Ноемврийски бебета 2025 - Тема 3

• 8 360
  • 357
  •   1
Отговори
# 345
Ние сме със столче Joie - I-Spin, 360°, IsoFix, i-Size, 40-105 cm и сме доволни, има ADAC сертификат и беше на достъпна цена спрямо това.

При нас също се налага да го храним нощем. Няма друг начин да заспи. Ако някой лекар все пак смята, че не е добре може да заповяда и да го успокои 😀.

Относно храненето, след редица опити с домашно пюре и откази, започна да отказва и купените и поръчах кухня от Вълшебник (все още не съм въвела глутена) и се хареса. За държавна нямаме шанс да се доредим, защото сме в някакъв безумно дълъг списък с чакащи деца от миналата година, та ще разчитам на частни кухни (най-добри отзиви от мои приятелки имат Юначе и Хер бебе) и надеждата скоро да прояде моите пюрета. 😀

# 346
piccione, нашата педиатърка в началото ми даваше съвсем базови насоки за захранването, а сега пък на последния преглед дори нищо не ми каза по темата. Аз попитах само за киселото мляко и това беше. Като цяло си карам нещата по мой начин, комбинирайки прочетено из схеми за захранване, форуми. Въведох си жълтъка и месата без тя да ми е казала. После като разбра ми се скара. А пък ако разбере, че съм въвела и рибата вече...🫢😅 Ако си по-смела според мен опитвай да въвеждаш полека различни храни.

Нашето момиче в последната седмица хапва малко повече от преди, даже вече си отваря и устата за лъжицата. Вдигнала съм порциите до 150 гр. Днес обаче дадох пюре на Гербер с пуешко и домати и не го хареса, изяде не повече от 90 гр. Омазахме се целите, защото ми буташе с ръка лъжицата. Червеният цвят на домата цапал още повече от моркова и тиквата😁. И киселото мляко не го харесва засега, прави смешни намръщени физиономии и след няколко изядени лъжички почва да се сърди и да се опитва да плаче. Опитах един ден да сложа бисквитка на Biskids с банан - пак не искаше. Трябва да опитам с друга марка мляко, сигурно ѝ идва е по-кисел вкусът и затова не иска да яде. Пробвала съм засега Верея и Вердаре.

Тези от вас, които не захранват по ЗВБ, а я карат на пюрета - давате ли вече някакви храни с частички? Аз се притеснявам, че не  такива храни.

Относно водата - в последните дни успява да пие по 100 мл. на ден. Малко е, но е напредък. При вас какви са количествата?

Последна редакция: пт, 24 юли 2026, 18:07 от *Панда*

# 347
Здравейте момичета.
За захранването чак не смея да се похваля , че ще урочасам нещата, но от както въведох масло и част от млечните потръгнаха нещата. Вече има 3 хранения , като днес изяде цели 200 гр на закуска и обяд.

Относно педиатрите- при нас в бургас да намериш педиатър който е и л.л  е по-трудно от колкото да намериш еднорог. Затова я записах при моя л.л и взимам направление всеки месец за педиатър. Доста насоки ми дава педиатърката, отговаря на тъпите ми въпроси и има дни в които работи само със здрави бебета , та съм доволна. Това което мен ме дразни е ,че сестрата при моя л.л е много една..... отивам за направление за очен , защото на последният очен секрет излязоха 2 бактерии, тя ми вика иди на педиатър , той ще ти даде. Питам за Манту как се процедира - педиатърката ще ти каже... а не искам да я занимавам за такива неща... не знам.

И да сменя темата, аз като лудите, тъй като излизам в отпуск от работа сега цял месец (на лекции ще бъда ппц, но това не е от значение), се заех да поръчам коледните подаръци, че после да ми е спокойно. Така добре се почувствах, сякаш камък ми падна от плещите. Остана да организирам р.д на малката и краааййй .

Също скоро ще сме поканени на сватба и на юбилей , та ще видим и това как ще мине.

И последен въпрос- някой да е проучвал темата с пробиването на уши? Не знам къде се ходи , дали в някой кабинет или в студио специално, в нета не откривам нищо. Някой да е минавал през това/да знае къде се ходи? Иска ми се октомври да го свърша и това.

# 348
Здравейте, не съм писала от много отдавна, но са доста натоварени месеци.

Нашата бебка вече се изправя и лази. В около месец лази навсякъде и започна прави опити за изправяне както и да пада много. Тази и активност не ми се отразяваш много добре физически и психически понеже съм почти през целия ден до нея. За щастие от тази седмица се научи да сяда и да пада без да се удря и е малко по-спокойно положението.

