Медицински университет - Тема 6

• 38 480
  • 683
  •   20
Отговори
# 645
А ти къде си казала, че питаш за платеното в СУ? Последно писа за притесненията на дъщеря ти относно платеното в "академията" (предполагам МУ) и съответно всички, които ти отговориха по-горе, бяха студенти или родители на студенти от МУ - София.

Платено в академията е ОК, но тя не иска и твърди, че отношението било различно. Чакаме със стоицизъм, доколко може да го измъкнем, второ класиране в СУ, а  цялата рода вече брейнстормва варианти, ако не ни се получи.

# 646
Беллора, макар и за МУ  Варна, не  за  София, беше  писала  тъкмо обратното: по-доброто винаги за тези  в  платено.Но там  тя  трябва  да каже,  сигурно  са разделени и така  лъсват  разликите.  Ако  в  МУ  София не  са, как предимство  ще имат едните  или  другите?
Не са разделени платено и държавна поръчка. И никой не знае кой кой е.
По другата тема моята девойка учи във Варна, но ние не сме от там. Плащам квартира и издръжка. Определено не е непосилно за мен. Виж платеното щеше да ме озори. Във Варна животът не е скъп, общежития бол. Изобщо не мога да го сравнявам с таксите за платено.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 14:04 от каран

# 647
А ти къде си казала, че питаш за платеното в СУ? Последно писа за притесненията на дъщеря ти относно платеното в "академията" (предполагам МУ) и съответно всички, които ти отговориха по-горе, бяха студенти или родители на студенти от МУ - София.

Платено в академията е ОК, но тя не иска и твърди, че отношението било различно. Чакаме със стоицизъм, доколко може да го измъкнем, второ класиране в СУ, а  цялата рода вече брейнстормва варианти, ако не ни се получи.

Е, тук съм казала думичката СУ, но няма значение, да не разводнявам темата с нашите семейни проблеми на кой унивеститет ще плащаме и какво отношение и образование ще получим срещу парите си...

# 648
  • Варненска клюкарка
Беллора, макар и за МУ  Варна, не  за  София, беше  писала  тъкмо обратното: по-доброто винаги за тези  в  платено.Но там  тя  трябва  да каже,  сигурно  са разделени и така  лъсват  разликите.  Ако  в  МУ  София не  са, как предимство  ще имат едните  или  другите?
Ставаше дума за чужденците, не за българските студенти.
Да,  това не  променя много картинката.  Като дадеш по-добрите  преподаватели на  чужденците, осигуриш им  по-лесен достъп  до  апаратура, какво остава  за другите?   Ако  на  чужденците  групите  са примерно  по-маломерни,  това  рефлектира  върху бройката  в другите  групи. Идеята беше, че приемът  не  може  много-много да се  раздува и бройки  от фармацията  да се прехвърлят  с лекота към медицината,  независимо дали   увеличението на  приема ще ев  полза  на българи или  на  още чужденци,  понеже  качеството на  обучение/работа страда.
Ох, с цитатите ще стане голям чаршаф, за което се извинявам.
Във Варна групите са смесени- платени и държавна поръчка, но на всяка страница в студентските книжки, или  поне на нашите от приетите през 2022 пише кой от кои е, така че изпитващите няма как да пропуснат да разберат, но наравно си късат и платени и ДП и според моя студент специално отношение няма, освен към няколко човека връзкари- син на някой си, внучка на друг и така... Но да, специално отношение много ясно изразено има към чуждестранните студенти, синът ми имаше в известна степен и по близки наблюдения, защото във втори и трети курс беше демонстратор по химиа на немски групи и виждаше разликата от първа ръка - всяко упражнение завършваше с анкета от 3 въпроса, листчета предварително подготвени от доцентката, които той им раздаваше, после събираше и и ги предаваше, въпросите бяха разбират ли материала, имат ли нужда от допълнителни консултации, харесват ли преподаващия и други от този сорт. В групата на синът ми друг младеж е демонстратор по  биология и още нещо което в момента не се сещам и той е споделял същото, колко много се държи на чуждестранните всичко да им е точно. Имам и лично впечатление за седмица престой в интензивна пулмология,  когато за цялото време  само един единствен път, в колона по един като на изложба 2 български групи се извървяха и непрекъснато им правеха забележки да минават далеч от леглата, да внимават да не повлекат някой кабел/маркуч,  а после отвън до вратата още 15 минути им поговориха и това беше. Докато минаваха край леглата никой нищо не им обясни, ни за случай, нино отговаряше на въпроси. Чуждестранните всеки ден по една група сутрин и една  следобяд около някое легло престояваха по цяло упражнение с напоителна информация за случая, а после преподаващия отговаряше и на въпросите им . В залата бяхме само 2 жени които не бяхме интубирани, та ги оставяха да разговарят и с нас, другата пациентка беше лекар от същата болница, та и тя много се раздаваше за чуждестранните групи.  И за симулаторите така - на нашите манекен, на чуждите робот с пълна програма. Не знам дали не е по-добре ако английският на детето ви е приличен, дали оптималния вариант за обучение в България  не е с чужденците - най добри преподаватели, база и програми са за тях. Не вярвам в други МУ да е различно. За нашите дали са платено, или държавна поръчка абсолютно няма значение, третират ги наравно с другите, то и няма как да е различно щом са в смесени групи, тестовете са индивидуални за всеки студент, но  се генерират на случаен принцип. Голяма част от изпитите се състоят от няколко компонента и обикновено се започва с тест примерно от 30-50-80 въпроса и който го скъсат там, няма мърдане нататък, т.е на този етап има ясни отговори и брой точки, коиото позволяват, или не позволяват изпитът за този студент да продължи,  без значение платената форма на обучение ли е, или не. Нататък изпитът може да продължи с различни изпитващи за отделните компоненти (примерно за вътрешни болести са кардиолог, ревматолог и пулмолог) и ако някой просто би махнал с ръка и да каже едно айде от мен да мине не става, защото следващия изпитващ може да не е толкова щедър.
Високите оценки на приемните изпити са много полезни за студентите, те в повечето случаи особено по химия са продукт на знания, логика и мдого учене, и в този смисъл  първата година ще им бъде доста комфортно, да не кажа лесно, защото в тази сфера нищо не идва лесно, една идея е малко като в училище  (т.е все още не е никаква медицина) малко химия,  с която те вече се справят страхотно, малко биология, физика, език, спорт и малко анатомия. Нагоре идват големите резачки - медицината не е от типа който е започнал все се е дипломирал, има доста критични етапи.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 15:58 от Беллора

# 649
Здравейте, мога да Ви споделя личен опит около приема на сина ми, преди няколко години.
......................
Надявам се да съм била полезна.

celin, точно това е - беше супер полезна и затова, пак пиша, съществуват тези форуми - който може и пожелае да даде информация е добре дошъл и вярвам, че доброто ще му се върне. А всички, които си даваме труда да размишляваме върху теми от интерес, в крайна сметка сме полезни не само за чуждите деца, а и за нашите си. Здраве и успех на теб и на момчето!

marinadp и това беше много ценно - ако се запишем в СУ значи платено, оставаме си така до края. Не че очквам моето гардже да има големи академични резултати така и така. 

Между другото, за СУ, ако някой има и от този бутиков вариант с техния факултет, ще се радвам да сподели дали платените са отделно като група. Предполагам не, че те са доста малко деца чак и на специални групи да ги делят. То и сграда нямат доколкото виждам, сигурно са им заделили няколко стаи в правителствена.
Факлутета по медицина на СУ е в болница, дано не греша но мисля че е в Правителствена болница.

# 650
За съжаление, ако има риск от негативно отношение, свързано по някакъв начин с приема в университета, то това ще е към влезлите с договор. И не става въпрос за обучението им в университета, а за работата в болницата. Договорът няма как да се скрие, ще стане известен и на колеги, и на пациенти, а като знам предразсъдъците в нашето общество, винаги ще се намери някой да прояви мнителност.

# 651
  • София
Според мен изобщо не е безсмислено. Само повечко воля се изисква. Така няма да загуби една година, а материалът за КСК все пак вече е учен, не е като да го учи за първи път. Плюс, че те в първи крус пак учат биология и химия. Имат два изпита през зимната сесия и три през лятната, два от които са биология и химия. Предварителните изпити са между двете сесии.

През лятната сесия са четири изпита: химия, биология, физика и латински.
Латинския никой не го брои за изпит.

# 652
За съжаление, ако има риск от негативно отношение, свързано по някакъв начин с приема в университета, то това ще е към влезлите с договор. И не става въпрос за обучението им в университета, а за работата в болницата. Договорът няма как да се скрие, ще стане известен и на колеги, и на пациенти, а като знам предразсъдъците в нашето общество, винаги ще се намери някой да прояви мнителност.
До колкото успях да се информирам за болници, които биха предлагали договор, са предимно болници извън София, и не мисля че там би имало каквото и да е отношение, защото там има огромен дефицит на кадри. Но все още не намирам никъде информация, кои болници ще предложат договор за МУ София.

# 653
В Пловдив пише на всяка страница в студентската книжка дали си платено или не. И не позволяват прехвърляне дори да издържиш КСК- започваш от първи курс.

Иначе въпреки това няма значение дали си платено относно взимане на изпити и тн. Просто наистина си пише под оценките колко ти е струвал семестъра, тоест всеки може да разбере.

# 654
Ники, това ми излиза на мен от общо търсене:

============
Повече детайли за списъка от одобрени лечебни заведения партньори и образците на договорите можете да намерите в актуалния ⁠Справочник за кандидатстуденти на МУ-София.
=======================

Тук е справочника, но отгоре-отгоре погледнах и не намирам въпросния списък:

https://mu-sofia.bg/wp-content/uploads/2026/01/Spravochnik-_2026.pdf

Смотана си ни е държавата....

