За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 21

• 14 933
  • 465
  •   3
Отговори
# 270
Аз нещо се поизложих ... Genius Girlfriend го чаках много, но нещо ми доскучняха училищните драми и зациклих на 15 епизод.

За фенките на Tan Jian Ci - попаднах на стар (от 2024) филм с него - Go East. Според описанието е комедия, но аз се информирах предварително за края и както всички исторически, се стига до политически интриги и бой. Започнах го, добре върви.

И за накрая - за мен най-хубавата новина. Официална премиера на 19

# 271
Здравейте, аз съм нов фен на азиатското кино. Попитах AI да ми препоръча нещо красиво, свежо и леко за лятото. Така скочих в този кладенец.  Намерих търсеното, но не веднага. Препоръката беше за Persuit of Jade, тогава тъкмо беше излязъл. Сценарий, костюми, прически, артисти, всичко ми хареса – най-вече албума към филма, който слушам в Spotify. Как Tian Xiwei с лекота носи всичко – носи Него, носи прасето, носи прическата и костюмите, оръжията и ведрото за млякото и всичко това едновременно!!!. Тя дали има български корени . Или ролята на снаха във врачанско, примерно, ще отвее конкуренцията, ако такава се яви въобще. И разбира се Той – няма толкова красив мъж като Zhang Linghe. Да де, но има. 
Face Genius. Cha eun Woo. С него изгледах The first Ride, който ме остави емоционално разбита. Их, защо на него точно тази роля, така рано да ни лишат от Тази усмивка. Още под влияние на филма видях коментари и новини за него в реалния живот. Самоубилите се негови колеги и приятели. За противната си майка той вина няма, но цигарите са си лично негов избор. Трябват му красиви зъби и издръжливост на сцената да пее и танцува едновременно. Макар и силно казано хореография, все пак! Направо вижда човек другия играч да загрява на разервната скамейка. А те са много - кой с кой по-висок, красив и талантлив.
Сега тъкмо приключих Love has Fireworks и ми си струва, че това е, което търсих порвоначално. Харесва ми целия каст. А Tan Jian Ci все едно, че танцува през ролята, с такава лекота му се случват нещата. Този грандиозен талант ми се струва емоционално интелигентен - голяма рядкост в тази сфера. Чак след като го харесах в ролята, видях, че това всъщност е състезетел по бални танци.
Сега ме мъчи следния въпрос – всичи артисти са рекламни лица на световно известни марки най-висок клас американска и френска козметика. Дали нея използват, предвид високите постижения на източната медицинска козметика.

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 13:08 от inka5

# 272
  • София
Сега ме мъчи следния въпрос – всичи артисти са рекламни лица на световно известни марки най-висок клас американска и френска козметика. Дали нея използват, предвид високите постижения на източната медицинска козметика.
Добре дошла в заешката дупка. Joy И наистина всеки е по-по-най. Красиви, високи, талантливи.

Според мен ако са добри продуктите, които рекламират, ги ползват. Но пък от световните марки много правят серии насочени за азиатците. Аз ползвам Nexxus за коса, които са американска марка, но имат серия специално за Китай и тя ми харесва много дори за моята коса и поръчвам от Китай. Лореал пък държат една доста голяма китайска марка козметика - Yue Sai, която е създадена от китайка 90-те, защото е разбрала, че западните продукти, колкото и добри, не са създадени за азиатската кожа. Та тя пък съчетава източните практики в козметиката със западните.

Не мога да коментирам за другите артисти, но за Сяо Джан знам, че когато рекламира нещо, продуктът преди това е минал инспекция от неговия екип - изискват фирмата да им предостави дори проучванията на съставките. Та бих била склонна да вярвам, че той ползва продуктите, които рекламира. Но 100% не ползват всичко.

(Обаче пък рекламите с известни наистина работят - аз така открих и една китайска марка пасти и четки за зъби и толкова доволна никога не съм била. И Nexxus пак го открих покрай китайски актьори).

# 273
  • пустинен пъпеш
Започнах текущата китайска  всекидневна костюмирана драма  ( с излезли 21 еп. от 36)  The Road to Splendor с гг  Ding Yu Xi .Двойка главни в търсене на своето място в живота и преодоляващи различни препятствия по пътя си.Намирам някои пози на Ding Yu Xi  за леко маниерни,но е симпатяга и не е дразнещо.
Inka5,добре дошла.Подготвила съм за гледане   Love has Fireworks ,вече няколко съфорумки се отзовавате добре за него и актьора гг .Нищо не зная за майката на  Cha eun Wooно ,но той участва в едно реалити шоу ,Наето във Финландия ,в което  проличава палавия му игрив характер.

# 274
  • вятърничава
Добре дошла си, inka5! За краткото време, което си посветила на азиатските сериали, си усетила и сладкото и горчивото в тоя бизнес Wink
За забавление - следя в Инстаграм един хумористичен френски акаунт, наречен "Директно от Рая", където правят кратки скечове на тема "И Бог създаде...". Един от скечовете е със заглавие "И Бог създаде... феновете на корейските сериали". Слагам превода в скрит текст, че е дълъг. Да се приема с голяма доза хумор.
Мисля, че доста от изброеното се отнася и за китайските сериали. Всички прилики с действителни лица не са случайни Joy
https://www.instagram.com/reel/Danx3x_soJ5/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==&igsi=MzRlODBiNWFlZA==
И Бог създаде... феновете на корейските сериали
JoyJoyJoy Роца, смях се на текста. След това обаче видях колко много коментари е събрал той, много повече от сирене Рокфор,колко фенове са се припознали. Вероятно поради големия интерес са пуснали и за BTS. Тъй ще е тя.
Гледам все текущи корейски: Dream to You , Spooky in Love,  A Bona Fide Killer и The Affair was Just the Beginning. Първите 2 приключват тази седмица, след тях ще пробвам и Our Sticky Love и Yeah, Let's Get a Divorce. Няма шанс някой от тях да ми стане любим и да остави трайна следа в съзнанието ми. Харесват ми тези парчета:

Пробвах да гледам The Bride of Habaek и с голямо превъртане го докарах до еп.4, голяма боза е за мен.

# 275
Добре дошла в темата, inka5 Flowers Hibiscus

Малко новини от Китай - Националният им регулатор за радио и телевизия е променил някои правила:

- премахва се ограничението от максимум 40 епизода
- премахва се и изискването ако има два сезона, да има минимум година разстояние между излъчването на двата
- премахва се ограничението колко костюмни драми (исторически и фентъзи) да излъчва всяка платформа в рамките на година, вече ще могат да преценяват какво да излъчват спрямо изискванията на пазара
- времето за проверка от цензурата се намалява от 50 на 30 дни

Учудващо за мен, повечето коментари в мрежата са положителни. Аз лично нищо хубаво не виждам.

# 276
ElzaFB, rududu, Unicorn88, bb6  Благодаря за топлото посрещане! Харесва ми атмосферата в групата, затова се позволих да се включа и аз. И да напиша някоя глупост, шанса любимите ни идоли да разберат е нищожен.
rududu, Търся клипчето, в което се обясняваше как в Корея е форма на задължение към обществото човек да си плаща данъците. Страната през последните 10 години се е променила икономически рязко. На този политически и социален фон е регистрана на несъществуваща фирма, от майката на сладкото момче - ресторант за змиорки, с цел укриване на данъци. Става въпрос за около 14 млн. долара, които той е платил и се е извинил на феновете си.  Love has Fireworks – офис драма.  Wang Chu Ran – партньорката на Tan Jian Ci в този филм също много ми допада. Няма как да не ти хареса, давай смело. Ако знаех, че Таn е толкова класен танцьор, щях да гледам на него с друго око.

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 18:16 от inka5

# 277
inka5, привет и от мен!
Тази картинка трябва да ти каже много за мен.

При тази жега мисълта ми е мноооого бавна. Заради това ви изнамерих малко инфо за лукизма в Корея.
Скрит текст:
ИСТОРИЯ НА КРАСОТАТА НА ЮЖНА КОРЕЯ
Лукизъм и олджан
Представете си, че сте на пет години. Все още не сте тръгнали на училище, но вече знаете какво е фон дьо тен, тинт за устни и кой е правилният ъгъл за селфи. Може би това звучи като преувеличение, но в Южна Корея пазарът на детска козметика се разраства толкова бързо, че някои компании произвеждат цели линии грим, предназначени за малки момичета.
Но как корейското общество стигна дотам, че тревогата за външния вид започва още преди първото посещение в училище? За да разберем това, нека за кратко се върнем назад в историята на Южна Корея, а след това ще преминем в настоящето.
За няколко столетия Корея изминава пътя от изолирано кралство до една от най-конкурентните капиталистически държави в света. Тези политически промени преобразяват обществото, а това от своя страна оказва влияние върху представите за женската красота.
Нека започнем от епохата Чосон. Не е изненадващо, че идеалите за красота в затворената Корея значително се различават от съвременните. В основата на обществения морал на Чосон стои конфуцианството. Смята се, че женската добродетел се отразява пряко върху външността ѝ. От жената се очакват скромност, послушание и преданост към семейството.
Чосон е време на голямо благородство. Поне на думи.
Разбира се, през епохата Чосон съществуват собствени естетически идеали. Например така нареченото правило на трите. Първо са трите бели: бяла кожа, бели зъби и бели ръце. Следват трите черни: катраненочерна коса, черни вежди и тъмни ириси. И накрая са трите червени: румени бузи, червени устни и нокти с прасковен оттенък.
Освен това бялата кожа символизира чистота и висок социален статус. Жената с такава кожа очевидно не е трябвало да работи под палещото слънце. Затова светлата кожа се свързва с богатството и принадлежността към привилегированите обществени слоеве.
Според конфуцианската философия тялото се възприема като дар, получен от родителите. Всякакви опити за неговото изменение се смятат за нарушение на моралните норми. Строго се осъждат подстригването на косата и нанасянето на ярък грим. Силно гримираното лице по-скоро се свързва с куртизанките.
Хората в Чосон са убедени, че човек трябва да съществува в абсолютна хармония с природата. Природата се превръща в своеобразна мерна единица за женската красота.
Красивите лица често се сравняват с пълна луна, цвете или бял нефрит. Тънките, извити като върбов лист вежди се смятат за красиви, а малките устни се сравняват с череша.
И може би много хора днес ще се изненадат, но идеалът са тесните, продълговати очи с почти незабележима гънка на клепача. Това, което днес мнозина биха възприели като необичайно, в миналото е било напълно нормално.
В представите на хората от Чосон разцветът на женската красота настъпва приблизително между шестнадесетата и осемнадесетата година. Като цяло се предпочитат крехкостта и миниатюрността.
Представите за красота се променят през петте столетия на съществуването на Чосон и могат да се различават в зависимост от периода и региона. Много от тези представи обаче се запазват в продължение на векове.
В края на деветнадесети век Корея е изправена пред огромни промени.
Колониална Корея
Японският колониален период се превръща за Корея във време на болезнени промени. Кръвопролитията, насилието и жените за утеха, чиято възраст варира между дванадесет и двадесет години, и до днес остават незаздравяла рана за корейското общество.
Заедно с политическия гнет японците внасят в страната ускорена модернизация. В държава, която едва в края на деветнадесети век започва активно да взаимодейства с външния свят, все по-големи количества японски, американски и европейски стоки започват да навлизат на пазара. Заедно с тях пристигат женски списания, реклами на козметика и облекло.
Нарастващата грамотност сред корейските жени, а и просто ярките изображения, създават търсене на списания. Докато ги прелистват, момичетата постепенно възприемат нови за тях представи за външността, женствеността и начина на живот.
Тези промени са особено забележими сред младите жени в градовете. Те все по-често се отказват от традиционното облекло в полза на по-къси и вталени европейски рокли. Освен това започват да променят телата, дадени им от родителите, като отрязват дългите си коси и си правят къси прически тип каре.
В пресата все по-често се появяват образи на така нареченото модерно момиче. Любимото занимание на тези модерни момичета е да посещават кафенета, понякога без мъжки придружител. Те са своенравни и се стремят към по-голяма самостоятелност.
За едни съвременните момичета са символ на прогреса, докато за други са въплъщение на моралния упадък и отказа от традиционните ценности. По същото време, на фона на развитието на масовата култура, собствени версии на модерното момиче се появяват в много части на света.
Ускорената модернизация означава и постепенно изменение на отношението към козметиката. Ако през епохата Чосон гримът се свързва преди всичко с културата на кисен, през колониалния период козметиката постепенно се превръща в част от ежедневието.
През 1916 година на пазара излиза първата масово произвеждана корейска пудра, наречена Паккабон. Нейната популярност показва, че красотата се превръща в стока за масово потребление, а самата Корея все по-дълбоко се включва в новата потребителска култура.
Историята на Паккабон обаче не завършва особено щастливо. След известно време пудрата е изтеглена от производство, след като в състава ѝ е открито олово.
Японският колониализъм приключва с края на Втората световна война. Това обаче не води до очакваната стабилност на Корейския полуостров. Този път страната се оказва в зоната на сблъсък на интересите на две свръхсили - Съединените щати и Съветския съюз. В крайна сметка това води до разделянето на Корея и началото на Корейската война.
След края на войната Южна Корея се оказва в тесен контакт с американската политическа и икономическа система. От този момент нататък представите за красота в Южна Корея започват да се развиват под силно американско влияние.
За пластичната хирургия в Корея се знае още преди началото на американското присъствие. Някои японки и дори самите корейки използват подобни услуги. Това обаче са само отделни случаи.
А коя процедура започва бързо да набира популярност в следвоенния период? Ако сте отговорили „блефаропластика“, не грешите.
Популяризирането на тази операция някои изследователи свързват с името на американския пластичен хирург Дейвид Милард. През петдесетте години Милард е изпратен в Корея, за да помага на пострадалите по време на войната. Той обаче не се занимава единствено с реконструктивна хирургия.
Сред неговите пациентки, както се съобщава, има и корейки, занимаващи се с проституция, чиито услуги използват американски военнослужещи. Други негови клиентки са така наречените „военни невести“ - корейки, които се омъжват за американски войници и се преместват в Съединените щати.
Много от тях се стремят по-лесно да се впишат в новото общество и външно да се доближат до хората около себе си.
Разбира се, доктор Милард не създава сам за няколко години нов стандарт за красота за милиони корейки. Неговата история обаче позволява да се види как функционира американското влияние по това време.
Разбира се, още преди появата на практиката на блефаропластиката има корейки с естествена гънка на клепача. В известните източници от епохата Чосон обаче двойният клепач не се посочва като отделен признак на женската красота.
Промените не се случват само в кабинетите на хирурзите. На първо място новата представа за красота се утвърждава чрез рекламата, списанията и медиите.
Още през петдесетте и началото на шестдесетте години в рекламите на южнокорейските марки все по-често се появява нов образ. Идеалните жени често са представяни от бели американски модели.
Постепенно дори корейските актриси, които участват в реклами, започват да бъдат представяни според западния идеал. Големи очи с двойна гънка на клепача и по-изразени, остри черти на лицето се превръщат в желан образ.
И тук се появява парадоксът. Женското тяло става все по-видимо в рекламата, но самата жена не получава особена свобода. Тя продължава да бъде представяна като тиха, покорна и пасивна.
Външността се променя, но очакванията към женствеността остават удивително познати.
Разбрахме влиянието на Запада, но как всъщност се развива корейската козметична индустрия?
До началото на шестдесетте години около осемдесет процента от козметиката, продавана в Южна Корея, е вносна. За много корейски жени по това време вносната козметика остава лукс.
Всичко започва да се променя, когато президентът Пак Чонхи, който идва на власт, поставя страната на пътя на ускорената индустриализация и ограничава продажбата на чуждестранни стоки. Вносната козметика започва да изчезва от магазините, а мястото ѝ заемат местни продукти.
От този момент корейските марки започват да придобиват истинска сила.
Един от примерите е марката, известна днес като Amorepacific, която има доста трогателна история. Нейният основател черпи опит от своята майка, която още през тридесетте години приготвя масла за коса в собствената си кухня. Една обикновена домакиня от района на днешна Северна Корея в крайна сметка отглежда сина, който създава най-големия козметичен гигант в страната.
При президента Пак Чонхи обаче не всичко е толкова приветливо. Неговата политика не се ограничава само до подкрепа на местното производство.
Скоро той обявява движение за „проста“ или практична мода. На държавните служители и гражданите се препоръчва да се откажат от обемните ханбоки в полза на по-практично и по-евтино работно облекло. Междувременно хиляди млади жени започват работа във фабриките и се превръщат в една от основите на корейската индустриализация.
През 1973 година режимът забранява модните ревюта. На мъжете е забранено да носят дълги коси, а дължината на женските поли е ограничена.
Според идеологията на президента прекомерното внимание към външността се възприема като нещо, което отвлича хората от основната цел - националното икономическо развитие.
Именно при тези ограничения на сцената се появяват така наречените „фабрични момичета“. Работничките във фабриките, лишени от традиционните възможности за сам себеизразяване, намират свобода в грима.
Въпреки забраните те продължават да гледат филми, да четат модни списания и да си ги разменят. Посещават салони за красота и универсални магазини.
При тези строги условия те използват достъпните им дрехи и козметика като начин да заявят себе си. Подобно на ранните модерни момичета, фабричните момичета използват козметиката като средство за тих бунт.
Към края на седемдесетте години броят на телевизорите и степента на използване на телевизията в домакинствата значително се увеличават. Това означава, че рекламата на козметика вече влиза директно в домашното ежедневие.
Красотата започва да се рекламира още по-агресивно.
Например Amorepacific без особено притеснение казва на своите потребителки, че жената е прекрасна, но не всички жени са красиви, защото съвременната красота се създава не от природата, а от грима.
Ако през петдесетте години идеалната жена в рекламите често е американка или корейка с американски външен вид, през седемдесетте ситуацията постепенно започва да се променя.
Изследователите отбелязват, че сексуализираните послания и откровено западната естетика постепенно отстъпват на заден план. Вместо тях в рекламите се появяват все повече образи, които се опитват да съчетаят модерността с представите за традиционна корейска женственост.
Освен това от седемдесетте до средата на деветдесетте години в Южна Корея едновременно съществуват няколко идеала за красота: младост, зряла елегантност, индивидуалност и сексуалност. Всички те могат едновременно да присъстват в рекламите.
Представата за привлекателността става по-разнообразна, а козметичната индустрия продължава да расте заедно с новото поколение потребителки.
Но докато рекламата продава на жените нови идеали, страната преживява много по-мащабни промени.
Президентът Пак Чонхи е убит при покушение, но икономическата му политика не се оказва напразна. Само за няколко десетилетия Южна Корея изминава пътя от една от най-бедните държави в света до страна с бързо развиваща се икономика.
Този период дори получава собствено име - „чудото на река Хан“.
Нов етап започва след азиатската финансова криза от 1997 година.
Само допреди няколко години уверено растящата икономика се сблъсква със сериозен шок. Тези резки промени, случили се за толкова кратък период, няма как да не се отразят както върху обществото, така и върху индустрията за красота.
В условията на икономическа нестабилност компаниите започват да продават козметиката не толкова чрез обещанието за лукс и мечта, колкото чрез практическите качества на продукта.
Рекламите все по-често говорят за състава на продуктите, ефективността на съставките и доказаните резултати.
Едновременно с това в обществото набира популярност културата на благосъстоянието, тоест стремежът към здравословен и хармоничен начин на живот.
На преден план вече не са толкова сексуалността и блясъкът, колкото младостта, здравето, чистата кожа и естественият външен вид.
Именно през този период започват да се оформят много от характерните черти на съвременната корейска красота. Утвърждава се култът към грижата за кожата, манията по превенцията на стареенето и представата, че младостта трябва да бъде запазена възможно най-дълго.
Ако по-рано козметиката против стареене се свързва предимно с жени на по-зряла възраст, към началото на две хилядната година кремове против бръчки започват да се рекламират дори на жени в началото на двадесетте им години.
Но дали корейското общество действително е станало толкова обсебено от външността само защото е било подведено от рекламата?
Ако всичко беше толкова просто, историята щеше да бъде много по-лесна за обяснение.
Кризата от 1997 година допринася за засилването на конкуренцията между хората. Постъпването в престижен университет започва да се възприема като въпрос на живот и смърт. От него зависят бъдещите доходи, социалният статус и дори перспективите за брак.
Родителите започват да влагат огромни средства в образованието на своите деца. Цялото общество се оказва въвлечено в постоянна надпревара.
На този фон външността започва да се възприема като още един ресурс в борбата за оцеляване.

