Пълномощно за 17 годишно дете, пътуващо без родителите

• 401
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, след две седмици летим с племеницата ми до Прага. Тя е на 17, но все пак е непълнолетна. Трябва ли ми пълномощно, за да кажа на майка ѝ да ми извади. (ще ги пратя до нотариус за всеки случай...)
Благодаря

# 1
За всеки случай, да, защото може и да ви спрат след проверката за сигурност.

# 2
Първо, не е пълномощно, а е декларация.
Второ, не става само с майка й, декларацията се вади присъствено от двамата родители. (Присъствието на детето не е необходимо.)
И трето, по принцип европейските закони override-ват българските, и макар че тази наредба не е отменена, реално нямат право да я изискват, ако летите в рамките на Шенгенското пространство.

# 3
Второ, не става само с майка й, декларацията се вади присъствено от двамата родители. (Присъствието на детето не е необходимо.)
И трето, по принцип европейските закони override-ват българските, и макар че тази наредба не е отменена, реално нямат право да я изискват, ако летите в рамките на Шенгенското пространство.

Да, както съм го написала...хич не става ясно и аз какво питам, и какво имам като инфо... Simple Smile
Благодаря за уточненията и само да вметна...детето може да няма втори родител, примерно починал. В този случай не е така за радост. Декларация или пълномощно както аз го нарекох, има вадена вече за няколко задгранични екскурзии. Остава да видя и какво пише в нея. Последно с класа бяха в Италия преди няколко месеца, няколко граници минаха с автобус. Надявам се да не се налага да вадят нова за мен поименно.
И да, четох, че не би трябвало да я искат, но реших и форума да попитам (сила си е Simple Smile )

# 4
  • Русе
Ние извадихме на нашето за всеки случай. Знам ли кой можеше да го спре на летището. По съвет на нотариусът, писахме само ЕГН, без номера на ЛК или паспорт. Безсрочна и без упоменаване на държава.

# 5

Да, както съм го написала...хич не става ясно и аз какво питам, и какво имам като инфо... Simple Smile
Благодаря за уточненията и само да вметна...детето може да няма втори родител, примерно починал. В този случай не е така за радост. Декларация или пълномощно както аз го нарекох, има вадена вече за няколко задгранични екскурзии. Остава да видя и какво пише в нея. Последно с класа бяха в Италия преди няколко месеца, няколко граници минаха с автобус. Надявам се да не се налага да вадят нова за мен поименно.
И да, четох, че не би трябвало да я искат, но реших и форума да попитам (сила си е Simple Smile )

Вижте какво пише в съществуващата декларация, има ли срок, дестинация или поименно придружители. Трябва даотговаряте на написаното. Ако декларацията е "да пътува с баща си" няма как да важи и за вас.
Принципно с 90% вероятност няма да искат в Шенген, но ако можете да представите е по-добре.

# 6
  • София
Достатъчно голяма е, за да не е необходимо в декларацията да пише име на придружител.
Може родителите да заявят, че може да пътува сама и ще може да се ползва и за други излизания от страната.

# 7
В Декларацията не пише име на придружител, да пътува по собствена преценка и т.н. Добре е написана и важи докато навърши пълнолетие.
Много благодаря на всички!

Общи условия

Активация на акаунт