Иначе и аз бях намерила някакъв сканиран документ,  в който пишеха болниците и наистина от района на София нямаше, най-близката беше от Перник, но кой ти казва коя за кой университет е и дали всяка е за всеки.

Намерих за миналата година:
https://www.mon.bg/project-document/proekt-na-reshenie-na-minist … anie-prez-uchebn/

Това идва от страницата на Бургаския университет:
https://uniburgas.bg/index.php/bg/novini-m-bg/2689-dop-lnitelna- … asat-ot-d-rzavata

Като най-логична идея ми иде, че няма значение с кой си сключил договор, то е ясно, че ако се целиш в столичен университет, няма да ходиш на интервю с болница в Казанлък, но това е само логично предположение, държава сме на абсурди, все пак.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 15:25 от ivana31

# 655
От всички писания излиза, че заради прехвърляния тия бройки държавна поръчка от 153 в първи курс нарастват нататък до поне 200, като съответно групите от състоящи се от 10 човека се разширяват до над 20 човека, но групите с чужденци си стоят около 10 и по-малко, за да им осигуряват комфорт. А  държавната поръчка няма нито едно предимство, вкл.за настаняване в желания от всички шести блок (Лозенец), правилно ли съм разбрала?

# 656
От всички писания излиза, че заради прехвърляния тия бройки държавна поръчка от 153 в първи курс нарастват нататък до поне 200, като съответно групите от състоящи се от 10 човека се разширяват до над 20 човека, но групите с чужденци си стоят около 10 и по-малко, за да им осигуряват комфорт. А  държавната поръчка няма нито едно предимство, вкл.за настаняване в желания от всички шести блок (Лозенец), правилно ли съм разбрала?

А между другото, може ли някой да каже идеи, от чисто любопитство, защо чужденицте са така къткани? Искаме да разнасят из цяла Европа колко е хубаво при нас и да има още ли? Че нали бройките са ограничени. Или искаме да са супер доволни, за да може да им искаме повече пари... Защо нашите платени са на една нога с държавните, което е супер, а платените чужденци си ги гледаме като писани яйца?

# 657
  • Варненска клюкарка
Можете да сте сигурни в едно - договорите ще са за болници доста отдалечени  от  университетските градове, защото  от големите градове специалисти и без това  не са спирали да пътуват всеки ден да работят в болниците в околните населени места, а тежките случаи от околните населени места обикновено се карат към големите центрове. Отдалечени места, почти сигурно и без предоставяне на специализантско място, освен, ако не се мине по  каналния ред- връзки, плащане на когото трябва ,или още удължаване с още идни 5 години да речем.   Съществуващата непрозрачност и подписването на нещо с куп неизвестни крие много рискове. По- добре следващата година нов опит, отколкото  такъв капан.

# 658
Скрит текст:
До колкото успях да се информирам за болници, които биха предлагали договор, са предимно болници извън София, и не мисля че там би имало каквото и да е отношение, защото там има огромен дефицит на кадри. Но все още не намирам никъде информация, кои болници ще предложат договор за МУ София.
Ами аз съм от такъв град, в който миналата година болницата обяви доста места, и мога да кажа, че тук никой не ходи на кой да е доктор. Всеки проучва, пита, избира - къде е учил, къде е специализирал, какво е работил, търсят се отзиви на пациенти. Обикновено ако няма добър лекар в града, ходим на прегледи в други градове, но никой няма да влезе при първия, само защото работи лекар.

Раленкова, не си разбрала.
Първо, в МУ-София  няма толкова прехвърлени (пишеш за 153, явно става въпрос за този МУ)
Второ, пак там групите са 7-8 човека.
Трето, това за толерирането на чужденците е мнение на Белора за МУ-Варна. Според сина ми в МУ-София е точно обратното - много повече ги късат чужденците и не ги толерират по никакъв начин, дори е обратното, но не ми се навлиза в подробности.
Четвърто, блокът в Лозенец изобщо не е най-желаният и често се освобождават места. Ако много искате да сте там, след първоначалното разпределение се свържете с домакинката или Студентския съвет и при възможност ще ви преместят.

# 659
Скрит текст:
Ами аз съм от такъв град, в който миналата година болницата обяви доста места, и мога да кажа, че тук никой не ходи на кой да е доктор. Всеки проучва, пита, избира - къде е учил, къде е специализирал, какво е работил, търсят се отзиви на пациенти. Обикновено ако няма добър лекар в града, ходим на прегледи в други градове, но никой няма да влезе при първия, само защото работи лекар.

Това е повече от ясно,.че.всеки си проучва лекар и си отива по препоръка. Работя в голяма столична болница, и съм напълно наясно, но всеки лекар и професор е бил някога млад лекар

Общи условия

Активация на акаунт