Медицински университет - Тема 6

• 40 710
  • 734
  •   8
Отговори
# 705
Аз да си питам пак Simple Smile  има ли някой , който днес е ходил да се записва ?!

# 706
Ако по единия предмет имаш двойка, можеш ли да кандидатстваш в класирането. Гледам резултатите на Варна и ми прави впечатление многото двойки. Гледам по единия предмет 6 по другия 2, та се чудя тези деца ще имат ли право, реално двойката ще им е балообразуваща ли?
Не, трябва да имаш две позитивни оценки (поне 3), за да участваш на класирането. Ако на редовните имат слаба оценка, а на предварителните позитивна то ще се вземе оценката от предварителния изпит.

# 707
  • София
За каква феминизация на  лекарската  професия  говорим точно  пък  във  Франция  при  съотношение  жени:мъже  практикуващи лекари  към 01.01.2025 буквално  1:1?Превесът от точно 700  жени пише, че е прецедент за  Франция..

https://www.lemonde.fr/en/france/article/2025/08/04/for-the-firs … mzeip27yktZk_B9dz

И не е обидно  чак,  но е   доста  подценяващо  жените  това  твърдение  за държава предимно с красиви  офталмоложки  и  дерматоложки сред  лекарите  жени в  дългосреочен план. Е, поне  са красиви, макар  и  все  с еднаква  спциалност.Пак  е нещо.  Момичетата, извън майтапа вече,  далеч не  избират само  това. Нищо  против  дерматологията  (много е модерна напоследък) и  офталмологията,  специалности са като  всяка  друга, но не  всяко момиче към тях  гледа..

По  повод  момчетата - никой не е казал, че не  учат.  Или че са  по-малко умни...  Направете  обаче  едно сравнение на  първите  примерно  20-25 бала  в низходящ  ред  в  МУ  София или където и да е  другаде.  Нима  и сред  по-малката  бройка кандидатстващи няма  едни  20-25 момчета,  които да с  пушки и  да  гравитират  около максималния бал?  Би имало със сигурност, даже  доста  повече,   ако  знаеха, че се  борят на равна  нога..  Сега  си имат  солидното упокоение  с квотите. Аз  специално  мога  да мина за неутрална,  понеже  имам момиче,  да, но няма  за какво да ми е  криво,  понеже  дори не се  е  пробвала  в тази ощетяваща   единия  пол пропорция, преборила се  е за мястото  си без квоти  другаде.  Въпросът е принципен. Щом навсякъде  другаде е  иначе, нещо  все  трябва  да ни  светне, че  може би ние  грешим.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 17:55 от Просто русалка

# 708
  • София
Ако по единия предмет имаш двойка, можеш ли да кандидатстваш в класирането. Гледам резултатите на Варна и ми прави впечатление многото двойки. Гледам по единия предмет 6 по другия 2, та се чудя тези деца ще имат ли право, реално двойката ще им е балообразуваща ли?
Не, трябва да имаш две позитивни оценки (поне 3), за да участваш на класирането. Ако на редовните имат слаба оценка, а на предварителните позитивна то ще се вземе оценката от предварителния изпит.
А в СУ особеността е, че освен положителна, трябва да имаш и "да", но положителна с "не" може да се ползва за различен от МФ факултет.

# 709
  • Варна
Може по този предмет с двойката да имат по-висока оценка от предварителния изпит. Знам за няколко човека, които са писали 4 часа на предварителния основно по единият предмет , а на редовния изпит по другия. На някои не им се получи, но други се представиха повече от добре на предварителния.

# 710
Класиранията на Варна и Пловдив трябва да излязат утре. Ще се засекат със срока за записване на МУ-София, което е много добре.

# 711
Да, и аз подозирам, че времето е използвано само по единия предмет, та затова има отлична оценка и двойка. Вероятно на предварителния оценката по този предмет е била по-ниска и затова е използвано цялото време на редовния, за да се вдигне. Което не е много редно, но се случва. Аз моят син го питах точно това-дали не иска да се яви по биология на редовен и да пише 4 часа само този предмет, тъй като ми каза, че заради химията нямал много време по биология, но отказа. Оценките от предварителния ми изглеждат доста по-високи и по двата предмета, което ми е малко необяснимо. А сега гледам, че са се явили и повече кандидати.

