Избираш си сред  тях.. И  явно  понеже  е позволена и специализацията  според  собствените ти желания/нагласи,  договорът  поставя  като условие поне  срок за  заършването й, не да  я размотваша  7-8-9  години с  цел  отлагане на   договорните  задължения,  взимайки в това  време  повече  от  прилична  заплата.  Ако в този срок не  си завършил  специализацията  или  откажеш  да    спазиш  условието  по договор  за  10-те  години  работа,  се бръкваш за  глоба  от  250 000  евро и   си готов,  свободен  да  отидеш, където искаш...  В  целия процес  няма неяснота на нито  един  етап, няма  ограничение и на  личния  ти интерес към дадена  специалност.  Кофти са нещата само времево -  специализацията  ще  я  приключиш  към 30,    десетте  години  по договор  ще  те направят  40-годишен/а  чичо/леля  и едва  тогава  ще  си  гъвкав за  местене, за евентуално гонене  на кариера.  Но на тази възраст  вероятно вече ще  си семеен и с деца, та  едва ли  ще е масово желанието за  промяна..

# 541
  • Пловдив
Доколкото си спомням, точно майките на набор 2006 или 2007 бяха тези, под чийто натиск преди няколко години не беше реализиран проектът в бала за мед.университети да влизат оценките по химия и биология от 9-10 клас, а не ДЗИ БЕЛ. Какво стана сега - одобрихте идеята или се надявахте, че точно вашите деца ще влязат?
2007 направиха подписка  и промяната беше факт, а трябваше 2006 да е първия набор без ДЗИ Бел. Моето е вътре, ама се чудя дали има от подписалите се  тогава , сега поне 1 прецакал се с решението си и заради ДЗИ Бел да не е в класацията. Бяха много горди тогава, но сега аз съм Дзен.
Тъпо е ДЗИ Бел да е балообразуващао  и в крайна сметка “Андрешко” да е решаващ за Медицина

# 542
Здравейте,
Започвам да следа темите за КСК Медицина.Въпрос възникна примерно искам да кандиданствам Медицина в МУ София МУ Пловдив МУ Варна т.е във всички МУ та. Явявам се на предварителни и редови изпити във всеки МУ по отделно или в един и си пренасам оценките в другите МУ за да кандидатствам.
Благодаря
Успех на всички

# 543
  • София
За всеки университет се явяваш на неговите изпити.

Аз много критикувах приема с ДЗИ БЕЛ, когато го приеха, точно защото е тъпо бъдещ лекар да бъде избиран по това дали може да пише ЛИС. Обаче поне е еднакъв за всички. Защото при оценките от училище може да има космос разлика. Най-добрият вариант за мен е приемът да е само въз основа на оценките от изпитите и нищо друго. И е крайно време изпитът да стане централизиран на национално ниво, както е в Италия.

# 544
  • София
За всеки университет се явяваш на неговите изпити.

Аз много критикувах приема с ДЗИ БЕЛ, когато го приеха, точно защото е тъпо бъдещ лекар да бъде избиран по това дали може да пише ЛИС. Обаче поне е еднакъв за всички. Защото при оценките от училище може да има космос разлика. Най-добрият вариант за мен е приемът да е само въз основа на оценките от изпитите и нищо друго. И е крайно време изпитът да стане централизиран на национално ниво,
Скрит текст:
както е в Италия.
Италия  е  всъщност с променен  прием  от  миналата  година за  италианските  програми  точно,  тоест за местните. Единният  изпит в  досегашния  му  вид   продължава  да  важи  само  за английските им програми.  За  италианците  са  възприели явно френския  модел  с филтриране  в края на 1-ви семестър.  Почват  много желаещи,  ходят на  лекции,  упражнения и  т.н,  в края на  семстъра  държат  3  национални изпита  по  биология, химия и  физика и  според  справянето с тях  става  класирането.  Това  го четох наскоро някъде.. Но  дори и така, системата  им пак действа  централизирано.  Така  е и в  Германия,  и в  Австрия, и в  Белгия..