Обаче големият ни проблем е сънят и най-вече ранното ставане всяка сутрин в 5-6 часа. Оказа се, че няма никакъв график на съня и спи, когато иска. Сега се боря да и направя режим на съня и да прави по 2-3 дремки на ден. Обаче в много трудно понеже зъбите не спират да я мъчат. Понякога се буди следобед с плач заради тях и след това не може да заспи следователно прави кратка дрямка. В момента сме на етап на изпробване на различни неща по няколко дни. Слагахме я да спи по-рано, сега се опитваме по-късно и като цяло дневния сън да не е повече от 3 часа. Хубавото е, че поне не се буди като заспи около 8 вечерта и спи до към 5. Лошото е, че аз като знам, че ще се събуди имам неспокоен сън и съм в готовност да стана и да се пробвам да я доприспивам, което по-голяма част от случаите без резултат.

Дали някой минава през нещо подобно и дали може да даде съвет, препоръча книга, или дори консултант по детски сън?

Към предният пост, относно обеците и аз искам да сложим на нашата бебка. Обаче мои познати ми казват, че след шестия месец почва да става все по-трудно понеже започват да стават все по-мърдащи. Относно студио в нашия град пробиват в много фризьорски/козметични салони, какво и в златарски магазини. Предполагам е добре мястото да е с добра хигиена понеже все пак пробиването е вид рана.

Последна редакция: сб, 25 юли 2026, 20:08 от Vertex

# 349
  • София
И аз чакам септември-октомври, малко да минат жегите и да пробием ушите. Каката преди години я водих в кабинет уши, нос и гърло. Не ми се рискуваше в разни студиа. С малката ще процедирам по същия начин и ще запазя час в медицински център.
Един съвет от мен - вече са големи бебета и трябва да сте двама, за да я държите. При каката ММ я беше взел в него, като я гушна и държеше ръцете, а аз трябваше да държа главата. Беше малко притеснително за мен, но всичко мина успешно. Имаше доста рев в кабинета, но като тръгнахме приключи всичко. Много се надявам и с малката всичко да мине леко.

# 350
Да ви питам от къде да вземем палатка за бебето за плажа? Иначе му взех  пояс swimtrainer и изключително много се забавлява във водата. С храненето имаме проблем на плажа, изобщо не иска да яде пюрета, постоянно търси нашата храна, та реших да започна да му давам от нея. Явно много се измаря, защото спи доста повече от обикновено. За следобедното ядене не успявам да му дам кашичка, за това го кърмя и му давам малко бисквитка да си гризе. От няколко вечери не може и да спи през нощта, защото го болят венците и се буди на всеки час да сучи. Като цяло трудно ще е това море, но поне се радвам че съм тук, понеже миналата година не ми разрешаваха да се къпя, та сега наваксвам. Прекрасни лета ви желая с малките бебоци 🌞

# 351
Ние взехме заслон за възрастни от Декатлон. За трима човека е и ни е идеален за двамата и бебка. Ние също сме на морето трети ден вече, но още не сме вкарвали малката в морето. Първият ден беше червен флаг, та само бяхме на плажа по време на първата й дрямка. Вторият падна голям рев само като я топнахме в надуваемата й вана. Днес изкара там половин час, а можеше и повече ако не бяхме решили, че е достатъчно, та мисля, че утре вече ще я пробваме и в морето. Пояс не сме й взели та само ще я топнем за малко в плиткото докато я държим. Изобщо не се мъчим с пюрета на плажа и като сме навън е изцяло на мляко. Сутрин й правя попара преди плажа, а на обяд се прибираме и успяваме да й дадем пюрето и кашата вкъщи. Нощният сън при нас е с три будения, но спим и ние следобед и успяваме да се справим. Иначе аз последните две години бях пропуснала, та много му се радвам на това море. Приятно лято на всички, където и да го прекарвате!

# 352
Аз сменям малко дискусията, но вкъщи в момента сме на тема детско столче за кола. Може би сме закъснели малко, но бебка все още я возим в столчето за новородени, а вече видимо й умалява. Търсим сигурен, но сравнително бюджетен вариант и от търсенето ми за момента се чудя между тези три варианта - Axkid Movekid, Axkid Move и Klippan Opti 129. Някоя от вас има ли опит с някое от тях или на кое друго се спряхте?

