Ноемврийски бебета 2025 - Тема 3

• 1 136
  • 63
  •   2
Отговори
# 45
Здравейте, момичета!
Аз от около седмица съм се "предала" да се вглъбявам във всички норми и препоръки, да следя стриктно дневен и нощен сън, схеми за захранване и т.н. Явно не работят за всяко бебе и това само ме натоварва и фрустрира. Единственото, което гледам е да не си ляга много късно - някъде около 21ч. И да не будува прекалено дълго. Тя си показва кога е изморена - около 2ч и половина до 3ч будуване. Дневните дремки по 30мин се отказах да ги удължавам. Понякога последната тя сама си я удължава, ако е много изморена.

Пюрета засега давам чисто да си ги опитва по няколко лъжички. Тя и не иска повече. На 4 дни сменям зеленчука. Като пробва повечето основни ще започна да правя миксове.

До преди месец си мислех, че съвсем скоро ще пропълзи, защото стоеше на колене и лакти и имаше някакви наченки на движение. Изкарваше дълго време и си играеше. Много странно, но това умение по едно време изчезна и от тогава спря изобщо да го прави. Сега като я оставя по корем и застава само в поза супермен и нищо не прави. След 2-3мин се разплаква и трябва да я взема. Това, което ни показаха като упражнение да я повдигаме за крачетата тип "количка" много я изнервя и не работи.

Срички засега няма никакви. Някакви случайни "Ама" "Аба" "Ухуу". Предимно пищене, балончета и много от това Ухуу.

Като цяло пак се върнахме в старите newborn фази, когато искаше само на ръце. И сега пак не дава никъде да я оставя, само че вече е 7+ кила. Около 80% от времето през деня вкъщи минава в мрънкане 🫤 Но иначе като излезем навън е много спокойна. Бяхме на кафе с приятелка и изкара 2-3ч без да се обади.

Ние на море едва ли ще ходим. На мъжа ми му се струва, че ще е много сложно с толкова много багажи, колички и други неща покрай бебето. 😒

За ескалаторите и количките не знаех, че е забранено. Ще трябва да се науча по нормални стълби 😬

Последна редакция: вт, 02 юни 2026, 17:30 от piccione

# 46
И нашият малчо вече намали опитите да се мъчи да пълзи, с търкаляне и въртене стига до целта си, ако е в настроение, иначе също следва истерия. Също се изнервя и доста често се носим, защото идва рев с хлипане. Не знам дали няма да съжалявам за това, което ще напиша, но нямам търпение да проходи, защото и моите ръце не издържат (той е малко над 8 кг., аз съм 45 кг.). Мисля, че даже и главоболието ми се дължи на опънатите мускули на раменете и врата нон стоп. Също много бързо му пада батерията, предполагам, защото всичките му спанета са по 30-40 мин. Не знам как ще стане да е на 3 дремки както навсякъде пишат, отказах се да го мисля. Аз нямам желание на този етап да ходим никъде, направихме две почивки с един и същ резултат, изнервеност и рев през нощта (горките ни съседи по стая, дошли да разпуснат). Явно е от чувствителните бебета и му влияе смяната на обстановката.
Напоследък много се е разговорил и не млъква по цял ден ,,да да,,, бе,,, бе,, бъ бъ,,, ете.. не не, де де е най-употребявано. В другата половина на деня или мрънка или се дере. Научил се е да мята биберони и играчки със сила, доста надалеч и до там се изчерпват новите умения.

# 47
При нас за пълзене/лазене много помагат неща, различни от играчки, към които бебето има интерес (например пръстен, телефон, кутия от нещо). Оставяме ги на определено разстояние и тя веднага тръгва настървено, за да ги хване. Докато научи движенията също се ядосваше и мрънкаше, но сега бързо се придвижва. Може да опитате така да стимулирате бебоците.