# 712
  • София
За каква феминизация на  лекарската  професия  говорим точно  пък  във  Франция  при  съотношение  жени:мъже  практикуващи лекари  към 01.01.2025 буквално  1:1?Превесът от точно 700  жени пише, че е прецедент за  Франция..

https://www.lemonde.fr/en/france/article/2025/08/04/for-the-firs … mzeip27yktZk_B9dz

това е tipping point. отпадането на квотите преди години води до постоянно нарастване на процента на жените и те вече са повече. трендът ще продължи и това е само въпрос на време. не бъди буквалист.

ако прочетеш цялата статия, ефектите от феминизацията в определени специалности и региони вече се наблюдава и не е положителен.

п.п. "Сега  си имат  солидното упокоение  с квотите." - ти сериозно ли мислиш, че някое момче е вложило 75% или 50% по-малко усилия в ученето си, защото е спокойно заради квотите? това дори няма как да се реализира на практика. как си го представяш точно? ще пропусна 5 точки от конспекта? или ще мина темите само по веднъж? просто учат колкото могат, хората не са еднакви! невероятно нелепо е да се твърди, че момчетата мързелували в ученето заради квотите, а иначе щели да се стегнат и да изкарат повече.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 17:57 от jam

# 713
  • Варненска клюкарка
Химията във Варна излезе. Общо взето не много високи  оценки.
От няколко години е така, обяснявам си го с доста раздутия прием спрямо населението на града. За София с 2 млн. жители и кандидат студенти стичащи се от цялата страна, прием само 150 човека , а Варна по официални данни около половин милион (според някои източници по неофициални  доста повече) с цели  220-2⁴0 студенти всяка година. като основно са от източната част на страната.  Добре че планирането не включва желанията на някои и местата на 300-те чужденци които приемат всяка година да станат още 300 за българи, че тогава дори с тройки няма да успеят да запълнят такава бройка. Реалния капацитет на базата и за да не рухва толкова много балът е не повече от 100-120 човека. Ако малко посвият приема, балът веднага ще скочи. Всички сгради на университета се пукат по шевовете, до степен, че са направили учебни зали и в общежитията на първите 2 етажа... За болницата в която основно протичат упражненията да не започвам каква блъсканица е там. ..

Аз съм за квотите, но да се изчисли процентно приемът на мъжете спрямо съотношението кандидастващи  мъже/жени. А разплакани винаги ще има, в крайна сметка не може всички в София, има и други университети.

ПП Преди време ми мина пред очите някаква статистика за Пекинския университет за който се борят около 4 млн. кандидати всяка година, не помня колко беше цифрата на приетите, но разбрах, че огромен брой с почти максимален брой точки остават извън класирането.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 18:29 от Беллора

# 714
Аз да си питам пак Simple Smile  има ли някой , който днес е ходил да се записва ?!
Да, ние се записахме тази сутрин

# 715
  • София

Аз съм за квотите, но да се изчисли процентно приемът на мъжете спрямо съотношението кандидастващи  мъже/жени. А разплакани винаги ще има, в крайна сметка не може всички в София, има и други университети.

ПП Преди време ми мина пред очите някаква статистика за Пекинския университет за който се борят около 4 млн. кандидати всяка година, не помня колко беше цифрата на приетите, но разбрах че огромен брой с почти максимален брой точки остават извън класирането.
Да,  и това  е вариант,  който ще е  по-справедлив от настоящия.
И  естествено, че  винаги  ще има  разплакани, но не е  честно да са  винаги от единия  пол.  Понеже  невлязло момче няма  основателна причина  да  се  жалва, че е под  чертата,  понеже  балът  му  показва, че е можело  още  доста  усилия  да положи. А за  Пекин и аз  съм  попадала на  статии.  И толкова  далеч  от нас  съотношението жени  към мъже  е  подобно на  европейското, като  отново няма  квоти. Непреборилите се за прием няма  кого да  винят за невлизането си  въпреки  отличните резултати,  концентрацията на  максимални балове и бало , близки  до тях, не е запазена марка на  единия пол само.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 18:26 от Просто русалка

# 716
Deutsche Welle

Образование - България
България: Честни ли са квотите за медицинските университети?

https://amp.dw.com/bg/blgaria-cestni-li-sa-kvotite-za-medicinski … siteti/a-72247583

