ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 4

• 3 116
  • 126
  •   1
Отговори
# 120
На всички работещи пенсионери се преизчислява пенсията. Ако си подал УП-28, се прави веднъж годишно в месеца следващ месеца на подаване на заявлението. За неподалите УП-то, НОИ прави служебно преизчисление веднъж годишно на 1 април.
https://nssi.bg/fizicheski-lica/pensii-bg/preizchislyavane-na-pensiite/

# 121
През април преизчисляват пенсиите за натрупан допълнително ТРУДОВ СТАЖ. УП-28 е за осигурителен стаж Wink
Реално моята пенсия е преизчисляват през декември  и през април отново Wink
УП-28 се подава веднъж и ако не спрате да работите няма нужда да подавате отново.
Но ако ви осигуряват на минималната, няма смисъл да подавате.

Вчера комисията ми разглежда ТЕЛК-а, днес си го получих по пощата. Принципно срока им е 3дни и когато им пишеш писъмце и този срок спазват. Само информативно казвам.

# 122
  • Добрич
Да, обаче въпреки увеличението на заплата, може да има и намаление на пенсията, не се знае.

Има значение съотношението между заплатата и средната заплата за страната. Ако заплатата е увеличена, но спрямо средната процентно се получи по-малък коефициент, пенсията ще се намали...

# 123
Имам познати, които работят на минималната, но все пак подадоха. Нищо не им намалиха. Пенсионото не намаля току-така пенсиите...
Все пак всеки сам си преценява, дали да подаде УП-28. Но досега не съм чула, зарази него на някого да са намалили пенсията.

# 124
  • ...живея на последния етаж...
Увеличението се отнася само за работещи пенсионери, достигнали възраст за пенсия.
За по-младите няма такова, нищо че си внасят осигуровките

# 125
На 41г съм, защо пишете неверни неща?

# 126
Моята инвалидна пенсия я преизчисляват автоматично през април всяка година. Заради натрупания през годината допълнителен стаж я увеличават с малко... 2-3 евро. Нямам възраст за пенсия.

Общи условия

Активация на акаунт