На нас ни предстои голяма промяна - след няколко дни се местим от апартамента ни в къщата на родителите ми и ще сме там чак до есента. Мъжът ми започва командировки и ще се прибира в петъците, а неделите пак заминава. Много ми е гадно, защото с него сме си изградили рутина и той ми е от голяма помощ. Не че родителите ми няма да помагат, ама е различно... Много ми е притеснено и как ще отрази на бебка новата атмосфера, имам усещане, че ще имаме срив в съня (дано да греша). В апартамента съм си нагласила всичко да ми е удобно, а сега тепърва ще развиваме нови навици. Отделно там имаме и котки и не ми се мисли😵‍💫. Обожавам ги🐈‍⬛, ама сега с бебето вече имам различна гледна точка.

# 48
Ние сме привилегировани и си живеем на плажа. Ще ходим следобедите за да няма големи жеги. Също съм харесала няколко плажа край Бургас, по плотки и без много хора.

За животните, ние сме с куче, а на село сме с 3 кучета, котка и кокошки. Не е толкова страшно , просто спазватв дистанция с животните, малко по-отдалеч ги гледаме и чистим с робота всеки ден.

Тя имаше обрив по лицето (мисля от козметиката) та изчаках да мине и утре почваме жълтък.

И като за последно да се похвалим в бургас имаше "бебе зона" през уикенда , където дарихме мноого неща на фондация "от мама за мама" и участвахме в една томбола и вчера на 01.06 ни изтеглиха и спечелихме хигиенен кош на  Tommee Tippee хигиенен кош с клик. Таман за деня на детето подаръче.

# 49
И при нас е това мрънкане след обед. Направо едвам се успокоява. Ще ходим и ние при нашите скоро, надявам се да е добре всичко. Не мисля, че ще е за дълго, защото аз не обичам да сменям места.
Взех му слънцезащита и нова козметика А дерма Екзомега и има голяма промяна в кожата му. Слънцезащитата още не съм ползвала, но и няма да бързам. Взех я, за да имам. Ще избягвам да я слагам. Аз и в жегите не излизам, че ми става лошо направо.
Взех и Занзи бимби за комари, лепенки и едно за количката от Озон. Дано действат, мразя насекоми.
За деня на детето му взех две играчки на Литъл дъч и това е. Дано му харесват.
За пюретата, за сега му правя, надявам се да ме харесват и занапред. Да си хапва.

За тъми тайм - върти се постоянно, но не се задържа много по корем. Прави някакви наченки за пълзене, но не особено успешни. Много ме притеснява, че в легнало положение постоянно е в поза “коремна преса”. Може би иска да стане, но не умее да стои и започва да се стяга, опъва и реве. Не мога да разбера дали е проблем. Не смея да го слагам седнал много, за да не му навредя нещо. Имаме час за ортопед чак за юли..

# 50
Здравейте,какво мислите и смятате ли да слагате децата на проходилка/паяк?

# 51
Нас ортопед ни посъветва да ги избягваме, но насърчи проходилките тип за бутане. Имаме такава от погачата, ще видим дали ще влезе в употреба.

При нас има някаква много голяма тревожност около пюретата, почти винаги има плач в средата или края. Харесват й, но й е много чувствителен стомаха и газовете не спират.

# 52
felissity, на нас ортопеда ни каза да не ползваме проходилки и паяци, защото не са ок. Ако искаме може walker от онези тип количка, които се бутат. Но и за тях каза, че в началото им е трудно и се засилват напред и може да паднат по очи. Ние мислим да видим първо как ще е без нищо (само за мебелите да се хваща) и след това ще преценим има ли нужда от друго.

*Панда*, ще пробвам с разни вещи, които не са играчки. На нея и без това повечето вече не й харесват и са й омръзнали. Успех с преместването!
По същия начин както при Smurfette19 и нашето момиче хвърля играчките. Особено когато е изнервена, може да ги метне чак до другия край на стаята.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 10:24 от piccione

# 53
piccione,  и при нас почти всяко умение досега започва с усилени тренировки и после изчезва за около месец преди да се завърне. И двата вида въртене минаха по този ред. Ще те изненада скоро като пропълзи отведнъж.

*Панда*, стискам палци за преместването. И ние сменихме жилище, но в 4-тия месец. Мина изненадващо добре, дори това провокира установяване на кърменето (дотогава отказваше да суче и се цедях). Единственото по-сложно нещо беше, че все искаше да го гушкам.

