Седмокласна изпитна тема - 22.06 - 28.06 - НВО приключи, адреналинът още не

• 48 459
  • 1 260
  •   4
Отговори
# 1 230
  • пустинята Гоби
Три-четири години съм ходила на бригада, последната 90-та година ни я платиха, видяхме се с пари. Аз бях 7 клас, значи от 4 ти сме почнали. Между другото намирам бригадите за доста полезно нещо, на днешната младеж добре ще им се отрази.

# 1 231
  • Пловдив
Sanaka, Благодаря! Това чакане започва да ни изнервя, но няма начин. Не остана 😀

# 1 232
Кети В, имаше един период, в който някои почиваха в петък и събота, други в неделя и понеделник. Кратко продължи, че някои семейства не почиваха в едни и същи дни.
По НВО (😂 така се наричаше военното - начално военно обучение) учехме какво се прави при нападение с различно оръжие, първа медицинска помощ, строева подготовка. Преподаваше ни военен.
Имаше летни бригади, на които ни плащаха, 60 лв си беше сума тогава, но имаше и такива, на които не ни плащаха.
мимамима, ние затова си припомняме младостта, да не мислим за резултатите непрекъснато.

# 1 233
  • София
Как бригада в 4-ти клас. На бригади се ходеше в гимназията.

# 1 234
Как бригада в 4-ти клас. На бригади се ходеше в гимназията.
Аз си спомням някаква еднодневна брегада в 4. клас. Водиха ни в някокъв разсадник да режем цветя за 8. март. Обясниха ни на какво разстояние да режем дръжките и по колко да ги слагаме в сноп. Можете да си представите деца в 4. клас как ще я изпълнят тази задача - едно, късо, друго дълго, едно с едно намаще равно... Фирата май беше повече от годното за продажба. 🤣

# 1 235
Леле, не съм знаела, че е било луд късмет да  започна 1 клас през 87ма. За щастие в събота не съм учила, освен след празници. Егати гадното.
А иначе аз само чавдарче станах,.де.

# 1 236
На бригада съм ходила от 1 клас до 10 кл., всяка божа година. От 1 до 3 клас ходехме с родителите си, кой какъвто намери - майка, дядо, баща и т.н. Не знам как ставаше тая работа, като хората работеха, но имам ясен спомен как майките се събираха на радумка почивките. Беше някаква по-лека работа - в двора на ТКЗС чистехме бадеми.
В гимназията ходехме и с преспиване. Беше мегаяко. Платиха ни веднъж - 20 лв за 10 дни бач.

# 1 237
Санака, израслите на село имахме от 4ти клас... До трети беше началното, в основното ходехме да берем ябълки, да събираме нападали кочани от жънене на царевица, да берем домати...
Аз съм с първия набор 6 годишни, спяхме следобяд в училище, учехме и в събота (по спомен до 3ти клас), руски език учехме от втори клас, френски от 4ти...

Годината преди нас бяха на последното военно (НВО). На бригада никога не сме били с преспиване, сутринта рейсчето, вечерта рейсчето (в гимназията), на село - с колелото

# 1 238
  • shumen
Аз не съм ходила на бригади и не съм учила съборите,но 1 клас започнах 1988 година.Не помня точно кои години,но имаше един период рисуване,трудово и физическо бяха със зачита се.
Резултати утре след 10 според мен.

# 1 239
  • София
Ееех, аз пионерче не станах, ама ни водиха на бригада за половин ден в 1-2 клас, таман бяха дошли промените или да е било малко преди това. Брахме памук и ни платиха на килограм. 7 лв. изкарах тогава Joy

# 1 240
  • София
Това бяха т.наречените "опитни полета", хора, не са бригади. За по няколко часа някъде близо до училището. Нищо общо с бригадите - по 20 дни с преспиване, с норми. Това беше само за гимназисти. С нетърпения чакахме да ни дойде ред за ходене по бригади, защото по-големите само обясняваха какъв купон е.

# 1 241
Не бяха само за гимназисти. От 1ви клас тръгнахме на бригади. Норми имах аз от 4 клас нататък. Класната стоеше с един списък и отбелязаваше предадените килограми бадеми. Бригадите продължаваха около 2 седмици, винаги първите седмици от учебната година. В гимназията обаче веднъж бяхме, освен на есенна, и на лятна бригада - 20 дни с преспиване. На опитни полета не съм ходила, освен веднъж по трудово (раздел селско стопанство).

# 1 242
  • София
Много интересно, но аз половината неща не съм ги правила. Категорично в събота не сме учили, само ходехме на Ленински съботник, по някакъв график. На бригади ходехме в гимназията - бране на домати, ябълки, грозде. Една година бяхме в Комбинат Марица, белихме краставици си спомням. Плащаше се и то добре, за две седмици около 100 лв вземахме.
Ох, сетих се за медицинските бележки! Крадях си по един кочан от кабинета на майка ми, издебвах я и си слагах печати, и после ги продавах, по 3-4 лв, които си бяха доста пари тогава. Чак края на 10-ти клас не хванаха.
НВО - то го помня много добре, харесваше ми. Бях първенец от момичетата с най-добро време за разглобяване и сглобяване на Калашников. Wink

Синковеца преди да си легне, ни вика "Мамо, на 2-ри ще ходя за медицинско". Не е задължително да бързаш, му отговарям, то е необходимо при записването. Не, аз ще отида, защото ще съм с телесна повреда след резултатите. 😀😀😀 Защо така това дете, никога бой не е ял?!

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 23:15 от sofyia

# 1 243
  • София
Абе баш бая поле с памук си беше Joy И учителките ни казаха, че отиваме на бригада. Joy
И освен това ни плашеха да не се отдалечаваме с един "луд", дето все се странеше от хората и ходеше с маски, да се пази от вируси и бактерии.  И му се смеехме. Ама накрая, 30 години по-късно заради Ковида всички станахме като него Joy

# 1 244
  • София
Ще пробвам пак. За малките ученици имаше "опитни полета", така се наричаха, за по 4 часа и се прибираш вкъщи. Бригадите бяха с продължителност от 14 до 20 дни на лагерни начала, за гимназистите.

Общи условия

Активация на акаунт