Счетоводител в нужда се познава 24

• 6 341
  • 127
  •   2
Отговори
# 120
Здравейте! Служител има неизползван платен отпуск за 2024 г. в размер на 20 дни, за 2025 - 20 дни и за 2026 година до 10 септември 2026 има 14 дни. Т.е. трябва да изплатим обезщетение при прекратяване на трудовия договор общо 54 дни. Правилно ли смятам? Дните от 2024 не се губят.

# 121
  • София
jof, дните от 2024 не се губят. Правилно смяташ.

# 122
jof, дните от 2024 не се губят. Правилно смяташ.

Благодаря, buni!

# 123
Имам фирма, която никога не е работила. Сега искам да я пусна, да наема помещение под наем за козметични услуги и да назнача управител в салона. Аз няма да работя. Искам да попитам: 1. Може ли управителят да е назначен на 2 часа на трудов договор? 2. Може ли управителят да има гъвкаво работно време ? 3. Може ли управителят да е назначен на минимална работна заплата ? 4. След като аз няма да работя там, дължат ли се осигуровки за мен ?

# 124
  • В полите на Пирин планина
Имам фирма, която никога не е работила. Сега искам да я пусна, да наема помещение под наем за козметични услуги и да назнача управител в салона. Аз няма да работя. Искам да попитам: 1. Може ли управителят да е назначен на 2 часа на трудов договор? 2. Може ли управителят да има гъвкаво работно време ? 3. Може ли управителят да е назначен на минимална работна заплата ? 4. След като аз няма да работя там, дължат ли се осигуровки за мен ?

"Фирмата" каква юридическа форма има?

# 125

"Фирмата" каква юридическа форма има?
ЕООД

# 126
  • В полите на Пирин планина
Има МОД (минимален осигурителен доход) за съответната длъжност по трудов договор. За управител за този вид дейност е 936€. Може лицето да е на намалено работно време, т.е. тогава и МОД ще е съобразно работните часове, но ако работи повече рискувате проверка и сакции.
"Гъвкавото" работно време е СИРВ - изчислява се сумарно, по график.
Освен управител на обекта, ЕООД има управител, посочен в Търговски регистър, който осъществява управлението на цялото дружество, т.е. е длъжен да бъде осигурен минимум като СОЛ, върху 620,20€ на месец от момента, в който дружеството започне да осъщестявява дейност. Не внасяте осигуровки единствено, ако сте осигурена на максимания осиг. доход, който в момента е 2300€ или сте пенсионер.

# 127
Здравейте! Спешно се нуждая от насоки по един счетоводен казус. Приятелят ми отдава като ФЛ апартамент чрез booking/airbnb. Закъсня с регистрацията по ддс, като съответната беше завършена 31-ви август. Имал е общо взето по една-две резервации за месец юни, юли и август. Сега трябва да подаде декларация по ДДС до 14ти септември. Но не сме сигурни как трябва да се оформи за трите месеца, тъй като има периоди, за които комисионите за airbn/booking се отнасят преди да е имал регистрация. Днес си направи текстовите файлове чрез софтуера на НАП  за целия м август и подаде декл по ддс /май 627 беше/. Обаче май някъде грешим. Не знаем за м юни и юли как да подадем. Дали е трябвало направо наведнъж да се подадат за трите месеца сега в тази декларация - тоест евентуално да подадем нова декларация, включваща трите месеца наведнъж.  Моля дайте някакви насоки как е най-правилно. Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт