„Край ли е или има шанс? Раздяла с партньорка след 5 години и дете“

• 988
  • 32
  •   3
Отговори
Здравейте.

Пиша тук, защото преминавам през най-тежкия период в живота си и имам нужда от мнения на хора, които не ме познават и могат да погледнат ситуацията отстрани.

С партньорката ми сме заедно близо 5 години и имаме момченце на 3 години. През тези години сме живели като семейство. Аз съм бил активно ангажиран в грижите за детето – водене и взимане от ясла, ежедневни грижи, гледане, помагане вкъщи, готвене, чистене и всичко свързано с дома и семейството.

Проблемите между нас започнаха да се натрупват с времето. Ще бъда напълно честен – голяма част от вината за ситуацията е моя. Ако трябва да я оценя реално, бих казал поне 70%.

Преди време заминах да работя в чужбина с цел да помогна финансово за голям кредит и да подобрим живота си. Там обаче ситуацията ескалира сериозно. Не съм бил настанен в квартирата, която се е водила като наета за мен, а съм бил на друго място, за което реално не е трябвало да плащам, но въпреки това бях въвлечен в напрежение и финансови изисквания, които ми създадоха силен стрес.

След като се прибрах, бях подложен на сериозен психически и емоционален натиск и изключително тежък период. Имаше ситуации на силен финансов натиск и изнудване за пари, които ме поставиха в постоянен страх и напрежение. Не говоря за нормални житейски ситуации, а за такива, които ме поставиха под сериозен психически натиск. Ако не беше детето и семейството ми, вероятно нещата щяха да ескалират по много по-лош начин, но заради тях се опитах да запазя контрол и да не допускам още по-тежки последици.

Всичко това ме съсипа психически.

След това бях в много тежко състояние – страх, напрежение, постоянна тревожност. Притеснявах се не само за себе си, а и за жена ми и детето, за тяхната безопасност и спокойствие.

Опитах се да се справя с помощ от адвокати и да изчистя ситуацията, и в един момент успях да се измъкна, но психически вече бях сринат.

Загубих мотивация, самочувствие и стабилност. Затворих се в себе си и това започна да влияе сериозно на връзката ни и на атмосферата вкъщи.

Въпреки всичко през този период аз продължавах да съм баща – водене и взимане от ясла, грижи за детето, ежедневни неща, помагане вкъщи и участие във всичко свързано с него.

Чувствах се като човек, който е паднал, а жената до мен е трябвало да носи много тежест. Една вечер, докато лежах до нея, тя спеше, я погледнах и осъзнах колко съм се сринал и какво съм допуснал. Тя е най-нежното същество, което съм срещал, а аз позволих да стигнем до ситуация, в която тя поема много от тежестта. Това ме удари много силно. Казах си, че от следващия ден ще се изправя и ще променя живота си.

И го направих – започнах работа и започнах да се събирам.

Но въпреки това проблемите между нас вече бяха станали твърде много.

В момента тя е категорична, че иска да се разделим. Казва, че е уморена, че е изгубила себе си в отношенията ни и че иска да започне нов живот с детето.

Иска да се премести в друг град, в който е израснала – място, където има приятели, среда и познат живот. Казва, че тук се чувства подтисната и напрегната и че иска ново начало.

Решението ѝ е твърдо – раздяла и нов живот сама с детето.

Аз от своя страна съм човекът, който е бил постоянно до детето – грижил съм се за него ежедневно и съм участвал активно в живота му като баща.

Това, което ме обърква най-много, е че в един по-ранен момент, по време на разговор между нас, тя ми е казвала, че има шанс и надежда за бъдеще между нас, но само ако види реална промяна и ако види, че съм взел живота си в ръце и не я приемам за даденост. Обичам тази жена и детето си изключително много. За мен тя не е просто избор, а човекът, когото съм избрал напълно и осъзнато. Това не е каприз, а най-силното ми желание – да бъда с тях и да имаме семейство. Готов съм да направя всичко необходимо, за да ставам по-добър човек за нея и за детето ни и да докажа с действия, а не с думи, че мога да бъда стабилен, отговорен и истински партньор и баща. Вчера, след като говорихме и изяснихме нещата, тя вече е категорична в решението си за раздяла.

Дори и след като изговорихме всичко, до вчера тя продължава да има моменти на близост – включително ме целува и показва човешко отношение, въпреки че решението за раздяла е ясно заявено.

Аз не живея в заблуда – разбирам, че в момента тя е взела решение за раздяла. Разбирам, че не иска да бъде с мен в този етап.

Но също така ме боли, защото я обичам и не мога да си представя живота без нея и детето като семейство.

В момента се опитвам да работя върху себе си, да стабилизирам живота си и да стана по-добър човек – както за себе си, така и за детето ни.

Въпросът ми е към хората тук:

Когато единият партньор е взел твърдо решение за раздяла и иска да започне нов живот с детето в място, където е израснала и има своя среда и приятели, след тежък период на психически срив, финансови проблеми, външен натиск и сериозен стрес, това според вас окончателен край ли е или има случаи, в които хората се разделят, работят върху себе си и отново се събират?

Благодаря на всеки, който ще отдели време да прочете и отговори

# 1
  • София
Още не си е тръгнала.
Направи резервация за море и й предложи да отидете.

# 2
  • София
Аз между редовете чета дългове от комар и ако правилно съм разбрала, надявам се да не се върне жената назад. Особено пък за едно море (Рокси Wink).

# 3
  • София
Той има късмет, че още не си е събрала чантите.
Оф, комар. Това е такъв ужас, че през 9 планини в 10 та, най-добре.

# 4
Какво море? Тя не го иска повече.

# 5
Аз между редовете чета дългове от комар и ако правилно съм разбрала, надявам се да не се върне жената назад. Особено пък за едно море (Рокси Wink).

От моя страна не е имало никакви дългове, хазарт или подобни финансови проблеми. Още в началото на отношенията ни имаше финансови задължения около нея, за които впоследствие тя беше наясно. Аз съм поел и покрил част от тях с времето, за да помогна да живеем по-спокойно и да се стабилизираме. Не искам да влизам в повече подробности.“

# 6
Може да не е комар. Но най-вероятно този проблем е разковничето за настоящата ситуация.

# 7
  • France
Жената е взела своето решение, бъди мъж и го уважи.
Учудвам се на съвети да се бори за връзката. Колко от вас са готови да живеят със залепени парчета на нещо безвъзвратно счупено?

# 8
Нищо не разбрах, но явно това, което си направил, докато си бил в чужбина, е достатъчно сериозно, че да се разделите. И за някаква опасност от страна на други хора се намеква, като че ли, изнудване, зависимости разни. Това не са нормални неща, които човек да пренебрегне просто така.

Остави жената да си създаде нормален живот. Все пак винаги ще бъдете свързани като родители на вашето дете, гледай да бъдеш добър родител и да не създаваш проблеми, щом си толкова загрижен.

# 9
Нещо си противоречиш. Пишеш, че  е имало голям заем. На кой?  Ако сте били семейство е бил общ. Аз съм била в подобна ситуация и едва се измъкнах с помощта на майка ми. Партньор не ми е помагал. Дай повече информация, иначе звучиш като виновен.

# 10
Местиш се в града, където отиват. Намираш работа, жилище, участваш активно в живота на детето си. След известно време може да помолиш партньорката си за споделено гледане - седмица при теб, седмица при нея. Така ще участваш активно и във възпитанието на детето, а не да си веселия уикенд татко. Съсредоточи се върху детето си.

# 11
Нещо си противоречиш. Пишеш, че  е имало голям заем. На кой?  Ако сте били семейство е бил общ. Аз съм била в подобна ситуация и едва се измъкнах с помощта на майка ми. Партньор не ми е помагал. Дай повече информация, иначе звучиш като виновен.

Мой, трябваше семейна кола и се наложи да изтегля кредит. Колата която имах беше развалена и изключително скъпо попрамива и замина на скраб това е.

# 12
Остави семейството си надалеч докато си стъпиш на краката. Трябвало е да го направиш още щом си забъркал кашата, а не да бягаш обратно вкъщи и да си носиш проблемите там.

# 13
Сега какво точно е станало помежду ви и защо отношенията ви са изстинали си знаете само вие. Явно тя не желае да сте заедно повече. Това не значи обаче че ще спреш да си баща. Можете да се разберете за споделено родителство и някакъв режим 50/50.

# 14
Сега какво точно е станало помежду ви и защо отношенията ви са изстинали си знаете само вие. Явно тя не желае да сте заедно повече. Това не значи обаче че ще спреш да си баща. Можете да се разберете за споделено родителство и някакъв режим 50/50.
Да, в момента сме в ситуация, в която тя е приела да сме в едно домакинство до заминаването ѝ, основно заради детето, за да не се разклаща рязко ежедневието му. От моя страна няма натиск, опити да я убеждавам или конфликти – държа се спокойно и уважавам решението ѝ. И аз ще бъда около детето си и ще съм на разположение, за да участвам пълноценно в грижите за него и да не бъде изолиран нито един от родителите.

Общи условия

Активация на акаунт