Как да кача килограми?

• 952
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте!
От няколко месеца имам проблем с килограмите.
Родих преди 1 година и все още кърмя. Имам Хашимото и обратно на очакваното при това заболяване аз отслабнах много. В момента съм 48 кг. На ръст съм 158 см висока и се очаква тези килограми да са ми перфектни, но не са.
Изглеждам кофти и всички дрехи ми висят.
Всеки, който ме види ми казва, че съм се свършила.
Най-зле ми стана, когато една приятелка в момента, в който ме видя вместо да каже: " Здравей, как си?" Ми изсипа: "Мале, какво е станало с тебе? Анорексията ли те хвана? Ти в огледалото гледала ли си се?"...
Много болно ми стана от тези думи, защото тя няма дете и не е наясно колко безсъние и тревоги има един родител и как понякога не успяваш дори да се нахраниш. Както и да е.
Искам да кача поне 4-5 кг., но като мускулна маса. Гледам си сама детето и не мога да ходя на фитнес. Поради тази причина трябва да тренирам вкъщи, но не знам откъде да започна, как да се храня. Трябва да ям повече протеини, ама освен пилешко и яйца друго не мога. Не съм сигурна протеините на прах колко са полезни и дали ще вършат работа.
Чувствам се в безизходица.
Всеки път като се гледам в игледалото вече си повтарям думите на приятелката ми и се чувствам грозна...
Благодаря на всички, които ще изчетат темата и ще ми дадат насоки!

# 1
Здравейте!
От няколко месеца имам проблем с килограмите.
Родих преди 1 година и все още кърмя. Имам Хашимото и обратно на очакваното при това заболяване аз отслабнах много. В момента съм 48 кг. На ръст съм 158 см висока и се очаква тези килограми да са ми перфектни, но не са.
Изглеждам кофти и всички дрехи ми висят.
Всеки, който ме види ми казва, че съм се свършила.
Най-зле ми стана, когато една приятелка в момента, в който ме видя вместо да каже: " Здравей, как си?" Ми изсипа: "Мале, какво е станало с тебе? Анорексията ли те хвана? Ти в огледалото гледала ли си се?"...
Много болно ми стана от тези думи, защото тя няма дете и не е наясно колко безсъние и тревоги има един родител и как понякога не успяваш дори да се нахраниш. Както и да е.
Искам да кача поне 4-5 кг., но като мускулна маса. Гледам си сама детето и не мога да ходя на фитнес. Поради тази причина трябва да тренирам вкъщи, но не знам откъде да започна, как да се храня. Трябва да ям повече протеини, ама освен пилешко и яйца друго не мога. Не съм сигурна протеините на прах колко са полезни и дали ще вършат работа.
Чувствам се в безизходица.
Всеки път като се гледам в игледалото вече си повтарям думите на приятелката ми и се чувствам грозна...
Благодаря на всички, които ще изчетат темата и ще ми дадат насоки!

Здравейте, много позната картинка ми е това с килограмите и бебе. Аз също станах кожа и кости докато си гледах детето и ми е познато всеки срещнат да ме пита дали не съм болна. Аз обаче нямам хашимото, просто нямах никакъв апетит. Първо си проверете хормоните на ЩЖ и може би трябва да ви регулират дозата, която приемате. Нормално е с малко дете да сте слаба, но обърнете внимание какво приемате като храна и увеличавайте количеството колкото е възможно. Поне при мен количеството играеше роля. След 18 години съм почти на същите килограми, но изглеждам малко по-добре на външен вид. Парадокс е, че като ученичка страдах от излишни колиграми, после пък от недохранване. Ще порасне детенцето и ще се оправят килограмите. Но аз стигнах до извода, че количеството храна играе основна роля. Както казва моят син ако изгаряш повече отколкото приемаш слабееш и обратно.

# 2
Има в нета достатъчно упражнения за у дома, намери си. Иначе идеята за протеини е добра, не са вредни, нищо им няма, но протеините след поглъщане се разграждат на аминокиселини, които вече са полезни за мускулите. Затова аз лично бих предпочела направо аминокиселини. По-компактни са (таблетки за хрускане) и няма нужда да се наливаш с разни разтвори със съмнителен вкус.
Но това ако си здрава иначе.

# 3
Щом искаш мускули - силови тренировки логично.
Също така си оправи храненето и приемай достатъчно протеини.

# 4
  • София
Хашимото само по себе си е доста специфично. На хормон ли си? Добре да се видят най-общо витамините като витамин Д, Б12, фолиева киселина и желязото. От там да ти се изготви режим съобразен с това и покачването на килограми. В Декатлон има дъмбели, който можеш да правиш с каквато тежест искаш. Също така ластици също са вариант. И така спокойно вкъщи когато имаш време и възможност ще можеш да пправиш упражнения.

