🌊 ТОВА МОРЕ ЩЕ ПРЕЛЕЕ/Taşacak Bu Deniz 🌊Teмa 5

• 22 693
  • 356
  •   1
Отговори
# 345
Красиви са местата за снимки на сериала, факт.
Няма други новини, затова - отново лятно настроение с Улаш и Дениз.

Улаш- пак накачулен от деца. Blush

И не само. Blush

Зрителите са все по-убедени, че дългата коса не е случайно, предположенията са от пленник на Волков до отшелник. Grinning

Дениз отново на Босфора.

# 346
Все още няма инфо за новия сезон, но ТРТ1 и Морето ни пускат кадри и снимки, за да не ги забравим

Казаха: „Не позволявай да остане само история.“
TaşacakBuDeniz се завръща с втория си сезон всеки петък от 20:00 ч

Скрит текст:

Надявам се тази седмица вече да започне да излиза информация за новите герои и актьори, които ще влязат във втори сезон.

# 347
Здравейте, група! Blush
Днес нещо като информация се появи. Силно казано информация, но режисьорът пусна снимка от Гърция, та има някакво движение и вероятно някой ще е в южната ни съседка. Кой освен Елени... Значи напълно е възможно втори сезон да започне като първи- в Гърция с Елени.

Актьорите продължават с летния си отдих.
Край езеро или река са Дениз с колегите от сериала Бурджу, Наз и  Батухан.

Ердем. Blush

Ава спортува.

# 348
Новини за втория сезон още няма
Новини от света  има

От  OGM UNIVERSE
Всяка любовна история има онова място, където всичко се променя,
спомените остават и любовта винаги намира път обратно. ⁠

# 349
Нямам съмнение в световните успехи на Морето. Nature Sparkles
Обаче да им имам спокойствието на местна почва. Grinning Всичко живо прави промо, снима плакати, видео, дава интервюта, съобщава дати за начало на излъчването, нашите- спят дълбок сън, все едно нямат сезон да снимат. Joy  Разбрахме, че втората седмица на септември /евентуално Smirk/ ще започнат снимките, ама някаква конкретика да дадат, не да пускат стари неща и да ни пращат на другия край на света. Поне примерна дата да кажат за начало, нали и без това винаги пише "Ако няма изменения". Ние сме подготвени, че може да има изменения всеки момент на този канал Satisfied, но поне горе-долу да знаем.

Актьорите продължават ваканцията си, няма лошо. Забележката ми е към мениджмънта и рекламата. Не че някой ще ме чуе. Satisfied
Улаш- много сладка снимка с деца явно на празник за обрязване.

Дениз, Берна и Бурджу с приятелки.

# 350
Онче, сигурно сценария изпипват още. И сигурно ни готвят изненадау затова без конкретика. Гледам започнаха снимките на "Далечен град", ама много забрани за изнасяне на инфо.

# 351
Изненади със сигурност ще има, Кате. Blush
Докато ги дочакаме, продължаваме с ваканционните снимки.
Дениз и Бурджу с една от младите актриси от "Рози и грехове".

Улаш- неясно къде, явно с фенове.

# 352
Все още чакаме.
Иначе клюки всякакви. Четох, че снимките ще започнат на 10 септември,  но не гарантирам за достоверност. Също че преобразяват имението Кочари и всичко ставало под засилена охрана. Ще видим какво ще излезе истина. За мен истината е, че ми се изчака чакалото за някакво ново инфо.

