На 6.5 месеца отказа зеленчуковите и месните пюрета

• 420
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте, ще бъда благодарна, ако някой може да даде съвет от личен опит. Захраних дъщеря ми на 4.5 месеца постепенно с всичко: пюрета всякакви - зеленчукови, месни, плодови, млечни каши, жълтък (имаше признаци на готовност). Бяхме заместили почти две хранения и изведнъж след около месец и половина започна да намаля количествата и стигна до 3 -4 лъжички. Само следобед хапва плодово по около 80 грама. Вече е на 6.5 месеца и определено освен пюрета със съдържание на плодове, към други не изпитва интерес - хапва няколко лъжички и стиска устата. Това вече повече от месец и имам чувството, че няма да ги прояде никога. На моменти се чувствам в безизходица 🙁

Последна редакция: сб, 16 май 2026, 22:46 от Gabi2025

# 1
При положение, че би трябвало на тази възраст да започне захранването, не е никакъв проблем да спрете предлагането на храна, да изчакате седмица-две и пак да започнете. Много бебета минават през периоди на отказ, най-често при разболяване и никнене на зъби.

# 2
Зъбки определено имаме още от 4-месечна възраст и по всяка вероятност никнат още, но, докато 30 зъбчета излезнат ли ще е така 🙄. Опитах да спра всякакви пюрета за 10 дни с надеждата, че ще и домилеят, уви обаче 🙁

# 3
Може би силната ви тревожност изкривяват малко преценката ви, защото нещо времево не ми се връзва за два месеца да сте въвели всичко, детето от 1,5 месеца да отказва пюретата, а и 10 дни да не сте давали нищо.
Не бройте всяка лъжичка, защото това е много стрес. Не се гони наяждане, а запознаване с вкусове и структури на този етап. Пюретата впрочем не помагат за последното.

# 4
Ами по схема на една сестра - акушерка бях захранила, реално 10 дни с плодови пюрета, след това вкарах зеленчуковите и до 10 дни жълтък и месо като през това време всеки ден добавях нов зеленчук и следобедите млечна каша и действително като хронология човек би се усъмнил, но в действителност е така. Най-големите ми притеснения са да не би аз да не правя нещо, както не трябва и търся в себе си причината за този отказ.

# 5
Не може да взимате навътре отказа на бебето да яде. Бебетата и малките деца постоянно си менят мненията и вкусовете. Може да пробвате малко по ЗВБ и да пробвате да дадете парчета по безопасен начин. Или да го сложите в скута си, докато вие ядете и да му позволите да ви открадне храната. Бебетата и малките деца обичат да ядат каквото ние ядем

# 6
  • София
Захранили сте детето неправилно.
Сега то ви дава шанс да го захраните правилно.

# 7
Признавам, че нямам опит, а и помощ ми липсва. Как според вас да захраня правилно?

# 8
В Интернет има предостатъчно информация, уебинари и т.н. За мен не е ок на 4.5 месеца захранване, ако не е по медицински причини обусловено, още повече с плодови пюрета. На 6 месеца да замествате пък на две хранения също, защо бързате толкова? Сега е възраст да опитват нови вкусове, постепенно да се въвеждат нови такива.

# 9
  • София
От 6 месеца се започват зеленчуците, после постепенно всичко останало и накрая плодовете.
Има много схеми в интернет, вкл. количество, вид храна и т.н.

# 10
Разбирам, но в интернет, за съжаление, е пълно и с противоречива информация. Там човек може да намери колкото "за", толкова и "против". Поради тази причина се регистрирах тук - за да чуя тези, които по ред причини, са се сблъскали с този проблем и са намерили решение. Моля, не ме пращайте в нет пространството - нужна ми е реална помощ и съвет, различни от интернет, педиатри и т. н., които ме критикуват (преди да започна захранване, обаче ми казаха да се оправям "образно казано) и ми казват, че причини са зъбите. Да, вероятно съм сгрешила с начина на захранване, но отново казвам - нямам опит, макар и на 40 години и ще съм благодарна на съвети от личен опит. Благодаря от сърце!

# 11
Спрете каши и пюрета! Давайте по малко от вашата храна, седнало в скута и, ако желае. Да си взема каквото има на масата. Хляб,  картоф, месо... да вземе с ръчичка само да гризка. Ще се цапа много,  подгответе се. И не насилвайте за пюрета.

# 12
Благодаря, ще опитам!

# 13
  • София
Тук има също библиотека по въпроса.
Вижте темите за ЗВБ. Много са полезни.

# 14
Чудя се колко правилна стратегия би било да спра всякакви пюрета и да я оставя само на мляко за известен период (по-дълъг), пък да видим... После ще рестартираме, може би със ЗВБ 🙄

Общи условия

Активация на акаунт