Медицински университет - Тема 6

• 40 750
  • 736
  •   2
Отговори
# 720
  • София
Ако  се напарви  парелел  със  7  клас, изходните  данни там са   доста  по-прецизни (знае се  във всеки един интервал от статистиката,  предствляващ  сбора  по мат  и бел,   по  колко  души от  всеки  пол  се  "вмъкват").Ако се  приеме условно, че  за най-високобаловите  паралелки  (аналогично  тук за медицината примерно) интересът е аналогичен на  този  в предходните  години,  може    сравнително  точно да се  сметнат  прогнозните  балове ,  при  които мат  и БЕЛ  са  с равна  тежест.  Още  повече, че  сигурно  в  95%+  балообарзуващите  от  дипломата  на  тези кандидати с апетити за елитните  гимназии ще  са  шестици  (тоест   ще  се  добавя относително  безпроблемно  сбор  100, което  на  всикото  отгоре е  и  цяло  число, не  като  ДЗИ  БЕЛ).  И  пак за  максимална  точност не  може и да  става  дума.  Затова се  чудя  въобще на  каква база  може  да  се  прогнозира  сравнително  точно при  липса  на  конкретна информация за  това  кой  с какви оценки  по  биология и  химия участва,  колко има  на  ДЗИ  БЕЛ,  за  хуманна или  за дентална се бори...  Не  са ли   твърде  много  неизвестните  в уравнението, че да си заслужават  опитите и усилията  за изчисляване  на   минимален бал и оттам на шансовете  за прием?

Пуснах, без  да прочета  поста на Санака.

# 721
Аз да си питам пак Simple Smile  има ли някой , който днес е ходил да се записва ?!
Да, ние се записахме тази сутрин
Ако е удобно тук или на лични колко време ви отне, чака ли се много, бързо ли става ?!

# 722
Аз да си питам пак Simple Smile  има ли някой , който днес е ходил да се записва ?!
Ако е удобно тук или на лични колко време ви отне, чака ли се много, бързо ли става ?!

И аз да питам - в коя по номер група се записахте (за да получа яснота до коя група е стигнало записването/попълването)? И дали следващият след вас или пред вас записал се е от същата група. Синът ми и негов приятел горещо желаят да попаднат в една и съща група - чудя се дали ако се наредят един след друг, това би се уредило?

# 723

И аз да питам - в коя по номер група се записахте (за да получа яснота до коя група е стигнало записването/попълването)? И дали следващият след вас или пред вас записал се е от същата група. Синът ми и негов приятел горещо желаят да попаднат в една и съща група - чудя се дали ако се наредят един след друг, това би се уредило?
Не знам до коя група са стигнали, ние минахме още сутринта. Мисля, че няма да е проблем, ако са заедно, да се запишат в една и съща група.

# 724
За каква феминизация на  лекарската  професия  говорим точно  пък  във  Франция  при  съотношение  жени:мъже  практикуващи лекари  към 01.01.2025 буквално  1:1?Превесът от точно 700  жени пише, че е прецедент за  Франция..

https://www.lemonde.fr/en/france/article/2025/08/04/for-the-firs … mzeip27yktZk_B9dz

това е tipping point. отпадането на квотите преди години води до постоянно нарастване на процента на жените и те вече са повече. трендът ще продължи и това е само въпрос на време. не бъди буквалист.

ако прочетеш цялата статия, ефектите от феминизацията в определени специалности и региони вече се наблюдава и не е положителен.

п.п. "Сега  си имат  солидното упокоение  с квотите." - ти сериозно ли мислиш, че някое момче е вложило 75% или 50% по-малко усилия в ученето си, защото е спокойно заради квотите? това дори няма как да се реализира на практика. как си го представяш точно? ще пропусна 5 точки от конспекта? или ще мина темите само по веднъж? просто учат колкото могат, хората не са еднакви! невероятно нелепо е да се твърди, че момчетата мързелували в ученето заради квотите, а иначе щели да се стегнат и да изкарат повече.
Присъединявам се към виждането, че ученето не може да се дозира. Поне моите деца винаги когато са пробвали да учат по-малко от необходимото (в училище), накрая са изкарвали тройка или дори двойка. Момчетата наистина правят каквото могат в подготовката на тия чисто "женски" по формат изпити, с тъга спомняйки си с колко ниски  балове влизаха момичетата пък на чисто "мъжките" изпити за математическите гимназии...

# 725
С бал 36.05 момиче има ли шанс за дентална или фармация в МУ Варна?

# 726
  • София

Присъединявам се към виждането, че ученето не може да се дозира. Поне моите деца винаги когато са пробвали да учат по-малко от необходимото (в училище), накрая са изкарвали тройка или дори двойка. Момчетата наистина правят каквото могат в подготовката на тия чисто "женски" по формат изпити, с тъга спомняйки си с колко ниски  балове влизаха момичетата пък на чисто "мъжките" изпити за математическите гимназии...
Въобще не става  дума за  дозирано учене  във вложения  от  Вас смисъл.Тази  тема  ще я уча, а  тази не..Кой е казал  подобно нещо? Но  няма  особен  смисъл да  се обяснява,  щом    защитниците на  квотите разбират  недоволството единствено  като обвинение  в мързелуване и  по-малко знания.

Скрит текст:
В материала, пуснат от  Ивана, имаше   упомената  реплика на  готвещ  учител.  Ми едно е  времето, инвестирано от едно момиче в  стремежа  му за оценка  близка  до  6, 00  да  запомни всичко по биология  дословно,  понеже  това  се  търси и оценява.  Съвсем  друго е момчето да знае, че  може да си  позволи леки или не  чак  толкова  леки  залитания  (подчертавам не   фактологически  грешки и неточности) от  това  100%-во  зазубряне на   огромни  обеми. Със същите  знания, но изпитвано от   мразещ  зубренето  учител в училище,  момчето може спокойно да се окаже с  по-висока оценка от  зияптото като  песн  от девойката.  Но, уви,  в изпита се  търси  друго.. То си има знанията момчето, материалът му е  не по-малко ясен отколкото на  девойките, но  я има дозата  спокойствие (подхранвана  видно и  от  учители  според  статията),  че някои неща и да ги напише не  съвсем  mot à mot,  няма  да  е  решаващо за приема му. И очевидно е  така, ако се гледат баловете.  При  химията  едва ли  може  да  има  сериозни  отклонения  в подхода,  понеже не  става  дума за  зубрене, а  за   разбиране и  решаване.

И  не  разбрах какво  точно си спомнятс  тъга  тези днешни момчета  за изпит  по математика,  на  който  са имали сериозно  предимство  пред момичетата? Та това са  деца на  19,  сложен изпит  по мат не  са  виждали, кандидатствали са,  вкл. и за МГ, с  НВО. А и  щом  е важна мат и е  повод  за  съпоставка между  момичета  и момчета, ми   включете  се в инициатива  за  промяна  в  изпита. На много места  в  Европа  се  проверяват не само зубраческите  умения,   кандидатстващите  имат възможност да  изпъкнат  кой  в една, кой  в две, кой  в повече  посоки и накрая и обобщено. И   математика  ще има, и четене  с разбиране, и физика, и  биология, и  химия, и  логика, и   проверка на  способността  да се  обработват/анализират  данни..Че и истерията, и  цифроманията  с уроци  ще  намалеят  сериозно,  понеже за  една  такава комплексна  подготовка  е  нужно  системно учене по  доста  предмети. А  това не  става  с уроци  при  наложили се  имена за сегашните фомати.  Учителите  сегашната  ситуация ги  урежда, това  е ясно..Унитата  могат  при желание  да  си събират  същите  пари (ще е облекчен  в  добавка и процесът на  проверяване),   понеже и променен  като  формат  изпит  може  също  да има  две дати и   после да се взима    по-високия  резултат.  Остава  учудването ми  защо  родители не искат  промяна и просто казват, че   нищо няма  да  стане.  Може и  така  да  е, ама поне  може  да се пробва.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 22:36 от Просто русалка