И една хубава новина за Зейнеп, която не е свързана със "скандалната" й любов с Али

# 353
  • София
интересно - какво ли е "английска физика"...

# 354
Може би от превода не е съвсем ясно.

Новини няма още за Морето, но има предчувствие за новини. Grinning В Х обсъждат новата прическа на Улаш. Grinning

Това, че се е подстригал, навежда на две неща: че се подготвя за снимки и че вероятно Адил няма да е отшелник в началото на сезона. Разбиха се всички теории за трабзонски Монте Кристо или нещо подобно. Grinning
Радващо е, че се подготвя за снимки, това най-вече. Другото няма да разберем поне преди първия трейлър.
Иначе се смях с текста към един от туитовете: "Улаш накрая е дошъл в Истанбул, значи бавно-бавно се приближаваме към Трабзон." Smiley

# 355
интересно - какво ли е "английска физика"...

Според мен означава обучение по физика на английски език. Blush

# 356
Привет от мен!
Нося ви един текст на Младия вълк, посветен на рождения ден на Ердем Шанлъ .

Ердем Шанлъ в „Taşacak Bu Deniz“ (Това море ще прелее):
Благодарности за Исо Фуртуна
Автор: Young Wolf

Изключително трудно е да се пишат хвалебствени текстове за рожден ден, а този конкретен текст изглежда особено труден. Как можем да пишем за някого, чиято работа в продължение на един цял сезон има толкова голямо значение за нас? Как да изразим подобаващо онова, което чувстваме към определен актьор, роля и превъплъщение, когато всяка изречена дума изглежда по-малка от самото преживяване?
През последните няколко дни се опитвам да си водя бележки. Проучвах какво са написали хора, много по-мъдри от мен, за актьорството и за дълбоката връзка, която един актьор може да изгради със зрителя. И все пак, всеки път, когато се опитвах да събера тези мисли и да ги превърна в текст, който си струва да бъде прочетен, ми беше трудно.
Има изпълнения, на които се възхищаваме, и роли, които обичаме, но има и онези редки герои, които докосват такова дълбоко място в нас, че се чувстваме изначално неспособни да обясним какво означават за нас. Езикът започва да не достига. Може би част от радостта се крие в това да приемем, че някои от тези чувства могат да останат интимни: да приемем, че не сме длъжни да караме останалите да разберат напълно какво ни е дал един герой, колко дълбоко ни е развълнувало едно изпълнение или защо е станало толкова лично за нас.
Точно оттук искам да започна този хвалебствен текст. Искам да ви разкажа за Ердем Шанлъ и за изминалата година: година, която има дълбоко значение за мен и която вече не мога да отделя от неговото превъплъщение в ролята на Исо Фуртуна в „Taşacak Bu Deniz“.
Пътуването ми с „Taşacak Bu Deniz“ започна в период на голяма промяна, когато се чувствах уязвим както физически, така и психически. Все още помня как написах първия си текст за сериала след завръщането си от операция в Истанбул. Това беше първият ми текст след операцията и връщането към писането ми помогна в процеса на възстановяване.
През последвалите месеци това пътуване се превърна в едно от най-удовлетворяващите и вълнуващи преживявания за мен като писател и блогър. В хората зад сериала, включително Ердем, видях рядко срещана доброта и щедрост. Това може да се разбере чрез всички онези красиви моменти, на които неговият Исо Фуртуна ни стана посредник и може би вдъхнови най-доброто му изпълнение: моменти, създаващи една магия, която често не успявам да претворя с думи, въпреки че опитвам отново и отново, съчетавайки топлината на личността му с дълбочината на неговия талант.
Когато наистина обикна дадено изпълнение, обикновено мога да проследя тази любов до един конкретен момент. Това може да продължи само няколко секунди: кратка сцена, поглед или жест, който ви разтърсва като удар в тухлена стена, изкарва нещо наяве във вас и ви оставя емоционално беззащитни. Има нещо великолепно в това един актьор да успее да създаде такова въздействие върху някого, когото не познава и може би никога няма да срещне.