# 545
Моите 5 цента за космическия бал, които се иска и платеното/държавното обучение. Първо, бройките са супер малко принципно, не опираме до 10-20 човека "съкретени" тази година. Болници и медицински центрове много, не мога да ги сравня с ИТ фирмите, но програмиране официално, държавно като висше можеш да учиш на доста места в София, докторстване доскоро само на едно (академията), от 20 години и СУ се качи на този влак. София междувременно набъбна много, има един поток от деца, които са много мотивирани, добре гледани от амбициозни родители с пари, които, ако не отидат в чужбина, остават в бг и искат най-доброто, а и са свикнали да имат най-доброто. Отделно станахме 2 милиона в столицата и дали плащаш на университета или издържаш дете в друг град не е ясен избор откъм финанси. Освен 2та милиона софиянци, съвсем с право си кандидатстват и супер-мотивирани не-софиянци. Девойките, в тон с времето на матриархата, са много по-мотивирани, целенасочени и трудолюбиви, съответно правилно са разделени на квоти. Университетът с право се носи по течението на модерните времена и предлага високо-търсените си услуги на най-високата цена, на коята могат да се продадат. Цинично погледнато - нещата са точно такива, каквито трябва да бъдат.
И да, аз подкрепям мнението на г-н Иванов за тройкарите и отличниците, които са "едва" с 5.50 Принципно, който не си е скъсал г***а да учи, за да изкара за държавно - в академията или СУ, няма да му дойде Божественото вдъхновение да изкарва отлични оценки в 3ти курс да кажем. Или поне вероятността за това е минимална.
ДЗИ-то е безмислена идея отстрани, но ми е писнало да си гледам името на рецептите като "Панаьотова".

# 546
  • София
Практиката често показва друго обаче.

Русалка, може. Аз не ги следя вече, пък и само английските им програми проучвах навремето. Но трябва да се намеси държавата у нас, защото този изпитен туризъм е безумен.

# 547
  • София
.... Аз много критикувах приема с ДЗИ БЕЛ, когато го приеха, точно защото е тъпо бъдещ лекар да бъде избиран по това дали може да пише ЛИС. Обаче поне е еднакъв за всички. Защото при оценките от училище може да има космос разлика. Най-добрият вариант за мен е приемът да е само въз основа на оценките от изпитите и нищо друго. И е крайно време изпитът да стане централизиран на национално ниво, както е в Италия.
Подкрепям Санака.
Моето, възпитаник на НПМГ, бе с 5.00 по Хим 8-10 клас, независимо от олимпиадите. В СУ му взеха Био ПП, която го ощетяваше (не само него) заради 2 модула преподавани точно от СУ-преподаватели (Хим ПП не с 6). Няма смисъл да  сравнявам неговите оценки с N-тото училище.
В МУ-София неколкократно е чувал, че "си личи от кое училище е", а всъщност училищните му оценки можеха да го съборят.

# 548
Здравейте, може ли мнение за медицина в СУ и медицина в МУ Пловдив? Тъй като се чудя, къде да се запиша. Благодаря предварително!

# 549
По повод централизирано КСК и промени като цяло в нормативната уредба съгласно чл. 18 от Закона за нормативните актове има възможност за гражданско участие. В Портала за обществени консултации има възможност за създаване на законодателна инициатива за усъвършенствуване на законодателството. Предлагаш си промяната, мотивираш и чакаш 50 човека да те подкрепят, като трябва да са влезли с КЕП в системата. Ако те подкрепят изпращат законодателната инициатива на съответния орган и да решава дали предлага промени или не.

Позволих си да направя бърза проверка къде и какво евентуално като нормативен акт трябва да се промени (без да претендирам за юридическа коректност). Основното трябва да бъде в чл.68 от ЗВО със съпътстващи промени в чл.21, чл.9, чл.10 от същия закон. След това най-вероятно ще трябва промяна в подзаконовата уредба - Наредбите за единните държавни изисквания за придобиване на Медицина, Дентална медицина и Фармация.

Като основен риск обаче това централизиране е, че може да се наруши академичната автономност и съответно трябва да се направи по-задълбочен анализ според мен.

# 550
Класирането с договор би трябвало да бъде след като бъдат обявени работодателите по чл.95а от ЗВО за учебната 2026/2027. Такъв списък все още не е пускам на обществено обсъждане. Не знам какво още се бавят от МОН…

Казвам би трябвало, защото в документите за кандидатстване трябва да се представи декларация за съгласие със съответния работодател (така беше в МУ-Варна миналата година).

Благодаря за отговора! Но може ли да ме насочите какъв е процеса за кандидатстване с договор, има класиране по бал и ако си приет се сключва договор със съответната болница, която се е включила в списъка на работодателите. Трябва ли някъде да подадем в университета искане след нормалните класирания ,че иска да участва на класиране с договор.

# 551
Ще си позволя да напиша няколко неща, на база опита с моите деца. Ще го напиша, защото моето разбиране за живота е, че е шарен, хората са много и различни, и няма универсално правило. Понеже е дълго, слагам в скрит текст.