Аз правих много голямо и дълго проучване на тази тема, защото още отпреди да родя знаех, че ще е единствената покупка с която няма да правим компромис.
Също мислех между Axkid моделът One 3+ и другият избор ми беше BeSafe Stretch 2. Твърдо държа да са с допълнителен Plus Test, който е най-трудният за минаване краш тест за столчета обратно на посоката на движение. Всички останали краш тестове са супер базови и така или иначе столчето няма да е на пазара изобщо без тях, та не са никакво мерило за безопасност.
Аз ще си возя детето обратно, докогато столчето позволява. В случая се спрях на BeSafe Stretch 2, защото е единственото одобрено столче само обратно на движението до 36кг. или 7 год. възраст, което гарантира, че няма да се надрасне по килограми преди 7год. (другите са мисля до 28кг и има шанс детето да стане тези кг преди 7год.)
Столчето е доста скъпо и ще го вземем на изплащане, но съм сигурна, че е най-доброто и ще съм спокойна. Отделно, че ще се ползва много години. Разбира се, това е единствената покупка, която се надявам никога да не трябва да ми се доказва.
Но ако искате да сте максимално сигурни в безопасността, търсете столчета с допълнителен Plus Test. Не са много на пазара. В сайта на “С деца на борда” има супер много и полезна информация и за возенето обратно на движението, за столчетата с Плюс Тест и информация за всяко едно и тн. Препоръчвам. 😊 Ние ще ходим на консултация при “Сгушени”, защото имат офис в Пловдив, а “С деца на борда” за само с София за съжаление и скоро няма да можем да отидем натам. Та ще можем да пробваме на място столчето в колата и да го инсталираме правилно с тяхна помощ, както и да ни покажат как правилно да поставяме детето в него.

Друго което мога да посъветвам е да избягвате столчетата до 105см. , а да гледате такива до 125см.
До 105см. се израстват бързо, но не достатъчно бързо, за да може детето да премине в бустер, и родителите попадат в една тъпа ситуация, в която за кратък период отново трябва да купят столче (до 125см.) докато детето надрасне и него и мине към бустер. И това са двойни разходи особено ако се взима висок клас столче. Може да бъде избегнато ако още отначало се вземе столче до 125см. 😊

Също имам въпрос - Някоя мама пробвала ли е адаптираното мляко на Dm Bio? Кърмата ми намаля и няма как да взема достатъчно от замразената за почивката ни, та ще се наложи да давам няколко дни адаптирано мляко и взех такова.

Да добавя и за пробиването на уши - и ние ще пробиваме скоро, насочила съм се към Дерматологична клиника Dermavist (в Пловдив), в която пробиват със системата Studex 75. Води се най-добрата система за пробиване на уши в света, 100% хипоалергенна. Цената е 36€ с включени медицински обеци и гелче за поддръжка след пробиването.

Последна редакция: пн, 27 юли 2026, 22:17 от Yana9

# 353
Момичета във фейса има една група Деца на борда може да влезете и да видите. Ежедневно качват постове и коментират всеки един пост с правилно/неправилно. Дават много мнения и насоки. Също мисля,че имат и физически магазин в Гр.София за консултация и тест на столчета. Мамите които са от града може да се възползват. Много полезна група е. Добавям и линк за да ви е по лесно.
https://www.facebook.com/share/g/1GsLwNw135/

# 354
Vertex, и при нас се става в 5 и 30 сутринта почти всеки ден. Моят син спи цяла нощ (от 7 вечерта до зори), но просто си се събужда още преди изгрев готов за игра и ядене, започва да ме вика от леглото и се опитва да пълзи в него. Прави ми впечатление, че като го сложа малко по-рано (в 19 вместо в 20 ч.) става с половин час по-късно, което си е повод за радост у нас. Спи или 2 или 3 пъти на ден и е абсолютно невъзможно да променя графика му - той сам си знае кога и по колко. Остава ни радостта, че спят през нощта, а и се възползвам от шанса да го уморя от игра и да го метна в количката за много ранна и приятна сутрещта разходка.

