ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ - повечето мина, мъничко остана

• 25 954
  • 644
  •   1
Отговори
# 615
Моят син поднови дебитната карта преди месец, но са му казали като направи 18 да отиде и да променят плана. Трябва да питам големия колко му е месечната такса в ДСК. Иначе приходите на набора в картата са от стипендиите и каквото събере от родата по празници го внася по сметка. Може да се огледаме за друга банка евентуално. От училище държаха на сметка в ДСК за стипендиите, това в осми клас. И всички тинейджъри в града бяха със сметки там заради това. Обаче това май се промени и вече приемат сметки и в други банки. Явно някой по-сериозно е заплашил с оплаквания до съответните институции.

# 616
  • София
Изипей засега нямат, но може и да работят по въпроса, за мен и банкоматите им бяха изненада миналата година.
Краси, не е нужно ти да му закриваш сметката, може да си я закрие сам, вече е пълнолетен 😁. Може и да не е в клона, в който обичайно ходите, за да не береш срам 😉
Ще обмислим и ние как да процедираме, след като синковецът навърши пълнолетие, имаме още малко време.

# 617
  • при моите любими
И аз съм на същата тематика. Наборката навърши пълнолетие в средата на месеца. Пуснахме за нова лична карта и като я вземем ще отидем заедно до банката. Ще разпитам за таксите и ще решим как да действаме. Нейната карта е в Пощенска Банка.

# 618
  • Mars Hotel
Направихме "възрастна" дебитна карта на дъщеря ми във Fibank. Имат програма за младежи, при която се плаща еднократна такса от 1.68 и после няма никакви такси до навършване на 26 години.

# 619
Добре си дошла Калинка. Надявам се да ти хареса при нас, и да се задържиш за постояно.

На изипей няма месечни и годишни такси, теглене също, няма значение колко пъти ще тегли от банкомат, единствено ще плати такса ако внася пари на каса по сметката си. Интернет банкиране няма, имат във вайбър, в epay което си на изипей.

А за ИТ или Информатика, ако реши да се яви, там нещата са малко гаднички, всяка година имат проблем с компютрите, тока или нещо друго, много си е рисковано, защото ако не си направиш нещата преди да спре тока или да ти се бъгне, изпита направо може да го отпишеш.

Относно второто ДЗИ минала учебна година трябва да го е заявил, и май имаше някакъв срок в който може да се промени. Но пък вече една година е учил по избираемия предмет.

Мойто гардже го кара на дневно спане, ляга сутрин, става надвечер, седи будна цяла нощ до сутринта. И когато хората си лягат, почва да вие от глад. Ммм дааа, както всяка година през лятото. Влезна да разгледа само в един университет какво е менюто, зададе два въпроса, макар и да си имаше инфо под специалностите, ииии, толкоз. Изобщо не и дреми, затуй и аз отдавна го раздавам непукист. Тъй де, тя ще завършва, тя ще решава какво да прави след туй, решенията и последствията, ще са си за нейна сметка.

Рени, ти какво стана, възстанови ли се вече?

Вампи, при теб как са нещата? Бързо възстановяване и влизане в обичайния режим.

Някой писа за родителска, много сте пъргави, браво на вас.
Аз хич не бързам за такива срещи, и без туй ако ще има такава, ще ни съобщят най - много седмица преди самата среща. И пак няма всички да присъстват.
Та се сетих, че тази година ще приключат по - рано училище, което пък води до по - малко ходене на училище. Тамън ще почнат и почивките ще се занареждат, както винаги първи срок е с доста почивки, а втори срок направо ще го отпишем.
Аз се надявам, поне тази година класната им да я оставят на спокойствие, че жената не може да проведе един нормален учебен час. И ще има доста промени, някои учители няма да им преподават вече, други ще ги разменят, да видим как ще протече годината като за последно. От детската градина като се почна с промените, та до последно го изкара тъй. Само се надявам таз по БЕЛ да съ стегне малко, че положението при нея не е никак розово. Аааа, та се сетих и на ДЗИ по БЕЛ, какво ли ще избере гарджето, дали есе или съчинение. То май туй ще го мислим доста, до последно ще се умува.

# 620
  • у дома
Направихме "възрастна" дебитна карта на дъщеря ми във Fibank. Имат програма за младежи, при която се плаща еднократна такса от 1.68 и после няма никакви такси до навършване на 26 години.
И мойте пораснали деца са там и сме доволни.

Преди година детето ми се яви на трето ДЗИ /пожелание/ по ИТ-били са само двама,било е спокойно и нищо не е забивало-на първата дата негови съученици споделяха,че е било ужасно и изобщо не знаеха какво са успели да направят.

