Поскъпване на стоки- фрапиращи цени - Част 2

• 39 758
  • 819
  •   6
Отговори
# 765
Много се забавлявам с писаниците как сме изпреварили унгарците Simple Smile)

Не съм си го измислила все пак. Всеки тук цитира някакви данни от другаде.

# 766
То по данни и за Еврозоната бяхме готови, ама тц. Добре, че съм походила насам натам и съм видяла с очите си колко са "назад", та мога да си позволя да не вярвам на гуглето.

# 767
То по данни и за Еврозоната бяхме готови, ама тц. Добре, че съм походила насам натам и съм видяла с очите си колко са "назад", та мога да си позволя да не вярвам на гуглето.

Не мога на всеки десет страници да го пиша - за еврото бяхме готови, защото икономиката ни издържа на фиксиран курс. Само това е критерият. Пък субективните впечатления на този и онзи са си лична работа. И аз не съм сляпа, и аз гледам как е по кръчмите и ски курортите (на нашето море не ходя). Но в 5* гръцки комплекс, където бях миналата седмица, пак над 50% от паркираните коли бяха с български номера.  Та кой знае гърците пък какви субективни впечатления имат за България и да не вярват на гуглето Wink

# 768
Не знам дали сме най-бедни в Европа, но скоро ми попадна някаква статистика, че сме на второ място по брой неработещи младежи, и такива, които нито работят, нито учат. Това според мен доста вдигна цената на нискоквалифицирания труд и съотвено се отрази и в цената на крайния продукт. Мои приятели с малки бизнеси ми споделиха, че в строителна фирма надникът е 90-100 евро на ден, касиерка в супермаркет 1200 евро месечно. Осигуровки минимални, за да не им спрат помощите. Отделно споделят, че на работниците изобщо не им пука за работата и се налага работа, която са я вършили двама души сега да я вършат трима. Това съответно се калкулира в сметката, която плащаме ние. Склонна съм да вярвам, че има заплати, които сериозно са се увеличили, но те не присъстват в статистиките.
Аз и дъщеря ми бойкотирахме доста магазини, ресторанти и услуги, но когато и да мина все е пълно. Промяна не очаквам, ще търсим начини да изкарваме повече пари.

# 769
Не сравнявам България и Гърция, а България и Унгария. И сравнението не е в наша полза, сори.

# 770
И колко да се е вдигнала цената на неквалифицирания труд при МРЗ 620 €, при това замразена?
Воплите на тези с малък бизнес ги знаем всички. Ако може да им работят по 12 часа с един почивен ден. Голяма част от неработещите ходят сезонно в чужбина, други работят без договор. Маникюристката ми беше с договор на 2 часа! Работеше пълно работно време в заведение. Добре, че й тръгна работата и напусна.

# 771
Не сравнявам България и Гърция, а България и Унгария. И сравнението не е в наша полза, сори.

И на каква база ги сравняваш? Видяла си отвън нещата, не можеш да оцениш всичко. Аз съм в България, тук живея и съвсем не можем да се разберем ние българите за нашето дередже, а ти си прозряла унгарското. То затова има статистика.

# 772
То по данни и за Еврозоната бяхме готови, ама тц. ...
Няма голямо значение готови ли бяхме или не. Ако някой ни беше попитал никога нямаше да сме готови... да обменим всичките 30 милиарда лева, включително и тези скритите необложени с данъци от под дюшеците и от бурканите.