# 727

Въобще не става  дума за  дозирано учене  във вложения  от  Вас смисъл.Но  няма  особен  смисъл да  се обяснява,  щом    защитниците на  квотите разбират  недоволството единствено  като обвинение  в мързелуване. В материала пуснат от  Ивана имаше   упомената  реплика на  готвещ  учител.  Ми  едно е  времето, инвестирано от едно момиче в  стремежа  му за оценка  близка  до  6, 00  да  запомни всичко  дословно,  понеже  това  се  търси и оценява.  Съвсем  друго е момчето да знае, че  може да си  позволи леки или не  чак  толкова  леки  отклонения  от  това  100%-во  зазубряне.   То си има знанията, матераиалът му е  не по-малко ясен, но  я има и  дозата  спокойствие,  че някои неща и да ги напише не  съвсем  mot à mot,  няма  да  е  толкова решаващо. При  химията  едва ли  може  да  има  сериозни  отклонения  в подхода,  понеже не  става  дума за  зубрене, а  за   разбиране и  решаване.

И  какво  точно си спомнят тези днешни момчета  за изпит  по математика,  на  който  са имали сериозно  предимство  пред момичетата? Та това са  деца на  19,  сложен изпит  по мат не  са  виждали, кандидатствали са  вкл. и за МГ с  НВО. А и  щом  е важна мат и е  повод  за  съпоставка между  момичета  и момчета, ми   включете  се в инициативата  за  промяна  в  изпита. На много места  в  Европа  се  проверяват не  само зубраческите  умения,    кандидатстващите  имат възможност да  изпъкнат  кой  в едно, кой  в две, кой  в повече  посоки и накрая  обобщено.И   математика  ще има, и четене  с разбиране, и физика, и  биология, и  химия, и  логика, и   проверка на  спосбноста  да се  обработват/анализират  данни..Че и истерията, и  цифроманията  с уроци  ще  намалее  сериозно,  понеже за  една  такава комплексна  подготовка  е  нужно  системно учене по  доста  предмети.
Права си за ползата от интердисциплинарен изпит и бих се включила в инициативата с убеденост. Само че в подобен формат пак трябва да има квоти, но този път  в полза на момичетата (и на момчетата от хуманитарните гимназии). Пък и откъде ще намерят толкова кадърни проверяващи - може да се окаже, че кандидатите знаят повече от проверяващите!! И да вметна, че визирам инфарктните изпити за пети клас за СМГ и  за МГ-та в страната, а също ситуацията преди година при кандидатстването след седми клас за СМГ, когато седем момчета останаха зад борда с по 💯 точки по НВО математика и с по 79 по НВО БЕЛ, изместени от момичета с по 💯 точки по БЕЛ и 80 по мат.

# 728
  • София
а също ситуацията преди година при кандидатстването след седми клас за СМГ, когато седем момчета останаха зад борда с по 💯 точки по НВО математика и с по 79 по НВО БЕЛ, изместени от момичета с по 💯 точки по БЕЛ и 80 по мат.
Това просто няма как да стане. Joy Минахме в сферата на фантастиката вече. Наясно ли сте с балообразуването за СМГ след 7-ми клас?

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 22:55 от sanaka

# 729
  • София
Sanaka, замълчах  си,  понеже  няма  смисъл  от такъв  спор, базиран на  художествени измислици.  Откакто  същестува  НВО, че може  би и  преди него, дете  с такива  резултати в   СМГ не е  можело  да  влезе, освен  във времената с  повечко  парашутизъм и  може  би  по редовен начин през  онази  далечна  2009-та.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 23:09 от Просто русалка

# 730
  • Варна
С бал 36.05 момиче има ли шанс за дентална или фармация в МУ Варна?
Не мисля, че някой ще може да отговори. На база на оценките на редовните изпити ми се вижда реалистично, но не знаем какви оценки имат кандидатите от предварителните изпити.

П.П. Всъщност за фармация 36.05 е добър бал. Денталната са 24 места, не вярвам да падне с единица под мналогодишния, но кой знае.

# 731
  • София

Съвсем  друго е момчето да знае, че  може да си  позволи леки или не  чак  толкова  леки  залитания  (подчертавам не   фактологически  грешки и неточности) от  това  100%-во  зазубряне на   огромни  обеми. Със същите  знания, но изпитвано от   мразещ  зубренето  учител в училище,  момчето може спокойно да се окаже с  по-висока оценка от  зияптото като  песн  от девойката.  Но, уви,  в изпита се  търси  друго.. То си има знанията момчето, материалът му е  не по-малко ясен отколкото на  девойките, но  я има дозата  спокойствие (подхранвана  видно и  от  учители  според  статията),  че някои неща и да ги напише не  съвсем  mot à mot,  няма  да  е  решаващо за приема му. И очевидно е  така, ако се гледат баловете.

