Сключване на граждански брак - традиции

• 1 446
  • 22
  •   2
Отговори
Здравейте, скоро ще подписваме граждански брак и ни дават “акъли” за традициите от много страни…знаете как е.
 Имам въпрос относно подписването като например какво взима кумът за събитието или за младоженците, какво взима кумата, за какво помага, при младоженците кога трябва да се настъпи другия ( за да се знае кой ще командва вкъщи ), чашите за шампанско какви трябва да са, какво трябва да съдържат като украса, нужно ли е жената да е в бяло и т.н. Всякакви неща, които сте чули или са ви предали предишни поколения. Сватбата ще е другата година, така че ще е само подписване и след това почерпка в ресторант. Много благодаря предварително!

# 1
Аз аз се чудя изобщо задължителни ли са всички тези неща! Например с настъпването, с носенето, с чашите и т.н. Ако реша впоследствие с партньора ми да подпиша граждански брак, мога ли да откажа нещо от тези неща или всичко влиза в процедурата?
На малкото сватби на които съм била всичко от тези неща е било налично.

# 2
  • Melmak
Традиции всякакви, но защо не спазите това, което ви харесва просто? Изобщо не сме се настъпвали, разчупвахме погача над главите ни. Хвърлянето на букет/жартиер е ясно, но понеже не ме радва това с жартиера, сменихме с игра с шотове. Всички ергени се нареждат за шот с алкохол и на единия пише “ти си следващия”.

# 3
И аз се вълнувам от същите въпроси - кое какво се случва, какво къде се носи и т.н.
В гражданското чаши и шампанско, друго носи ли се? Шаферката с кошничка кога хвърля  късметчета след подписването на път към изхода вероятно?
Абе нищо не ми е ясно. Не съм била на сватба от дете, нямам грам спомени.Ще е малка сватба, само най близките. Точно като при авторката на поста, подписване и почерпка с най-близките.

# 4
  • София/Севлиево
Ние с нашите кумове си разменихме подаръци преди сватбата (техника за дома,от която всеки от нас имаше нужда).В денят на сватбата кумата ми донесе букет, който ми бе поръчала,а аз им подарих отделна торта.Чашите ги купувах , когато си вземах роклята и всичко останало.И съвсем не е задължително булката да е в бяло.За настъпването-при нас жената в общината ми направи знак , когато ММ се разписваше Simple Smile В гражданското се носят и свещи (в църквата ни дадоха от техните най-големите църковни).Тези неща с кошничката аз ги хвърлях.В ресторанта си имахме водеща и тя ни бе направила програмата.Получи се много хубава малка сватба (с обслужващия персонал,водеща,до Джей и камера бяхме под 55 души).Като цяло няма задължителни неща и във всяка община е различно.

# 5
  • Melmak
В гражданското не се носят свещи. Поне не в тези, където съм била булка или гост. Питайте си конкретно при вас какво искат, най-често са 2 чаши и шампанско. Чашите са само за младоженците, халки. Късметчета се хвърлят след като излезете от гражданското и/или църквата.
В църквата, ако правите венчавка, трябва бокал (един брой) и червено вино, погача.
Подаръци се разменят с кумовете ако желаете.
Ако има взимане на булка, давате на кума бъклицата. Прието е, че за да не остава кумата с празни ръце, на нея букетче.

# 6
Свещи защо се носят в общината?
 Добре, явно не се носят, прочетох следващия коментар 😄
Значи в общината халки и шампанско с чаши.
А шампанското веднага след подписването ли се отваря?

# 7
  • София
Може и без халки и без шампанско.

Както вие го усещате и ви радва действайте. Вашият ден е.

# 8
  • Melmak
В гражданското дават да се избере какво желаете да се случи. Вече зависи от общината, ние подписвахме в София. Ако желаете съвсем безплатно и без почести, просто влизате и се подписвате. Няма мили думи, ритуали, шампанско, музика, снимки. Вече ако искате да влезете под музикален съпровод се заплаща, също това длъжностното лице да ви говори, да създаде тази празничност и да има халки, шампанско. Те предварително отварят шампанското и казват кога се отпива.
Пак казвам, много зависи от общината. Някои длъжностни лица са прекрасни и наистина се вижда, че думите, които казват са от сърце и с емоция. Други като видят малка сватба от 5-6 човека и не се стараят много.

# 9
  • София
Кумата купува букета.

# 10
Това с настъпването е най-големият "багаж" за изхвърляне.

Традициите са, за да се спазват или не, по-скоро да се осмислят и променят.

# 11
  • Beyond the stars
Традициите зависят от това какво вие искате да спазите и кое на вас ви се струва значимо.
Кумовете се предполага, че сте приятели, а не като преди 50+ години с потомоствено кумуване, та каквото се разберете-това е. Моите кумове нищо свързано със сватбата не са купували, ние като кумове - също.
Предстои ни кумуване - по същия начин действаме.
Във всяка ритуална зала ще ви дадат списък какво трябва да се носи. В обредната зала във В. Търново се носят свещи, например. Чашите са каквито вие пожелаете - ние се женихме с любими кристални чаши, подарък от приятели, на които сложих панделка.
Бялото символизира чистотата, новото начало, новия живот. Скоро гледах булка в черно, та всеки сам си преценя.

# 12
90% от тези така наречени традиции са суеверия, които с нищо не допринасят. За бялата рокля бях чела, че навремето някаква кралица, която била нещо като модна икона за времето си, първа се омъжила с бяла рокля и оттам всички почнали да ѝ подражават.
Иначе и ние скоро мислим да сключим брак, но църковен, като преди това ще разпишем граждански. И аз се чудех за там трябва ли изобщо нещо да се носи, след като ще има и църковен брак. Още не съм проучила, ще следя темата.

# 13
  • Beyond the stars
Кралица Виктория преди век и половина. Баба ми доста по-късно се е женила със зелена рокля.
Но пък има една и съща символика и смисъл в белия цвят почти във всички култури.

В гражданското може да е без ритуал - подписване пред двама свидетели, когато мисля, че и халки не е задължително да се носят.
За църквата също си има списък, който варира леко между различните църкви.

# 14
  • Deutschland
Аз аз се чудя изобщо задължителни ли са всички тези неща! Например с настъпването, с носенето, с чашите и т.н. Ако реша впоследствие с партньора ми да подпиша граждански брак, мога ли да откажа нещо от тези неща или всичко влиза в процедурата?
На малкото сватби на които съм била всичко от тези неща е било налично.

Можеш. Ние отказахме всички ритуали. Бяхме само аз, мъжа ми и двама свидетели. Всички облечени със спортни дрехи. Просто влязохме в общината, отвори служителката една дебела книга, подписахме се, разменихме халки и туй то. След това пихме по кафе със свидетелите и кой откъде е. Аз запраших да подам молба за нова лична карта, де.
Всичко беше предварително уговорено, заради неистовата ми непоносимост към алкохолни сбирки, кючеци, дюдюкания и тем подобни. После слушах подмятания " Ами то ти все едно не си омъжена така". А на бас, че съм и то толкова законно, колкото и тия със сватбите.

Общи условия

Активация на акаунт