ПОМОЩ! Световъртеж при ставане от стол/кола и клякане

• 1 695
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте,на 34 години съм и съм много притеснена. Проблема започна преди 2 години. Както стоя на компютъра и работя,ставам да облужвам клиенти (на бензиностанция) и рязко ми се замотава главата,претъмнява ми пред очите даже някой път виждам земята под краката ми по-висока,краката омаляват,или се напрягат незнам как да го обясня и усещам силно заглъхване в ушите. Същото ми става и като сляза от колата,и от стол и от всякакво седнало положение. Като ми се случи това спирам и чакам да мине ,иначе ще падна. Минава за 2-3 минутки и продължавам. Та така до миналата година ,когато отидох на лекар и ме изпрати на невролог. Направиха ми ЕЕГ,казаха на нервна почва и ми изписа лекарство със зелена рецепта. Изпих едно бях като парцал и го хвърлих. Аз съм на Сероксат и Атаракс от много години,така че това беше излишно.Бях на снимки за врата и гръбнака ,пак нищо. Така...И до днес това не спира. Преди два месеца се оказах с ИР и пия Глюкофаж, Фебускостат и Тинтарос Плюс...Добре. Обаче онзи ден отидох пак на ЛК и пак му се оплаках и ми направи ЕКГ и пак нищо нередно. Изписа ми Арлеверт по 1 на ден. 4ти ден го пия и нищо. Вече всякакви сценарий са ми в главата и се побърквам. Моля ,който е имал подобно преживяване или е лекарите Вас. Кажете ми какво може да е ,вече се отчайвам. П.С Кръвното в седнало положение ми е 105/70 като стана 120/84 . Легнала ми е нормално.
Моля за помощ със съвети или опит. Благодаря предварително!

# 1
Кръвна картина, за да се отхвърли анемия, правена ли е?

# 2
  • София
Снимка на шията правила ли си? Освен това според мен трябва да отидеш на отоневролог.

# 3
Да ,анемия нямам,снимки са правени на шия и нищо .. 😭

# 4
Кръвното в седнало положение ми е 105/70

Това не е ли ниско кръвно? Според мен е нормално при рязко ставане да ти се завие свят. Пробвай да ставаш по-бавно и плавно и виж дали няма да има промяна.
Не знам тези лекарства, които пиеш, за какво са, но прочети внимателно листовките да не би да имат такива странични ефекти.

# 5
Аз съм с ниско кръвно почти откакто се помня. Наследствено е при мен. Свикнала съм. Но щом при Вас е от 2 години, не знам..! Явно е от ниско кръвно, но въпросът е от какво е провокирано при Вас, при положение, че от скоро сте така! Иначе Гутрон помага при ниско кръвно.

# 6
  • Варна
За мен това е просто от ниско кръвно. И на мен ми се случва. Съветът на ЛЛ е като се изправя да не се юрвам веднага нанякъде, а да изчакам 10-15 секунди. Също и да не ставам рязко.
п.п. сега дочетох внимателно, наистина пиеш доста лекарства. Възможно е някое от тях да има този страничен ефект - да сваля кръвното. Защото наистина ти е ниско и е съвсем в реда на нещата при изправяне да ти се завие свят.

# 7
Много благодаря,че се отзовавате ,момичета. Забравила съм да спомена,че Глюкофаж (за ИР),Тинтарос Плюс (холестерол и триглицериди), Фебускостат (пикочна киселина) ги пия от само 2 месеца. Този проблем ми е от 2 години насам,и от година и половина стана много по-осезаем. ЛЛ ми направи ЕКГ,каза че е добре и ми изписа Арлеверт за световъртежа,но пия от него вече 4 пъти и нищо,за това лекарство пише че е за средното ухо и ако ти се върти стаята. Вероятно няма да ми помогне защото при мен не е въртене на стаята. Не знам ,направо ще ме побъркат тези лекари.

# 8
  • Варна
Просто имаш ниско кръвно. Не ставай рязко, това е най-важното. И когато ти се завие свят и ти писнат ушите - подпираш се здраво на нещо и чакаш да ти мине. Ако ти треперят краката - клякаш.
И не се паникьосвай.

# 9
И аз го имам това. Избягвай рязко ставане, а ако усетиш замайването приклекни или се наведи за няколко секунди. Появило се е наскоро, защото според мен се засилва с възрастта. Свиквай и толкова.

# 10
...но пия от него вече 4 пъти и нищо...

Едва ли има такова вълшебно лекарство, което да помогне веднага. Това не е обезболяващо все пак. Лекарствата действат с натрупване.
Не знам как действа конкретно този препарат и дали ще ти помогне, но не можеш да очакваш, че като изпиеш 2-3 хапченца, ще се оправиш веднага и завинаги.

За странични ефекти те питах за другите препарати, които пиеш от години – Сероксат и Атаракс. Не знам защо подценяваш нежеланите реакции.

Цитат
Някои пациенти, които приемат СЕРОКСАТ, развиват състояние, наречено акатизия, при което усещат, че не могат да си намерят място и не могат да седят или стоят прави спокойно. Други пациенти развиват състояние, наречено серотонинов синдром или невролептичен малигнен синдром, при което имат някои или всички от следните симптоми: усещане за силна възбуда или раздразнение, обърканост, безпокойство, усещане за горещина, потене, разтрисане, треперене, халюцинации (странни образи или звуци), мускулна скованост, внезапни спазми на мускулите или забързан сърдечен ритъм. Тежестта на симптомите може да се увеличи, което да доведе до загуба на съзнание. Свържете се с Вашия лекар, ако забележите някой от тези симптоми.

Чести нежелани лекарствени реакции
Може да засегнат до 1 на 10 пациенти
Усещане за замаяност, нестабилност или липса на баланс
Мравучкане, парещо усещане и (по-рядко) усещане за електричен ток, включително в главата, както и бръмчене, свистене, свирене, звънене или други натрапчиви шумове в ушите (тинитус)
Нарушения на съня (ярки сънища, кошмари, невъзможност за заспиване) Безпокойство
Главоболие.

Нечести нежелани лекарствени реакции
Може да засегнат до 1 на 100 пациенти
Гадене
Потене (включително през нощта)
Нервност или тревожност
Тремор (треперене)
Обърканост или дезориентираност
Диария (разстройство)
Повишена чувствителност или раздразнителност
Зрителни нарушения
Неравномерен или бърз пулс (палпитации).
И т.н., и т.н.

За другото сама си ги потърси.

# 11
105 на 70 не е никак ниско кръвно. Съвсем нормално е.
Може би е от странични ефекти на всичките хапчета, които пиеш.

# 12
105 на 70 не е никак ниско кръвно. Съвсем нормално е.
Може би е от странични ефекти на всичките хапчета, които пиеш.

Като казваме ниско кръвно нямаме предвид принципно ниско, а моментен спад за секунди само от рязкото ставане. Доста обичайно явление.

# 13
Разбира се, че е ниско. Нормалното (по учебник) е 120/80.
Друг е въпросът, че може да се счита за нормално при човек, който по принцип си има ниско кръвно налягане.
Но то и хипохондрията е нормално състояние при човек, на когото са предписани гореспоменатите медикаменти.

# 14
  • Варна
От кога 100/70 е нормално кръвно?

Общи условия

Активация на акаунт