Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

• 44 238
  • 788
  •   1
Отговори
# 570
Добре де,момичета,които давате месо на децата си обяснете ми защо го правите?

Любопитно ми е наистина,след като вие сте вегетарианци и сте избрали този начин на живот,защо не насочвате и децата си към него.Да давате месо не е ли също вид налагане?

Моля ви нека не ви звучи като заяждане или иронична забележка,просто наистина ми е любопитно.Защото аз не мога да си представя да дам доброволно на детето си,нали пак не му оставям избор.Всъщност е като двете страни на медала-пак опираме до избора обърках се Crazy

Честно,аз не мога ...Отказала съм се най-вече по хуманни причини и държа детето ми да ги разбере когато стане достъчно голямо и ме разбира какво му говоря и за какво.Ужасно много ми коства да си затварям очите понякога,но ето оставям му избор-като посегне не го удрям през ръцете.

# 571
Добре де,момичета,които давате месо на децата си обяснете ми защо го правите?

Любопитно ми е наистина,след като вие сте вегетарианци и сте избрали този начин на живот,защо не насочвате и децата си към него.Да давате месо не е ли също вид налагане?

Моля ви нека не ви звучи като заяждане или иронична забележка,просто наистина ми е любопитно.Защото аз не мога да си представя да дам доброволно на детето си,нали пак не му оставям избор.Всъщност е като двете страни на медала-пак опираме до избора обърках се Crazy

Честно,аз не мога ...Отказала съм се най-вече по хуманни причини и държа детето ми да ги разбере когато стане достъчно голямо и ме разбира какво му говоря и за какво.Ужасно много ми коства да си затварям очите понякога,но ето оставям му избор-като посегне не го удрям през ръцете.

Да му даваме месо, замаскирано с подправки и зеленчуци, без детето дори да знае откъде идва това месо... , това не е свободен избор. Това е просто създаване на навик към месото, както с шоколада. Самуил също яде кебапче, в което месото е замаскирано с хляб и подправки. Но ако му дадете парче печено пиле или варено месо ще го изплюе на мига.

Бих казал, че детето ще направи РЕАЛЕН избор между месоядство и вегетарианство, само след като може да сравни между това да откъсне домат от градината и да отреже главата на жива кокошка. Когато нещата се назоват с истинските имена можем да говорим за избор.

# 572
  • София
Цитат
--------------------------------------------------------------------------------

Чак сега открих темичката. Аз от 13 години не ям месо - под никаква форма, но консумирам млечни продукти, яйца и риба. Никога не съм имала здравословен проблем във връзка с това. По време на бремеността уведомих гинеколога си за това и от няколкократните изследвания, които ми правиха, се установи че всичко е ОК и дори хемоголобинът ми е като на "нормален" човек, а не на бременна жена. Някои от приятелите ни ми пророкуваха, че като съм бременна ще проям месо - зощото можело тогава да ми се прияде, е не ми се прияде.
Синът ми се роди живи и здрав и то с доста внушителни мерки - 3,750 кг. и 52 см. Кърмих го до 6,5 м. и го захраних според указанията на педиатърката ни. Давам му месо - и да си призная - харесва му, е щом му харесва, няма да го лишавам. Давала съм му почти всякакъв вид месо - прави разлика - набляга на свинско и пилешко, не харесва заешко. Аз толкова годин готвя почти ежедневно два вида манджи - едната с месо, другата постна, та така и сега - за мъжете с месо, за мен не. Като порасне сам да решава - какво и как да яде.

с теб сме 1:1, все едно аз съм го писала този постинг Hug Hug HugСамо където синът ми се роди 3.900, 51 см WinkКърмих до година и 1 месец, а сега си яде всичко, но като твоят син-нещо се мръщи на заешкото. За готвенето-2 манджи и аз като теб Peace

# 573
Самуил също яде кебапче, в което месото е замаскирано с хляб и подправки. Но ако му дадете парче печено пиле или варено месо ще го изплюе на мига.

