Захранване - въпроси и отговори - тема 18

• 6 196
  • 242
  •   1
Отговори
# 225
  • The point of no return
buttercupp, някъде към 2-3 чаени лъжички, но ако много се мръщи или не отваря уста, не го насилвам. Задължително кърма почти веднага след това предлагам.
Аз лично кърма не съм слагала и не смятам да слагам в пюретата.

# 226
На 7 месеца е и яде по около 170-180 гр. Масло започнах да слагам от този месец. Кърмя 6 пъти за денонощие.

# 227
  • Sofia
Аз от самото начало слагах гхи, после като въведох млечните слагам краве масло. И на зеленчукови и на плодови. Които сама приготвям. На готови, когато се наложи да дам, не добавям нищо. Станаха на 9 м. и половина, през деня имаме две-три сигурни кърмения. Нощните отдавна на броя, но се будят по три или четири пъти. Кърма не съм слагала в пюретата и няма да слагам, защото няма смисъл. Ако е много гъсто, добавям от водата, в която са били плодовете/зеленчуците.

# 228
Доколкото знам мазнина се прибавя при достигане на пълна порция, защото като се дохранва с АМ или кърма там има и мазнина и протеин. Аз слагам зехтин, орехово олио или масло, но бебето ми е на 9месеца. Мисля че маслото от рапица не съдържа достатъчното количество омега3, някъде май го бях прочела. 
Аз лично приготвям всеки ден пюре и не държа в хладилника за другия ден, но това са лично мои убеждения.

# 229
  • Sofia
Денси, благодаря за отбелязването, гхи слагам от самото начало, след като вкарах многокомпонентно пюре. Добавях оттогава, защото малко забавих захранването и почнах на 6++.

# 230
Момичета, възможна ли е реакция от... сини сливи? Обелени, измити, пуснах ги леко на пара и после пюрирах. Днес беше първият ден за захранване с тях, първо дадох малко пюре картоф с морков(вече въведени храни), след това плодовото, после яде и АМ да си дояде. И на средата на храненето забелязах, че е на червени петна покрай устата - плоски, не се забелязва обрив или мехури, няма на друго място по тялото, няма и подуване/задух. Дадох фенистил и наблюдавам, но съм искрено изненадана, че от сини сливи е възможна такава реакция. Сега как се процедира? Приключвам даването на сини сливи и въвеждането на нови храни за няколко дни? А мога ли да давам зеленчуково пюре с въведените вече храни или няколко дни приключвам и с тях?

# 231
От всичко е възможна реакция, но от плодовете рядко е истинска алергия, а по-скоро раздразнение. Но бих говорила с лекар, ако може алерголог, а не на своя глава да продължавам

# 232
  • Melmak
Здравейте, следвам схемата на хип за захранване. Вече четвърти ден, въведох картоф и после пащърнак. Пише, че трябва да хапва 50 грама на ден 4, но това е невъзможно. Макар картофа да се хареса повече, давам, но лесно губи интерес. Аз ли не правя нещо като хората? Днес повече яде картоф с пащърнак, но по-скоро е като опитване, не и да си яде. Как ще докарам 50-60 грама с тия зеленчуци.. не знам!

# 233
Здравейте, следвам схемата на хип за захранване. Вече четвърти ден, въведох картоф и после пащърнак. Пише, че трябва да хапва 50 грама на ден 4, но това е невъзможно. Макар картофа да се хареса повече, давам, но лесно губи интерес. Аз ли не правя нещо като хората? Днес повече яде картоф с пащърнак, но по-скоро е като опитване, не и да си яде. Как ще докарам 50-60 грама с тия зеленчуци.. не знам!
Спокойно, захранваме се от 2 месеца и все още едвам докарваме 50-60 грама, даже и по-малко. Това, че някъде пише, че трябва да изяжда по еди колко си грама не важи в реалния живот😂😂

