Заекване при малки деца

• 169
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте! Синът ми когато беше на 2г и 5м започна да заеква внезапно. Веднага се консултирах с логопед и ми каза, че е нормално при деца от 2 до 5г възраст. Показа ни няколко упражнения, които да направим вкъщи. Също така му ляхме куршим и восък. Проблема мина след 2 седмици. Детето говореше пак както преди той говори много и бързо. Обаче сега е на 3г и 6м  и от около месец пак започна да заеква. Понякога отшимява, но има и дни в които се влишава новото, е че започна да повтаря думата ама- ама. Моля ако някой се е сблъскал със същия проблем да ми даде съвет! Благодаря предварително!

# 1
  • София
Отидете на логопед.
Леенето на куршум и подобни дивотии няма да коментирам.

# 2
Само специалист може да каже какво му е на детето. След като вече сте имали контакт с логопед и е помогнало, идете пак.

# 3
Всички заекващи деца, които познавам, имат фамилна обремененост - заекващи роднини (баща/дядо/майка).

# 4
Единият ми син започна да заеква на 3години. Изразяваше се не просто в повтаряне на първата дума, а сериозно запъване в изговарянето ѝ. Заведох го на логопед, за 2 месеца проблемът се реши. Това се случи съвсем скоро, сега е почти на 4. На моменти от вълнение тръгва отново да запъва или повтаря първа дума, само му казваме “дишай” и той на момента поема хубаво въздух и се овладява. Т.к. Овладя трайно техниката на правилно дишане.
И за протокола, да, аз заеквах до тийнейджърска възраст. Преодолях го сама. Към днешна дата имам страхотна дикция.

# 5
  • София
Заведете детето на логопед, който няма да дава упражнения, а ще работи с това дете! Явно има нещо, което го подтиква и е добре да се изясни какво става.

Общи условия

Активация на акаунт