Що се отнася до Исо Фуртуна, за мен този момент дойде в 4. епизод. Раненият Исо лежеше на легло в клиниката, беше жив, но все още се възстановяваше. Фадиме влезе в стаята и го завари със затворени очи. Тя го предизвика да ги отвори. Той ги отвори, погледна я директно и просто поиска прошка.
В този момент знаех, че ще обичам Исо Фуртуна през всичко, което предстои да се случи оттук нататък. Знаех, че ще изградя дълбока връзка с този герой и с всичко, което той представлява. Въпреки че беше ранен и беззащитен, Исо се изправи пред Фадиме с честност и добродетел, които се срещат много рядко. Извинението му беше мощно именно поради своята простота: той беше мъж, който пое отговорност за болката, която беше причинил, без да се припокрива с никакви извинения, украшения или опити за бягство.
През целия сезон много други моменти щяха да задълбочат връзката ми с Исо, но всичко започна там. Може би тази сцена отекна толкова силно у мен, защото признанието, че сме наранили някого, продължава да бъде едно от най- трудните неща за човека. Осъзнаваме болката, която сме причинили, и разбираме, че нищо не може да я заличи или да ни върне към момента преди тя да се случи. Понякога единственото, което можем да предложим, е най-простото и най-трудното признание: „Извинявай.“
След това извинение Исо се превърна в един от най-завладяващите герои за мен през сезона. Особено оцених начина, по който разчупи познатия шаблон, позволявайки на един пораснал син да види майка си такава, каквато е, докато децата обикновено остават слепи за манипулациите на родителите си. С времето Исо разбира, че Зарифе може да го жертва в битката, която води от собствена амбиция и отказ да се откаже. Подобно осъзнаване тласка един пораснал син към дълбока самота. Да поставиш под въпрос майка си означава същевременно да поставиш под въпрос семейството и емоционалния ред, които са били целият ти свят.
Исо се превърна във фаворит на феновете до голяма степен благодарение на своята гръмка, харизматична и неоспоримо привлекателна енергия. Той вдъхнови безброй видеоклипове в TikTok и за мен беше огромно удоволствие да гледам как монтажите, подготвени специално от сцените му с Фадиме, бяха придружени от всеки възможен вид поп песен, за който се сетите. Ердем Шанлъ му придаде привлекателност, напомняща почти за Джеймс Дийн: бунтар, горд и способен с лекота да привлече цялото внимание, когато влезе в стаята. Това състояние на Исо беше напълно автентично и Ердем го направи неустоим. И все пак, най-дълбоката връзка, която създадох с Исо, живееше в най-тихите и най-малките моменти, когато шумът стихваше и можеха да се видят добротата и добродетелта в основата на героя му.
Спомням си, че писах за скръбта на едно момче, отгледано в наследена вражда: момче, отгледано да разбира насилието като единствения наличен език, когато става въпрос за семейство Кочари, но същевременно изпитващо сложни чувства към една жена от рода Кочари. Враждата, етиката на докосването и това как съгласието, границите и насилието нараниха Исо...написах за зараждащото му се разбиране, че доверието трябва да бъде изградено отново. В планинската къща, докато се опитва да свали булото на Фадиме, без да докосва косата ѝ, той е принуден да се изправи пред болката, която собственото му поведение ѝ е причинило. Сцената ни представя мъж, който започва да разбира, че състраданието изисква внимание: мъж, който осъзнава, че тялото на друг човек носи спомени, които той може да не знае напълно, и че дори намерение, изпълнено с любов, не му дава право да прекрачва границата, поставена от Фадиме. Това продължава да бъде един от най-ясните изрази на уважение към телесната автономия на една жена, които съм виждал от мъжки герой в турската телевизия.