Скрит текст:
Голямата ми дъщеря - най-големият зубър, когото познавам. Завърши математика и информатика в НПМГ и отиде да учи в Германия, сложна ИТ специалност само на база успех. Такъв е приемът в университета, в който учи.
Малката ми дъщеря - никога не е била по ученето, спортист. След десети клас каза - ще кандидатствам медицина. Излишно е да казвам, че въпреки, че ми е дете, имам реална представа за възможностите и. Но като родител, мое задължение е да направя всичко по силите си, за да я подкрепя. И така - две години уроци, втората и по български. Дали се е съсипала от учене - за нейните стандарти, да. Дали учи повече от сестра си за кандидатстудентска кампания - о, да. В един миг сама каза, че смята, че медицинска сестра е много по-подходяща професия за нея и иска да кандидатства именно това. Точно в един определен университет. И ако някой е подходящ точно за тази професия - това е тя. Отидохме на една камара изпити за медицина и няколко за сестра. Приеха я с един от най-високите балове за сестра, на няколко места и тя се записа точно там, където искаше.
Да, вероятно има шанс за платен прием медицина, но тя не иска. Има бал за ветеринарна медицина и със сигурност за фармация, но и това не иска. Пиша това по повод изказванията, че който не го приемат медицина, се записва фармация, стоматология, ветеринарна медицина или там, каквото дойде. Има и такива деца - искат да са лаборанти или кинезитерапевти, или акушерки. Не, защото не ги приемат. Просто това искат. Слава, Богу, че ги има. Тя е безкрайно щастлива. Ние също.

И последно - когато кандидатствах в техникума, бях последна по бал от целия випуск. Завърших със златен медал. Приемните изпити са точно това - изпити за прием, които не гарантират успех до края.
Време е фунията и у нас да е широка на входа, а не на изхода.

Та така. Шарен свят, хора всякакви. Успех на всички, дано да сбъднат мечтите си и никога да не се разочароват от избора си. Защото ние, като родители, знаем, че всяка сфера, всяка работа има и плюсове, и минуси и колкото и розово да ни се е струвало в началото, живота ни е показал, че има и друго.

А, да и за квотите - квотите не са лошо нещо, но може би не във вариант 50/50. Според мен трябва да има квоти за 70% от приема и останалите 30% да са по бал. Така хем има някаква уравновесеност, хем не е толкова дискриминиращо.

Последна редакция: пт, 10 юли 2026, 21:22 от Iseis

# 552
Много интересно, всяка година по това време едни и същи размисли и страсти. Квотите, защо има квоти? Ами , когато моята девойка кандидатства и аз се пънех за квотите, но много отдавна разбрах, че трябва да ги има. Момчетата се развиват по - друг начин и за различно време.
И единен изпит обсъждаме, няма да стане   - нямат полза.
А за бройките под условия, в нашето МУ миналата година го играхме този филм. Поредната схема за източване на болниците…..

# 553
Виждам, че са дали статистика-общ брой на кандидатите  + по специалности , оценки отлични-слаби, но никъде не видях колко момичета , колко момчета са кандидатствали … излиза ли нещо подобно ?!

# 554
Русалка, винаги е интересно това, което споделяш за Германия, но не е приложимо за българската действителност.
Не знам дали знаеш, но сегашната система на кандидатстване за специализации в България е всъщност 1:1 взаимствана от немската. Преди това е имало централизиран изпит (много тежък, по материал за конкретната специалност), общо класиране и по реда на баловете всеки лекар е избирал в коя болница да специализира, без самата болница да има думата. След това се прави реформа и се решава да бъде възприета германската система на кандидатстване за специализация, при която лекарят сам избира болницата, а болницата съответно го одобрява или не, като се провежда някакво формално интервю. Намеренията на създателите на реформата са съвсем благородни - болниците да могат да одобрят кандидата, да не се държи изпит, след като имаш вече диплома, а и защо да се открива топлата вода, като може директно да се приложи опитът на една от държавите с най-развита медицина? Резултатът у нас обаче е съвсем различен - корупция, уреждане на "наши" хора, демотивиране на студентите да учат и да имат висок успех, защото това  по никакъв начин не се отразява на професионалната им реализация.
При нас основният проблем с договорите е стопирането на възможността за специализация. Миналата година в списъка с болниците голямата част от тях не бяха изобщо в списъка с акредитираните лечебни заведения, които имат право да обучават за специалност, а тези, които бяха в него - няма гаранция дали ще продължат да бъдат, когато завърши студентът. Същевременно реформата, която се обсъжда в момента, предвижда връщане към централизираното кандидатстване за специалност и в този случай единственият шанс за приетите по договор да карат специализация в болницата, с която са го сключили, ще бъде да се класират на този конкурс за същата тази болница. Тогава обаче ситото ще бъде много по-жестоко, защото местата за цялата страна са много малко. Преди няколко дни новата министърка на здравеопазването гордо обяви, че тази година държавата ще финансира "цели" 240 специализантски места. Това при положение, че годишно завършват почти 1000 медици, а отделно чакат няколко хиляди от предните випуски.

Общи условия

Активация на акаунт