Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 26 501
  • 756
  •   1
Отговори
# 510
Имаш изкривяване на гледната точка и ето кое е то.
Казваш, от наеми не се изкарва много, с 2-3 наема ще стигнеш средния доход.
Да, ама и програмист да си, тежка и уж престижна професия, с много лишения, зор, стрес, цял живот учене и гонене на срокове, пак едвам ще вържеш средната заплата. За София вече е 2000 евро.
А преди 10г среден програмист получаваше сигурно 5 пъти на средната заплата.
Т.е. за много отрасли се влошава положението.
А утре като дойде ИИ и някои програмисти останат на улицата, какво правим? Поне наеми винаги ще се търсят.

Една от спецификите на България Е (но постепенно я губи), това са ниските разходи на живот. Имаш ли и жилище, си "бетон". Можеш да преживееш месеца със стотинки. Та, ако имаш 2-3 жилища и настане криза за всички, все ще изкараш. Наем не плащаш, и ще имаш колкото за храна разход. Тук там и здравни разходи, електричество.

Ако сега тръгнеш да градиш стратегия "масова инвестиция в НИ" и е от 0та, с 0лев капитал, ами как да стане. Все пак, има си моменти за тая работа, които си ги проспал. (или дет има някои мемета, през 2016та бях в люлката, та не можах да инвестирам. Да, ама родителите за какво са)
Никой не твърди, че сега е моментът да започваш да инвестираш в НИ с цел наеми.
Прочее, казвал съм го и пак го казвам, ако нямаш опит, капитал, мозък, не е добра идея да инвестираш в нищо, в никой период.
Писал съм, аз затова и съм консервативен спрямо смяна на бизнеса. Хем нямам приоритет и имам други задачи на главата, хем нямам изграден опит, събирана информация и тн.
Как пък презумпцията ви винаги е, щом инвестира някой в НИ винаги е глупав Ганьо, без опит, а ако ще сменя в акциЙ или злато, то или е много опитен, или е много лесно, или да мре и да фалира Ганюто му, дето е прос' и не разбира от възвишен бизнес.

# 511
  • София
Да си призная, все повече се връщат, както споменах преди това.
Съдя от повечето приятелски деца в близко и по-далечно обкръжение, които, ако не са се загаджили и създали семейство с чужденци по време на следването, за да се установят там, се връщат, защото средата и животът тук стана много приятен.

А на установилите се там деца на средната класа, пак получават помощ от родителите за жилище със същите тези обезпечения, за които спомена, там после си доплащат, кредити и прочее познати ни механизми, защото дори отначало да живеят под наем, нашите разбирания за собствено жилище надделяват и ги стискат за врата да купуват и слава Богу.

Тези неучещите и неработещите са в голяма част от по-ниските прислойки, пак лични наблюдения. На домашната ми помощница сина на двайсет и няколко, примерно 25 нито учи, нито работи, трагедия.

За разлика от другите, на които са обезпечили от 5 клас, но от тях се иска да учат, да спортуват и да стажуват от по-раничко, да не кажа- работят. прогресивната класа не си оставя децата да лежат, дори и да си позатвори очите за някой и друг купон, което е нормално за възрастта.

Просто тук се живее добре, но напоследък все по-близо сме до стандартите в Европа, че и някъде ги позадминахме, заради инерцията, но ще се върнат обратно.

# 512
Дани, прав си. Не винаги е добър момент да се купува. Няма две мнения за това. Аз съм купувал преди време, можел съм и още да купя, но никога не съм имал за цел и желание да ставам наемодател. Но от 2022-3г изобщо не е добър момент за покупка, псобено последните 2г.
Иначе, логикатати се пропуква на едно място. Ако икономиката се сговни, наемателите ще се оттеглят, свият и освободят квартити. Ти може и да не пострадаш, защото си оптимизирал здраво, но ти си по-скоро изключение и го знаеш много добре.
Като цяло миналото е минало. Не можем да се върнем и да го променим. Затова предпочитам да гледам настоящето и бъдещето. И както вече сме говорили, има много негативни фсктори в момента. Пък какво ще стане божа работа.

# 513
  • София
Да, но както сме установили с времето, повечето от нас и генерално профила на един такъв формат на вложения и живот, включва и двама работещи на съвсем друга плоскост.
И обичайно това не са хора с гимназия, а образовани и добре поставени в професията си и имат някаква форма на добра експертиза, съответно и заплащане, което според мен надвишава средното за София, но дори и да не надвишава, пак е добре и напълно покрива критериите за диверсификация на бюджета.

# 514
И правим и пълен кръг и се връщаме до:
Като работиш нещо добро, получаваш добра заплата, отиваш до банката, взимаш едни чужди пари назаем и ги завърташ.
И така "хем душата в Рая и тн"
Хем си получаваш заплатата, хем бизнесът си върви.
Ще кажете, ама то не е напълно пасивен, имаш си и занимавка.
Е, има малко. Ако е повече, то е заради мащаба и съответно и приходите са други.

# 515
  • Бургас

Напълно съгласен съм с теб. И като се има в предвид, че голяма част от тях отиват да следват в чужбина...

Каква "голяма част" отива в чужбина?
Отиват тези, които могат да си го позволят.
Едва ли има и 1/4 от завършващите.
Голяма част не продължават да учат изобщо.
Не забравяйте, че тези 50 000 не са само в София и големите градове.
Студенти ще има във всички ВУЗ-ове в София, Пловдив, Варна, Бургас.