# 5
Първо трябва да си отговориш на един и той е най-важния въпрос - приемаш ли достатъчно калории за да поддържаш телесното си тегло, т.е. храниш ли се редовно и достатъчно?
Ако ядеш редовно и достатъчно храна и въпреки това слабееш, тогава отиваш при личния лекар, казваш му че се храниш достатъчно, но въпреки това отслабваш и той да прецени какви изследвания да ти пусне, за да се установи причината за отслабването.
Причините някой да отслабва са само две - или нередовно и недостатъчно хранене или болестен процес в организма. Няма друга причина за отслабване освен тези двете. Просто трябва да се установи коя от тези двете причини при теб причинява отслабването.

# 6
  • София
Напротив има и трети вариант и е той е стрес. При доста хора стресът се отразява в сваляне на килограми при други покачване. Добре е да се изключи хиперфункция на жлезата също.

# 7
На мен им се струват на ръста, че килата са ок.
Проблема са грозните приказки на куцо и сакато.
Има си прости хора.
Външния вид - какъвто и да е, грозно и невъзпитано да се обсъжда.
Въпроса е защо иска авторката мускули.
За себе си?
Или да угоди на Пенка и Мара?

Иначе ако можех, мятам едни пет кила веднага Grinning

# 8
Според мен приятелката завижда...
И аз родих преди година, кърмя, не спирам да свалям килограми, 165 см. 54 кг. съм, ям много, до скоро хапвах и доста сладко. Отдавам го на кърменето и на движението. С първото майчинство бях така и като се върнах на работа започнах да качвам.
Свалете някое приложение за тренировки, освен протеин е добре да консумирате повече мазнини заради кърменето. И не обръщайте толкова внимание на приятелката, хората винаги обсъждат.

# 9
Завиждат я.
На това се отговаря с изпъчени гърди и широка усмивка - По-добре слаба, отколкото дебела. Много съм щастлива.
А дрехи ако ти висят - ами смени ги.
И такива приятелки ги разкарай.
Приятел няма така да ти говори.

# 10
И аз съм на мнение, че кг на този ръст са си съвсем добре. Не си 38.
Оправи си самочувствието.

# 11
Много е тъжно и притеснително как в обществото липсва подкрепа към бременни и раждали жени, като се налагат някакви криворазбрани норми как да изглеждат. Като си бременна от малоумни, по- малоумни въпроси и коментари. Като родиш пак неадекватни изказвания. Никой няма право да коментира по този груб начин външния ти вид. Ти си раждала жена, гледаш дете (сама), какви са тези коментари от хората около теб. По- лошото е, че ти също си много критична към себе си, защото хората около теб го налагат като мислене. Килограмите и височината ти са много добре. Не знам какво се притесняваш. Имай самочувствие и не общувай с хора, които така отявлено коментират тялото ти. Това не е нормално.

# 12
Ако се чувстваш добре физически, не ти трябват килограми, после ще се чудиш как да ги сваляш.
Купи си нови дрешки и няма да ти висят.
Аз съм 167/51 кг и се чувствам идеално, над 52 хич не искам да се качват.
Започни с HIIT вкъщи, ето един готин сайт, едни гири от 5 кг и си готова за тренировки.https://hiitacademy.com/

Хиляди жени които си бодят Оземпик мечтаят да са като теб, та.. не си грозна.

# 13
Ако се чувстваш добре физически, не ти трябват килограми, после ще се чудиш как да ги сваляш.
Купи си нови дрешки и няма да ти висят.
Аз съм 167/51 кг и се чувствам идеално, над 52 хич не искам да се качват.

Подкрепям. С възрастта килата ще дойдат, ама с всяка година поддържането на тегло става все по-трудно и иска все повече жертви. Защо ти е зорлем да си пропилееш аванса?

# 14
Благодаря! Благодаря! Благодаря!
Сила сте!
Толкова положително ми подействаха коментарите ви, че просто се чувствам много по-добре!
На хормон съм, но се изследвам редовно и засега няма нужда да пипам дозата. На ендо съм другия месец. Витамините уш гинподдържам на ниво с добавки и храна, като се храня, но има моменти, в които не хапвам много или пък полезни неща и май оттам идва проблема.
Прави сте за всичко написано. Човек трябва да се харесва, а не да се комплексира от думи на хора, които са на друга вълна в живота.
Все чаках да кача, за да не си купувам дрехи, ама май ще трябва да се поглезя и да вдигна това пусто самочувствие.
Благодаря сърдечно на всички отново! ❤️❤️❤️

Общи условия

Активация на акаунт