# 355
Здравейте и от мен,

За столчето и ние избирахме по сходен начин като Yana9. Разгледахме опциите в сайта на Kids on Board, но в крайна сметка решихме да отидем на място в магазина на Besafe в София, тъй като се бяхме спрели на тяхното столче (besafe beyond 360 2). Мен ме спечели освен със сигурността, разбира се, и със следните неща: може да се върти при поставяне на детето вътре, т.е. като се отвори вратата на колата, столчето може спокойно да си се обръща на всички посоки и след това да се обърне към седалката назад; има наклон за сън (който не съм сигурна, че оказва съществена разлика но все пак...) и текстилът е дишащ. Истината е, че дори и с това столче си има изпотяване и запарване, но определено е по-малко от предишното ни, при което бебка подгизваше. Засега сме доволни и със сигурност сме по-спокойни, но цената му определено не е ниска. Все пак смятам, че си заслужава инвестицията.

Някой беше писал за детските кухни. На последния преглед личната лекарка ни посъветва да помислим за детски кухни; препоръча държавната и сега много се чудя на какво да се спрем. Аз съм израснала с държавна и нищо ми няма, но все пак сега има доста повече избор и по-добри алтернативи. Мисля да тестваме няколко различни за по ден, за да видим дали госпожицата ще ги хареса, а и дали й е време за детска кухня, защото не съм убедена колко е удачно. Засега съм се спряла на Фуристо, Вълшебник и трябва да харесам още 1-2, които да пробваме.

Респект към мамите, които вече мислят за пробиване на уши. Мен ме хваща много голям страх, като си помисля за това при все, че със сигурност искам пробити уши за бебка. Знам, че е по-разумно, докато е малка, но ми звучи много трудно...

Преди седмица се върнахме от първото си пътуване заедно като двойка; бебка прекара 4 дни с баба си и дядо си (моите родители). Беше ми изключително странно и трудно - много ми липсваше, но поне знаех, че е в добри ръце и че няма да има проблеми. Много е странно чувството да не мисли човек за това какво ще яде бебето, кога ще спи, с какво ще се занимава... Grinning

На нас ни предстои второ море през септември. Ще сме с моите родители, което мисля, че е забавно за всички, а и ще можем да отидем някоя вечер на ресторант или пък някой по-далечен плаж с мъжа ми.

# 356
  • Варна
Здравейте!

Относно много ранното ставане и ние го минахме. Будеше се все между 5-6 часа сутрин, без значение в колко е легнал. От около месец започна пак да спи по 10 часа на нощ. Буди се към 8-9 голе долу.

piccione, ще пиша за краката, в събота отивам да ми ги снимат. Ще ми изследват и костната плътност също. Надявам се да няма големи проблеми, но каквото, такова. Каквото зависи от мен съм казала на физиотерапевта, че ще го направя.

Относно мненията на личните лекари/педиатри изпратете ги до Пловдив! Без да засягам, ако има пловдивски мами! Много хубав град, където се сгодихме и пак бихме се върнали вече трима!

Зимата и нашата лична беше казала да сме му намалили количеството мляко, че качвал доста. Баба му (свекървата) беше казала точно тогава, че бил дебел (май така се беше изказала) казах, че за съжаление не се е метнал на мен. И то наистина е така, само носът му засега е като моя и нищо друго. Дори формата на нокътната му плочка на крака и ръце е на баща му (194 см. и малко над 100 кг., аз съм 172 см. и в момента съм 55-56 кг., а до преди да забременея повече от 52.5 не съм била за 35 години) и техния род. И за протокола изобщо не е дебел и никога не е бил. Това, че като го къпехме зимата, седнал и коремът му се нагънал, малко елементарно мислене се иска да се сети човек, че изправен/легнал не е като седнал. По последни мерки и теглилки на 14.07 (ден след като стана на 8 месеца) е 75 см. и точно 9 кг. Даже на последната консултация личната каза, че бил с размери на едногодишно. Забавното беше, че и беше облечен с дрехи, на дете,  което ги е носило на годинката си, но там родителите не са с нашите размери и нормално. Та хич да не ви пука. Хората са мега малоумни и супер нетактични и несъобразителни в по-голямата си част.

# 357
Хахах, моят син е 75 см и 10 кг. Значи е великан. Това пък дебело бебе или дете много ме смущава като израз. То и за голям човек ме дразни, ако някой се изкаже така. Хич да не ви пука, да са живи и здрави децата, другото не е важно.

Много мой близък, момче, беше нисичък, набит. Все му се подиграваха. Като стана на 14-15 изведнъж се издължи и е 2.10 в момента. Разкошен младеж. Та.. толкоз. Има и другата крайност - обиди от сорта на комар, ама той/тя не яде ли, рахитичен, ала бала. Хора, които обсъждат телосложение на деца не са ми приятни. 😂

Общи условия

Активация на акаунт