Медицински университет - Тема 6

• 37 599
  • 660
  •   26
Отговори
# 600
Още нещо се сещам. Как стои въпросът, ако последният приет в приема е с еднакъв бал с други 5 души от същия пол?

# 601
  • Варна
Още нещо се сещам. Как стои въпросът, ако последният приет в приема е с еднакъв бал с други 5 души от същия пол?
За Варна пише това: При еднакъв ред на посочените от кандидата желани специалности и бал - предимство има кандидатът с по-висока оценка от конкурсния изпит по биология.

# 602
Здравейте, преди да се запишем в МУ София, трябва до попълним онлайн формуляр за лични данни. Пише: “Прикачи снимка във формат за документ”. Някои хора ми казват, че са прикачили дипломата, а други- своя лична снимка. Не мога да разбера какво се очаква да направим. И трябва ли да пиша някакви основания за плащане на семестриална такса? Сега просто намерих банковата сметка на ФДМ.

Прикачете снимка 4/6.
Попълнете формуляра и изберете начин на плащане банков превод тогава ще ви генерира платежното с нужните данни.
Мерна ми се , че имаше и опция за директно плащане в сайта им … както се плащаше и за таксите за самите изпити ?!

# 603
  • София
МУ София:
Чл.40. Приемат се всички кандидат-студенти, класирани с еднакъв бал на последното планово място за съответната специалност!

# 604
  • Отвъд алеята зад шкафа
Някой има ли информация какъв е балът за Дентална медицина жени?

# 605
  • София
Някой има ли информация какъв е балът за Дентална медицина жени?
От класирането, което е публикувано на сайта на МУ София -39.93 https://drive.google.com/file/d/1WyueM8XPX2VZvIPa68a3igHh_NnA9cPh/view

# 606
Даже не мога да го асимилирам балът на момичета в София. Изпитът трябва да е труден за да отсее. А сега много момичета гледайки резултатите предишните години не са и мислили за презастраховане.
Макар, че според мен е трябвало поне още един МУ. Така за всеки случай.
Като гледах изпитът по химия във Варна, там балът изобщо няма да е  астрономичен.

# 607
Някой пишеше, че ако си държавна поръчка няма да имаш проблем с настаняването в общежитие - в Плевен не е така, не се класират всички желаещи,  защото няма достатъчно места....и варианта е квартира....

# 608
  • София
И в Пловдив миналата година балът за момичета на първо класиране беше малко над 36. За Плевен също е на подобно равнище.

Така че е хубаво да се кандидатства на поне още 1 място, за да не се изгубят огромните положени усилия.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 08:15 от jasmin tisane

# 609
Ами драма си е, защото разходи по квартира са колкото частното. Иначе дали знаете какви са условията в общежитията на денталната в Варна и Пловдив? Почнах се замислям и за там
За Плевен имам роднинско дете което е на квартира с още едно и горе долу стигат парите.

# 610
  • София
И дъщеря ми заложи само в София,  защото живеем тук, има си самостоятелно жилище,приятелите и са тук...но сега го отчитам като огромна грешка, с този висок бал които изкара имаше реални шансове и за други градове.
То и ние сме така и сега ще стане интересно какво ще правим... С голямата кошница тръгнахме и сега почти празна.  Платено в академията е ОК, но тя не иска и твърди, че отношението било различно. Чакаме със стоицизъм, доколко може да го измъкнем, второ класиране в СУ, а  цялата рода вече брейнстормва варианти, ако не ни се получи. Успех Ви желая!
[/quote]
Не е различно. Никъде не пише дали плащаш, оценките са спрямо знанията, които показваш на колоквиума или изпита. Самите състуденти не знаят кой как е приет, единствено, ако самият човек не си каже. Първите момичета под чертатата на практика са с доста по-висок бал от доста от приетите на първо класиране момчета и може би учат доста по-старателно от тях.
Няма групи само платено (за МУ София), а ги разпръскват сред останалите.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 09:14 от Frau B.

# 611
Някой пишеше, че ако си държавна поръчка няма да имаш проблем с настаняването в общежитие - в Плевен не е така, не се класират всички желаещи,  защото няма достатъчно места....и варианта е квартира....
Много благодаря елф. Аз съм въобще извън тези среди и теми, но доброжелателни роднини, приятели, мислят с нас вариантите и точно идеята беше, че извън града, в който сме (София) имаме разходи за издръжка+квартира, защото не всеки се класира за общежитие. И тогава, ако сложиш 10К на академията и го разделиш по 850 за 12 месеца, издръжката може и по-скъпа да ти дойде. Отделно общежитието не ме интересува лукс, но по мое (далечно) време в Студентски град беше нон-стоп купон и не виждам как ще зубриш анатомия и латински като денонощно тече купон от всички страни.

Frau B. благодаря много и за твоето ценно мнение - ще го покажа на дъщерята, която предпочита да изчака и да кандидатства пак догодина, но да НЕ е платено.  Тя основно говореше, че платените са в отделни групи и преподавателите, като влязат в група, знаят - тия са платените. И за СУ това й беше спирачка, въпреки, че там парите са наполовина мисля.

karan, точно размишлявах, че биологията е като "Опълченците на Шипка" в много разширен вариант - стигаш до момент, в който си научил перфектно и изпитът не може да градира. Или по-точно: градира за глупости, за да има градация. Но химията е голяма доза математика, там може да се качват задачите по трудност както си искаш и може да осигури някаква реална цедка. Е, признавам си, че съм информатик, та говоря малко от вдъхновение, но за мен не е нормално да получиш 5.70 и да не ти стигне... Във ФМИ най-желаната специалност добутваш и с 5, но задачите от профилирана математика може да бъдат мноооооого гадни.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 09:17 от ivana31

# 612
Преди малко прегледах пак бройките по специалности … някой може ли да ми обясни защо за Фармация се отпускат толкова много бройки , вместо да отидат в медицината, както и високата такса за платено на тази специалност ?!

# 613
Преди малко прегледах пак бройките по специалности … някой може ли да ми обясни защо за Фармация се отпускат толкова много бройки , вместо да отидат в медицината, както и високата такса за платено на тази специалност ?!
rady, като дъщеря на висш държавен служител знам, че има някаква държавни квоти, национални, интернационални, евопрейски и всякакви проучвания, директиви, плановe и щуротии. До колко са адекватни не мога да кажа, но принципите се спазват абсолютно по държавните институции. Например: решават високите особи, че Република България ще поема светлия път на дигитализацията - спуска се увеличен прем на ИТ-специалисти. Решава Европа, че всички граждани ще имат защитени права като влязат в аптека и там ще има ПОНЕ един магистър фармацефт. Наште смятат, аптеки, фармацефти - спускат квоти, държавните университети чинно изпълняват. Решават психолози, стратези, човешки ресурси, че най-Велики постижения има в смесени екипи - задължават се специалности, Х, У да имат РАВНИ квоти за мъже/жени. То не е лошо, но е хубаво да има някаква осведоменост, всъщност от баща ми знам, че има и съответните "ресорсни" министерства, агенции и ха ха бюрокращини, публикуват умопомрачитени фермани,  в които обясняват точно тия неща - но кой ще ти чете, и с право.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 09:36 от ivana31

# 614
Ivana31, благодаря че отговаряш на моето питане … така си и мислих, държавната политика отново е неадекватна Sad

Общи условия

Активация на акаунт