Бих казал, че детето ще направи РЕАЛЕН избор между месоядство и вегетарианство, само след като може да сравни между това да откъсне домат от градината и да отреже главата на жива кокошка. Когато нещата се назоват с истинските имена можем да говорим за избор.
И моето дете така- яде месо единствено под формата на кюфтета, а месо на парчета не иска и да погледне. Никога не го насилвам да опитва, така че не налагам на детето ми да е месоядно, но му предлагам дали да си вземе или не. Аз вегетарианец не съм, но следя темата, понеже дребното проявява склонност към този тип хранене, пък аз не смятам, че без месо се мре. А и съм много съгласна на децата да се казва от къде се взима месото за ядене. Моето дете знае много добре, че животните се убиват, за станат на пържоли и кайма и всеки път като ме види да готвя пиле, прави така че да ми приседне с неговите коментари: "Как можеш да вариш този обезглавен труп, злобарке, не ти ли прилича на сварено бебенце!" и ей такива от този род. Ако на всеки му се налагаше да си убие сам плячката, да източи кръвта и махне перата, сигурно броят на вегетарианците щеше да се увеличи.

# 574
Вегатарианци, като не ядете животински продукти как се засищате? Аз когато ям постно и ям огромни количества и винаги напълнявам. Познавам вегетарианци нечовешки дебели, с нарушен метаболизъм. Мисля, че вегетарианството ги лишава от съставки, осигуряващи нормално функциониране на организма. Доказателство е, че детето като се роди пие мляко, а не плодов или зеленчуков сок. Освен това моите деца обичат месо, а заленчуци не ядат. И не е че не съм ги научила. Напротив, мъчих ги със зеленчуци дълго време без успех. Накрая им дадох месо и видях кво значи да яде дете. Дори единственият начин да им дам зеленчуци е да ги смеся с месо - много обичат зеленчуково месни кюфтета, в които месото е около 30 % умишлено. Но без месо - трудно. Особено безсолна храна храна не понасят. Колкото и да ги мъчех проядоха чак като сложих сол. Може да е нездравословно според спецовете, ама моите бебета сами си го избраха това.

# 575
Янечек, повечето деца обичат кюфтета, а на месо се мръщят. Според мен е защото по-трудно се дъвче и е по-безвкусно. Ако го нарежеш на фини парченца и го овкусиш с някакъв сос мисля, че ще го ядат.

# 576
Ники, моето дете е на 5 години и умее да дъвче Simple Smile А за засищането-струва ми се, че всеки организъм се задоволява с различни неща, сигурна съм, че има хора, които без месо ще са вечно гладни и наистина имат нужда от него, а и са си напълно здрави. Дядо ми, който е на 88 години, яде свинско, пръжки, сланина, пържени яйца и е здрав като върбова клонка- нищо не го боли, никакви лекарства не пие, ходи без бастун и си е съвсем в час. Но пък яде доста чесън и люти чушки.

# 577
Мисля, че вегетарианството ги лишава от съставки, осигуряващи нормално функциониране на организма.

Няма начин да е така,иначе поне половината тук нямаше да имаме сили да си кажем името.

Съвсем добронамерено те съветвам да разгледаш в интернет,да почетеш малко и сама ще се убедиш,че митовете не са това,което са били.Нормално е да мислиш така,защото това ти е убеждение с което си свикнала от малка,но нещата не стоят точно така,а има вече доста научни изследвания които го даказват.

Иначе за засищането-мисля,че трябва време.Все пак 20-30 години си се хранила по един начин и не можеш да очакваш изведнъж целия ти организъм да превключи на друга вълна.Но пък веднъж направиш ли го ще видиш какви невероятни промени ще настъпят в теб и твоето тяло Peace

Всъщност като си помисля сте прави за кюфетата и кебапчетата.Месо в най-чистия му вид/е не сурово де/ и моето дете не поглежда.Иначе замаскирано с хляб и зеленчуци както каза Людмил може да подлъже всяко дете.Но надеждата умира последна Crazy

# 578
Вегатарианци, като не ядете животински продукти как се засищате? Аз когато ям постно и ям огромни количества и винаги напълнявам. Познавам вегетарианци нечовешки дебели, с нарушен метаболизъм. Мисля, че вегетарианството ги лишава от съставки, осигуряващи нормално функциониране на организма. Доказателство е, че детето като се роди пие мляко, а не плодов или зеленчуков сок. Освен това моите деца обичат месо, а заленчуци не ядат. И не е че не съм ги научила.
Има и доста калорични вегетариански неща. Иначе аз познавам нечовешки дебели месоядци, които също са с нарушен метаболизъм. Ти не познаваш ли такива? Или всички месоядци , които познаваш са фини и стройни? LaughingИ двата вида хранене могат да доведат до такива последствия. Ако един вегетарианец се тъпче с торти и чипсове ясно е , че не яде здравословно.
А иначе доказателството с млякото и соковете е най-смешното , което съм чела  Laughing Първо , че детето пие кърма, която по състав е различна от кравето мляко, второ че вегетарианец е човек , които не яде месо  и яде млечни ( с изключение на пълните вегетарианци -веганите).

# 579
...прави така че да ми приседне с неговите коментари: "Как можеш да вариш този обезглавен труп, злобарке, не ти ли прилича на сварено бебенце!" ...
Твоят син все повече започва да ми напомня мен като малка.Моите диалози (след изморителна игра) бяха:"мамо,какво има за ядене";"погледни в хладилника";"там има само части от труп,а за ядене какво има?" Joy
Да не ти разказвам на масата по Гергьовден какви съм ги раждала-майка ми я беше срам да ходи на гости с мен.Аз до днес се чудя какво да правя като седна на маса с други хора. Confused
Доколкото за кюфтетата и аз ядях,но според мен това е защото са добре овкусени.Много хора просто не знаят как да готвят зеленчуци,а още по-малко от тях знаят как да ги подправят.За това препоръчах тази книга по-долу,защото там има описание на подправките,които си подхождат със зеленчуците.Иначе,съм забелязала,всеки може да готви месо.

А за двете манджи-аз винаги съм знаела,че аз ще готвя зеленчуци,а мъжа ми ако не му харесва-ще си готви сам месата.Да ви кажа получи се странно-поради алергията ми-той се оказа салатен гении и това така го окуражи,че започна да прави страхотни вегетариански пици.Чудя се дали да го окриля и да извадя кулинаря от него съвсем,пък аз ще се науча да оправям колата (и да нося барабани). Grinning

А за типовете вегетарианство-аз съм такава,която яде само сирене ( млякото и яйцата трябва добре да са замаскирани в някой сладкиш),та не съм слабичка,но нямам проблем с енергията.Като попреям на някоя традиционно-нездравословна софра-ставам и се движа,а нямам нужда да полегна за минутка-две като месоядните около мен.

Според мен детскот хранене е възпитателно и подкрепям  EASpirit  в това,че е лицемерие ако ти не ядеш нещо да караш детето да го яде,но пък е толерантно ако ти не обичаш шоколад да му позволяваш да яде.Важен е примера.Аз захранвам дъщеря си педагогически и като няма в чинията ми месо,тя просто не яде.Забелязвам,че и иначе го плюе,което ме радва вътрешно,но тя е пухкаво бебе,което никой не може да ме упрекне че не се храни добре.

# 580
Да ви кажа получи се странно-поради алергията ми-той се оказа салатен гении и това така го окуражи,че започна да прави страхотни вегетариански пици.Чудя се дали да го окриля и да извадя кулинаря от него съвсем,пък аз ще се науча да оправям колата (и да нося барабани).
Покачай докато започне с кеф да приготвя спанак с ориз и бамя и тогава започни да сменяш свещи и да носиш барабани Simple Smile Тъкмо вегетарианска пица ни беше обядът преди малко. По този начин мога да предложа на детето зеленчуци, които иначе ненавижда, като зелена чушка и лук. Освен от меса, синът ми се гнуси от зелените неща, без граха, ориз и магданоз.
А иначе веднага опровергавам тезата, че всеки може да готви месо, като дам за пример майка ми Simple Smile Тя просто е царица на полусуровите и жилави меса, а и някакси успява да ги направи хигроскопични. Ако някой иска да отврати детето си завинаги от месото- да го прати при нея да му сготви.