След това дойде окончателната яснота, че Исо никога няма да изневери на съпругата си, с известната препратка към Батуми по време на разговора за развод между Исо и Фадиме. Това очарова жените от Истанбул и Трабзон чак до Далас и Рио де Жанейро, и то по съвсем разбираем начин. Под хумора се криеше нещо основно в разбирането на Исо за предаността. Неговата мъжественост достигаше най-убедителната си форма, когато биваше изразена чрез лоялност, отговорност и уважение към жената, която обича. За мен той се превърна в някой, който ни напомня как може да изглежда позитивната мъжественост и как стойността на един мъж се проявява в способността му да уважава една жена, без да се опитва да я обсебва.
Сесията от пиене на кафе и клюкарстване в кухнята на Кочари ме развълнува толкова много, че все още помня точния момент, в който разбрах, че искам да напиша за това. Пред нас имаше мъж, който седеше удобно в пространство, традиционно принадлежащо на жените, слушайки и участвайки без най-малката тревога, че присъствието му там би отнело нещо от него. Сериалът вече ни беше показал, че Исо може да носи оръжие и да упражнява насилие. Той нямаше нужда от оръжие или демонстрация на агресия, за да ни убеди, че е страхотен мъж. По-късно комедията, произтичаща от опита му да попречи на Зарифе да зареди съдомиялната машина, продължи същата идея: домашните задължения нито го смущаваха, нито го заплашваха. Непринудеността на Ердем направи тези сцени да изглеждат напълно естествени. Накара да се усети, че сякаш помагането в домакинската работа с нищо не е намалило чувството за идентичност на Исо.
Някои от най-впечатляващите изпълнения на Ердем дойдоха след инцидента с казана, в който бяха замесени Фадиме и Елени. Исо трепереше при мисълта, че Фадиме може да е ранена или мъртва, а след това, когато тя се събуди, той инстинктивно започна отново да я следва като сянка. В болничния коридор, в ъгъла на кадъра, той се молеше за нея: тиха фигура, смазана от страха, че може за пореден път да загуби любимия си човек. Ердем не поиска вниманието ни тогава. Той пресъздаде страха на Исо чрез треперещото тяло и обездвижването на един мъж, който не може да направи нищо друго, освен да чака. Тази сдържаност направи сцената разтърсваща.
Случката след това разкри и колко трудна ще продължи да бъде любовта между Исо и Фадиме. Когато Фадиме защити Еюпхан, който беше причинил инцидента, разочарованието на Исо съдържаше много повече от просто гняв. Неговото настояване за справедливост се сблъска с лоялността на Фадиме и породи спор, в който и двамата разбраха колко лесно миналото и браковете на хората около тях могат да се промъкнат в техния собствен живот. И все пак имаше моменти, в които телата им сякаш изразяваха това, което думите не можеха. Когато Исо хвана ръцете на Фадиме, прегърна я и ги целуна, този ход хвърли целия фандом в шок. Ердем изигра това така, сякаш докосването на Фадиме бе върнало Исо към живота.
Сцената на гробището предложи още по-тихо изражение на същата тази преданост. Фадиме се опита да постави цялото минало на семействата им помежду им, а Исо ѝ отвърна, като я заведе на гроба на Йомер Кочари. Той настояваше, че любовта, която изпитва, принадлежи на свят отвъд наследената вражда. Все още не мога да опиша достатъчно добре красотата да гледаш как Исо почиства падащите листа върху гробовете на Йомер и Фатма Кочари. Той се грижеше за мястото, където лежи мъжът, когото са го учили да вижда като убиец на баща си, защото този мъж беше и баща на жената, която обичаше. В това действие имаше почти инстинктивна близост. В онази тиха секунда Ердем разкри за капацитета на Исо да обича много повече, отколкото страници с диалог биха могли да разкрият.
Още много малки моменти завършиха този портрет. Изненаданото изражение, което се изписваше на лицето на Исо, когато Фадиме искаше да го прегърне, и внезапният дискомфорт, който изпитваше, когато тя спираше. Имаше го момента, в който Фадиме най-накрая му каза, че го обича, и заявяването от страна на Исо, че би рискувал да умре, преди да я загуби. Когато се изправи срещу Адил, той видимо се страхуваше от това, което можеше да се случи, но запази решимостта си да му разкаже какво се случва между него и Фадиме. Предаността му се прояви и в характерната за него директност и искреност, когато обяви, че Фадиме е неговата „работа/половинка“.