# 54
Здравейте, момичета и поздрави от Халкидики! Първо море за нас с малкото мишле и засега, слава богу, всичко върви добре. Имаме голяма веранда, на която прекарваме почти целия ден. Носим си малко бебешко басейнче, в което вчера тя прекара близо 30-40 минути и се забавляваше много. Взехме също така и една подложка за игра 120х160, която се оказа много полезна, за да може бебчо да се върти, да пълзи и да си изразходва енергията на воля. Вече даже 3 пъти им потопихме крачетата във водата - малко е студена, но за няколко минутки мисля, че не беше проблем.

Piccione, и аз руших преди няколко седмици да процедирам по същия начин. Не мога да ги следя тези интервали на будуване все едно са аксиома. Само се изнервяме и аз, и бебчо и я карам да спи, когато тя не иска. Следя кога е уморена, но честно казано имаше напоследък дни, в които е будувала 4-5 часа без да се умори или вкисне, и си казах - окей, нека тя си реши кога да заспи.

Панда, успех с преместването и намирането на нова рутина! Звучи трудно, но се надявам да помагат родителите ти и бързо да свикнете. Ние сме с 2 котки вкъщи. В началото се опитвахме много да я опазим от тях, но видяхме, че няма смисъл. Проявяваха много взаимен интерес, така че сега ги оставяме да се приближават. Тя посяга да ги гали и дърпа и са й много интересни, но разбира се внимаваме и винаги сме плътно до нея, защото с животни не се знае никога колкото и да да търпеливи.

За проходилките на нас ортопедът ни каза, че нищо не забранява изрично, ако детето не е с наднормено тегло и няма проблеми, но не препоръчва ползването им преди да е пролазило, тъй като ако първо проходи, после няма да има стимул да се научи да лази. Лазенето е полезно за координацията на ръцете и краката и е хубаво да се мине през него.

# 55
Нашата мишонка от вчера може да се обръща от корем по гръб 😆. Още в 4 месец почна да се върти по корем, но не можеше да се върне обратно. Миналата вечер я бях оставила баща й да я гледа и се забавляваха на спалнята, докато аз й наглася мляко, и тя взела че се завъртяла два пъти, отидох и пред мен също се завъртя и оттогава постоянно се върти и е станала про 😆😆 но все още предпочита едната страна.

Днес й вкарах глутен. Реших да го вкарам с пюре и взех на дм пюре с ябълка и зърнени култури. (ще кача снимка, много й хареса, на мен също😆) Дано всичко е наред, дадох й две лъжички преди час и засега всичко е окей.

При нас съня с нощното й кошара парти в 3:30ч.😆 се пооправи, като остана единствено супер ранното ставане към 5:30-6, но четох че това е етап на тази възраст, който просто трябва да си мине и постепенно ще си измести пак ставането към 7, та дано. Иначе тя си е на 3 дремки вече от месеци. Гледам общо да й е 3.5 - 4 часа дневния сън (по-скоро 3.5) и зависи колко спи първата дрямка, напасвам втората и последната гледам да е 30-40 мин. и да приключи най-късно 17:30, защото тя си ляга за нощен сън в 19:30-20:00ч. Тя си свикна вече с тези ИБ и сама си показва, че й се спи точно навреме 😆 малко люш-баш, бибата и е откъртила.

Вкъщи е много топло, около 26-27 градуса, няколко пъти й пускам климатика, като я видя че й е трудно да заспи от жега, но гледам ако става с отворен прозорец, докато мога, да го карам така. Спи по боди с тънки презрамки.

Ние взехме бънджи за врата, като я оставям по 15-20 мин на ден, отначало се чудеше какво да прави, но я оставих и бързо му хвана цаката и вече много се кефи и си подскача 😆. Те мнооооого рита постоянно, защото на люлката съм й сложила още пр съвсем в началото в краката една дрънкаща книжка и тя се е научила, че като рита и книжката дрънка, и сега рита много, навсякъде, като е легнала😆 като я къпем и после я оправям на масата в кухнята върху повивалника и като почне да рита направо ми изкарва въздуха😆и рита много силно, направо забива крака в земята 😆 И като я държа изправена много подскача. Засега не може да пълзи още, ще видим кога ще започне. Зъби също няма все още.

# 56
Казвам ви от опит - който е успял да приспива детето с биберон, люшкане или каквото и да е без мляко - велики сте, радвайте се, ценете свободата 😄 При нас с възрастта става все по-прилепена, преди заспиваше с шише, сега само в количката. Вечер ме държи заложник и заспива само на гърда, ама не може да я преместя, трябва да чакам да откърти поне час и тогава. Абе луда работа, дано по някое време сама се отбие, направо е пристрастена 😅

Определено за второ ще съм по-твърда с приспиването, че там това лежане по цял ден с бебето няма как са стане.

# 57
Това с следене на спане и будно интервали ми се стори излишно че някои го правят и знаех че ще се откажат.Не може да се накара насила бебе да спи или да е будно.а когато иска спи и е будно.Моята е с 3 дремки дневни и като й се спи от килима я слагам в леглото с биба заспива.Знам че й се спи когато си търка очите или реве.

Дали някой е пробвал захранване водено от бебето baby led weaning?Не че го правя просто ми е чудно как се справят с грамажите в случая.

# 58
Аз правя захранване водено от бебето, но не следя грамажи, то и няма много как. Днес с ММ си говорихме и аз му казвам виж колко много и добре яде вече, а той беше, а така ли на мен ми се струва, че нищо не яде. Stuck Out Tongue Winking Eye Та относителна е работата, за мен е важно да опитва нови текстури, не гоня заместване на хранения, защото нали казват, че до 1г основното си е мляко, но гледам да предлагам твърда храна достатъчно и така. Даже на морето тези дни и телешко пробва, тук една седмица на месо, глутен и плодове ще набляга, защото не успявам да намеря подходящи зеленчуци.

# 59
  • Варна
При нас от снощи започна много сериозна тренировка за обръщане от гръб по корем. Отдавна се бута с единия крак и се завърта на една страна, но все не успяваше да се обърне. Днес вечерта пак го карам, леко бутам, взе, че върна от кашата малко и го оставих. Беше по гръб и като се върнах в спалнята го намерих по корем и му казах, че май не го бях оставила така, за да не върне отново. Та сам се беше обърнал явно. Много му е интересен кремът против подсичане на Бочко и го примамваме с него от снощи.

Днес пък преди да излезем пръдна един път, аз с пръст почнах да го закачам по дупето и да му казвам, че е пръднал. Малко след това пак пръдна и сам си се разсмя с глас, без да реагирам аз.

Относно храненето количеството мляко, което изяжда общо за дена доста намаля, но го отдавам на топлото време. На обяд яде пюре и вечер каша.

Напоследък доста взе да се буди рано рано сутрин между 04:30 и 06:30, различно всеки ден. Нас това хич не ни се нрави, защото от двумесечен спи по цяла нощ. Почнахме да го държим мааалко до по-късно буден, ако е спал до 19-20 ч. преди това, че да спи повече след това. Дава резултат и тази сутрин се събуди в 07:30. Аз никога не съм се интересувала колко и кога трябва да спи. Водя се по него, но и той сам си направи график след като се прибрахме от болницата. Спи и яде, когато той иска. В общи линии сънят е с +/-1 час май, та на мен не ми пречи.

На 10 сме на преглед и после тръгваме към моя град. Нямам търпение да се прибера, защото трябва още две съученички, едната с детето й и сега бременна и другата с двегодишно й момче да се приберат и те. Та Светата Троица ще сме в доста разширен състав. Ще постоя с малкия 10 дни някъде и после пак към Варна.

Да се похваля, че на 1-ви съм спечелила топка от Куинс, днес ми звъннаха. Малкият има подарък за вече миналия празник. Пожелавам и вашите мъници да са живи и здрави и много усмихнати.

Общи условия

Активация на акаунт