Медицински университет - Тема 6

• 37 790
  • 668
  •   18
Отговори
# 660
  • София
Раленкова, не си разбрала и от мен,  в МУ-София няма толкова, 153 са тази година.
Групите са си по 8 човека, моят се премести след първи курс в друга група. В сегашната нямат платено обучение, е старата имаха едно момиче, но по спомен нещо не бе нейното мисля че се отказа (но не защото е платено).
Близко дете е в МУ-Плевен, съквартирантката й също е от София. На "нашето" много бързо ѝ мина желанието да се мести в София, харесва ѝ в университета, а стажовете ѝ са в Софийски болници.
В София не съм чула за фаворизиране на студенти на упражненията в болници нито от сина,  нито от мъжО, който беше с няколко дневен "прием" в болница за изследвания и си беше говорил и с чужденци и с български студенти и прецислизанти, проучвал как е Joy

# 661
Не знам кой го е писал това, но не е вярно. Особено за МУ-София…
[/quote]

Абсолютно вярно е, три пъти го пиша и цитирам, четвърти път не ми се рови, само и само щото си решил постоянно да си на контра с мен!
 Ако искаш иди назад и го намери. Беше студент или студентка по стоматология и точно това обясняваше. От 1 до 11 група са редовно държавна, после нагоре групите са платени.

# 662
  • София
Ивана, как защо  ги  третрат  чужденците с  приоритет при  това и онова...За пари. Къде не е така? Да, таксите  са почти изравнени с  тези за българите  платено, но  пропорционално чужденците  платено са доста повече  от  българите,  тоест  големите  приходи на практика не са  от нашите  деца. МУ  са  със смесено  финансиране,  тоест  държавата  финансира  издръжката на  студентите  държавна поръчка само,  получава  средства  и   според  оценката на унито в  рейтинговата  система на  МОН,  ама  основен   източник на  средства  си  остава  платеното  обучение..А  сигурно  го има и момента  с имиджа.В се пак ако са  доволни едни, те  ще  споделят  позитиви за обучението  и  с бъдещи  кандидати  от  чужбина.

Простичка  сметка:  50 по 9 000  евро от  българите   = 450 000  евро годишно  само от  първокурсници
Но примерно  300  по  10 000  евро от  чужденците = 3 000 000  евро  годишно   само  от  първокурсници.

А  в  МУ тъй като не  следват само зайци медицина, та   сумата  от горе средно и  по  6,5..Отделно    дентална, отделно  фармация,  следдипломно  обучение..  Не  са  за  жалене  медицинските  университети и за  да не се промени  това,  си  обгрижват  чужденците.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 16:53 от Просто русалка

# 663
  • София
От всички писания излиза, че заради прехвърляния тия бройки държавна поръчка от 153 в първи курс нарастват нататък до поне 200, като съответно групите от състоящи се от 10 човека се разширяват до над 20 човека, но групите с чужденци си стоят около 10 и по-малко, за да им осигуряват комфорт.
От кои писания излиза такова нещо? Прехвърлените идват на освободени места - отказали се студенти. Групите не се разширяват, по-скоро намаляват с годините.

# 664
  • София
Цитат на: ivo ivanov2

.....
Абсолютно вярно е, три пъти го пиша и цитирам, четвърти път не ми се рови, само и само щото си решил постоянно да си на контра с мен!
 Ако искаш иди назад и го намери. Беше студент или студентка по стоматология и точно това обясняваше. От 1 до 11 група са редовно държавна, после нагоре групите са платени.
Добре, хайде сега за разнообразие прочети и другите какво пишат!
Току-що написах, че в групата на детето ми е имало и платено обучение студенти - в минало време защото смени групата, но двете групи са в този интервал.

# 665
Desem, прочетох за разнообразие както казваш, но ти пишеш за медицина, аз споря за стоматологията

# 666
Ивана, как защо  ги  третрат  чужденците с  приоритет при  това и онова...За пари.  Да, таксите  са почти изравнени с  тези за българи  платено, но  пропорционално чужденците  платено са доста повече  от  българите  платено,  тоест  големите  приходи на практика не са  от нашите  деца. МУ   са  със смесено  финансиране,  тоест  държавата  финансира  издръжката на  студентите  държавна поръчка само,  получава  средства  и   според  оценката на унито в  рейтинговата  система на  МОН,  ама  основен   източник на  средства  си  остава  платеното  обучение..А  сигурно  го има и момента  с имиджа.Все пак ако са  доволни едни, те  ще  споделят  позитиви за обучението  и  с бъдещи  кандидати  от  чужбина.

Простичка  сметка:  50 по 9 000  евро от  българите  в    1 курс  = 450 000  евро годишно
Но примерно  300  по  10 000  евро  = 3 000 000  евро  годишно..

Да де, Русалка, но както споменах съм дъщеря на висш държавен служител и ги следят тия неща - не го казвам надуто. Струва ми се много голям потенциален скандал в държавен университет бройките на платено за чужденци да са много по-раздути от бройките за българи. Ако е така, до сега да се е намерил кандидат-студент дете на журналисти и ще ги гръмнат по пресата + опакване пред омбудсмани, нарушение на правата за равен достъп до образование и една камара директиви може да се измъкнат от родата на някой ощетен, невлязъл с 5.70.
На държавна издръжка, да не дават бройки на българи, за да има за ЕС граждани т.е. приходи от чужденци, е прекалено голяма бомба със закъснител. На теория е възможно само, ако се счита, че бройкита за българи са достатъчни и унивестиетът е свободен да си разиграва коня, за да запълни "свободния" учебен капацитет. В най-корумпираната държава в Европа (нашата), като нищо и така може да се докарва ситуацията.

# 667
  • София
Ивана,
https://mu-sofia.bg/604-mladi-lekari-poloziha-hipokratova-kletva/
243 български студенти (сред тях  са и  държавната  поръчка, естествено)  и 361 чуждестранни студенти от 32 държави.

Отделно не са само от ЕС  чужденците.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 16:55 от Просто русалка

# 668
Ивана,
https://mu-sofia.bg/604-mladi-lekari-poloziha-hipokratova-kletva/
243 български студенти (сред тях  са и  държавната  поръчка, естествено)  и 361 чуждестранни студенти от 32 държави.

ето това е отговорът на всички въпроси защо се влиза с бал 40.5. За първи път ми стана наистина ясно колко жалка държава сме...

Общи условия

Активация на акаунт