ДЗИ се заявява началото на втори срок на 12 клас -ето датите за тази година

Последна редакция: пт, 28 авг 2026, 13:39 от svetlaem

# 621
  • Майничка
Моята си продължи в  ПИБ, просто направи нова сметка. Каза, че е някаква младежка с еднократно плащане и без такси, но аз не съм проверявала, тя си се оправя добре с финансовите продукти - чете, пита познати банкови служители от различни банки. Веднага си направи и револют. Реално на повечето работи досега са й плащали по сметка, така и ще продължава, освен на едно място, където помага кампанийно, ако има възможност.
Засега ще държи второ ДЗИ по втория език. За писмените по литература я тегли повече към есе, структурира добре, но не винаги успява да се фокусира върху 3-4 аргумента, попрелива и не й стига времето. ЛИС й се получава по-спретнато, а там трябва да гони висока оценка.

# 622
  • София
На моето му открихме сметка в ДСК. Специално от училище поискаха да се открият сметки на децата, за да им плащат стипендиите по банка. Оказа се, че на него нямало как да му плащат по банка. Така сметката остана празна. А и аз нали съм проста и нищо не разбирам от икономика, банки, сметки, социални плащания... та не можах точно да разбера защо на всички може, но не и на него.
Сега трябва да поразгледам банките и таксите, че ме заинтригувахте с тази сметка без такса до навършване на 26. Имах сметка в ПИБ и всеки път ми пилеха нервите, но веднъж направо ме изкараха от равновесие и закрих всички сметки там. Но сега може и да размисля.

# 623
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Моя въпреки, че още няма 18 ще си остане в ДСК, докато не разберем университета, в който влезе дали няма да има претенции в коя банка ще превежда стипендия. На никой от нас не му се занимава с откриване/закриване на сметки.

# 624
И моят човек е в ДСК, даже наскоро имаше проблеми с банкирането, бяха много любезни и въпреки че се наложи да ходим няколко пъти, накрая разрешиха проблема. Нямам търпение да стане пълнолетен, че сам да се оправя с тези неща и да не се налага да го придружавам.

# 625
Това звучи интересно. Трябва да погледнем. Освен това и аз имам сметка във Fibank и ще ми е една идея по-лесно да му прехвърлям пари и с оглед на предстоящото студентство. Големият също си откри сметка там преди 1-2 седмици, защото иска да се раздели с ДСК. Идея си нямам обаче какъв план е избирал и при какви условия.

# 626
  • София
Вампирче, и на моят му дават стипендията на ръка, но защото той така иска. Не иска да му удържат такси.
Иначе и той е към ДСК. Поднови я с младежка. Без такса, ако прави по пет плащания на месец на пос терминал. Иначе такса 1,60 на месец.

# 627
И ние така - същата програма. Младежът направи и револют, та се спонсорираме от време на време

# 628
И мойте пораснали деца са там и сме доволни. година детето ми се яви на трето ДЗИ /пожелание/ по ИТ-били са само двама,било е спокойно и нищо не е забивало-на първата дата негови съученици споделяха,че е било ужасно и изобщо не знаеха какво са успели да направят.[/quote]

А аз освен оплакване, друго не съм чула досега, от теб разбирам, че сега, твоето и още едно дете, са имали късмет да направят нещо и да нямат проблем.
Класната на гарджето, също беше споделила за проблеми, един път системата им забила, друг път токът бил спрял, друг път пък, че нещо станало и децата не успели да си запаметят нещата, и всичкият труд на вятъра.

И нашите са на ДСК иначе, и кому е нужно да задължават да е точно в една определена банка. Ако е в много голям град, разбирам, но в малките градове като нашият, не виждам смисъл. Освен ако няма няква врътка. В нашия град банките са като залепени една за друга, почти буквално. и щом можеш да идиш до едната, не пречи да направиш две - три крачки до другата. И всичките са на центъра, под един от блоковете има 3 банки, двете са съседи а третата като повървиш малко и завиеш и си там. Отделно някои от тях си имат и офис ( клон ), не е като да няма. И като се замисля, градът ни не е много голям, пък банките са като гъби, както е, и с магазините и заведенията, нищо, че последните две са си като конкуренция.

# 629
  • у дома
На първата дата за ДЗИ ИТ се явяват много деца и явно платформата не издържа и забива и прави проблеми...На допълнителната дата /по желание/ се явяват значително по-малко деца и затова и почти няма проблеми.Казвам почти,защото МОН не може един изпит да направи като хората-при детето ми не е имало проблем със системата,но едната задача се е установило,че е грешна ,прибрали са им материалите и около час са чакали докато им донесат вярната,което пак е изнервяшо.Обаче поне са качвали на платформата решенията без проблем и не е забивало,нито ги е изхвърляло като на първата дата.

Общи условия

Активация на акаунт