не се случва така на практика. видяла съм го. няма "позволяване на залитания", няма "доза спокойствие" у децата и никой учител не си позволява да им "подхранва" такива "уверености" - това би означавало да си подкопае усилията и работата. готвят ги еднакво, момчета и момичета. тезата, която се опитваш да докажеш, е несъстоятелна.

по-ниските балове се дължат първо на по-малкия брой кандидати мъже, и второ - както се спомена по-горе - на типично женския формат на изпита.

# 732
  • София
Видяла  си как е  в  София,  но нещата не почват и не  свършват с нея, макар  тук да е несъмнено най-стресова  ситуацията.Това  е  статия все пак, не  мнение в някой  форум или в  социалните  мрежи, готвещ учител се е включил с позицията  си  в нея,  може да не  подготвя хора  за  София, няма  как да  знаем  дали навсякъде  е баш така, както  си  видяла  тук.  Докато  баловете на момчетата навсякъде  са  по-ниски, не  само в  София. По-малкият  брой явяващи се младежи не  обяснява  всъщност липсата на  струпване на  повече близки високи  резултати в първите   х броя  класирани. Би я обяснил,  ако са критично малко  явяващите  се и шансът сред  тях да има и доста  слабо подготвени  е голям. Но както и  да  е. Някоя  дама може би  ще  се окаже някога  с  две  деца от различен пол, кандидатствали медицина. Интересно би било такова мнение, особено  ако момичето  с доста по-висока  успеваемост от  тази на  приетия си по-рано  във в ремето брат  не  влезе.В  останалите случаи  всеки дърпа  чергата  към себе си.

Последна редакция: пн, 13 юли 2026, 23:32 от Просто русалка

# 733
  • София
в статията се цитира 1 мнение на студентка и 1 мнение на учителка. толкова. никакви изводи не могат да се правят от тази "статия".

аз съм видяла за София, ти не си видяла изобщо, а си чела статия, но спориш. котка по гръб не пада...

става непродуктивно вече.

# 734
  • София
в статията се цитира 1 мнение на студентка и 1 мнение на учителка. толкова. никакви изводи не могат да се правят от тази "статия".

аз съм видяла за София, ти не си видяла изобщо, а си чела статия, но спориш. котка по гръб не пада...

става непродуктивно вече.

Наистина, съвсем  добронамерно го казвам, не  разбирам как  може да се оправдава фактът,  че  момичета остават навън с  наистина отлични резултати,  с  доста единици над тези на приети момчета? И въобще не  визирам  София  само. Но дори и  София  да  вземем - както  Беллора е отбелязала,  грешка  се  оказва да  се  явиш  при  тази  върла  конкуренция  при  момичетата  само на  едно място. Ето  ти  още един  бонус за момчетата. Стабилно готвил се младеж, изкарал повече  от прилични  ( но не непременно  съвсем  близки  до максималните)  оценки още на предварителните догодина,   може да си свирка и  вика  Ура,   да си  позволи  оттам насетне лукса да не  се пробва и  тук, и там, и на трето място с разни  формати за гаранция.  Ще  се  фокусира  върху  ДЗИ.  Момиче,   желаещо  МУ  София най-много, но видяло  тазгодишния  бум,  няма да посмее да постъпи така, а  и не трябва, както  се установи. Това е обаче още  стрес, разпиляване на усилия..И накрая ако не стане  със  София въпреки  топ   оценките  -  или  ще  учи, където  по-малко иска, или  ще учи  платено,  или  догодина  ще се пробва наново  с риска  сценарият да се повтори. За мен  поне  това  е несправедливо, за  вас  явно не  е. Супер  демотивиращо е  да  усетиш секирата  след  толкова  труд и   завидно  високи оценки.

Последна редакция: вт, 14 юли 2026, 00:04 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт