Препоръки за градски туризъм до 3 часа от София

• 120
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,
Аз и двамата ми сина (12 и 16 години) от години ходим за по няколко дни в даден град из България, обикновено по повод, изкараваме си много добре - търсим музеи, крепорти, харесваме пицарии и т.н. Посленият път бяхме в Русе за математическо състезание. Сега искаме да отидем за лично удоволствие за лятна почивка някъде и се чудя къде - Самоков, Радомир... Ако има някоя майка да препоръча градче, където живее или е била ще съм благодарна! Обикновено ползваме транспорт (автобус, влак), но имаме и стабилна кола и шофирам.  Добре ще е да не пътуваме повече от 2-3 часа.  Може и по-малко градче в живописна местност, където да се мотаме из планините - всичко може, просто някой да потвърди, че е бил там наскоро и обстановката е прилична и има какво да се прави 3-4, даже 5 дена.

# 1
Ако не сте ходили в Копривщица, идете. В самия град определено има достатъчно музеи и красоти за гледане, но можете да се качите и на планината. Аз бях там една седмица преди няколко години и останах много доволна. Можете за отсядане да си изберете някоя по-автентична къща, с гледка, както направих аз.

# 2
  • София
Препоръчвам Кюстендил.
Много хубав, чист и приятен град. Има спа процедури. В центъра имат хълм, по който могат да се правят разходки.
Ловеч също ми е много любим, особено старият град и хълмът със зоопарка, закритият мост на Кольо Фичето.
Самоков и Боровец са ми слабост, защото частично живеем в курорта. От там с кола има близки дестинации - Долна баня,Костенец (със страхотна екопътека "Орлов поглед"), Бели Искър (стига да е висока колата, за да се доберете до началото на екопътеката или да я оставите в самото село,защото има едни около 1-2 км много разбит път преди екопътеката).
Самият Костенец също е приятно и се съчетава добре с разглеждане на Траянови врата.
Белчин - пак има спа, невероятна църква, Цари Мали град.
Сапарева баня пък е изходна точка за Рилските езера.
Мальовица в момента е в ремонт на пистите, та не знам дали е ок.
Радомир е също ок в съчетание с Трън. Водопад Началото може да няма много вода в жегите, но по трънския край е пещерата на Се. Петка и е интересна да се види. Не знам как е сега в Конска, защото водата беше хладна за моя вкус преди и спрях да ходя, но пък е приятно място. Ждрелото е ясно.
В посока към Копривщица, може да се посети Пирдоп (около Пирдоп са с. Антон, Еленската базилика, яз. Душан и - на язовира преди няколко години бяхме в приятно екоселище, но не знам как е сега, че не сме били след пандемията) и от него се прави връзка с един град, който обожавам - Панагюрище и е близо до Оборище, а за градчето аз лично само суперлативи мога да изкажа.
Стрелча е приятна за почивка.
Казанлък не е много по-далеч с музея на Дамасцена и Долината на тракийските царе. Старосел. Бузовград.
Изобщо по линията на Балкана има много подходящи места.
От другата страна на границата със Сърбия до Димитровград има красив резерват, а Пирот и Ниш + нагоре по планината също е много хубаво и пак е в рамките на час и малко път, а се съчетават точно градски разходки и леки преходи сред природата.
И нас няма година, когато да пропуснем да идем към Гоце Делчев, но в града е жега, затова се качваме към Лещен, Ковачевица или Делчево, които са прекрасни за 4-5 дни.
Като се сетя още, ще допълвам.

Последна редакция: пн, 22 юни 2026, 12:19 от Fever Ray

# 3
  • Beyond the stars
Няма да повтарям вече споменати добри идеи.
От мен :
Вършец, за съчетаване със спа и басейн и спокойствие, Враца и Берковица като туристически посоки.
Сандански (Мелник, Роженски манастир, Рилски по път)
Троян-Априлци - разкошен Балкан и достатъчно истроия
Плевен-Луковит - скоро ползвахем БДЖ до Плевен и съм приятно изненадана - чисто, ново и навреме.

# 4
Страхотни сте, много благодаря. Ще караме всички наред!

# 5
Препоръчвам Кюстендил.
Много хубав, чист и приятен град. Има спа процедури. В центъра имат хълм, по който могат да се правят разходки.
Ловеч също ми е много любим, особено старият град и хълмът със зоопарка, закритият мост на Кольо Фичето.
Самоков и Боровец са ми слабост, защото частично живеем в курорта. От там с кола има близки дестинации - Долна баня,Костенец (със страхотна екопътека "Орлов поглед"), Бели Искър (стига да е висока колата, за да се доберете до началото на екопътеката или да я оставите в самото село,защото има едни около 1-2 км много разбит път преди екопътеката).
Самият Костенец също е приятно и се съчетава добре с разглеждане на Траянови врата.
Белчин - пак има спа, невероятна църква, Цари Мали град.
Сапарева баня пък е изходна точка за Рилските езера.
Мальовица в момента е в ремонт на пистите, та не знам дали е ок.
Радомир е също ок в съчетание с Трън. Водопад Началото може да няма много вода в жегите, но по трънския край е пещерата на Се. Петка и е интересна да се види. Не знам как е сега в Конска, защото водата беше хладна за моя вкус преди и спрях да ходя, но пък е приятно място. Ждрелото е ясно.
В посока към Копривщица, може да се посети Пирдоп (около Пирдоп са с. Антон, Еленската базилика, яз. Душан и - на язовира преди няколко години бяхме в приятно екоселище, но не знам как е сега, че не сме били след пандемията) и от него се прави връзка с един град, който обожавам - Панагюрище и е близо до Оборище, а за градчето аз лично само суперлативи мога да изкажа.
Стрелча е приятна за почивка.
Казанлък не е много по-далеч с музея на Дамасцена и Долината на тракийските царе. Старосел. Бузовград.
Изобщо по линията на Балкана има много подходящи места.
От другата страна на границата със Сърбия до Димитровград има красив резерват, а Пирот и Ниш + нагоре по планината също е много хубаво и пак е в рамките на час и малко път, а се съчетават точно градски разходки и леки преходи сред природата.
И нас няма година, когато да пропуснем да идем към Гоце Делчев, но в града е жега, затова се качваме към Лещен, Ковачевица или Делчево, които са прекрасни за 4-5 дни.
Като се сетя още, ще допълвам.

Може ли да препоръчате спа хотели в Кюстендил, на там сме се насичили и ние за септемврийските празници

# 6
Аз съм от района на Казанлък и бих ви препоръчала да дойдете тук. Градът е спретнат и приятен, можете да разгледате тракийските гробници в и около града, градската галерия, храм - паметник Шипка е на 10 минути. Може да се качите до Бузлуджа и Столетов с кола, а за пешеходен туризъм в Балкана има много разнообразни маршрути. Павел баня е на близо, там също е много хубаво и има минерални басейни и спа комплекси. Като цяло в района около Казанлък има от всичко по малко. На около 2:30-40 минути е от София.

Общи условия

Активация на акаунт