# 581
Янечек дай координатите на майка си Joy Ще изпратя мъжа ми при нея Mr. Green

dimitriana ме подсети,че и аз като бях малка остоянно повтарях,че като порастна няма да ям месо.Обаче обичах кюфтета и майка ми ме питаше "Добре де,а кюфтета няма ли да ядеш",а аз "Ааааа,те не са месо" Mr. Green

# 582
Янечек, кажи на дядо си, че лютите чушки, за разлика от чесъна са вредни. Wink А мъжът ми е цар на свинската кожа - тук проядох такова чудо и ми стана любима храна. Синът ми също като я опита от първия път му хареса. Гледам да му не давам ама види ли я и само това иска да яде, а от др ядене не ще да лизне. Иначе на пица и аз се опитвам да пробутвам зеленчуци. Ама Давид си ги маха. Понякога маха всичко и яде само сух хляб и кренвиршите примерно. Нема залъгване това дете. Аз съм на мнение, че не трябва да спазваме принципи при храненето, а да си ядем каквото ни се яде, щото тялото си знае по-добре от какво има нужда отколкото спецовете. Дядо ти е доказателство за това.
JeniB, познавам дебели месоядци разбира се. Просто вегетарианците, които познавам всички са или много слаби или много дебели и имат особено телосложение.
EASpirit, стана ми интересно, как разбра с какви убеждения съм свикнала от малка  newsm78. Казах само, че ако не ям месо и мазничко, съм си все гладна. Това няма нищо общо с информираността ми на тема вегетарианство. Напротив, харесвам вегетарианския начин на хранене, доста съм чела за него. Самата аз почти бях вегетарианка, години наред ядох месо само по празници ако ме почерпят, защото не знаех и не исках и да се науча как се готви месо. Ама се ожених за месояден и бях принудена. Тук нагъват месо без хляб в промишлени количества, понякога ми се повръща от толкова месища. Но според някаква статистика тия северните народи имали по-висок IQ именно щото плюскат яко месце.
Не убеждавам никой да яде месо, да не си помислите сега. По-скоро завиждам на неядящите, защото си е проблем да си вегетарианец или веган. И на гости на ядене като ви канят се получават сконфузни ситуации от ваша страна и още по-сле от тази на домакините. И по сватби и различни поводи... много е неудобно.  Аз примерно за да не обидя домакините винаги ще си взема от всичко, дори и по малко аке не ми харесва. Но не бих ги поставила в сконфузна ситуация като си седя гладна, понеже всичко сервирано съм си забранила да ям. Знам, че не трябва да мисля така, а да си следвам принципите. Но не съм достатъчно егоистична за да го постигна

# 583
Мисля, че вегетарианството ги лишава от съставки, осигуряващи нормално функциониране на организма.

Това имах предвид и убеждението като цяло,че месото е незаменима храна за човешкия организъм.Защото и на мен ми повтаряха от малка,че ако не ям месо ще се разболея например,толкова било полезно.

Да не ядеш месо не е кой знае какъв проблем.Като отида на гости/някъде за първи път,където не се познавам с домакините/ казвам,че не консумирам и това е-хапвам други работи,все пак не ми се е случвало някъде да ми сервират само месо.

Пак ще го кажа-вегетарианството не е полу-или си вегетарианец или не си.
Начин на живот е и най-вече убеждение,че не трябва да се лишават беззащитни животни от живот,за да се нахраниш,след като можеш да го направиш и без тяхна "помощ".
Че трябва да мислим за планетата ни и да знаем,че за производството на килограм месо отиват близо 5000 л вода,а за кг жито 60 литра.Че се изсичат хиляди декари гори,за да се правят пасбища,че за да се изхранят/угоят животните само в Америка отива толкова зърно,че да се нахранят Китай и Индия взети зедно.

# 584
  • София
NikiFin , а в настоящия момент защо четеш и пишеш в тази тема? Да не би вегетарианското ти Аз да те "работи"?

Момичета, отново питам за вег подфорум!? Например сега ми се иска да обсъдим вег ресторанти (за София мога да дам малко инф., но искам повече да получа...) Да пишем ли тук по тази тема?

Общи условия

Активация на акаунт