# 773
Не знам дали сме най-бедни в Европа, но скоро ми попадна някаква статистика, че сме на второ място по брой неработещи младежи, и такива, които нито работят, нито учат. Това според мен доста вдигна цената на нискоквалифицирания труд и съотвено се отрази и в цената на крайния продукт. Мои приятели с малки бизнеси ми споделиха, че в строителна фирма надникът е 90-100 евро на ден, касиерка в супермаркет 1200 евро месечно. Осигуровки минимални, за да не им спрат помощите. Отделно споделят, че на работниците изобщо не им пука за работата и се налага работа, която са я вършили двама души сега да я вършат трима. Това съответно се калкулира в сметката, която плащаме ние. Склонна съм да вярвам, че има заплати, които сериозно са се увеличили, но те не присъстват в статистиките.
Аз и дъщеря ми бойкотирахме доста магазини, ресторанти и услуги, но когато и да мина все е пълно. Промяна не очаквам, ще търсим начини да изкарваме повече пари.

Това ти ли го казваш, или така ти казват познатите ти работодатели?

То какви помощи толкова има, обвързани с доходите? Аз съм безработна и ми отказваха всякаква друга помощ, освен 25 евро детски доскоро. Чак сега ме одобриха за помощ за безработни и се оказва, че тя е 200 евро месечно и работиш 40 часа всеки месец (4 часа дневно 2 седмици, сложи и времето за отиване и връщане от местоработата), за да ги получаваш тия помощи. Ами че кой ще взима надник 100 евро на ден и ще ходи да си губи времето за заплащане 5 евро на час, да не му спрат помощта за безработни? Докато ходи да отработва помощта, не може да ходи да работи за 100 евро дневно.

# 774
На база раждаемост - Унгария е пълна с млади семейства с по 2-3 деца - масово. И не само градовете, селата им са живи и пълни, за разлика от нашите. Стари разпадащи се сгради в Будапеща няма - всичко е реновирано или предвидено за ремонт. Чисто, поддържано, красиво. Орбан, дето толкова го плюха, даваше огромни помощи на млади семейства за първо, второ дете, за кредит за кола, жилище и т.н. Не ги помня вече в цифри, но бяха внушителни.  При нас едни безплатни лекарства за деца дори нямаме, за какво сравнение говорим.....Затова хората раждат и ще има кой да работи след 20 години, а тук сигурно пак ще извадиш някакви статистики, ама тук знаем кои раждат по повече от 2 деца, нали......

# 775
На база раждаемост - Унгария е пълна с млади семейства с по 2-3 деца - масово. И не само градовете, селата им са живи и пълни, за разлика от нашите. Стари разпадащи се сгради в Будапеща няма - всичко е реновирано или предвидено за ремонт. Чисто, поддържано, красиво. Орбан, дето толкова го плюха, даваше огромни помощи на млади семейства за първо, второ дете, за кредит за кола, жилище и т.н. Не ги помня вече в цифри, но бяха внушителни.  При нас едни безплатни лекарства за деца дори нямаме, за какво сравнение говорим.....Затова хората раждат и ще има кой да работи след 20 години, а тук сигурно пак ще извадиш някакви статистики, ама тук знаем кои раждат по повече от 3 деца, нали......

За чистотата съм съгласна, ама това е до хора и възпитание, не до покупателна способност.
А за другото има статистика и да отбележа, че и те имат цигани Wink

# 776
Да да, сигурна съм, че по статистика сме по-напред от тях хахахах. Айде стига, че вече става абсурдно.

# 777
Да да, сигурна съм, че по статистика сме по-напред от тях хахахах. Айде стига, че вече става абсурдно.
Точно абсурдно. Цигани имали. Цяла Европа се напълни с пакистанци, араби, афганистанци, точещи социалните системи. За турци и индийци дори вече не говорим. Доста българи, оказа се, живеят в Унгария. Позната всяко лято си е тук, имат две деца и мислеха за трето. 33 000 евро им опрощават при трето дете. Само на работещи на трудов договор. Вземат 13-та пенсия, понякога и 14-та. Германски и китайски заводи работят там. Магистралите им лично ги видях.

# 778
Определено няма по-големи нихилисти и мрънкачи от българите. И аз спирам.

# 779
Съжалявам, че фактите не ти изнасят. Мрънкач не съм и никога не съм била. Реалист - да.

Общи условия

Активация на акаунт