Заради кризата, която връхлита страната, и дълговете, които държавата натрупва, продажбата на техника от гиганти като Samsung, Hyundai и LG вече не е достатъчна, за да покрие напълно нуждите на бюджета.
Необходимо е да бъде намерен нов източник на приходи.
Ограниченията, наложени от Съединените щати върху разработването и продажбата на собствена военна техника, неочаквано насочват историята в съвсем друга посока.
Още преди началото на кризата корейските държавни служители стигат до извода, че един популярен блокбастър може да донесе на страната толкова приходи, колкото продажбата на повече от един милион корейски автомобила.
Затова страната започва да залага на износа на култура.
И, изненадващо, това проработва.
Първо корейските телевизионни драми покоряват Китай, Япония и страните от Югоизточна Азия, а след това достигат и до самата люлка на глобализацията - Запада.
Така се появява Халлю, или корейската вълна.
Заедно с драмите постепенно набира популярност и корейската поп музика. В този жанр външният образ е почти толкова важен, колкото и самата музика.
Увеличава се и влиянието на корейската козметична индустрия.
Разцветът на Халлю съвпада изключително добре с развитието на интернет. За феновете това е идеална среда. Появяват се местни и чуждестранни фенклубове, форуми и онлайн общности, а корейската вълна започва да се разпространява почти самостоятелно.
Към десетте години на двадесет и първи век за нея вече знае почти целият свят.
Но интернет създава не само фенски общности.
В началото на две хилядните години там се появяват първите инфлуенсъри на интернет епохата. Терминът „олджан“ буквално означава „най-добро лице“ или „красиво лице“.
Преди това подобно нещо е било трудно за представяне. Обикновени тийнейджъри започват да стават популярни просто защото публикуват свои снимки в интернет, а главният съдия се оказва погледът на останалите хора.
Този феномен трудно може да бъде наречен пълноценна субкултура, защото зад него не стои някаква конкретна идеология, освен стремежа да изглеждаш красив и добре поддържан.
Социолозите обаче отбелязват, че движението на олджаните е и опит на младите хора да създадат пространство без постоянния контрол на възрастните - място, в което могат да общуват при свои собствени условия.
И тук неволно отново си спомняме за модерните момичета от миналото, които също се опитват да се дистанцират от ролите, наложени им от обществото.
С течение на времето олджаните стават толкова забележима част от корейската култура на две хилядните години, че самата дума попада в речниците.
По телевизията се появяват предавания, в които популярни олджани се състезават по красота, а самите те все по-често са канени в програми, посветени на модата и външния вид.
Някои впоследствие стават актриси, модели, идоли или гримьори на знаменитости.
Олджаните често са критикувани за това, че засилват лукизма в съзнанието на младите хора. Те използват увеличаващи контактни лещи, рисуват така наречените „очички“, понякога редактират снимките си до неузнаваемост, а някои се обръщат и към козметични процедури и пластична хирургия.
Но доколко е справедливо да обвиняваме децата, ако самото общество ги е възпитало по този начин?
Популярността на актрисите и идолите с внимателно изградени образи и идеални лица дава на индустрията за красота невиждан тласък.
Заедно с козметиката все по-търсена става и пластичната хирургия.
В Корея започват да пристигат фенове, които искат не само да посетят страната, но и да променят външността си.
Друг фактор, който стимулира развитието на медицинския туризъм, са промените в южнокорейското законодателство, които позволяват на клиниките да рекламират услугите си пред чуждестранни пациенти.
Между болници, туристически компании и дори авиокомпании започват да се сключват сделки.
Пластичната хирургия се превръща в още един инструмент, който носи приходи на държавата.
Но пластичният бум засяга най-силно самите корейки.
Според статистиката около двадесет и пет процента от жените на възраст между деветнадесет и двадесет и девет години и тридесет и един процента от жените между тридесет и тридесет и девет години са се подлагали на пластични операции.
Тези показатели значително надвишават аналогичните данни за много други страни.
Много жени започват още в училищните си години.
Някои се ограничават до блефаропластика, докато други се решават на по-сложни операции, като корекция на челюстта или скулите.
За няколко столетия корейската жена успява да приеме много различни роли. Но винаги тялото ѝ символизира ценностите на съответната епоха: семейството, нацията, модерността и икономическия успех.
И накрая се появяват жени, които казват на всичко това: „Не“.
Така възниква движението „Escape the Corset“, което буквално означава „Избави се от корсета“.
Активистките започват публично да говорят за вредата от радикалния лукизъм. Те се отказват от козметиката, подстригват косите си късо или дори ги обръсват, освобождавайки се от стегнатия корсет на обществените очаквания.
Вместо подкрепа обаче много от тях се сблъскват с обиди, тормоз и критика, които отново са свързани с външността им.
Някои дори получават заплахи за живота си.
Когато гледаме съвременна Южна Корея, днес може да не забележим следите от конфуцианския манталитет на епохата Чосон.
Но ако се вгледаме по-внимателно, става очевидно, че са се променили формите, а не самата същност.
Някога на жената е било забранено да променя тялото си. Днес от нея често се очаква точно обратното.
Но едно нещо остава непроменено: необходимостта тялото ѝ да бъде поставено под контрол.
Въпреки че дълго време основният обект на този натиск са жените, днес логиката на лукизма се разпространява и върху мъжете.
Външността се превръща в универсално изискване на едно хиперконкурентно общество.
Разликата е само в това, че жените се сблъскват с този натиск много по-рано и в значително по-жестока форма.