Доказано е, че жените имат тенденция да са повече от мъжете при отсъствие на квоти:

https://www.oecd-ilibrary.org/en/publications/health-at-a-glance … ory_f14b891b.html

И за това, както пишеха ДВ, също има обяснение за България. През жарките летни дни по дворовете на всяка къща около мен, обичайната гледка е мъже по космати шкембета с полусмъкнати шорти, потънали в мъжки занимания като рязане с фрези, моторни триони и не знам още какви мъжки други помагала и се леят мъжките думи. В коя държава от Европа може да се види тази гледка? И как някой от тези екземпляри, ако го закъса дотам, че да отиде на лекар, ще погледне на фината, нежна д-р Петрова? Естествено, че ще се довери на д-р Петров. Държавната политика отразява това.

Отгоре-отгоре огледах разни документи по другата ми присърце тема - за чуждестранните студенти:

https://www.oecd.org/content/dam/oecd/en/publications/reports/20 … 8/cd5706eb-en.pdf

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/4724

https://pris.government.bg/document/5d814248da72698e44d6b39a148ad1de

На четене отгоре-отгоре изводът е, че държавата се опитва да оптимизира между нуждите си, капацитета за обучение, възможността да си задържи скъпо-струващите й специалисти и други "здравни приоритети". Или перефразирано: "по международни критерии и репорти имаме сравнително голям брой лекари. Издържаме да се обучат немалко, после те си стягат куфарите и заминават за Германия. Ще се опитаме да го коригираме като 1. въведем договори за част от местата 2. оставим университетите да си приемат плащащи чужденци за оставащата част от капацитета. С парите те ще си ъпгрейдват базата (извинявам се за програмисткия термин) и така и държавните ще са на плюс, без да плащаме от бюджета. Като не можем да ги вържем за цял живот, може да ги ограничим като бройка и да ни струват по-малко." 

И да, за мой шок наистина държавата е наясно, че има екстра капацитет за обучение и не си мърда пръста да вдигне квотите. Но логиката е - "като ги вдигнем ще предоставим готово-обучени, влезли с шестици докторки на белгийците и холандците. Брееее...."

Нещо такова като идея - за местата, чужденците, плащането и плащачите.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 19:37 от ivana31

# 717
Може ли някой да каже от опит как точно би трябвало да се разбере класирането във Факултета по обществено здраве към МУ София.
В профила от който сме подали документи ли ще излезе, ще публикуват резултати ли? В графика за кандидат студенти пише, че резултати излизат на 10.07 и записването започва от днес. Но как да разберем класирана ли е дъщеря ми? Къде да гледаме или да звъня утре?

# 718
Понеже тук давам информация за портала ми с данните от МУ съм длъжен да кажа, че направих промени в калкулатора. След като излезе класирането в София ми писаха колеги, които калкулатурът им е дал голям процент шанс за прием, но не са приети. Затова направих промени калкулаторът да е по-строг от към изчисляването на шанса за прием. Длъжен съм и тук да дам отговора, който дадох и на колегите - практически изчисляването на шанс няма как да е на 100% сигурен, поради простата причина, че образуването на бала е многофакторен процес, който зависи от броя кандидати, броя места, оценките от изпитите (респективно трудност и оценяване). Това е невъзможно да бъде предвидено.

През последните три дни търсих и други варианти за изчисляване на шанс. Единият беше да се изчислява прогнозен бал на база движението на бала предходните 5 години - даде прогнозен минимален бал за жени 41,20 (за МУ-София). В продължение на 1-2 години в тестова среда ще следя как ще се представи тази функция и ще взема решение дали да бъде внедрена.

Съжалявам, ако е имало колеги, които са били подведени. Стремя се давам възможно най-точен продукт, който да бъде полезен. Ако имах достъп до информация за брой кандидати и оценки щях да давам много по-точен резултат, но уви тази информация само Варна я дават.

# 719
  • София
Изобщо не влизай в тази схема за изчисляване на прогнозен бал, защото няма как да стане без подробна статистика. Правя прогнозни балове за 7-ми клас от години, но там излиза подробна статистика със сборни резултати от двата изпита на всички кандидати. Без такава статистика е невъзможно. Калкулаторът може единствено да показва дали човек би бил приет предходната година. И това трябва да е ясно обяснено.

Общи условия

Активация на акаунт