Поскъпване на стоки- фрапиращи цени - Част 2

• 57 211
  • 1 223
  •   2
Отговори
# 270
Февруари като бях в Хага , в заведение към хотел Леонардо( 4 звезди) - две големи парчета ябълков сладкиш + два пъти еспресо - 20 евро...Имаше доста пенсионери...Там младите хора работят, денем в заведенията са предимно трета възраст...

И  в Талин също. В стария град хубаво облечени пенсионери пият кафе от 5 евро и хапват сладкишка за 4 или 5 евро.

# 271
Преди много години разхождаме се с мъжа ми в един чужбински МОЛ и ми се струва, че има нещо странно, но ми е много трудно да преценя - хора магазини.. просто МОЛ.
Да, но там беше пълно и с пенсионери... направо ми се сви сърцето за нашите. Не заради мола естествено, а заради това как живеят.

# 272
Мен цените по заведенията не ме шокират толкова. Не само се очакваше, но и го няма елементът задължителност.
Като ми е скъпо нещо, просто не купувам. Като ми е скъпо дадено заведение, не сядам. Или ако съм седнала и видя цените, че надвишават това, което считам за нормално, напълно спокойно мога да стана и да си тръгна. Дали ще седна някъде, където е по-евтино, или ще мина на домашно приготвено – имам алтернатива.
Проблемът ми са цените по магазините. Там няма не искам – все трябва да се купи храна, препарати и т.н. Да, може да се понижи стандартът, да се орежат някои глезотии, да се купуват по-нискокачествени стоки, но има един минимум, под който просто няма накъде. Няма алтернатива, освен ако не пазаруваш в чужбина. Което пак не е за хора със скромни бюджети, има си допълнителни разходи и там.
При заведенията е лесно – един бойкот ще им намести чакрите. При магазините обаче е по-трудно, особено в България. Видяхме вече, че няма да проработи.
Хората по-скоро ще излязат на улиците и площадите, отколкото да спрат да пазаруват, особено когато нещо е пуснато на далавера, т.е. „на промоция“.

Да видим дали ще излязат. Миналата година на целите Балкани имаше бойкот заради високите цени - Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, С. Македония, мисля, че и Гърция се включи, само тук обясняваха, че нямало никакво поскъпване, а пропаганда.

Тук един бойкот е проблем, за излизане по площадите заради високите цени съвсем не ми се вярва.

# 273
Много Лесно става и без активни мероприятия...
Отварям една брошура и какво виждам -опаковка до опаковка..
Хората като се научат да купуват истинска храна, която виждат и е цяла, такава, която има "майка" и става за ядене.... , всички измислени храни ще отпаднат...потребителя прави бизнеса им.

# 274
Да ме прощавате, но според мен е напълно невъзможно да се направи бойкот на ресторанти, кафенета и магазини тук, в България. За мен не е проблем, дори и да не е за ден.

# 275
Как ще бойкотираш магазините, все пак трябва да се яде. Мен най-много ме събарят черешите и доматите, ама не мога да не купя, защото най-много се ядат вкъщи, не мога да мина и с 1 килограм.

# 276
Тук един бойкот е проблем, за излизане по площадите заради високите цени съвсем не ми се вярва.

Ще излязат, щом се намери кой да организира и яхне протеста, и да използва повода да свали правителството. Някои вече се гласят, шушука се по темата из СМ. Ще видим...

# 277
Не е по темата с цените по заведенията, но стана дума за краставици

Пропуснах ги една сутрин, сега от 15 корена - 5 килограма
Дълго отлагахме една 30 квадрата оранжерия, от миналата година вече имаме, почти на самотек се гледат, с изключение на капкова система.
Що таратор за 4 евро има Joy

# 278
Две двойни кафета Дъбов (от това, което чета на снимката), доколкото разбирам от коментарите пак в Созопол

Линк към коментарите, има доста креативни:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=27431439693153718&set=a.703986049659112

Да, можели са да си направят кафе от София, да вземат от вендинг машина или направо да не пият кафе.