Добродетелта на Исо се простираше далеч отвъд неговия брак. Той се извини на Елени за това, което Зарифе беше направила, и направи така, че Есме да може да се гордее с успехите на дъщеря си. Донесе на Фадиме мънистата, които някога чрез косата ѝ я свързваха със загубеното ѝ семейство; така той се опита да върне нещо, за чието отнемане са допринесли и неговите собствени действия в началото на историята. Накрая, когато Фадиме насочи оръжие към него и върза ръцете му, Исо я погледна с изражение, в което се преплитаха болка и осъзнаване. Миналото и враждата между семействата им за пореден път навлязоха в пространството, което се опитваха да създадат за себе си.
Когато всички тези моменти се съберат на едно място, се появява един дълбоко добродетелен мъж, какъвто рядко виждаме в турската телевизия. Дори лоялността, която е наследил, да го дърпа в друга посока, Исо разбира, че любовта му към Фадиме изисква да ѝ даде стойността, която заслужава. Той все още вреди и прави сериозни грешки; тези неуспехи също придават смисъл на неговото развитие. За да стане мъж, който взема свои собствени решения, той трябва да разпознае токсичната структура, в която е израснал, и с времето да намали нейното влияние върху съвестта си. Чрез тази борба Исо предизвиква много от предположенията за властта, присъща на мъжествеността, които тези истории ни учат да приемаме. Докато Ердем Шанлъ запазва уверената стойка и импулсивността на Исо, той ни позволява непрекъснато да виждаме раненото дете, което лежи под тях, правейки този конфликт убедителен. Най-шумните състояния на Исо може да са привлекли вниманието на фандома, но моето сърце най-често биваше завладявано от най-тихото му лице.
Когато погледна към изминалата година, Исо Фуртуна беше един от малкото герои, които заеха толкова дълбоко място в творческото ми въображение. Беше истинска привилегия да пиша за Исо и за това, което Ердем Шанлъ ни представяше всяка седмица. Това, че едно изпълнение може толкова последователно да ме вдъхновява, да ме завлича след себе си и понякога да ме предизвиква, е знак за способността на един артист да предаде емоциите си до степен, в която те стават изключително лични за някого от другата страна на екрана.
Изпитах същата дълбока благодарност и смирение пред факта, че мислите ми бяха посрещнати с такава откритост, kindness и щедрост. Да пишеш често означава да изпращаш думи в света, без да знаеш къде ще стигнат. Да усещам, че думите ми бяха посрещнати с такава топлина, направи това пътуване още по-ценно.
Исо Фуртуна ми напомни какъв може да бъде един добър мъж и колко дълбока добродетел може да съдържа любовта, когато се базира на уважение. Освен това той извади на показ колко тесни и погрешни са повечето идеи за мъжествеността, които сме наследили. Пред Ердем Шанлъ предстои светло бъдеще. Без съмнение ще има още много моменти, в които той отново ще ме смайва с изключителния си талант да открива нови герои, с новите си изпълнения, за които ще се пише, и със способността си да кара зрителя да чувства.
Започнах този хвалебствен текст, приемайки, че пред любимо изпълнение езикът може да ни предаде. Сега, стигайки до края, все още не съм сигурен дали мога да намеря думи, достатъчно големи, за да обхванат всичко, което това преживяване значеше за мен. Единственото сигурно нещо е моята благодарност. Мога само да се надявам, че пишейки за Исо, съм успял да върна поне малка част от онова, което изпълнението на Ердем Шанлъ ми даде.
Благодаря ти за всичко това, Ердем. Пожелавам ти най-щастливия рожден ден. Надявам се това да бъде само първият от многото рождени дни, които ще празнуваме заедно, и че ще продължим да бъдем свидетели на всичко, в което продължаваш да се превръщаш като изключителен артист.

Нямам търпение за новия сезон! Липсва ми сериала, но най- вече разговорите тук! Hug

Общи условия

Активация на акаунт