# 234

Аз затова не харесвам тези схеми с грамажите. Бебета не са роботи, не са добичета, които трябва да сив изядат дажбата. Целта на захранването е бебето да се научи да яде, не да му се натъпчат определени грамажи в устата. Ако очакваме, че трябва да изяде точно определено количество, усещаме вътрешен натиск и със сигурност и бебето ще го усети. Важно е бебето да се научи да слуша тялото си и да яде, когато е гладно и да спре да яде, когато не е. Бебетата и малките деца са доста добри в това отношение, но ако ги караме да се тъпчат (или пък ги ограничаваме), тогава ги учим да не слушат тялото си, а просто да ядат, дори и да не са гладни. Това хич не е добре в зряла възраст и води до преяждане и затлъстяване, а основите се полагат точно когато се захранва.

Моята някой път ядеше много, друг път всичко на пода. Сега е почти на 2 години и всички коментират колко добре се храни и с какво желание яде всякакви храни

# 235
  • Melmak
Благодаря ви. Имам някакъв кофти опит в началото като се роди и не искам пак да се случва същото. Като се роди беше много малка и не ядеше мл, колкото трябва. Аз бутах шишето да яде и се борехме, мерех я да видя качва ли. Беше много тегав първия месец, в крайна сметка качи 1 кг. И не искам пак да изпадаме в тия ситуации, аз да рева, че не яде, да я тъпча и тя да стиска устата. Не я насилвам, ако не иска нещо, не иска.. но като видях 50-60 грама на четвъртия ден.. как..

# 236
Сега не е като в началото. Тя си има АМ да и е основният източник на калории. Спокойно. Аз нищо не съм мерила

# 237
Здравейте може ли идеи какво слагате на кашите за разнообразие? В момента съм посмяла само една лъжица плодово пюре да добавя. Благодаря

# 238
Аз пък съм на мнение, че има апетитни деца и такива, които не са. Това важи и за хората. Ако бебето качва килограми добре, няма повод за притеснение. Не я знам тази схема. Аз реално не знам какво направих, компилация от прочетеното и съвети на ЛЛ, та просто увеличавах с лъжичка или две всеки ден. Въведох пълното количество след около 2 седмици. Пандора, не се притеснявай, бебето свиква с храната. Това много ново нещо. Моят син даже се и превъзбуди от вълнение. Честно/. Спокойно. За кашите: ако е сутрин добавям сиренце, масълце и плод (банан или ябълка), а следобед смесвам с плодово пюре. Яде ги и по двата начина с апетит.

# 239
А има и деца като моето, което от изписването до първия месец и половина ядеше по 70-80мл, рядко по 90мл. Че и повръщаше и малкото изпито количество периодично(не всеки път) - особено ако я натисна да пие мл по учебник. И въпреки това качваше сравнително добре. От втория месец чак нещата се закрепиха и сега вече е доста лакома, с апетит си пие млякото, чак се сърди, ако й издърпаш шишето. Слушай си бебето, то наистина знае колко му трябва и какво.

Та тая някаква надежда, че и с твърдата храна така ще стане, опитвам се да се окуражавам, че явно просто бавно се случват при нея нещата. Един ден яде с апетит, друг ден едва пробутвам лъжичка-две и то едно и също нещо. Частичен успех имам, ако първо яде малко мляко и след това да дам пюре.
След злощастните сливи, вчера дадох намачкан банан до пюре - леле, каква ненавист, какъв гнус. Сливите поне ги хареса, макар че те нея - не. Joy Да не говорим, че ходи три пъти по голяма нужда тип разстройство, повръща бая обилно на определени интервали, явно въобще не може да смила плодовете като хората, стомахчето се мъчи.
Мисля да продължа с броколи и сладък картоф и после имам една каша от просо. Евентуално ще мисля дали да я дам чиста, или преди нея да пробвам и ябълка, макар че тя щом от банан и сливи проявява реакции и стомахчето не издържа, не съм убедена дали ябълката съвсем няма да я раздразни.

Общи условия

Активация на акаунт