Последна редакция: вт, 18 авг 2026, 18:59 от victoria vassileva

# 278
  • България
ElzaFB, rududu, Unicorn88, bb6  Благодаря за топлото посрещане! Харесва ми атмосферата в групата, затова се позволих да се включа и аз. И да напиша някоя глупост, шанса любимите ни идоли да разберат е нищожен.
...
Добре дошла и от мен!
Глупости не пишем, каквото и да напишем. Bowtie
За щастие към нас нямат интерес заядливи особи.
Почти не останаха мирни теми във форума. Геройски погинаха доста свестни потребители, а съвсем скоро и член на нашата тема, но не заради нашата тема.

# 279
Момичета, иска ми се да кажа нещо малко по-сериозно. 🖤
Много тъжно ми стана за корейската (японска) блогерка Mina Chan, за която се разбра, че е сложила край на живота си заради тормоз от почитатели. Независимо от всичко, което е стояло зад случилото се, зад екрана винаги има човек, чувства и живот. Моите съболезнования към близките ѝ. 🕊️
И покрай тази новина искам да подкрепя МоарейнД за нашата група: тук всеки има право да пише каквото мисли и да изразява собственото си мнение. Може да харесваме различни дорами, актьори, идоли и герои, може да имаме различни гледни точки и понякога мненията ни да не съвпадат.
Ако някой се обиди от нечие мнение — случва се. Преглъщаме, защото сме тук, за да си говорим, а не за да се караме. 😄 Не сме чак толкова заслепени фенове, че да не можем да понесем една критика или различно мнение за любимата ни дорама или актьор.
Нека тук си останем едно топло място, където можем свободно да си говорим, да не сме съгласни, да се посмеем, понякога да се подразним една на друга, но накрая пак да си останем хора и да се отнасяме с разбиране и доброта. ❤️ Прохладна вечер желая!

# 280
  • Русе
Mомичета, търся идея, приемам и помощ! Simple Smile
Заинтригува ме китайската версия на "You Are My Destiny" 2020г, а удрям на камък в познатите Дорами - Тв, Ланд, Лайф, Клуб. На последния ми отвори "Озвучка" , но предпочитанията ми са към субтитри.
inka5, добре дошла и от мен! Споделяй спокойно мнения!

# 281
  • България
О, тия двамата много ми харесват в комплект.
Само за теглене и то с лошо качество:
Скрит текст:
Линкът сигурно се вижда само от влезли в акаунта си потребители.