Но темата е за поскъпването на стоките, не за това кой пие и кой не пие кафе.
Според Чревоугодник в Бг не е скъпо в сравнение с Румъния. Колко ли струва кафето в Румъния?!
DNT177,  цитирай ме къде съм написал, че според мен е по-евтино в България от Румъния? Не успееш ли да намериш такъв цитат, очаквам публично да се извиниш за лъжата!
Специално за теб открих статия за цените на кафето в румънските морски курорти. Очаквам да направиш разбор. Имай предвид, че най-близо до популярност на Созопол и Слънчев бряг в Румъния е Mamaia.
https://playtech.ro/2026/cat-costa-o-zi-la-mare-pe-litoralul-rom … stanta-si-eforie/

На снимката се вижда, че са 2 броя двойни кафета, тоест цената е за 4 броя стандартни или 5€/брой. Кафето е марка Дъбов и е много скъпо сурово. Заведението е на морето и работи 3-4 месеца в годината.
Колко се очаква да струва при условие , че такъв тип заведение печели основно от кафе и безалкохолни?

П.П. Понякога се чудя защо не се мисли и не се разсъждава, а се действа първично? Видите нещо и се писка автоматично.

# 279

Ще излязат, щом се намери кой да организира и яхне протеста, и да използва повода да свали правителството. Някои вече се гласят, шушука се по темата из СМ. Ще видим...

Не съм оптимист, но да видим.

# 280
Сега ме замислихте, че аз наистина рядко сядам на заведения именно заради цените. Безобразни са наистина, но пък винаги са пълни, така че докато има кой да сяда и да прави оборот …

Аз не сядам и по други причини, не са само цените, но хвърлям по едно око и на тях и почти винаги съм изумена. Пак пиша, пълни са и през деня дори. Млади хора, възрастни хора, пият и хапват. Значи няма проблем и пари има. Като вляза в някой Лидл/Била/Кауфланд и те са пълни. Явно не при всички цените са проблем, но при мен са.
Скалъпено изтъркано оправдание. Повечето висят на "едно кафе" т.е. разликата е в оборотите и това колко често го правят. Когато погледнете картинката ще видите как се променя профила: мекици вместо закуски дрехи втора ръка вместо нови това не може да го скриете зад има кой да купува. Няма и това го доказа държавата вземайки още 4 милиарда за покриване на текущи разходи Тези милиарди ще ги видите като скок на цените на стоките.

Последна редакция: нд, 21 юни 2026, 14:30 от netman71

# 281
ЧревоУгодник, така поднесен коментарът ти(248), означава, че споделяш/одобряваш написаното от румънците. Не уточняваш, че имаш предвид румънските туристи, а пишеш за всички румънци.
Съвсем друго беше споделено от друг потребител за това какво се коментира по румънските телевизии относно цените по Бг Черноморие. Този коментар беше изтрит. Защо ли?!

# 282
Писах още преди няколко страници - харчим още стари спестявания и в стремежа си да живеем както преди, не сме усетили хууубавичко челния сблъсък с влака.
Затова има още що-годе пълни заведения и почиващи на българското черноморие.

# 283
Не знам за какви румънски коментари става дума. Аз гледах един през януари и два тези дни от тяхна тв. В прав текст казват, че с еврото цените много са се повишили.В единият репортаж казаха:избухнали. В СМ попадам на рускоезични. Изразяват разочарование, защото харесват Черноморието ни.Масово се споделят цени, сравняват с миналата и предишни години. Преобладават констатации:по-добре Гърция. В едно меню от заведение в Сл.бряг забелязах поскъпване на ястия между 1-5 евро. Платото 1кг.месо от 45лв., сега 52 евро. Разводнени коктейли същите цени.😉 Почти винаги е хепи ауър и предлагат по два на цената на един, но не си струва. Може и да има капка, две алкохол. Пак рускоезичен спомена пица на парче 3 евро, че е ок.Минавали сме покрай такива мин.год., но не си спомням цените. Не сме купували. За Созопол ми казаха порция цаца с картофи 10евро. Не стана дума за грамаж. Кафе 3,50евро, безалкохолни същата цена, където те са пили.😏 Скъпо е за нашият стандарт, пък нека уж сме били готови за еврото. При това положение няма да съдя и критикувам кой, как и къде ще се храни и ще си изкара почивката. В края на краищата всеки има нужда от такава. Достатъчно сме стресирани в днешно време.
Факт е, че голямото поскъпване не остава незабелязано и от чужденците.

# 284
Семпло ресторантче в Созопол...
Грамаж като за гурме кухня...

Общи условия

Активация на акаунт