ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 4

• 3 282
  • 131
  •   1
Отговори
# 90
  • Добрич
Sunn94, какво пише на втората страница на ЕР на ТЕЛК? Какви са мотивите за отказа?

А ти какво представи, епикриза ли? Хистологията описана ли е?

# 91
Sunn94, какво пише на втората страница на ЕР на ТЕЛК? Какви са мотивите за отказа?

А ти какво представи, епикриза ли? Хистологията описана ли е?
Още нямам писмо , по телефона се обадих и разбрах ,че са ма дали 0% . Представила съм документи от биопсия , Епикриза от приключване на лечението където си пише и стадия ,скенерите който са ми правени също . Не знам мотивите поради който ми е отказан телк и дадени 0% . Чакам писмото и ще обжалвам.

# 92
Като получиш писмото, пиши какви са мотивите.Рака си е рак.

# 93
  • Пловдив
Преосвидетелстването ми мина. От 64% на 56%. Очаквах го, дори ме беше страх да не е под 50%.
Пенсията ми естествено е спряна, стария ТЕЛК беше до 26.06., а новия го гледаха на 09.07. Но парите от социалните за лекарства не са ми спрени, трябва ли да давам ново заявление, или ще си продължат? И в НОИ трябва ли да се ходи пак, чета все различни неща и вече се обърках съвсем?

# 94
В социалните се носи новото ЕР, подава се ново заявление и те изготвят нова оценка.
В НОИ не се ходи при преосвидетелстване. Те получават ЕР по служебен път, изчакват да влезе в сила и тогава издават ново разпореждане за пенсия. Само че се бавят много, по 2-3-4 месеца, понякога. И на тях не им е лесно. Сега има много заявления за пенсиониране заради махането на ковид добавката.

# 95
В социалните се носи новото ЕР, подава се ново заявление и те изготвят нова оценка.
В НОИ не се ходи при преосвидетелстване. Те получават ЕР по служебен път, изчакват да влезе в сила и тогава издават ново разпореждане за пенсия. Само че се бавят много, по 2-3-4 месеца, понякога. И на тях не им е лесно. Сега има много заявления за пенсиониране заради махането на ковид добавката.

Въпросът ми е от любопитство. Какво общо има ТЕЛК с добавката за Ковид ?

# 96
  • Добрич
ТЕЛК няма нищо обшо с добавката за Ковид.

Пенсиите,  отпуснати преди 01.07.2026 г. имат добавка за Ковид, която влиза в пенсията и всяка година се индексира.

За пенсии,  отпуснати от  01.07.2026 г. нататък тази добавка отпада.

# 97

Въпросът ми е от любопитство. Какво общо има ТЕЛК с добавката за Ковид ?
При заявление за пенсия по стаж и възраст, подадени до 01.07.26 г., в пенсията ще бъде включена ковид добавката. След тази дата - няма. Това е решение на новата власт. Затова от НОИ изнесоха информация, че има много подадени заявления преди 01.07.
Това като цяло ще натовари служителите от НОИ. И ще забави и отпускането на инвалидни пенсии също.
Това исках да кажа.
Иначе в инвалидните пенсии също участва ковид добавката от 60 лв. В моята е включена. И ще остане, като заварено положение. Но в новите инвалидни пенсии (отпуснати за първо освидетелстване след 01.07.) няма да я има. Ще бъдат с 60 лв. по-малки.

Мисля, че правилно съм разбрала от това, което четох по темата.

Вела, ковид добавката участва във всички пенсии, и при Телк също!

# 98
Благодаря за информацията, полезно е да се знае.

# 99
Привет! Ако на някой му е полезна информацията, ще я споделя.. Ходихме миналата седмица да подадем в НОИ за инвалидна пенсия за мъжа ми, заради прекарания инфаркт (80% по Телк му дадоха), та покрай него реших да попитам и за себе си дали автомятично ще преизчислят пенсията ми, тъй като от 2024 до сега на няколко пъти имам увеличение в заплатата, та казаха ми, че не е автоматично и ми дадоха да попълня  заявление за преизчисление, и ми казаха да очаквам промяната към Нова гадина.

Да ви попитам, при мъжа ми, снажа му + прослуженото време в казармата е около 6г, мислите ли, че ще му отпуснат някаква пенсия, колко да очакваме?

# 100
Ще му отпуснат. За сегашния ТЕЛК - 364,89 евро, а след това при преосвидетелстването - 295,38 евро. Това са минималните пенсии.
И съвет от мен, за да не му отрежат от срока на сегашното решение, когато подавате документи за преосвидетелстване, гледайте да не е по-рано от един месец преди изтичането на сегашния ТЕЛК.

# 101
Благодаря, BellaSv!
И само да уточня, за моето преизчисление, че става въпрос също за инвалидна пенсия (РМЖ след преосвидетелстване от тази година, че по-горе не уточних, да не заблудя някого )

Последна редакция: нд, 19 юли 2026, 21:08 от anonymous78

# 102
  • Добрич
Благодаря, BellaSv!
И само да уточня, за моето преизчисление, че става въпрос също за инвалидна пенсия (РМЖ след преосвидетелстване от тази година, че по-горе не уточних, да не заблудя някого )

anonymous78, след всяко ново преосвидетелстване нали се изчислява наново пенсията? Защо не вземат актуални данни, когато я преизчисляват?... Дадоха ли някакво обяснение?

# 103
Мисля, че има предвид приложение 28.
От пенсионото всяка година автоматично изчисляват пенсията на работещите пенсионери (през април), като добавят натрупания стаж!
Но не изчисляват автоматично осигуровките Wink
Т.е. ако ви осигуряват на минимума, няма смисъл да подавате. Ако ви осигуряват на реално вземаната заплата- подавайте!

# 104
Вела,  обяснението е както го описва DZ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт