Консултация с логопед - 2 тема

• 91 910
  • 308
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте Алекс1,
дъщеря ви вече е достатъчно голяма за работа с логопед (разбира се това става под формата на игра), в която да се включат упражнения за оралната моторика. Това може да подобри произношението й, както и да помогне за поставянето на липсващите звукове. За някои още й е рано, но пък е важно другите да не ги затвърждава с погрешно произнасяне. Много от нещата може да ги правите заедно, докато играете или миете зъбите.
Консултацията е наложителна, ако детето не подобрява произнасянето и продължава да говори по този начин два или повече месеци. Често децата след един период на проговаряне и овладяване на речта имат проблеми с артикулирането на звукове, които "изчистват" сами впоследствие. Наблюдавайте я и ако не успява сама да се справи, потърсете консултация.
Успех ви желая. Flutter

# 226
Много благодаря за отговора! Мен ме притеснява това, че откакто е проговорила, все така си говори, що се отнася до буквите В, С, Ш и Щ. От скоро започна правилно да произнася Л. В някои думи също произнася правилно С-то, но за останалите от няколко месеца няма напредък. Затова, след като прочетох отговора ви, смятам, че е добре да направя консултация с логопед. Бихте ли ме насочили, защото досега не ми се е налагало да търся такава консултация и не съм запозната. Благодаря още веднъж.

# 227
Здравейте, аз пиша в друга тема и се извинявам предварително, че си позволявам  да пиша във вашата тема, но го правя за да мога да разбера има ли тук родители от Благоевград.Събира се подписка за логопедичният ни център, който в момента е частен и ще става държавен, след като се прецени дали има желаещи и нуждаещи се. Родителите на деца с увреждания трябва да подпишем списъка, ако искаме това да стане.Пуснала съм и тема за това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=293177.0

# 228
Здравейте, с риск да повторя искам да запитам, в детските градини има ли безплатни логопеди? Чувам страшно различни мнения - в нашата се оказва, че няма, а в друга градина, че има. В нашата искат 75 лв/месец за логопед, в другата е безплатно? Изобщоо някой може ли да ме светне къде е истината. Благодаря.

# 229
В нашия град няма логопед  ,   в Бургас също няма  единствено на частно   може да се  намери  добър логопед .Ако  ви притеснява таксата  от  75 лв   на месец   е повече  от минимална (разбира се стига да   е добър  логопеда)
Има   безплатни  логопеди в   логопедичните градини  и    специализираните градини   за  деца  със Соп  .Ходим на логопед от   3 год  на частно   bouquet

# 230
  • Бу-у-урга-а-ас
В нашия град няма логопед  ,   в Бургас също няма  единствено на частно   може да се  намери  добър логопед .

Това не е съвсем точна информация. В Бургас има 12 държавни логопедични кабинета, за различните райони на града. Там логопедичната помощ е абсолютно безплатна. В някои от комплексите колегите посещават градините и работят там по два пъти седмично, а в други кабинети родителите трябва сами да си водят децата. Единственият проблем е, че децата са много и колегите се пренатоварват, от което страда и качеството на работата.

# 231
Логопедка   когато бяхме на 3     отидохме в  единия от тези безплатни   центрове ,бяхме наясно  че детето има нужда  от логопедична терапия.Освен това   въобще за  безплатно не говорехме тогава.. търсехме  добър логопед    който да се заеме да работи с  детето .Буквално логопедките  ни гледаха като объл камък и ни пратиха  на    детски психиатър  тк  не работели  с толкова малки деца След 5  год  възраст  се заемали    Rolling Eyes Shocked Shocked Shocked.Какво  да кажа  не си  губете  времето   ...  една две  са най  добрите  в Бургас  останалите   просто   нямат нужните  знания  ...за преодоляване   на  една  дизартия ,  моторна  или сензомоторна  алалия  .Илишно е да пишем колко са  центровете.
Минимум 3 пъти в седмицата  с  50 мин индивидуални занимания   са необходими   и да отбележа  много  знания  и опит от  страна на логопеда   Peace  bouquet

# 232
  • Бу-у-урга-а-ас
Bluevelvet, не отричам информацията която даваш, а само допълвам за да знаят хората, които биха предпочели държавната безплатна помощ.   bouquet

# 233
  • София / Пловдив
Съни, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!   bouquet
Да си жива и здрава и гоооооляма късметлийка! Целувки!
  Heart Eyes

# 234
Съни, както писах и в седмичната, дано това, което правиш винаги ти носи много радост! Бъди здрава и щастлива! Честит Рожден Ден!   bouquet

# 235
 HugБлагодаря, да ви се връща всичко хубаво и добро! Hug

# 236
Съни, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!      bouquet

# 237
  • софия
Здравейте! Може и вече да го има написано, но бебо не ми дава много време за четене,тъй че да попитам ако някои може да помогне. Дъщеря ми сега завърши първи клас и започна много да бърка в писмената реч-изпуска гласни буквички,вместо в пише ф и т.н. В края на срока имаха пак прегледи при логопед и ни записаха за от есента. Въпросът ми е за координати на логопед ,да си помогнем през лятото да не и се струпа много наесен.

# 238
Здравейте, синът ми е на 2 г и 7 м и бих искала да ви опиша как е в говорно отношение, и да ви попитам дали ви се струва, че има забавяне или да изчакаме още няколко месеца.
Казва мама, тати, сочи бебето ни и казва бебе и името му, казва някои имена на животни и звуците им - куче, коте, пти, пате, па па, конче (преди не можеше да казва "ч" но вече го казва), риб или рин за "риба", дай, чао чао, вода, чай, чайче, цеце за цвете, вода, ако и пиш, кола, буу, ало, здравей като вземе телефона. Казва също и кратки изречения от типа "къде е" като търси нещо, "къде сте бе", "айде дее", "кой къде е", като направи беля сочи и вика "кой" (имитирайки ме Simple Smile , щото аз точно така соча и го питам "кой го направи това" ). Иначе тези неща като ги казва във всичките влага съответния смисъл, а не просто механично да ги произнася, и ги казва правилно.
Иначе доста си говори и на негов си език.

Забелязвам обаче, че всички тези неща ги казва само на нас двамата. С външни хора говори много малко разбираеми неща, казва само някои неща, които ги е усвоил по-добре.

как ви се струва?

# 239
Здравейте, ебето ни е хипотрофно, на 4 м е, но е родено 3 седмици преди термина 2300 г. Аз вече съм забравила точно кога почват да гукат, но малкото не е много напред в това отношение. От време на време казва едно гърлено "р", обикновено като го взимам на ръце или като го вдигам да го преобличам, или като го мия. Иначе има периоди на будуване, когато просто си стои и си гледа. Иначе от месец насам, някой път когато му се мрънка издава кратки едносчрични звуци. И това е всичко.

Общи условия

Активация на акаунт