Софийски университет - класиране, документи и такси

• 76
  • 5
  •   3
Отговори
Здравейте!
Опитвам се да събера информация относно процедурата за класиране и записване в Софийски университет.
Доколкото разбрах. от тук:
- при желание за участие във второ класиране това става с оставяне на дипломата-оригинал и се попълва декларация, в която се заявява участието в последващото класиране.
Правилно ли съм разбрала тази информация, дипломата оставя ли се и след колко време може да се вземе? Въпросът ми логично е свързан с нуждата от същия документ за целите на кандидатстване в други учебни заведения.
Другият мой въпрос е свързан и с таксите за платено обучение за предстоящата учебна година - не успях да намеря информация за конкретни цифри, някой може ли да ме насочи?
Благодаря предварително!

# 1
  • София

- при желание за участие във второ класиране това става с оставяне на дипломата-оригинал и се попълва декларация, в която се заявява участието в последващото класиране.
Правилно ли съм разбрала тази информация, дипломата оставя ли се и след колко време може да се вземе? Въпросът ми логично е свързан с нуждата от същия документ за целите на кандидатстване в други учебни заведения.

Привет, не само в СУ, във всеки университет между първо и второ класиране се задържа оригинала на дипломата за завършено средно образование. Смисълът е, че заявявате участие във второ класиране в СУ, но вече не можете да участвате в други университети във втори класирания. Дипломата обикновено се връща, когато вече се запишете в специалността, в която са ви приели. С други думи - ако кандидатствате в няколко университета, трябва много добре да помислите какво искате да учите и за какво ви стигат шансовете.

Например: кандидатствате в СУ и ПУ. И на двете места кандидатствате, да кажем, право, а второ желание - българска филология. Виждате, че оценките не са на нужната висота, приели са ви начална педагогика, да речем, за София ако имате много добър късмет може да влезете по държавна поръчка българска филология на второ класиране, а за право нямате шанс.  В ПУ - да кажем, сте приета българска филология и имате шанс да влезете право по държавна поръчка. Смисълът е да изберете дали СУ или ПУ, а от другия университет отпадате от второ класиране, тоест дали ще рискувате за право в ПУ или ще рискувате за СУ, защото смятате, че искате да сте в СУ, а не в ПУ.

Всичко в примера е хипотетично и подбрано абсолютно случайно.

# 2
Попитайте дали може със заверено от директора копие на дипломата.

# 3

Привет, не само в СУ, във всеки университет между първо и второ класиране се задържа оригинала на дипломата за завършено средно образование. Смисълът е, че заявявате участие във второ класиране в СУ, но вече не можете да участвате в други университети във втори класирания. Дипломата обикновено се връща, когато вече се запишете в специалността, в която са ви приели. С други думи - ако кандидатствате в няколко университета, трябва много добре да помислите какво искате да учите и за какво ви стигат шансовете.

Например: кандидатствате в СУ и ПУ. И на двете места кандидатствате, да кажем, право, а второ желание - българска филология. Виждате, че оценките не са на нужната висота, приели са ви начална педагогика, да речем, за София ако имате много добър късмет може да влезете по държавна поръчка българска филология на второ класиране, а за право нямате шанс.  В ПУ - да кажем, сте приета българска филология и имате шанс да влезете право по държавна поръчка. Смисълът е да изберете дали СУ или ПУ, а от другия университет отпадате от второ класиране, тоест дали ще рискувате за право в ПУ или ще рискувате за СУ, защото смятате, че искате да сте в СУ, а не в ПУ.

Всичко в примера е хипотетично и подбрано абсолютно случайно.
Благодаря за отговора!

Признавам, че подобна процедура ме учудва, т.к. е крайно ограничаваща и ощетяваща кандидат-студента, който накрая би следвало да е свободен да избере, на кой "втори" избор в различни учебни заведения да се спре. Да не говорим и че оригиналът на този документ може да е нужен и за други административни услуги междувременно. Доста съм объркана.

# 4
  • София
Разбирам, те затова имат някакви застъпвания в сроковете.
Иначе, освен кандидат-студента, има и още една страна и това е университета.

Там има отпуснати съответни бройки и те се заявяват. Та ако кандидат-студента кандидатства в 9 университета, то той няма как да запише всичките (това 1). Другото е, че той заема едно място в един университет, а останалите 8 си планират бройката за тези, които са избрали там. Иначе никога няма да могат нито групи да сформират, нито да запишат новия випуск първокурсници.

Специално в сайта на СУ, мисля, че имаше информация колко човека са преди теб, а и имаше обявени бройките за държавна поръчка. Можеш горе долу да се ориентираш и да си прецениш шансовете.

Желая успех!

# 5
Благодаря!

Доколкото разбирам, оставайки, разбира се, изцяло в хипотезите, резултатите от първото класиране се обявяват на 09.07., а второто класиране - на 21.07., ако дипломите се връщат в момента на записване, това означава ли, че при решение на кандидат-студента да се запише при второ класиране, най-късният срок да си вземе дипломата би бил 31.07.26 (обявен като крайна дата за записване на второ класиране)?

Последна редакция: ср, 24 юни 2026, 16:44 от Пенка14

Общи условия

Активация на акаунт