# 282
Mомичета, търся идея, приемам и помощ! Simple Smile
Заинтригува ме китайската версия на "You Are My Destiny" 2020г, а удрям на камък в познатите Дорами - Тв, Ланд, Лайф, Клуб. На последния ми отвори "Озвучка" , но предпочитанията ми са към субтитри.
inka5, добре дошла и от мен! Споделяй спокойно мнения!
Много продукции с това име от 2020:
https://doramy.club/20445-1-ty-moya-sudba-kitajskaya.html?utm_so … ferrer=google.com
https://doramy.club/19857-2-moya-dorogaya-sudba.html
https://seasonvar.ru/serial-26169-Ty_moya_sud_ba_Kitaj_psfqpzo.html
пиши дали някоя е тази, която търсиш

# 283
  • пак на Рив Гош
inka5, добре дошла и от мен!
Ако ти се гледа Tan Jian Ci в друг съвременен ром-ком, може да погледнеш Love Me, Love My Voice, където даже и пее Grinning (но действието е доста бавно). Аз много го харесах и във Filter, на сюжетът му е малко по-нестандартен. А Wang Chu Ran има друг сериал с "фойерверки" в заглавието - Fireworks of My Heart. Това, при положение, че харесваш съвременни сериали, разбира се.

За новините на китайския фронт - не знам дали премахването на ограничението за 40 епизода ще е добре. То и с него колко сериала с по 40 епизода имат поне 5-10 излишни... да видим. Но поне са съкратили времето за цензурата, пак е нещо.

Роца, смях се на текста. След това обаче видях колко много коментари е събрал той, много повече от сирене Рокфор,колко фенове са се припознали. Вероятно поради големия интерес са пуснали и за BTS. Тъй ще е тя.
Гледам все текущи корейски: Dream to You , Spooky in Love,  A Bona Fide Killer и The Affair was Just the Beginning. Първите 2 приключват тази седмица, след тях ще пробвам и Our Sticky Love и Yeah, Let's Get a Divorce. Няма шанс някой от тях да ми стане любим и да остави трайна следа в съзнанието ми.
---------------------------------------------------
Пробвах да гледам The Bride of Habaek и с голямо превъртане го докарах до еп.4, голяма боза е за мен.
"Бог"-ът има скечове и за Стрей кидс, и за Блекпинк, и за зодия Близнаци, та дори и за департамента, където живея Joy. Доста ме забавлява. Коментарите също са забавни. Но наистина доста народ се припозна в почитателките на к-драмите Joy
Аз преполових Our Sticky Love - както казваш, няма да остави трайна следа, но за едно гледане засега става. До видим дали ще удържат темпото до края.
Обаче, в Spоoky In Love нещо напоследък се усеща остър недостиг на призраци. Време е да се позавърти отново някой и друг призрак, че тия чеболски борби почнаха да ми писват Joy. Но поне Главните ми пълнят очите и душата.
The Bride of Habaek го гледах докато още прохождах в к-драмите, та може би заради това го помня сравнително с добро. Още не бях станала мърмореща аджума, дето все намира кусури на сюжета Joy

Да кажа една добра дума и за Vacation Principle - много добре ми върви, лятно и ведро. Предразполага ме да пия коктейли Joy

Тази вечер ще доглеждам Dream To You, да видя дали филмът им ще стигне до фестивала в Кан Wink. Очаквам и еднорозите, вече им виждам крайчеца на опашките Grinning

# 284
  • София
Първият сериал, който гледах след ограничението за 40 епизода, беше Till The End Of The Moon. И бях много ядосана на ограничението, защото го бяха орязали, бяха махнали много сцени с поддържащите актьори, цели нишки от историята. Тогава много ме беше яд на това ограничение. После обаче като гледах колко пълнеж слагат и в 40 епизода - по-добре с това ограничение. И пак съм разкъсана в мнението си - дали искам повече епизоди, но един сезон или по-малко, но да трябва да чакам 2,3 и т.н. сезони. 😄 Труден избор.
Не че миналата година не си страдах, защото платформите бяха ограничили сериал от 22 на 16 епизода и пак бяха орязали историята на двойката, която ме интересуваше за сметка на основните герои.
Та - винаги ще си мрънкам явно.

Само не знам регулаторите не разбират ли, че по-добре да спрат цензурата за целувки, прераждане и не помня вече какво още сложиха и ще възстановят индустрията по-бързо. 😄

Общи условия

Активация на акаунт