50 000 = поне 20 000 жилища за под наем.
Аз съм доволна. Макар и да не ща студенти, може да преосмисля критериите си, докато дойде Армагедонът.

# 516

Никой не твърди, че сега е моментът да започваш да инвестираш в НИ с цел наеми.
И ние точно това казваме, нищо по различно.  Съгласни сме напълно с теб. Сега не е момента, защото пазара е надценен.

Тинтина, говорим за тези, които искат да следват. Не за всички завършващи. И статистиката е такава , че масово в чужбина отиват деца завършили в София,Пловдив и Варна, основно математически и езикови гимназии. Бях гледал една статистика, че 90 процента от математическите гимназии, са навън,  въпреки развития ИТ сектор в България и възможностите тук. Беше ми наистина странно това.

Последна редакция: нд, 24 май 2026, 13:17 от dedri2

# 517
20к нови студенти, но 25 примерно завършват. И там пирамидата е обърната. Но родителите все повече и повече купуват. Въпрос навреме е за пренасищане. Ето още един неоспорим негативен фактор.

Броят на студентите в България намалява
За последните 5 години те са с над 40 хиляди по-малко

https://btvnovinite.bg/bulgaria/brojat-na-studentite-v-balgarija-namaljava.html

# 518
  • Бургас
Съгласна съм за математическите и езиковите гимназии, но това са максимум 10 000 души от 50 000.

# 519
Те студентите в България намаляват, во тези, които учат в чужбина не всички остават там.

# 520
Вярно е това за студентите и младите хора.
Масово след 18 заминават в чужбина. А след това я се върнат (на 35-40), я не. Точно когато трябва да усядат и да правят деца и семейство. От година на година разликите са драстични. Тази година няма нищо общо с миналата, а тя с по-миналата и тн.
Може би хората не забелязват, но аз наблюдавам хората по улицата, включително центъра на София, където трябва да гъмжи от млади хора. Ако тръгнеш по улиците не можеш да видиш човек, особено от женски пол, между 18 и 30, ако ще да е събота, неделя, делник.
Под 18 има. Масово хората са 60+.
Преди беше така в големите областни градове. Сега е така в центъра на София.
Аз лично не мога да си го обясня, защото е плод на нерационална промивка. За мен в България животът на млад човек Е по-добър от западна Европа. Просто се преследват болни мамини амбиции "да си намери германец". А после, на терен масово си намират турци и афганистанци.

# 521
  • София
.....
Аз лично не мога да си го обясня, защото е плод на нерационална промивка. За мен в България животът на млад човек Е по-добър от западна Европа. Просто се преследват болни мамини амбиции "да си намери германец". А после, на терен масово си намират турци и афганистанци.
Така е. И обратното за момчетата.
На дъщеря ми съученичка, чудесно дете, в Холандия, някъде на север отиде, не успя да си вземе изпитите,  повтаря годината, ангажира се с турчин и започна работа като сервитьорка. Какво следва за това дете не знам, родителите не знаят за статуса с повтарянето на годината.
Другите ми лични примери с деца от близкото и далечно обкръжение не са далеч от описаното.
А и нашенците ги настаняват в общежитията с пакистанци, турци, индийци и прочее, не с лордове и принцове. както и учебните групи и потоци в университета така ги формират.

На друга приятелка дъщерята намери германеца, установиха се в Швейцария. Е, този германец може да удари всеки габровец в масата и да го накара да се срамува в ъгъла. Смотан, стиснат, студен и пресметлив, горкото момиче чисти, готви, деца гледа, наем и сметки плаща наполовина и работи като вол. Нещастна и самотна е по моя, собствена оценка.
Да не казвам какъв е стандарта в Швейцария и колко скромно живеят, направо неприлично скромно, спрямо стандарта на младо, образовано семейство тук с подобен статус-образователен и делови.

# 522
A 5орно по-стиснати са родителите на германеца.
Аз имам роднини и познати в това положение, немските родители са с доста имоти. Но не искат нищо да оставят на младото семейство. Само да се бори. Да, ама времената са други и в Германия с високите данъци трудно се пести за 1 жилище, камо ли за 5. Още повече като Ханс е смотан и мързелив.

# 523
Не знам статистиката какво казва и въобще какъв е източникът, но имам преки наблюдения. Дъщеря ми завършва другата година немска гимназия. Много сме пътували с нея. Още беше бебе и сме обиколили вече 4 континента. До момента в европейските държави сме били по 3-4 пъти. Всяка година, в която посещаваме град, от който сме били очаровани и сме си прекарали чудесно времето, сме все по-разочаровани. И ако преди е обмисляла вариант да следва извън България, сега не ще да чуе. От техния клас само 2 деца твърдят, че ще следват в други европейски държави.

# 524
Не виждам смисъл да обсъждаме лични истории и анекдоти. Всеки ги има, на килограм. Предпочитам статистика, тенденции, факти. Не виждам как едно бебе или малко дете ще си изгради представа от туризъм. Туризма и живота в чужда държава нямат нищо общо и би следвало опитни туристи да го знаят.

Относно сравненията между България и чужбина, същото мога да кажа и за София срещу провинция. Много хора се връщат дори на село, защото в София не се живее. Мръсен въздух, задръствания, простаци, джигити, стрес навсякъде. Всеки се презапасява с жилища, за да може ско реши да се върне или отиде някъде, но често това не се случва, а когато всигнат данъците, ще им мине мерака на много хора.

Общи условия

Активация на акаунт